Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.01 07:07 - Йордан Хаджиконстантинов-Джинот
Автор: panazea Категория: Видео   
Прочетен: 270 Коментари: 2 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Йордан Хаджиконстантинов-Джинот

"Българин съм"

ВЪЗРОЖДЕНЕЦЪТ ОТ ВЕЛЕС 

Йордан Хаджиконстантинов е роден през 1818 г. в гр. Велес, където, по думите на Кузман Шапкарев, „от незапомнени времена и дотогава бил е запазен в училищата българский язик”. Умира пак там — на 29 август 1882 г. Кръгът се в затворил по логиката на съдбата, но и като трагично разрешение на нерешена национална и лична мисия. Животописът му на възрожденец като че ли плаче да бъде издържан в духа на класическия тип биографично изложение — няма цялостен очерк за него, публицистичните му прояви продължават да избледняват наред с колонките, оставени от звани и незвани по страниците на „Цариградски вестник” отпреди 120-130 години... Пък и почитателите му, изследвачите Васил Кънчов, Симеон Радев, Антон п. Стоилов и от по-ново време Емил Георгиев, днес почти не намират продължители. Глъхне, стряскащ ни само по юбилейните поводи, интересът към тази колоритна и трагична фигура, към нейното дело. Там, в това дело, с класическа простота, но и с вътрешно напрежение се редуват и застигат във времето опитите за школски преобразования, зовът към разкрепостени хоризонти на познанието, разприте с гръцки владици и гърчеещи се българи, изкушенията за творчество, подземният тътен на традицията, властният диктат на съвременността. Особено напрегнато за Йордан Хаджиконстантинов е десетилетието на 50-те години. Тогава той, млад и амбициозен, с цялата си напористост се втурва в обществените разпри на Велес, Скопие и Прилеп и издига реформаторските програми на българското училище в родния си край. Тогава увлича младите, проповядва пред стари — самият той олицетворение на новия дух и на новото време, чест гост на затворите в Битоля, Призрен или Велес, заточеник в диарбекирския град Айдин. Тогава, ако не всеки ден, то всяка седмица, сяда и написва поредния си диалог, статия или стихотворение за „поредния брой” на „Цариградски вестник”. Но през 50-те години, както и малко по-преди, когато учи в Самоков и Солун, или след време, когато пише гневните си писма от Диарбекир и последните си „български вести” до Цариград, е все той — неукротимият, борбеният, непоколебимият!

 

Като въвеждам читателя в света на тази книга на Йордан Хаджикостантинов, реших да се откажа от обстоятелствения, строго подредения му животопис.

 

http://www.promacedonia.org/bmark/jhk/index.htm

БОГ

  („Цариградски вестник”, 21 юли 1851)

 Аз оживуейки, и живим, като се услаждавам, гледая народът наш пресладкий, и ради това не мя остава неговата доброта да будем лукав. И ако ме пита някой — школски человек ли си, или болгарин? Аз полноответам: болгарин съм. Че не е честно на моето славяно-болгарство да творам зло и лукавство, прави болгарин не лажи, не завидуе, не денгубуе, не лицемерствуе, не блудуе, за печена кокошка верата не разменуе. Болгарин е производан от Бог, Болгаря река — богатата река или -ри, а прилагателно неправилно степенно: болий, болший, вишший, величайший. Поистина, нема по-величество от болгарин — болгарин чрезмерно ради, оре, сее, торгуе, воинствуе, верност има, гостолюбие, страх божий, почитание своего царя и всичко, колкото що е узаконено Богу и царю.

 

Поради това аз съм болгарин и моето благородно болгарство не мя допуща да не бидам добр, затова имам вера и надежда и любов, и человечество, и учителство, сос което пуно делим роду моему, и кой иска нелицеприятие и безпристрастие учител, ето, който сам во пламени рачение разпален съм, подобно Етна и Хекли, и Вулкан диамантов венец ми кова. Нек служам роду моему, ако е и за крива бога! Не е честно мене, болгарину, да се отчаявам и да вракям зло за зло. Болгарин - прави и верний, и благородний човек. Болгарин е любител всякое добро, болгарин е срамота да се отрицава от свойат род и язик — той болгарин, който родо свой си хули, името му е ни ден, ни нощ. Аз съм болгарин, плачем за нашите изгубени болгаре, които ся по долная Мизия, затова должни сме да ся жертвуваме за бракята наши пресладкий болгари!

 

ЙОРДАН ХАДЖИКОНСТАНТИНОВ - ДЖИНОТ
 


 

(1818-1882)
 
Йордан Хаджиконстантинов, наричан още Джинот, е роден около 1818 г. във Велес — един от най-будните български градове през XIX в., родил и отгледал многобройна за времето си интелигенция. Джинот първоначално учи в килийно училище в родния си град, по-късно продължава образованието си в Самоков и Солун, където изучава гръцки език и новите методи на училищното обучение и възпитание. Около 1838 г. той е вече учител във Велес. Оттогава започва неговата борба за въвеждане на българския език в училището и църквите, от тази година започва и неговата апостолска дейност на народен учител и трибун на народната правда. Джинот напълно споделя жизнената съдба на народния водач — гонения, затвор, заточение в Мала Азия, лични несгоди и мъки, сред които починал през 1882 г. в родния си град Велес.

Просветителската дейност на Джинот намира многостранен израз. Близо 40 години той неуморно работи за организиране на новото, модерно българско училище, съчетава взаимоучителния метод със своя училищна програма, със своя лична възпитателна система.

Учителската си дейност Джинот съчетава с широка обществена дейност. Навсякъде, където е пребивавал — Велес, Скопие, Прилеп,— той агитира за нуждата да се откриват български училища, води истинска борба за повишаване културата и нравствеността на нашия народ.

Джинот развива и значителна книжовна дейност — публикува статии, дописки, стихотворения, драматични сценки, преводи и др. В творчеството си разработва разнообразни теми — за образованието и възпитанието, географски и исторически изследвания, филологически и нравственофилософски проблеми.

Подчертано голям интерес проявява Джинот към въпросите на българския език, на българската граматика, към старобългарския език и етимологията. В „Цариградски вестник", чийто дългогодишен сътрудник е, той публикува редица статии, с които се изявява като активен и загрижен строител на българския книжовен език. С филологическата си ерудиция Джинот съзнава твърде рано, че за възраждащия се български народ е необходим общонароден, национален книжовен език с обща граматика и общ словар. В общата граматика и в общия словар ще дадат своя дял всички българи — ,,от Долна Мисия до Горна Болгария", защото всички те говорят един език.
http://www.promacedonia.org/bugarash/prerodbenici/dzhinot/dzhinot.html
https://panazea.blog.bg/technology/2009/11/24/iordan-hadjikonstantinov-djinot.442135 
Коментари 
00:31 - Защо ние да водим война с тях! Че те ... Защо ние да водим война с тях! Че те спрели ли са войната си с нас? Само ,че, наистина, какво да им дадем, ако поискат още!? Или да не чакаме, да им направим подарък?! Пропуснал си Северномакедонците? Или с тях нещата вече са уредени? Истинските патриоти са интернационалисти Целият свят им е отечеството! А патриотарите са захлупени тиквеници! Тесногръди са и са стипци-стиснати Искали макетата от нас нещо? Да дадем на другарчетата, да ни споменават с добро И, ако ни поискат още нещо- и него да дадем! Ето, това е интернационалният патриотизъм Не като Балканджи Йово, патриотарът! Ами кажи им ,че даваш хубава Яна срещу два товара злато и си гледай кефа!....Гласувай:
7Следващ постинг
Предишен постинг

1. leonleonovpom2 - Здравей, Тони!
18.01 09:15
Коментари
00:31 - Защо ние да водим война с тях! Че те ... Защо ние да водим война с тях! Че те спрели ли са войната си с нас? Само ,че, наистина, какво да им дадем, ако поискат още!? Или да не чакаме, да им направим подарък?! Пропуснал си Северномакедонците? Или с тях нещата вече са уредени? Истинските патриоти са интернационалисти Целият свят им е отечеството! А патриотарите са захлупени тиквеници! Тесногръди са и са стипци-стиснати Искали макетата от нас нещо? Да дадем на другарчетата, да ни споменават с добро И, ако ни поискат още нещо- и него да дадем! Ето, това е интернационалният патриотизъм Не като Балканджи Йово, патриотарът! Ами кажи им ,че даваш хубава Яна срещу два товара злато и си гледай кефа!....


Звучи ми познато и точно в момента!
Защо само от нас се изисква нещо, да се съобразяваме с него?
Първо, редно е ,като изскваш нещо, ти пръв да го спазваш!
От друга страна, не сме невинни агънца- заслужаваме си го!
Не може да плюеш собствената си история и да очакваш уважение? Присмех- да, заслужен!
Веднага ще се намерят интернационални серсеми, които да влезат в ролята на учители и да те учат, какъв си, откъде си и що за екземхпляр си!От висотата на собственото величие в очите си!?
Така ,че всичко си е на мястото И тези какавани ," учителите"са намерили почва за изява, затова вилнеят!

Хубав ден!
цитирай
2. panazea - Благодаря , за коментара , Лео !
18.01 11:16
Исках да отдам заслуженото на борците за правда и сЛобода !
Те са отдали живота си в служба на народа си !
Поне това заслужават , почит и уважение!
В памет на баба ми Ружа , родом от Охридъ през 1901г. и бягала със семейството си , заради европейската политика на Балканите и разкъсването на България на части. Какво са преживяли тези бежанци , голи и боси се опитвали да достигнат до СЛободна България , за да спасят живота си. В памет на прадядо ми Иван , гостилничар от Охридъ , прабаба ми Фанка , бежанка от Прилепъ . В София намерили своята родина и създали децата си Ангел и Кирил. България става закрилница на всичките 900 000 бежанци от Македония , Беломорка Тракия , Странджа , Добруджа и всички Български земи , останали в чужди държави.
Изтриха ми един коментар ! Аз подготвих 20 постинга за това , което е било и защо не бива да отстъпваме! Защото Истината е на наша страна ! Мога и македонските коминтерновски слуги да ги замерам с факти , но те са бетонни глави и нищо няма да им влезе в главата.
Времето ще ги отвее тези рушители на Българщината ! Само гледай как ще се развият събитията ! И нихните отцеругатели и нашите тепаймайковци ще бъдат изхвърлени на боклука !
Поздрав , Лео !
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: panazea
Категория: Технологии
Прочетен: 4030557
Постинги: 2724
Коментари: 11749
Гласове: 50645
Календар
«  Май, 2022  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031