Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2023 16:04 - Как тюрките изгонили Авицена от Бухара , а когато емирът го направил везир в Хамадан , искали от да му отрежат главата !
Автор: panazea Категория: Видео   
Прочетен: 1448 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 27.02.2023 22:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Абу Али ал-Хусайн ибн Абдалах ибн ал-Хасан ибн Али ибн Сина[1] (на персийски: ابو علی الحسين بن عبد الله بن سينا‎),
Abū ʿAlī al-Ḥusayn bin ʿAbdullāh ibn al-Ḥasan bin ʿAlī bin Sīnā al-Balkhi al-Bukhari (أبو علي الحسين بن عبد الله بن الحسن بن علي بن سينا البلخي البخاري
известен и с латинизираната форма на името си – Авицена, е согдийски лекарфилософестествоизпитателпоет и музикант, сред най-значимите фигури на Ислямския златен век[2][3][4]. Пише на персийски и арабски език, последовател е на Аристотел и на неоплатонизма.

Автор е на 450 книги върху широк кръг от теми, от които до наши дни са достигнали около 240, включително 150 в областта на философията и 40 – на медицината.[5] Той критически преработва и систематизира тогавашните знания и е смятан от мнозина за „баща на съвременната медицина“. Най-известните му произведения са философската и научна енциклопедия „Книга на лечението“ и медицинската енциклопедия „Канон на медицината“,[6][7][8] която се превръща в стандартен учебник по медицина за много средновековни университети[9] и остава в употреба до средата на XVII век.[10] Освен философията и медицината, текстовете на Авицена засягат теми като астрономияалхимиягеографиягеологияпсихологиябогословиелогикаматематикафизика и поезия.[11]

Авицена е роден около 980 година в Афшана, укрепен град[12] на 30 километра североизточно от Бухара, столицата на Саманидския емират. Майка му, Сетарех, е от Бухара,[6] а баща му, Абдалах, е уважаван учен от Балх [13], Бактрия (Афганистан), който по това време работи като бирник в близкото селище Хармасаин. Пет години след Авицена се ражда неговият брат Махмуд и семейството се премества в Бухара, голям културен център на Пътя на коприната и един от най-важните мюсюлмански градове в света по това време.

емирът, научил за пристигането му, го ангажира като личен лекар и го възнаграждава с дарове. Авицена дори е издигнат до поста на везир, но размирната армия, съставена от кюрди и турци, се разбунтува срещу владетеля и настоява новият везир да бъде екзекутиран и Шамс ад-Даула се съгласява Авицена да бъде изгонен от страната. Ученият обаче остава скрит четиридесет дни в къщата на един шейх, докато нов пристъп на болестта на емира не го принуждава да възстанови Авицена на поста му. Дори през тези трудни времена той не престава да се занимава с наука и да преподава.

Авицена е Абу Али Ибн Сина, той е син на таджикския народ
Авицена е бил таджик.
Книгата "Медади Сино", от която произлиза думата "Медицина".

Роден в предградията на Бухара в таджикско село. 

Думата медицина е взета от името му (Мадад) (Сино). Предадено с думи за (madadi shino) (помощта на Сино) през арабския халифат през Испания, а след това в цяла Европа. И така думата Medi Sino остана. 

Защо да спорите, когато има достоверни факти, че баща му е пристигнал в Бухара от друг град, според някои източници от Балх, майка му Ситора е от Афшана, родният му език е фарси дари, който сега се говори от таджики и афганистанци, той пише главно на арабски, тъй като по това време този език беше, както сега е английски (международен), и той пише своите рубаи и някои произведения на родния си персийски, той основно служи и живее в страни, където персийският е официалният език, когато Саманидите паднал в ръцете на Газневидите (турците), той избягал от родните си места в днешните земи на Иран и умрял в Хамадан, където сега е гробът му.

Узбеките казват, че ибн Сина е узбек и защо всичките му книги са на таджикски (персийски) е написано "лекарство" от таджикската дума "MadadiSino" Madad- помощ tsina-Sino, по-голямата част от книгата на Ибн Сина е написана на таджикски или арабски и защо той пише книги на арабски, защото по това време официалният език е арабският.

Майката на Авицена е била бухарска таджикка, това е исторически ФАКТ, Авицена е писал творбите си на персийско-таджикски език (фарси-дари), това е научен ФАКТ, този език е бил държавният език в онези дни. с други националности като като лакаи, кунграци, батоши, ургути и други националности, живеещи на тази територия.Дори основателят на класическата узбекска литература е писал произведенията си на фарси - дари и това също е научен ФАКТ.Фарси - дари, както и руският, е най-лаконичният , стегнат , тежест и съдържание е отличен за научен разказ и стихотворна проза, следователно най-успешните преводи на таджикска класическа поезия се получават на руски. Таджиките са щедри хора, затова просветените таджики казват, че Авицена принадлежи на цялото човечество, а не на някаква нация, дори ако някой народ смята Авицена за син на своя народ от това никой от нас не е по-беден !!!

Абуали ибн Сино винаги е писал на таджикски дари, но тогава нашите предци са писали с арабски букви преди революцията от 17 г., поради невежество руските болшевики изгориха богатата ни литература, защото децата бяха богати и световните ценности бяха написани с арабски букви , мислейки, че това е Коранът или религиозните книги, затова толкова малко остава работата на известни таджикски учени по философия на поезията и т.н.

Авиценна это Абу Али Ибн Сина он сына таджикского народа Авиценна был таджик

Kнигa "Медади Сино" от чего и произошла слова " Медицина"

Родился в пригороде Бухары в таджикском кишлаке. 

Слово Медицина и взята из его имени(Мадад) (Сино). Переданное на словах о ( мадади сино)(помощь Сино) через арабский халифат через Испанию , а затем во всю Европу. Так и и осталось это слово Меди Сино. 

Зачем спорить, когда есть достоверные факты, о том что его отец прибыл в Бухару из другого города, по некоторым источникам из Балха, его мать Ситора из Афшаны, его родным языком являлся фарси дари, на котором сейчас говорят таджики и афганцы, он свои произведения писал в основном на арабском, так как в то время этот язык был, как сейчас английский ( международный ), а свои рубаи и некоторые произведение писал на родном персидском языке, в основном служил и жил в странах где официальным языком был персидский, когда Саманиды пали от рук Газневидов ( тюрков ), он бежал из родных земель в нынешнын земли Ирана и умер в Хамадане, где и сейчас его гробница и находится.

Узбеки гаварят ибнь Сина он узбек а почему его книги все по Таджикский (персидский) написано " медицина" от Таджикский слово " МададиСино" Мадад- помогать цина-Сино, большинство книги ибнь Сина написано по Таджикский или Арабский а почему по Арабский книги написал потому что в этом время государственный язык был арабский .

Мать Авиценны была Бухарской Таджичкой это исторический ФАКТ,писал Авиценна свой труды на персидско—таджикском языке(фарси—дари)это научный ФАКТ этот язык в те времена был государственным языком.В те времена Узбеки не были сформированы как нация а были как народность на ряду с другими народностями такими как лакайцы,кунграты,батоши,ургуты и другие народности проживавшие на той территории.Даже основоположник классической Узбекской литературы свои произведения писал на языке фарси— дари и это тоже научный ФАКТ.Язык фарси—дари как и Русский наиболее лаканичен,краток,весом и садержим прекрасен для научного повествования и стихотвоной прозы,по этому наиболее удачные переводы Таджикской классической поэзии получаются на Русском языке.Таджики щедрый народ по этому просфещеные Таджики говорят Авиценна принадлежит всему человечеству а не какой то нации,пусть любая нация считает Авиценна сыном своего народа от этого ни кто из нас не беднее!!!

Абуали ибн Сино всегда писал на таджикский дари но тогда наши предки писали арабскими буквами до революции 17 года, по незнанию русские большевики сожгли наши богатую литературу так как ети богатый и мировые ценностей били написани арабскими буквами , думая что ето Коран или религиозние книги, вот почему так мало осталось произведение известных таджикский учёные философии поэзии и.т.т.

Авиценна. Мудрые высказывания о медицине, науке и вере в Бога.

https://www.youtube.com/watch?v=fZ4szzYpTkE

 

 

 








Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: panazea
Категория: Технологии
Прочетен: 6901991
Постинги: 3990
Коментари: 11585
Гласове: 56450
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930