Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2023 19:43 - След като прогонил аварите, Кубрат сключил мир с византийския император Ираклий през 634 г. и бил почетен с титлата : патриций
Автор: panazea Категория: Видео   
Прочетен: 1880 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Скритата имперска история на българите (IV-VII век)

                                          Ивелин Савов

Каган Кубрат

След като прогонил аварите, Кубрат сключил мир с византийския император Ираклий през 634 г. и бил почетен с титлата : патриций. Българският владетел поел ангажимент да охранява североизточните граници на империята от нахлуването на вражески племена и да бъде съюзник на Византия срещу персите.

    Според някои данни през 635 г.Кубрат се е оженил за Евдокия, дъщеря на богат гръцки търговец.Той има пет сина- Бат Баян, Котраг, Аспарух, Кубер и Алцек.

    През същата година, Кубрат действал като византийски съюзник и разбил персийската войска в Кавказ, като взел много трофеи, злато и сребро. За постъпката си получава големи благодарности от император Ираклий.                                                      

    Кубрат играл важна роля в заговора на императрица Мартина през 641 г. против Константин III, син на Ираклий от предишния му брак.

     През 648 г. Кубрат се сражава и срещу арабите, на територия, обитавана от българското племе барсили, като ги побеждава и принуждава да се оттеглят.

     Патриарх Никифор в "Кратка история след царуването на Маврикий" пише:                    

    "По същото това време владетелят на уногундурите Куврат, племенник на Орган, въстанал срещу хагана на аварите и подхвърлил на много оскърбления останалите от него хора и ги прогонил от своята земя. Изпратил пратеници при Ираклия и сключил с него мир, който те двамата спазвали до края на живота си,защото той му изпратил подаръци и го почел със сана патрикий"

    "Сега е нужно да се каже още и за така наречените хуни и българи, за произхода и устройството им.Около Майотийското езеро, по реката Куфина била разположена отдавна още така наричаната Велика България и обитавали така наричаните котраги, които са едноплеменни с тях. По времето на Константин, който умрял на запад, Куврат, който бил господар на тези племена, умрял, като оставил петима сина, на които той завещал по никакъв начин да не разделят обиталищата си."

    Стивън Рънсиман в книгата си "История на Първото българско царство" пише:                  

    "За първи път името на Кубрат се чуло в Константинопол по времето на император Ираклий. Йоан, епископ на Никиу, писал в самото сърце на Египет, предава мълвата за връзката между вдовицата на Ираклий, императрица Мартина и Кубрат, хунски владетел. Той я обяснява с това, че в младостта си Ираклий се бил сприятелил с този хан в Константинопол. Кубрат станал християнин, после се завърнал да управлява земите си и оттогава изпитвал към семейството на Ираклий благодарност и привързаност. Ето защо, когато Мартина и патриарх Пир влезли в заговор, за да свалят от престола нейния заварен син император Константин III, Кубрат бил заподозрян в съучастничество.

    Младият Кубрат се споменава като господар на хуните или (на едно място у Никифор) на уногондурите. Разказвайки за синовете му, Теофан го нарича повелител на България и на сродното племе котраги (котригури) . Посочва,че неговите поданици са били уногондурите, българите и котрагите.

    В младостта си Кубрат бил владетел само на уногондурите, както твърди Никифор, но той оглавил бунта срещу аварите и, разпростирайки властта си на изток, над кутругите и останалите без вожд утигури, основал новата държава.

    През 642 г., скоро след предполагаемата си връзка с императрица Мартина, Кубрат умрял - в зряла възраст и, да се надяваме, като добър християнин, макар че след  посещението му в Константинопол не се споменава нищо повече за неговото  християнство."

    Според думите на Йоан Никуиски, през 641 г. Кубрат играл важна роля в заговора на императрица Мартина против Константин III, син на Ираклий от предишният му брак.

    "И когато жителите на Византион чули това известие, те си казали: "Този план е съставен от Кубрат, вожда на хуните, племенника на Органас, който беше покръстен в града Константинопол и възприет в християнската общност в неговото детство и беше израсъл в императорски дворец." И между него и стария Хераклий съществуваше голяма обич и мир. След смъртта на Хераклий и той показа тази обич към неговите синове и неговата жена Мартина, понеже (Хераклий) му беше оказал приятелство."

    Руският историк Кулаковски счита , "че именно през управлението на Ираклий, кутригурите се обединяват със своите съплеменници утигурите под властта на хан Кубрат."

    Към края на управлението на Кубрат, в началото на 60-те години на 7 век започва хазарското нашествие по земите на Велика Булгария. До последния си ден Кубрат организира защитата на българската държава от хазарите.

    Според Теофан Изповедник на смъртния си одър Кубрат събрал синовете си и ги накарал да разчупят дебел сноп пръчки (или стрели). След като братята не успели да ги счупят, Кубрат започнал да вади една по една стрелите от снопа и да ги троши. С този нагледен урок , мъдрият владетел им оставил повеля да са единни, за да не може никой да ги пречупи.

    Интересни данни за живота и управлението на Кубрат дава летописа на волжките българи - "Джагфар Тарихъ".

    "Самият балтавар чергарувал между реките Бурат (Прут) и Буга-Идел, а негов стан бил аулът Кашан(дн.Кишинеу). По това време големият син на Албури - Курбат [Курт, Кубрат] -чергарувал между сакланския аул Аскал на Бури-чай (Днепър) и аула Харка на Аксу, а стан му бил аулът Балтавар(Полтава)…"

     "По негов съвет българите избрали за свой балтавар сина на Албури - Курбат, по прозвище Башту - който веднага започнал да се готви за война с аварите. Докато Шамбат воювал в Дулоба, Курбат неуморимо разширявал пределите на Ак Булгар Йортъ [Българската Държава]. Като се възползувал от размириците в Туранската Орда (Западно-тюркският хаганат), той прогонил хазарските тюрки от Джураш (Кавказ) и станал господар на всичко, което се намира между Сула (Дунав) и Идел (Волга). От стремеж още повече да унизи разбитите аварски и турански владетели , Курбат наред с титлата "кан " приел и тяхната титла - "хакан…"

    Гази Баба Худжа, "Гази-Барадж Тарихъ"

    " Някои твърдят, че българската Държава - Ак Булгар Йортъ - била образувана от Курбатовия баща Албури през 605 година, други - от Бу-Юрган или Курбат през 618 година, а трети - от Курбат в 619 година. Аз пък съм чел в "Историята на Шамс", че Улуг Булгар Йортъ [Велика България] е била образувана от Албури през 603 година и считам това сведение за най-вярно…"

    Непосочен автор

    "Балтаварът чергарувал между град Банджа [Фанагория] на Азакско море и стана Хоръсдан, наричан и Батавъл [Путивль], т.е. "княжески стан"… По обратния път , хаканът непременно посещавал и становете Тиганак и Балтавар и намиращото се от него на един ден път място на гроба на Бу-Юрган. А майката на този знаменит бояр била от юрганския род на хонското племе хот или хотраг (кутригури)…"

      Гази Баба Худжа, "Гази-Барадж Тарихъ"

    "Това бил могъщ цар, който обичал мира, реда и градския живот… Освен Башту той построил градовете Иске Банджа, Балън или Балънджер, Шъгер, Саркел, Истян… Със своето величие и мъдрост , Курбат напомнял Туки [Атила], но от всички занятия предпочитал търговията и не се гнусял лично да посреща пристигащите от Рум кораби и да преброява докарания товар. По целия Бури-чай [Днепър] той устроил митнически застави и платени превози, които му носели големи доходи. Заради безопасността на плаването…Курбат сам отплавал по Бури-чай и дал на всеки ган [праг] особено название…

    Първият след Башту праг той, както разказват, заповядал да нарекат Катраг в чест на любимия му син Катраг [Котраг], друг … - Кубар в чест на приемния му син [Кубер], трети - Гулям Сюри, което означава "Пролетна Задушница" и "Шум"…, четвърти - Юлбаръс или Леу, което означава "Заплашителен" или "Чудовищен", пети - Азбарган, което означава "Отличен стрелец" в чест на сина Азбаруг [Аспарух], шести - Кугюнчаган в чест на жена си…, седми - Айяр, което означава "Алчен", "Ненаситен", осми - Лиманган или Балънган, което означава "Праг на Залива", девети - Илятбир ["Владетел на Благоденствуваща страна"] - титулното име на големия му син Бат-Боян, десети - Лачън в чест на приемния му син [Алцек], единадесети - Давълган, което означава "Бурния праг", дванадесети - Кермек ["Юнак"] в чест на кан Кермек [Ирник], който основал Българския бейлик… Островът на Бури-чай, до който достигали след преодоляването на тези прагове, Курбат нарекъл Бюрган в чест на чичо си Телес, но народът започнал да го нарича Курдизе или Хурдизе - "Станът на Курбат"… Прагът, който се намирал след този остров, Курбат нарекъл Билиг в чест на любимия син на Бюрган… Когато тази работа била свършена, Курбат слязъл на брега и побил в него своето знаме с накрайник във вид на тризъбец… Простите саклани(алани) и анчийци(анти) много го обичали и го наричали Хур [Хор, Хорив] и Мегулъ [Микула]…"

    По заповед на Курбат, неговият по-малък брат Шамбат през 620 година издигнал на мястото на аула Аскал на хълмовете Куянтау град Башту [Киев] и потеглил от него срещу врага начело на голям отряд от българи, анчийци и саклани-руси. Той успял бързо да разгроми аварите и да завземе страната им.

    Но след това Шамбат се провъзгласил за независим владетел, а държавата си нарекъл Дулоба, т.е. "Земя на Дуло". Като разбрал това, Курбат наредил на брат си да се върне на службата си при него, но онзи отказал и бил наречен от Башту с прозвището "Къй" ("Отрязан", "Отделил се").

    Но все пак накрая той бил разбит от фарангите и се завърнал на служба при Курбат. Балтаварът наредил на Шамбат да заеме предишния си пост на губернатор на Башту"                                                                                                                                             

    "Малко преди земната му [на Курбат] кончина, Велика България отново била нападната от хазарите и той изпратил на синовете си стрели, за да съберат войската… Когато синовете се събрали, каганът им обявил, че чувствува приближаването на смъртта и че оставя властта на своя голям син и съуправител Бат-Боян. Сетне заповядал да му предадат стрелите и като ги събрал в сноп, казал, че докато стрелите

https://www.bulgarnation.com/%D0%A1%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0%20%D0%B8%D0%BC%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0%20%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F%20%D0%BD%D0%B0%20%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-4-7%20%D0%B2%D0%B5%D0%BA-2017-27.html

 



Гласувай:
3



1. dobrodan - Щеше да е по-добре да ползват моя превод, но не е моя грижа :).
17.02.2023 20:17
Кубрат е носел титла кинг, Тони. Кинг. Дали е бил каган, няма много сведения, не знаем.
Хакан е фонетична форма, но, доколкото знаем, при хазарите титлата е била хакан. Мисля, че на Кубрат такава не би трябвало да се полага.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: panazea
Категория: Технологии
Прочетен: 6901069
Постинги: 3990
Коментари: 11585
Гласове: 56450
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930