Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.11.2021 07:07 - Цено от Велия
Автор: panazea Категория: Видео   
Прочетен: 715 Коментари: 4 Гласове:
6

Последна промяна: 08.11.2021 15:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 е бил философ. Представител на школата на елеатите.

Велия е пристанищен град на Тиренско море ,в Кампания , до Салерно .

Градът е основан от Фокейците от Мала Азия , които бягали от Персите.

В нашите учебници беше записан като Зенон от Елеа .

Когато потърсих в Латинския речник с учудване установих , че се изписва 
Zeno Eleates natus circa 500, mortuus circa 430 a.C.n на английски Zeno of Elea 

Има още един философ 
Цено от Китион в Кипър от финикийски произход е основоположник на стоицизма. Лидер е на стоическата школа, създадена около 300 пр.н.е. в Атина. Базиран на моралните идеи на кинизма, стоицизмът поставя основен акцент върху добродетелта и мира в ума, постигнати чрез благопристоен живот съобразно природата.  
Цено  е роден през 334 пр.н.е. в град Китион в Кипър, син на богатия търговец Мнасеас.[1]е от финикийски произход. Смята се, че е отказал атинско гражданство, когато му било предложено, понеже сметнал това за нечестно спрямо Финикия, където той бил много почитан. Той е описан като измъчен и изтощен човек, живеещ живот на аскет. Зенон умира около 262 пр.н.е. 

Защо се спрях на това име. Моят прадядо е Цѣно Цѣновъ , кръстил своят син Цѣно и внук му , т.е. моят баща Цѣно. Име Цѣно има в Италия и се произнавя Дзено. В някои райони Цено. Българската именна система е била толкова стабилна допреди 50 години , че едни и същи имена са се повтаряли при синове и внуци. С това Българинът е държал да се запази паметта за рода. Защо им беше на гърците да преименуват философа , та да стане непознаваем ? Сигурно не могат да запишат правилно . И си мисля , колко ли други думи ги четем изкривени , за да не можем да разберем правилно , за какво иде реч. То не било Зенон , а Цено ! Не било Елеа , а Велия.
Отдавна исках да напиша , в чест на баща ми и неговия род.

Определено има култ към Цено , кой е бил точно , не знам , дали от стоиците или от елеатите. Татко първо е учил Философия , а после Право. Обичаше книгите и казваше : Да поговорим с мъртвите поети !
Това , че ние сме живеели 500 години преди Христа и нашето име е било разпространено на широк ареал от Фокея , Мала Азия , през Китион в Кипър до Велия , Кампания , показва как сме се местили , около Средиземно море , бягайки или от перси , или от сарацини . Сигурна съм , че баща ми не е грък . Той е честен , почтен и с достойнство . Няма никаква хитрост у него.
Фалшификациите на Историята.
Всички достояния на Стария свят са приписвани на гърците дори когато се знае , че философи като Талес Милетски и Цено от Китион са финикийци.
За основното население на Балканския полуостров не се пише , като че ли тези земи са били пусти , но някой трябва да е създавал блага , които хитроумните гърци да откраднат!
Цялата Историография е една фантасмагория!
Цено разделя философията на три основни части: логика (много голяма материя, обхващаща реторика, граматика и теории за възприятие – долавяне и мислене); физика (не просто науката, но и Божествената природа на Вселената); и етика (крайната цел, която е да се постигне щастие чрез правилен живот спрямо природата). 

  • Зенон от Елея (ок. 490 пр.н.е. – ок. 430 пр.н.е.),  философ от Елейската школа
  • Зенон от Китион (ок. 335 пр.н.е. – ок. 263 пр.н.е.),  стоически философ
  • Зенон от Тарс (fl. 200 пр.н.е.),  стоически философ
  • Зинон Веронски († 371 или 372), епископ на Верона, християнски светец
  • Зенон (консул 448 г.), римски военачалник и консул
  • Зенон (474 — 491), византийски император


Античните автори отделят особено място на смъртта на Зенон. Поради политически различия, Зенон е бил измъчван от Елейския тиран Неарх и в края на тези мъчения е починал. Тук версиите са различни. Диодор (Х, 18, 2) разказва версията, според която, когато Зенон трябвало да предаде политическите си съмишленици, той поискал тиранът да се доближи, за да му ги прошепне на ухото. Когато Неарх направил това, Зенон захапал ухото му и бил пребит до смърт. Плутарх мимоходом разказва различна версия —- когато Зенон трябвало да издаде съзаклятниците си, той отхапал езика си и го изплюл в лицето на тирана (Против Колот, 32, 1126 D).

Оригинални творби на Зенон не са запазени в цялост. Днес са известни фрагменти от творбата му „За природата“, цитирани от древните автори. Според запазеното в източниците може да се съди, че Зенон се е придържал и е доразвил учението на Парменид за Едното (τo μγ ων). Зенон отрича познаваемостта на битието чрез сетивата, множествеността на предметите и смята сетивното битие изобщо за измамно и водещо до логическа заблуда. Съгласен е, че „истината се ражда в спора“, но в същото време смята спора и изобщо словесното обяснение на истината за недостатъчно. Като основен гносеологичен подход Зенон използва „доказването на несъстоятелността на противоположното“.

Аристотел пръв внимателно анализира фрагментите, запазени от „За природата“. Въпреки че в анализа си той почти изключително спори с него и се опитва да обори тезите му, го определя като „Баща на диалектиката”.

Най-популярни днес са неговите т.нар. „апории“ или „парадокси“. Самият Зенон се е опитвал да докаже чрез тях именно несъстоятелността на „ниската“ човешка логика, на сетивното и емпиричното познание. Те са общо четири на брой и у различните антични автори, които ги цитират, имат различно наименование и обяснение, но при запазване на общия им принцип. Освен за философията, апориите представляват интерес за науки като математика и физика. Същевременно в тях са засегнати, а някои – и за първи път въведени – основни философски понятия и са зададени основополагащи въпроси като отношението между движението и покоя, времето и пространството, прекъснатост и непрекъснатост и т.н.

Основната идея на апориите е именно в това, че прекъснатостта, множествеността и движението характеризират света единствено и само като такъв, какъвто е възприеман от чувствата. Истинският свят е постижим само чрез интелекта, ума – νους. Опитът да се мисли за множество води разума до противоречие, следователно тя е безсмислена. Това е в контекста на принципа на Парменид, че „Едно е всичко, всичко е едно“.

 

Апориите са коментирани от философи като Аристотел, Диодор Крон, Хризип, Рене Декарт, Лайбниц, Блез Паскал, Имануел Кант, Фридрих Енгелс, Николай Хартман и др.

Родился в греко-финикийском городе Китие (Китионе) на Кипре. Потомок выходцев из Финикии, сын Мназея. Занимался морской торговлей.

Около 320 года до н. э. приехал в Афины, где стал учеником киника Кратета, но, недовольный его «киническим бесстыдством», перешел к Стильпону и к диалектику Диодору[1]. 

Zeno Citieus[1] (Graece: Ζήνων ὁ Κιτιεύς, natus Citii ca. 336 a.C.n., mortuus Athenis ca. 264 a.C.n.) fuit philosophus Graecus (ab origine tamen Phoenix) et conditor sectae Stoicorum. 
Zeno of Citium

Citium (Κίτιον, Kition), Cyprus.[4] Zeno was the founder of the Stoic school of philosophy, which he taught in Athens from about 300 BC. Based on the moral ideas of the Cynics, 

 

Зенон от Елея, Зенон Елейски (старогръцки – Ζήνων ὁ Ἐλεάτης) е античен философ от досократовия период, един от най-важните представители на философската школа на „елеатите”. 
Velia

Эле́я (др.-греч. Έλέα, Велия, лат. Velia)

Елея или Велия (Elea; на гръцки: Ἐλέα, латински: Velia) е древногръцки пристанищен град в Кампания, провинция Салерно в южна Италия. Останките му се намират на няколко км от Тиренско море до днешния град Ашеа (Ascea), на 90 км южно от Неапол.

Градът е основан през 540 пр.н.е. под името Hyele (Ὑέλη) от фокейски гърци от Мала Азия, които избягали от персийската инвазия и става така част от Магна Греция. Става влиятелен търговски град и център на философската школа на Елеатите, от които най-важните представители са Парменид и Зенон Елейски.

През Първата пуническа война е съюзник на Рим, а през Втората пуническа война е важен военен пункт.

През 89/88 пр.н.е. се казва Велия и става муниципиум и получава римско гражданство.

Около него на брега Цицерон и Катон Млади имат хубави вили. Тук е роден и бащата на поета Публий Папиний Стаций.

През 9 век Велия е напуснат от жителите си поради непрекъснатите набези на сарацините и престава да съществува.

Основана ок. 535 года до н. э. фокейцами из Малой Азии, покинувшими отечество после завоевания полководцем Кира

Согласно Геродоту (1:163-167), первопоселенцы перебрались на остров Хиос, затем на Кирн (где они основали город Алалию и пробыли пять лет) и, вытесненные карфагенянами и этрусками, закрепились на итальянском побережье Тирренского моря в стране, называемой Энотрия. Там они изгнали аборигенов вглубь полуострова и поселились на побережье. Первоначально город назывался Хилея, а затем Элея. Город прославился своими философами: Парменидом, основателем элеатской философской школы, и Зеноном. Из Элеи был также родом философ-софист и ритор Алкидамант. В 275 г. Элея стала союзником Рима, окончательно же подчинилась римлянам в 90 до н. э. Была покинута жителями в Средние века из-за непрестанных набегов сарацинов. 
Miasto założone ok. 540 p.n.e. przez greckich uciekinierуw z jońskiej Fokai. Rodzinne miasto Parmenidesa z Elei oraz Zenona z Elei,

Кампания (на италиански: Campania) е административен регион в Южна Италия.

 

Друг античен автор, който отделя по-голямо място на Зенон, е Прокъл, но той се занимава най-вече с основните положение на философията му, а не с биографичните му данни. Макар и мимоходом, Зенон Елейски е толкова често споменаван у античните автори, та може да се съди, че е бил всепризнат авторитет в античността. Знае се, че по-голямата част от живота си прекарва в родния си полис, който в края на живота си е принуден да напусне поради спорове с местния тиран. 
Zeno: An introduction 
https://www.youtube.com/watch?v=4Ge7-ZFPfuI

Zeno of Citium | Founder Of Stoicism https://www.youtube.com/watch?v=Gu0FrhJ3HE4  

 







Тагове:   Цено,


Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. leonleonovpom2 - Здравей, Тони!
08.11.2021 07:29
Дзено или Зено и нашенският вариант Цено безспорно са имена, свързани помежду си! Нещо повече, чрез нашенското Цено може да се разбере дълбокия смисъл на името Зено, каккто го пишат в учебниците-Ценен, уважаван! Е, затова се повтаря при дядо, баща ,син И женско име е,ЦЕна, не е само мъжко!

Поздравления за постинга, за поредното разкритие, което няма да убеди Томаневерниците!
Те са неубедими!

Хубав ден, Тони!
цитирай
2. panazea - Здравей , Иване ! Благодаря за включването !
08.11.2021 10:57
leonleonovpom2 написа:
Дзено или Зено и нашенският вариант Цено безспорно са имена, свързани помежду си! Нещо повече, чрез нашенското Цено може да се разбере дълбокия смисъл на името Зено, каккто го пишат в учебниците-Ценен, уважаван! Е, затова се повтаря при дядо, баща ,син И женско име е,ЦЕна, не е само мъжко!

Поздравления за постинга, за поредното разкритие, което няма да убеди Томаневерниците!
Те са неубедими!
Хубав ден, Тони!

Отдавна исках да напиша , в чест на баща ми и неговия род.
Определено има култ към Цено , кой е бил точно , не знам , дали от стоиците или от елеатите. Татко първо е учил Философия, а после Право. Обичаше книгите и казваше : Да поговорим с мъртвите поети !
Това , че ние сме живеели 500 години преди Христа и нашето име е било разпространено на широк ареал от Фокея , Мала Азия , през Китион в Кипър до Велия , Кампания , показва как сме се местили , около Средиземно море , бягайки или от перси , или от сарацини . Сигурна съм , че баща ми не е грък . Той е честен , почтен и с достойнство . Няма никаква хитрост у него.
Фалшификациите на Историята.
Всички достояния на Стария свят са приписвани на гърците дори когато се знае , че философи като Талес Милетски и Цено от Китион са финикийци.
За основното население на Балканския полуостров не се пише , като че ли тези земи са били пусти , но някой трябва да е създавал блага , които хитроумните гърци да откраднат!
Цялата Историография е една фантасмагория!
Тони
цитирай
3. leonleonovpom2 - Така е, Тони!
08.11.2021 13:56
Напълно споделям ,казаното от тебе!
И се радвам ,че има смели жени като тебе, Милена и други, разбира се, които отстояват истината като мъже!
И мъже, чийто поведение подхожда на жени по- скоро, това е отчайващо Прикриващи се зад казаното от някой? А то отдалече мирише на недоказаност и на лъжа!
И държат като удавени на историческите догми, от които бягат дори и съвременните гърци!? И се срамуват и им е неудобно от тях
Кой свестен математик би повярвал ,че те са създали геометрията, например?
Може, ако пирамидите са правени след Евклид!
Те самите казват, че заслугата им е изключително в съхранение на постиженията на по- развити от тях цивилизации, а не в откривателството!?
Но не е луд ,който яде зелника, а който го раздава! Англичаните са основни виновници в налагането на Гърция като всьо и вся! Може би и от недостатъчно знание относно това, как стоят нещата? И затова са гледали да ги облагодетелстват, за наша сметка, разбира се! Че те са престъпници, гърците , спрямо нас! Дори само затова, че са ни унищожили книжнината!

Хубав ден, Тони!
цитирай
4. panazea - Благодаря , Иване !
08.11.2021 15:31
leonleonovpom2 написа:
Напълно споделям ,казаното от тебе!
И се радвам ,че има смели жени като тебе, Милена и други, разбира се, които отстояват истината като мъже!
И мъже, чийто поведение подхожда на жени по- скоро, това е отчайващо Прикриващи се зад казаното от някой? А то отдалече мирише на недоказаност и на лъжа!
И държат като удавени на историческите догми, от които бягат дори и съвременните гърци!? И се срамуват и им е неудобно от тях
Кой свестен математик би повярвал ,че те са създали геометрията, например?
Може, ако пирамидите са правени след Евклид!
Те самите казват, че заслугата им е изключително в съхранение на постиженията на по- развити от тях цивилизации, а не в откривателството!?
Но не е луд ,който яде зелника, а който го раздава! Англичаните са основни виновници в налагането на Гърция като всьо и вся! Може би и от недостатъчно знание относно това, как стоят нещата? И затова са гледали да ги облагодетелстват, за наша сметка, разбира се! Че те са престъпници, гърците , спрямо нас! Дори само затова, че са ни унищожили книжнината!

Хубав ден, Тони!

В Гърция живеят различни хора и е нормално сред тях да има честни.
И точно тези хора признават истината.
Аз познавам само един грък , зъболекар , женен за българка и той има само външните белези на грък , но иначе е добил български манталитет.
Аз не казвам , че Цено е бил българин или славянин .
Единият според Херодот , е бил и в Хиос ,и в Алалия , но притискан от картагенци и етруски са достигнали бреговете на Италия при Енотрия. За сега знаем , че не е грък , перс , картагенец , етрус и римлянин.
Местният сатрап го измъчвал и затова той вързан му е казал да се доближи до него , за да му каже тайна , но му е отхапал ухото , за което е бил пребит до смърт.
Цено от Китион е отказал да приеме Атинско гражданство !
Бил е стоик , съвсем българска дума , живеел е оскъдно .
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: panazea
Категория: Технологии
Прочетен: 6898568
Постинги: 3990
Коментари: 11585
Гласове: 56449
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930