Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.02 20:20 - Двама български царе, а именно Вулгер (Булгер,Булгар) и Дрогго (Дрог) с множество българи нападнали Скития и Мизия по това време, когато в Мизия управлявал войс
Автор: panazea Категория: Видео   
Прочетен: 475 Коментари: 4 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Скритата имперска история на българите (IV-VII век)

                                          Ивелин Савов

Дрого

     В латинския превод на текста на Теофан, направен от Анастасий пише : "

     Двама български царе, а именно Вулгер (Булгер,Булгар) и Дрогго (Дрог) с множество българи нападнали Скития и Мизия по това време, когато в Мизия управлявал войската Юстин, а в Скития Баударий. Тези полководци се отправили към българите, влезли в битка с тях. Юстин загинал ,а на негово място бил назначен Константин. И стигнали българите до земите тракийски. Срещу тях се изправил военачалникът на Илирик -хунът Акум, който бил покръстен. Римската войска обградила българите от всички страни, пронизвали и избили голямо множество, отнели целия добитък и сечели поголовно . Убили и двамата български князе- т.е (Дрого и Булгар).И когато обедителите се завръщали с радост, ги нападнали други българи.Уморените военачалници се обърнали в бягство.Българите ги преследвали и заловили бягащите Константин,Акум и Годила в примка. Годила успял да се освободи с нож от примката и избягал. Константин и Акум били взети живи.Българите поискали откуп за Константин и го върнали в Константинопол, а Акум го изпратили в своето отечество."

     Унгарският учен Моравчик счита , че Акум е бил българин по произход ,а родината, в която е изпратен е държавата на българите.

     Паисий Хилендарски в своята "История Болгарская", позовавайки се на италианския историк от 16 век Цезар Бароний пише, че "българите имали за свой княз Драгич.Те нападнали Франгия и Илирик. Разбили гръцката войска и първия, и силния между тях цар Анастасия.Избили 400 000 и пленили много земя и народ.Цар Анастасия изпратил на българите много злато и дарове и си купил мир. Тоя Драгич пръв взел данък от гръцкия цар Анастасия".

     Според Паисий " , Вукич и Драгич били двама родни братя. Пръв крал бил Вукич, втори крал Драгич."

     Според мен съществуват много прилики между описания от Паисий цар Драгич и Дрого . Най-вероятно са едно и също лице.

      В своя "Летопис и родословие", Йовчо поп Николов говори за братята княз Волег и княз Драгон. Според него те се възцаряват през 502 и 530 г.

     Според Кирил Милчев, който се основава на сведение от 555 г. от летописеца Псевдо-Захарий Ритор, през 30-те години на 6 век хуните на Боспор са имали свой писмен език, на който е преведено и "Светото Писание".

      Кирил Милчев излага тезата, че "Светото Писание" на хунски език е написано на азбуката на кавказките албанци. Самият покръстител на боспорските хуно-българи бил епископът от кавказко-албански произход Кардост.Той предполага, че точният период на създаването на писменост на хуно-български език е между 530 и 537 г., защото Кардост пристига в Боспор през 530 г. и остава там до 537 г. Както пише Псевдо- Захарий Ротор, той имал видение, че е дошъл от Аран през Кавказ и покръстил много хуни.

     Това важно събитие съвпада с годините на управление на братята Булгар и Дрого.

Борис-539/540.Владетел на Патрия Оногурия. Приема властта след смъртта на Булгар и на Дрого. Управлява за по-малко от година със съвладелец с неизвестно име, който може би му е бил брат.Вероятно е син или на Булгар или на Дрого.Борис разбива през 540 г.войската на византийския военачалник Акум хунът, като го пленява.След това, през същата година той атакува войските на друг византийски полководец, но е победен и пленен заедно със своя съвладелец. Изпратен е в Константинопол, а след това е заточен в Армения или Лазия, заедно с част от пленените му войници.

     В историята си Паисий, позовавайки се на Цезар Бароний пише следното:               

    "След Драгича се вдигнал крал Борис, тръгнал срещу крал Акума и го хванали в сраженията, довели го жив в България.Така хванали в битките и маджарския крал Теодорика и го довели вързан в България.После българите отишли сами, с малко войска нападнали крал Муда.Той ги победил и поробил.Пратил ги на гръцкия цар Юстин, а той ги разпръснал по Аморея и Армения. Затова по времето на Юстиниана Велики българите нападнали Тракия до Едирне."

    Теофан и Малала разказват за събития от 540 г : "Юстиниян назначил Мунд за военачалник на Илирик. По това време, когато Мунд се намирал в Илирик, дошло  олямо множество от българи и го нападнали. Мунд ги разбил всичките.Сред пленените били техните вождове и ги изпратил в Константинопол с много други българи и ги показали на тържество на хиподрума. И настанал дълбок мир в Тракия, като хуните не смеели да преминават през Дунава. А пленниците български царе били изпратени в Армения и Лазия, и били влючени в числото на редовните войници"
                                                                 ГЛАВА IV


                             Хуно-български владетели в Кавказ-5-6 век.
Херан-451-460 г..В арменските източници фигурира като цар на хуните.Вероятно е бил вожд на някое от племената от хуно-български произход, живеещи по това време в Кавказ. Херан бил съюзник на арменците в борбата им срещу сасанидският цар Йездигерд II и им помогнал през 451 г. да разбият войската на иранския шах.През 460 г. Херан бил на страната на шах Пероз срещу албанския цар Вече, който бил въстанал срещу сасанидите.                                                                                                                             

     За него арменският историк от 5 век Егише съобщава:                          

     "Този Херан...изтребил в Албания персийската войска в 451 г. и в похода си достигнал до гръцката земя, и взел много пленници и добитък от Гърция, Армения, Иберия и Албания.".Той го нарича "царят на хуните Херан".      

   . Германският изтоковед Маркварт назовава хуните на Херан: "царска орда".                                                                                                          

     Някои историци,считат че Херан и синът на Атила Ернах са едно и също лице. Годините му на управление не са точно установени. Летописците описват събития от неговият живот основно в периода 451-460 г.

Амбазук (Хунът Амбазук)-498-518.По сведения на Прокопий, Амбазук е владеел района около Каспийско море.Според някои източници, той е владеел т.н. Каспийски врати, а според други- Дарялският проход. Бил е вожд на местно хуно-българско племе.                          

     По негово време подчинените му хуно-българи търгували с Византия и Персия.Той бил в дружески отношения с византийския император Анастасий. В края на живота си, Амбазук предложил на Анастасий да купи от него крепост, но последният се отказал,не виждайки възможност там да се държи византийски гарнизон.Когато Амбазук умрял, тази крепост била превзета от персийския шах Кавад, който според хрониките прогонил децата на Амбазук.

Зилигд (Зилгиби,Зилгивин,Зилги,Зилгби,Зилигби)-518-522 г.                                              

    Вожд на хуно-българите около Каспийско море. Син на Амбазук .Водил непоследователна, двойнствена политика с Византия и Персия, която в крайна сметка му коствала живота.

    Теофан Изповедник в своята "Хронография" пише:

  " По случай войната, отново възникнала между римляни и перси, император Юстин I изпратил посланници с дарове при Зилигд, царят на хуните, който приел неговото предложение и обещал с клетва, по обичай от предците да воюва с него срещу персийския шах Кавад.

    Кавад също му изпратил от своя страна посланици и царят на хуните се съгласили и с него.Научил за това,Юстин се обидил силно.Зилигд изпратил в помощ на персите 20 000 войска против римляните. Юстин изпратил съобщение на персийския цар Кавад, че Зилингд се е заклел да помага на римляните за големи подаръци и е готов да измени на персите, затова за тях е по-добре да се помирят , да живеят в дружба като братя и да не дават на тези кучета да ги играят."

    Според Йоан Никуиски,"в отговор на Юстин I, Кавад казал , че Зилгивин по договор е длъжен по време на сражение да бъде на страната на ромеите."                                     

    Теофан продължава разказа си: "Тогава Кавад изискал признание от Зилингд , дали е получил дарове от римляните за подпомагането им срещу персите.Хунът отговорил- "Да".Разгневеният Кавад го убил, а след това изпратил голяма войска от перси за изтребление на неговите войни, подозирайки го,че царят е дошъл при него с коварни   намерения."

Болах (Балък,Валах,Буляк-Болгар Джилки).-503-520 г.Вожд на савирите в Кавказ. Негова съпруга е царица Боарикс (Боа), от която има двама сина.Умира през 520 г.     Византийските хронисти дават информация за този период:

   "В това време при източните римляни били изпратени пратеници от сарагурите, урогите и оногурите - племена, напуснали родните си земи в следствие на враждебното нашествие на сабирите, които от своя страна били прогонени от аварите от техните места. Сарагурите прокудени от родината си,в търсене на земи, се насочили към хуните- акатири и започнали битки с тях , като ги покорили.Те достигнали пределите на римляните и пожелали да получат тяхната благосклонност.

https://www.bulgarnation.com/%D0%A1%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0%20%D0%B8%D0%BC%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0%20%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F%20%D0%BD%D0%B0%20%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-4-7%20%D0%B2%D0%B5%D0%BA-2017-17.html

   Гласувай:
21. leonleonovpom2 - Здравей, Тони!
06.02 23:29
Относно двамата Български ца,е Булгар и Дрого, Дюканж е направил редакция/ вероятно сравнил с по- ранен ръкопис- препис/
Булгар за него е етноним, а името е Бузан , а на другия, крал го нарича, името е Драго!
Дюканж е институция в историята, може да му се вярва безрезервно!
За Бузас спорихме с Добродан ,че наистина е буза и ,че думата я има във френския и съответства на буза бюз!, но в технически смисъл, дюза или бозка!

Лека нощ!
цитирай
2. panazea - Да , Лео ! Трябва да пооправим имената на нашите князе ! Пишат ги ханове , защото е такава традицията на изток .
07.02 11:43
На Запад ги пишат крале , но Карл Велики е чак 800 г. и няма как нашите древни Етруски , Белазци , Българи , траки , славяни да имат такива титли.
Неграмотните в викито навсякъде пишат гърци , тюрки , хуни и всякакви новоизмислени народности. Даже и хуните са били многобройни различни племена , като варварите , като тюрките , които сега искат да ни натресът.
Нашите момчета , които пишат във викито , трябва да изчистят тази кал и да напишат нови статии , да ги преведат на руски и английски . 30 години чаках оторизираните да променят учебниците . Вече не ме интересува. Децата и цял свят търсят във викито. Първо там всичко трябва да си дойде на мястото.
Видях , че има наченки от наши момчета. Това трябва да продължи.
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей отново, Тони!
07.02 18:58
Ние знаем, че титлата екняз/ Къназ/
Някои задръстени я разчитат като кана субиги? Падешжи и така нататакът Като ,че ли каменоделецът е учил занаята в Магнаурската школа?
А разчитането е пределно ясно- Канас у биги- Княз от бога Ясна е българската връзкаи на украинцити-Биг е бог на староБългарския им език!
Разчитането на този надпис ,правилното, трябва да се тълкува!
цитирай
4. panazea - КНЯЗЪ ОТЪ БОГА ! Така е , Лео !
07.02 19:53
Правилно написа в твоя блог.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: panazea
Категория: Технологии
Прочетен: 6016506
Постинги: 3974
Коментари: 11574
Гласове: 55781
Календар
«  Май, 2023  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031