Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2023 12:00 - ПЛЕМЕТО ВАРНИ И ЛЕГЕНДАРНАТА "ТАКА НАРЕЧЕНА ВАРНА"
Автор: panazea Категория: Видео   
Прочетен: 1578 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

ДОКУМЕНТАЛНИ ИСТОРИЧЕСКИ ИЗВОРИ, СВЪРЗАНИ С ПЛЕМЕТО ВАРНИ

 И ЛЕГЕНДАРНАТА "ТАКА НАРЕЧЕНА ВАРНА"

.

image

.

Огънят на племето Варни в далечния град на Древна Индия Вар(ə)на-аси

гори вече 5560 години, ще гори вечно!

Подържа се от кастата на брахманите - жреците на преселите се арийци

от нашите черноморски брегове

.

imageVaranasi на деванагари: वाराणसी, писменост, която транслитерира със санскрит и хинди,  на брахманите-арийци, е използвана от Lannoy, Richard.- University of Washington Press, който пише, че древната история на Вар(ə)на-аси е свързана с по-древно арийско селище, основано от Бог Шива преди повече от 5000 години. До второто хилядолетие пр.н.е. е бил седалище на арийската религия и философия. Вар(ə)на-аси е наричан „свещеният град на Индия“, "градът на светлините“ и „културната столица на Индия“. Американският писател Марк Твен казва: „Варана-аси е по-стар от историята, по-стар от традицията, по-стар дори от легендата и изглежда двойно по-стар от всички тях взети заедно“ (От bg.wikipedia)  

Тук в квартал "Сарнат" Буда (на санскрит: सिद्धार्थ गौतम; духовен учителел) е произнесъл първата си проповед за основните принципи на будизма за постигане вътрешен мир, просветление и нирвана. (От Енц.Британика).

.

image

Бог Шива. Източник на снимката: gepositchotos

.

В Ригведа за Вар(ə)на-аси има стих и от бога на арийците Шива: "Три свята съставят в едно моя сияещ град и моя дворец в него". А в статуята му има арийските символи - тризъбецът, третото око на съзнанието - "биндито", прическата му "чумбас-кика", на шията му е увита змията на мъдростта. Змия на мъдростта се вие и в нозете на статуетката "Орелът на княз Аспарух", положена в гроба му край украинското село Вознесенка в VІІ век сл. Хр. Във втората си лява ръка бог Шива държи цилиндричен сакрален предмет. Според проф. Христо Смоленов подобен ритуален предмет е открит в гроба на египетския фараон Озирис от ІV хил.пр.Хр. и в гроб 43 на царя-жрец във Варненския халколитен некропол от VІІ хил.пр.Хр. Като е използвал прецизна визуална техника, той е установил, че по вид и размери трита цилиндъра са сходни. Още един пример за връзката между трите цивилизации и коя е първоизточник в тяхната древност.

.

image

Снимка: Архив на проф. Хр. Смоленов

.

От историческите източници научаваме: "че названието на град Варана-аси произлиза от имената на два притока на река Ганг – северният Варуна и южният – Аси, в индийския щат Утар Прадеш. Името на река Варуна идва от Бога на водата Варуна и в Българския диалектен атлас, том 4 - БАН, 1980, част 1., чрез bg.wikipediа можем да прочетеме: "В българските "Преходни У-говорни диалекти" са запазени старите сонорни /л/ и /р/, коит служат като сричково ядро и като съединител между съгласни. В някои наши землища книжовната дума "вълк" се произнася "вулк".

Като имаме предвид тези фонетични правила, конкретно сонорното Р е послужило като сричково ядро и съединител на две гласни, тогава в името на град Вар(а)на-аси звука а се изписва, но се произнася като дихание и става Варна-аси. И след тълкованията за тях по-горе, ще стигнем до извода, че в далечна и древна Индия е имало "Крепост-град Варна" и в него са живели хора от племето Варни. Защото всеки човек, ако му се наложи да напусне родното си място, където и да иде се нарича с неговото име. По тази причина можем да предположим, че заселилите се между двата притока на река Ганг арийци-древни българи още през V хилядолетие така са нарекли и така са произнасяли новото си обиталище и реката Варна

Името на другия проток на Ганг - река Аси, е свързано с тяхната богиня Дурга. Те не случайно са я призовали в защита. Според легендата, във водите на река Аси богинята съхранява своя непобедим меч, наречен Аси.

.

Богинята Дурга

 е определена като събирателен образ на Вселенската енергия

В сайта magicalindia името на богинята «Дурга» (санскр. दुर्गा) е означено като "непобедима" като богиня, "непрестъпна" като крепост.

.

image

Образът на богинята Дурга в Индийския пантеон на арийските богове (Из Ведите ІІ хил.пр.н.е.).Източник:magicalindia  

.

Важно документално доказателство за ролята на древните Бълг-Арии, и племето Варни като част от тях, при създаването на легендарния индийски град Варанаси и богинята Дурга, намерих в изданието thracia/rogozen. Там в описанието на българското Рогозенско съкровище - на стр. 108 върху кана № 155 (датировка края на VI пр.н.е.), Великата тракийска богиня Дурга е изобразена как язди лъвица. В лявата държи лък и стрела, на челото на богинята е нанесено и окото на познанието, символи за които стана дума по-горе. И пак е боса, защото, където стъпи оплодява земята с космическа енергия. Лицето й изразява мъдрост и величие.  

.

imageОбразът на богинята Дурга в Рогозенското съкровище - край Враца,

VI хил.пр.н.е.. Източник: thracia/rogozen.

.

Ето по-долу и трети древен образ на Богинята майка Дурга, един от златните шедьоври на най-голямото съкровище в света, намерено в земите на първата самостоятелна българска държава - Балхара (1301-1235  г.пр.н.е.). Там в ІV в. пр.н.е. е съществувал град-крепост, наречена Варну. (По N. Sims-Williams – New Light on Ancient Afganistan, Университетът SOAS в Лондон,1999). Вероятно и тя е била почитана като пазителка на крепостта, както е закриляла и един от най-древните градове в света Варана-аси (5560 г.пр.н.е.) в Индия.

Удивително е, как трите изображения на богинята Дурга толкова много са близки по идейният замисъл, носят арийския символ на мъдростта - третото око, и толкова по вид си приличат, след като тримата художници ги делят 8000 години! Още един пример, че историята е най-вълшебната приказка.

.

image

 Богинята Дурга ( един от 21 618-те предмета от съкровището в Балх-ара, І хил.пр.н.е. ). 

Снимка: Ричард Барнс от списание Nationalgeographic  

.

.




Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: panazea
Категория: Технологии
Прочетен: 6907723
Постинги: 3990
Коментари: 11585
Гласове: 56450
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930