Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2022 15:15 - България , Никополис ад Иструм - Градът на Победата при Дунав
Автор: panazea Категория: Видео   
Прочетен: 211 Коментари: 2 Гласове:
5




Болгария. По следам римлян. Никополис-ад-Иструм. Траян , Деций, Галерий (роден в град Стара Загора) , Максимин тракиеца. Са част от римските императори родени в България. Тракийско - Български императори. В това число има и императори на Източна Римска империя погрешно наричана ,, Византия,,... И благодаря за Вашите усилия да покажете древното българско наследство.

Мы продолжаем наше знакомство с древней историей Болгарии.

Археологически резерват "Никополис ад Иструм" 

Градът е основан от римския император Марк Улпий Траян (98 - 117 г.) в чест на победата му над даките (106 г.). Стратегическото му значение се определя от обстоятелството, че на мястото където е разположен, се пресичат два от важните пътища в Долна Мизия. Единият започва от Одесос (Варна) и през Марцианопол (Девня), Никополис ад Иструм, Мелта (Ловеч) и Сердика (София) се свързва със западните римски провинции. Другият започва от Нове (Свищов) и през проходите на Хемус (Стара планина), Кабиле (Ямбол), Византион (Истамбул) и през проливите осъществява връзка с малоазийските провинции на империята.

Първоначално Никополис е в границите на провинция Тракия. В началото на 193 г. градът е прехвърлен към провинция Долна Мизия. В градската му територия са разположени селища, вили, тържища.

Никополис ад Иструм е организиран по подобие на градовете в Мала Азия – Ефес, Никея и Никомедия. Начело на градското управление стои Съвет на архонтите, ръководен от първия архонт, който упражнява съдебната власт. Специална колегия от жреци се грижи за честването на култа към императора и към божествата с гръко-римски и източен произход: Зевс, Хера, Атина, Херакъл, Асклепий, Дионис, Митра и др.

Етническият състав на населението е пъстър. В града живеян преселници от Мала Азия, траки, римски ветерани. Официалният език е старогръцкият. Най-голям икономически разцвет Никополис ад Иструм преживява по време на управлението на династията на Северите (средата на II – първата третина на III в.). В градската монетарница са отсечени и пуснати в обръщение над 1000 типа бронзови монети. Върху редица от тях са изобразени съществуващи в Никополис храмове, обществени сгради, фортификационни съоръжения.

Градът е планиран по т. нар. “ортогонална система”, при която улиците са прави, ориентирани по посоките на света и се пресичат под прав ъгъл. При планирането са определени местата на комплекса на агората (градския площад), двете главни улични артерии – кардо максимус (север-юг) и декуманус максимус (изток-запад), обществените сгради, пазарът, жилищните квартали. Значителна част от тях са разкрити при археологически проучвания.
image

https://www.veliko-tarnovo.bg/bg/kultura-i-turizm/zabelezhitelnosti/arheologicheski-rezervat-nikopolis-ad-istrum/ 

https://www.youtube.com/watch?v=CEfll1_hkZU

   




Гласувай:
5



1. barin - Здравей, Тони. В Никополис ад Ис...
02.12.2022 16:31
Здравей, Тони. В Никополис ад Иструм се провеждат интерени възстановки" Нике- игрите и победата".
Поздрави!
цитирай
2. panazea - Благодаря , за допълнението !
02.12.2022 23:21
barin написа:
Здравей, Тони. В Никополис ад Иструм се провеждат интерени възстановки" Нике- игрите и победата".
Поздрави!

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: panazea
Категория: Технологии
Прочетен: 6903560
Постинги: 3990
Коментари: 11585
Гласове: 56450
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930