Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2023 16:00 - Митридат VI , дарен от Митра , Понтос , Витиния , Кападокия, Фригия , Пафлагония, Лидия, Сарди
Автор: panazea Категория: Видео   
Прочетен: 307 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Митридат VI Евпатор ( Μιθριδάτης – „дарен от Митра“) е цар на Понт. Той е един от най-силните и опасни противници на късната Римска република и води три т. нар. Митридатови войни срещу трима от най-изтъкнатите римските военачалници Луций Корнелий СулаЛукул и Помпей Велики.

Митридат е цар от елинистически и персийски произход и твърди, че е потомък на Александър Македонски и на цар Дарий I

Митридат VI Евпатор Eupator Dionysius

Роден е през 132 пр.н.е. в Синоп. Датата на коронацията му е спорна. Митридат VI Евпатор е син на Митридат V Евергет (150 – 120 пр.н.е.), който е убит при заговор докато Митридат е все още момче. В следващите години върховната власт се упражнява от майка му Лаодика (Laodice), която предпочита по-малкият му брат пред него. По времето на убийството на баща му той е на 12 години и според една от историите, като предпазна мярка е принуден да се крие в горите около Понт в продължение на седем години. Там той израства силен и свикнал с трудностите, преди да се качи на престола.[3] През 113 пр.н.е. Митридат се завръща и вкарва майка си и брат си в затвора. С взимането на властта, той започва да разширява територията на царството си чрез интриги, дворцови убийства, добре калкулирани брачни съюзи и хитри дипломатични ходове. Първата царица на Митридат е сестра му, която също се казва Лаодика.

След като покорява Колхида, царя на Понт води битка за надмощие в понтийско-каспийската степ със скитския цар Палак (Palacus). Най-важните средища КримТаврия и Боспорското царство с охота предават своята независимост в замяна на обещание от Митридат да ги защитава от скитите – техни древни врагове. След няколко неуспешни опита за нахлуване в Крим, скитите и техните съюзници роксоланите претърпяват тежки загуби от понтския генерал Диофант (Diophantus) и приемат Митридат за свой повелителител. Младият цар обръща вниманието си към Мала Азия, където римската власт расте. Той участва в подялба на Пафлагония и Галация с Никомед III, цар на Витиния. Скоро обаче става ясно, че Никомед участва в антипонтийски съюз с разширяващата се Римска република. Когато Никомед прави опит да контролира Кападокия, е победен в серия от битки от понтийските сили и е принуден открито да търси помощ от Рим. Римляните на два пъти се намесват в конфликта в полза на Никомед (95 и 92 пр.н.е.), което прави войната между Рим и Понт неизбежна.

Митридат има амбиция да създаде мощна държава, господстваща над Черно море и Мала Азия

Той дава дъщеря си Клеопатра за съпруга на арменския цар Тигран II, като сключва с него военен и политически съюз. Те ще се подкрепят взаимно в бъдещите конфликти с Рим.

Понтийското царство (Regnum Pontii; Pontus; Πόντος) се намирало в областта Понт в Североизточна Мала Азия, по брега на Черно море (Πόντος Εύξεινος или Pontus Euxinus). Граничи с Витиния.

Царството е основано през 301 пр.н.е. от Митридат I. До 63 пр.н.е. е управлявано чрез регенти. Столици са били Амасия и Синоп.

По времето на цар Митридат VI (132 пр.н.е. – 63 пр.н.е.) царството обхваща освен Кападокия също Колхида, части от Пафлагония и територията Армения.
image

  • Митридат I (Понт) (ок.302 – 266 пр.н.е.)
  • Ариобарзан (Понт) (266 – 250 пр.н.е.)
  • Митридат II (Понт) (250 – 220 пр.н.е.)
  • Митридат III (Понт) (220 – 185 пр.н.е.)
  • Фарнак I (Понт) (185 – 170 пр.н.е.)
  • Митридат IV (Понт) (156 – 150 пр.н.е.)
  • Митридат V (Понт) (150 – 120 пр.н.е.)
  • Митридат VI (Понт) (120 – 63 пр.н.е.)
  • Фарнак II (63 – 47 пр.н.е.)
  • Дейотар (63 – 47 пр.н.е.) Помпей въздига тетрарха Дейотар в сан галатски цар

Понт влиза в състава на Римската република (47 – 39 пр.н.е.)

  • Дарий (Понт) (39-37 пр.н.е.)
  • Полемон I (37-8 пр.н.е.)
  • Питодорида (8 пр.н.е. – 23 г.)
  • Полемон II (38 – 64 г.) 

Царството се унищожава след трите Митридатови войни срещу римските военачалници Луций Корнелий Сула, Лукул и Помпей Велики.

През 63 пр.н.е. Помпей Велики присъединява Понт към Римската империя и го обединява с Витиния в двойната провинция Витиния и Понт.

През 295 г. Диоклециан разделя територията на четири провинции Dioecesis pontica:

  1. Пафлагония
  2. Diospontus, по-късно Helenopontus
  3. Pontus Polemoniacus
  4. Малка Армения

Митридат I Ктистис, е първият владетел (василевс) на Понтийското царство; управление: 302 пр.н.е. – 266 пр.н.е.

Митридат Ктистис е син на Митридат от Киос, наследствен персийски сатрап в Понтийска Кападокия (Северна Анатолия). На младини Митридат I е заложник при диадоха Антигон Монофталм. След като Антигон екзекутира баща му, той бяга в Понт подпомогнат от Деметрий I Полиоркет синът на диадоха.

Първоначално Митридат успява да се укрепи в няколко крепости с помощта на наемници. Около 281 пр.н.е. се обявява за цар (василевс) на Понт. В съюз с Витиния води успешни войни и защитава владението си от завоевателните амбиции на селевкидите и птолемеите. Наследен е от сина си Ариобарзан.

Витиния ( Βιθυνία, Bithynia) е древна област и царство в Северозападна Мала Азия, основано от тракийските племена на тините и витините.

Витиния се намира между Мраморно море и Pontos Euxinos (Черно море), планината Олимп (Keşiş Dağ), Parthenios (днес Bartan Su) от Пафлагония; на юг граничи с държавите Галатия, Фригия и Малоазийска Мизия.

Кападокия (на латински: Cappadocia; на гръцки: Καππαδοκία, на персийски Katpadukya – „Земя на красивите коне“) е историческа област в Централен Анадол, между древните страни Понт, Армения, Киликия, Галатия и Фригия в поречието на река Халис.

Фригия е историческо царство и област в централната част на Мала Азия, около река Сангариус (Sangarius, днес Сакария), простираща се на юг до река Меандър. Фригите доминират в Мала Азия между залеза на Хетското царство през 12 в. пр.н.е. и възхода на Лидия към 7 в. пр.н.е.[1] Столица е град Гордион, а едно от светилищата е Песинунт.

Съгласно трудовете на Херодот и Страбон фригите са тракийско племе, което преди да се пресели в Мала Азия се е наричало бриги и живеело заедно с македоните в Македония. Фригите имали облекло, подобно на пафлагонците[2].

До наши дни са се съхранили сведения за двама фригийски царе, Мидас и баща му Гордий.

През 133 пр.н.е. Фригия е присъединена към римска провинция Азия, а с въвеждането темната администрация във Византия през VII век е приобщена към тема Анатоликон.

Пафлагония е черноморска историческа област в Мала Азия.

На запад граничи с областта Витиния, а на юг и изток с областите съответно Галатия и Понт, от които я отделя античната река Галис. Пафлагония е сурова и планинска страна – през нея преминава хребетът на Понтийските планини в Мала Азия. Развито скотовъдство, поради невъзможност заради релефа и физикогеографските ѝ особености за упражняване на земеделие.

През античността Пафлагония е в състава на Кападокийското царство. Пафлагонийците и кападокийците за Херодот са родствени, а езика им според Страбон е бил непонятен за древните гърци. Пафлагония, както и съседна Кападокия, попада под лидийска и персийска власт. След разпада на империята на Александър Македонски Пафлагония е под управлението на Евмен – сатрап на Александър Велики. След смъртта на Евмен влиза в състава на Понтийското царство до началото на новата ера.

Хелеспонт или Мизия (на старогръцкиΜυσία; на латинскиMysia), Малоазийска Мизия е историческа област в северозападната част на Мала Азия, днес в Турция.

На север и северозапад е ограничена от Мраморно море и Дарданелите, на запад е Егейско мореЛидия е на юг, а Фригия и Витиния са на изток и североизток. Древногръцката митология счита Мизия за владение на Атилидите, произхождащи от легендарния Телеф. Мизия е страна с относително малък брой градове. Мизия и Витиния ги разделя малоазийския Олимп

Главен град на Мизия бил Пергам.

На север, Мизия я ограничават от Витиния планините Ида (Каздаг) и Олимп (Улудаг), а на юг е Темлос (Димирджидаг). Реките на Мизия са къси и буйни. До бреговете на Мизия е остров Лесбос. Днес на територията на древна Мизия се добиват сребро и лазурит.

Античните градове на Мизия са Пергам, ПлакияКизикПриапПарийЛампсакАбидосАполонияМилетополЗелеяСкепсидаПеркотеДарданРьотейСигейАлександрия ТроадскаЛарисаГамаксит, Ас, ГаргарАдрамитийИлионАрисбеФимбраПарфенийГалисарна и др.

Страбон твърди, че в античността Мизия е населявана от фригийци (бриги), троянци и еолийци, т.е. мизийци или собствено тракийски племена. За Страбон, езика на мизиците е смес от фригийски и лидийски.

Лидия (асирийски: Luddu; гръцки: Λυδία; староперсийски: Спарда), или по-рано Меония, е древно царство (1200 – 546 пр.н.е.) на територията на днешна Турция.

Разположено е в региона на средиземноморския бряг на Мала Азия срещу островите ЛесбосХиос и Самос. Населяван е от народността лиди (меони).

Граничи с Мизия на север, Фригия на изток и Кария на юг, също и с горните острови, които се населяват от йонийски гърци. Столицата Сарди (близо до днешното село Сарт) e основана от цар Гиг (716 – 678 пр.н.е.) вероятно през 687 пр.н.е. Последният цар е Крез (р. 591/590 пр.н.е.; п. 541 пр.н.е.)

Лидия е била сатрапия на Ахеменидската империя със столица Сарди.[1] Първият сатрап Табалус е назначен от цар Кир Велики. Лидия е първата държава, която е създала парите под формата на метални монети.

След разгрома на Персийското царство от Александър Велики и неговата смърт през 312 пр.н.е. страната е владение на Селевкидите. През 188 пр.н.е. е предадена на Пергамон. През 133 пр.н.е. е част от римската провинция Азия.

Сарди е разположен в долината на река Хермус

най-известен владетел е Крез. След завладяването ѝ от персийския владетел Кир II Велики през 546 пр.н.е. става столица на сатрапия. В рамките на Персийската империя Сарди е най-важният център в западната периферия на държавата и крайна точка на Царския път, свързващ го със столицата Персеполис.

По време на Йонийското въстание атински войски изгарят града,

Сарди е превзет от Александър Македонски през 334 пр.н.е., след което влиза в състава на различни елинистични държави. През 133 пр.н.е. е завладян от римляните и е един от главните градове на провинция Азия.

King Mithridates and the Black Sea Empire

https://www.youtube.com/watch?v=r5RDrN5ec4c

Kingdom of Pontus during the reign of Mithridates VI

https://www.youtube.com/watch?v=j7BuB_jI93U

 

 








Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: panazea
Категория: Технологии
Прочетен: 6903153
Постинги: 3990
Коментари: 11585
Гласове: 56450
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930