Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2023 20:10 - Анагай-576-584. Вожд на утигурите, син на Сандилх
Автор: panazea Категория: Видео   
Прочетен: 669 Коментари: 1 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Скритата имперска история на българите (IV-VII век)

                                          Ивелин Савов

Анагай-576-584. Вожд на утигурите. Вероятно е син на Сандилх.През 576 г. Анагай подпомага западнотюркския вожд Бокхан в превземането на бившата гръцка колония Боспор (дн.Керч) на Кримският полуостров,която по това време е под римска власт. Според някои данни, той е тюркютски вожд, който бил поставен от Западно-тюркския каганат за управител на българите-утигури.Предполага се, че утигурите са под зависимост на западните тюрки до 584 г, когато попадат под зависимост на аварите.

    Някои историци го определят като последният утигурски вожд.

    През 579 г. византиецът Валентин посещава Западно-тюркският каганат като посланник. По пътя си към столицата, той преминал през страната Анкагас около река Кубан. Страната била наречена по името на своята царица Анкагас, която управлявала местните скити. Тя била подчинена на Анагай, началника на племето на утигурите.

    Валентин пише, че византийското пратеничество, което пристигнало, за да уреди взаимоотношенията на империята с каганата, било прието от Тюркшад, който се държал много надменно и между другото казал: "Погледнете, нещастници аланските народи,а също така и племето утигури, които като много смели люде,уповаващи се на собствените си сили,се противопоставиха на непобедимите тюрки, обаче надеждите им не се сбъднаха. Защото те ни се подчиняват и са наши роби".

    По времето на посолството на Валентин, западно-тюркският каган Турксант бил в открита война с римляните. Неговата войска атакувала гръцките градове в Крим.                                                                                                               

    Според неговите данни, на брега на пролива бил разположен лагера на подчинения му утигурски княз Анагай , с войска - собствена и от тюрки.Целта била заедно с тюркския военачалник Бохан да се завладее града Боспор(Пантикапеи).

     Анагай , заедно с тюрките покорил градове в Крим, които принадлежали на Византия. Но това не било за дълго. Скоро Византия си възвърнала загубеното.

     Според Менандър през 582 г. бил обсаден и Херсон от тюркско-утигурски войски, но той и неговата област останали непревзети.

      По всичко изглежда, че около 584 г. властта над земите на утигурите попада в ръцете на Аварския каганат. По-нататъшната съдба на Анагай е неизвестна.Може да се предполага, че след идването на аварите, той е смъкнат от власт като про-тюркски съюзник и навярно убит.


Атрак-582 г.Вожд на българите във Бурджан (Дегестан,Джураш).

    Според летописа на волжките българи "Джагфар Тарихъ", западните тюрки отмъкнали от Джалда (Крим) много българи и ги заселили в Джураш (Североисточен Кавказ, Барсилия). Там те формирали българската държава Бурджан. Тези българи, наречени бурджани, охранявали южната граница на западните тюрки и били под водачеството на Атрак.Той е бил най-големият син на Боян Челбир.


Алцек (Алцеко,Алдигар,Алцикурс,Алциокос)-631.Вожд на българите в Аварския каганат които живеели в Панония, а по-късно и в Италия. Вероятно е потомък на последния кутригурски владетел Заберган.

    Според хрониката на Фредегар, през 631 г., след смъртта на аварския хаган българите, които по това време живеели в Аварския хаганат под водачеството на Алцек , се опитали чрез революция да завземат властта в хаганата. Причина за бунта било неизпълненото обещание от страна на аварите към българите , да имат право да издигнат своя кандидатура за хаган на държавата. Българите били разбити от аварите и се преселили в Бавария.

    Франкският крал Дагоберт I, който владеел по това време Бавария разрешил на Алцек и неговите българи да се заселят в тази провинция , като обещал защита.По неизвестни причини, той заповядал на баварците за една нощ да избият българите. Баварците изпълнили заповедта и избили множество българи. От 9000 българи, едва 700 заедно с вожда си Алцек успели да се спасят.

    Както пишат среднавековните автори, Алциок със седемстотин мъже, жени и деца се спасил във винидската марка. След това той със своите хора живял много години с Валук, княза на винидите. Това винидско (славянско) княжество било известно и като Каринтанско княжество и се е намирало на територията на днешна Австрия.По това време то е било подчинено на държавата на Само, който от някои автори е смятан за идентичен на брата на Кубрат-Шамбат Кий.По-късно Алцек, заедно със своите българи преминали Алпите .Заселили на територията на днешна Италия.

    " Хроника на Фредегар" - историческо съчинение от 7-ми век

     В тази година-631 г. в царството на аварите, наречени хуни, в Панония възникнал силен раздор, по-скоро се борели за царската власт - един от аварите и един от българите. Събрали много хора и почнали да се нападат един друг. Накрая аварите взели връх над българите. Когато българите били победени, то девет хиляди мъже с жените си и децата си, изгнанници от Панония, се обърнали към Дагоберт, молейки го да ги приеме в страната на франките да живеят. Дагоберт говорил с баварците да ги приемат да зимуват, докато той заедно с франките се разбере, какво от това ще излезе. Когато (българите) били разселени по домовете на баварците за зимуване,  Дагоберт по съвет на франките заповядал на баварите,тъй като тези българи с жените и децата си са в Бавария, всеки в свой дом, в една нощ да ги убият. Това веднага било изпълнено от баварците , и никой от тези българи не останал, освен само Алциок с седемстотин мъже с жените и децата; Той се спасил във винидската марка. След това той с своите хора живял много години с Валук, княза на винидите"

    Този вожд на българите в Панония Алцек не трябва да се отъждествява със сина на Кубрат Алцек, който по-късно се установява в Панония и мигрира в Италия.


Тубджак (Алвар Аскал Тубджак,Тубждан)-555/590-605/620. Предполага се, че е син на великият аварски каган Баян, баща на Органа и Албури, дядо на Кубрат по майчина линия. Някои източници сочат, че негова дъщеря е омъжена за българският вожд Худбард. Предполага се, че е бил съвладетел в Аваро-българския съюз на баща си и братята си. Вероятно е отговарял за източните части на империята, където са живеели основно български племена.Съществуват и сведения,че Тубджак е бил син на  Боян Челбир, персоноаж , който може да се свърже със Заберган.

    За Тубджак сведения дава летописът на волжките българи "Джагфар Тарихъ"

"Синът на Боян-Челбир - Тубджак - воювал на страната на аварите срещу Рум и подчинените на румците - улчийци(славяни). Докато аварите безпощадно убивали улчийците , българският балтавар ги щадял и извел от Рум(Византия) в своите владения около двеста хиляди от тях. Тези български улчийци започнали да се наричат анчийци (анчълар), т.е. "погранични", "покраищни", тъй като били заселени по северните граници на бекството (бейлика) Кара-Булгар - в Учулъ и на Бури-чай (Днепър). Хаканът на аварите отначало се отнасял с раздразнение към това, но когато по заповед на Тубджак анчийците ( антите) направили няколко стотици лодки и успешно се сразили с тях срещу румците и ги оставил на мира…

     В 605 година, след като управлявал 15 години, Тубджак се споминал, оставяйки на своя голям син Бу-Юрган [Органа] едно обширно бекство от Учулъ(Галич) до река Аксу (Южен Буг) и от Кук-Куянтау (Киев) до Джалда(Крим)".

    За съществуването на Тубджак има свидения само в един исторически извор- "Джагфар Тарихъ". Затова не е изключено той да е само легендарен владетел.


Худбард (Хундбард,Худбад, Худбаад)-584-599/601 г..Назначен е за управител на хуногондурите от аварския каган Баян през 584 г. По негово време утигурите се обединяват с кутригурите и започват да се наричат с общото име хуногондури. Лоялен е на аварския каган и участва в неговите военни походи. Женен е за сестрата на Органа. Баща на Кубрат.

    Худбард умира от чума през 599 г. или при една от византийските атаки при река Тиса във войната от 601 г., която аварите и техните съюзни племена губят.


Албури-603/605-618 г.

    Управител на Патрия Оногурия (Булгария) и хуногондурите в състава на Аваро- българския каганат.Според някои източници, той е брат на Органа, син на Тубджак и баща на Кубрат.

    Вероятно е управлявал в периода 605-618 г., но има и мнения,че това е било през 593-602 г.Съществува хипотеза, че той е бил убит през 618 г. в двореца на аварския каган. Някои данни го посочват като основател на Велика Булгария през 603 или 605 г.

    За Албури сведения дава епоса на волжките българи "Джагфар Тарихъ".

    "Но румците разбили аварите и разяреният хакан обвинил за поражението Бу- Юрган и заповядал да възкачат на трона на балтаварите на Кара-Булгар - по-малкия син на Тубджак - Албури.

    Самият балтавар чергарувал между реките Бурат(Прут) и Буга-Идел, а негов стан бил аулът Кашан. По това време големият син на Албури - Курбат [Курт, Кубрат] - чергарувал между сакланския(аланският) аул Аскал на Бури-чай(Днепър) и аула Харка на Аксу, а стан му бил аулът Балтавар…

    През 618 година обезумелият аварски хакан повикал при себе си Албури - уж за преговори и вероломно го екзекутирал в своя стан , заради едно нападение на анчийците (славяните-анти) срещу аварите. А в действителност аварите сами нападнали галиджийските улчийци (славяни) и заграбили добитъка им. При това няколко авари били убити от съпротивляващите се на нападението анчийци, което позволило на сардара на аварите да се представи за жертва на улчийско нападение…. Преди Албури да отиде при хакана, Бу-Юрган видял насън парче червен плат, в каквото асите увивали покойниците, и връх на копие. Като се събудил, той разтревожен казал на брат си: "Тангра ме направи бояр и ми показа насън знаци за нещастие - червен плат за покойници и връх на копие, върху което набиват главите на убитите. Това показва, че в стана на хакана те очаква смърт. Не ходи там!". Но Албури не го послушал и загинал. А народът признал Бу-Юрган за бояр или аскал, т.е. прорицател…

… " Някои твърдят, че българската държава - Ак Булгар Йортъ - била образувана от Курбатовия баща Албури през 605 година, други - от Бу-Юрган или Курбат през 618 година, а трети - от Курбат в 619 година. Аз пък съм чел в "Историята на Шамс", че Улуг

https://www.bulgarnation.com/%D0%A1%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0%20%D0%B8%D0%BC%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0%20%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F%20%D0%BD%D0%B0%20%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-4-7%20%D0%B2%D0%B5%D0%BA-2017-25.html 




Гласувай:
6



1. leonleonovpom2 - Здравей, Тони!
15.02.2023 22:52
Както казва внучката ми, тази приказка за възрастни не ми харесва! Как да му харесва на детето приказката за възрастни?
Тези тюрки ,не са онези тюрки Трябва първо да се разбере ,кой са тези и кои онези тюрки?!
Ще се отнася до шести ,седми век, в цитираните земи около Боспора живеят не някакви тюрки, от рода на тези, а сарацини! Така са наричани арабите, които наричали нас Бурджан Оттам се вади заключение, че Борджиите са с Български корен!
Да се разберем -араби и турци не е едно и също, както и перси и араби! Свързва ги религията ,тя се появява малко по- късно-седми век, противодействие на християнството, създадена от мифутите!
Богатият на думи турски език черпи с пълни шепи думи от висококултурните-вярно е-перси и сарацини, писмеността му е арабска!
По това време, нашите приятели, турците, са живеели на зелените тогава площи на Каракум и Къзълкум-в превод Черен Пясък и Червен пясък!
И са пасели безгрижно стадата си! Сега, ако са имали и Библиотека, от рода на Александрийската, може и да са четяли там, преди доенето!

Лека нощ!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: panazea
Категория: Технологии
Прочетен: 6895846
Постинги: 3990
Коментари: 11585
Гласове: 56449
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930