Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2022 12:12 - На татко
Автор: panazea Категория: Видео   
Прочетен: 639 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
PRIMUS INTER PARES

    Моят баща Цено Иванов Райновски , роден на 26 февруарий 1912г. в село Борован , Врачанско . Израства като будно дете и не случайно . Неговият дядо Цено Ценов Райновски е бил общински съветник и търговец на овце .
    Татко учи първо в селското училище , а после иска да продължи , но по селска традиция баща му го изпраща да учи занаят във Враца. Там татко удря с чука нагорещеното желязо , защото е най-як. Тогава се учи да не се страхува от нищо . Решава , че ковашкия занаят не е за него , идва в София и се цани за изкопчия.
    Предприемачите забелязват хубавото и работливо момче , което хвърля три лопати , докато другите хвърлят по една . Един от тях Сакеларов го вика за помощник шофьор за личния му автомобил Балила. И така татко още без образование и твърде млад мие автомобила , помпа гуми , докато взима шофьорския изпит. Като шофьор има достатъчно време да чете при престоите и затова записва Първа мъжка гимназия в София , която завършва . Кара първия тролей пуснат по улиците на София . Шофьор е на аварийна кола , с която отиват да вдигат обърналите се травайни мотриси по стръмнината към Княжево . Но шофьорството е само средство за препитание и не може да задоволи неговия интерес към науката . Братовчед на баща му е философ и юрист и в очите на татко е пример за подражание. Баща ми записва първо Философия , а после се премества Право в Софийския университет и става юрист.
    Още като ученик , когато се връща на село през ваканциите , работи на първата вършачка , а на 17 години изкарва курсове за тракторист.
    Животът в столицата е суров . С първата заплата татко си купува панталон , за да има приличен вид . Често гладува и развива туберкулоза , но лечение в санаториум в Стара планина и здравия му организъм го спасяват.
    Най-добър негов приятел е братовчед му Димитър Ценов Райновски , който учи по това време медицина в Загреб. Това приятелство между двамата братовчеди продължи до смъртта им.
    Татко има разностранни интереси и докато е гладач в една перачница участва в самодеен театър . Иска да учи инженерство в Германия , но започва войната и татко е изпратен на фронта като шофьор . Слава Богу се връща жив оттам . За войната и за хилядите жертви , дадени от българите там ще пиша друг път.
    Войната свършва . Всички очакват с надежда нещо по-добро . Хората се женят и си раждат деца . Това е вторият бейби бум в България след Първата световна война.
    Татко среща млада , хубава колежка и бързо се жени за нея , за да не му я вземе някой . Така си създава семейство и му се раждат две момичета : Людмила и Антоанета .
    Ето един характерен случай от прокурорската му практика . Зетят на неговия благодетел Сакеларов води дело , че му било откраднато радиото. Целта е да бъде унизен този човек и неговото име да бъде окаляно. Сакеларов е бил летец по време на Балканската война и неговият самолет е летял над Одринската крепост. Този герой от войната е трябвало да бъде очернен и името му опетнено. Съдбата определя прокурор да бъде татко. Сакеларов отива да говори с татко , но е забранено обвинител да разговаря с обвиняем , татко отказва преговори. Дава се ход на делото и татко държи обвинителната си реч :
        Другари съдии , другари заседатели ,
    Пред вас стои Сакеларов , обвинен , че на ... е откраднал радиото на своя зет ....
    Вие знаете ли кой е господин Сакеларов ? Със своя самолет е допринесъл за падането на Одринската крепост и завладяването й от българите.
    Вие вярвате ли , че такъв човек ще открадне радио?

    Всички седят и мълчат. Няма обвинение - няма съд . Щом прокурорът сваля обвинението , няма да има процес .
    Така татко цял живот се стремеше да защитава справедливостта  .
    Аз се гордея със своя баща ! Неговото мото беше :  PRIMUS INTER PARES - Пръв между равните ! 



Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: panazea
Категория: Технологии
Прочетен: 6902500
Постинги: 3990
Коментари: 11585
Гласове: 56450
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930