Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03.2022 20:06 - Харвардските момчета, Лари Съмърс, Джефри Сакс, Дейвид Липтън и Робърт Рубин, която тотално унищожи руската икономика
Автор: panazea Категория: Бизнес   
Прочетен: 480 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 07.03.2022 20:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Харвардските момчета, Лари Съмърс, Джефри Сакс, Дейвид Липтън и Робърт Рубин, която тотално унищожи руската икономика 

05.03 20:39 - Историята зад войната Русия-Украйна Автор: zahariada Категория: История   image
Прочетен: 170 Коментари: 1 Гласове:  5
 

 

Историята зад войната Русия-Украйна

Путин не е харизматичен комунистически лидер на 4-ия Интернационал.

от  Джонас Е. Алексис, помощник-редактор - 3 март 2022 г
 

Беше икономическата политика на „шоковата терапия“ на „Харвардските момчета“, Лари Съмърс, Джефри Сакс, Дейвид Липтън и Робърт Рубин, която тотално унищожи руската икономика.

Изведнъж тези така наречени „Харвардски момчета“ премахнаха всички субсидии и контрол на цените в бившата напълно комунистическа икономика, предизвикаха хиперинфлация, унищожавайки целия наличен капитал за реални инвестиции и използваха схемите на „ваучери“ и „заеми за акции“, които предаваха над цели индустрии до свързани гангстери и олигарси. Последствията за икономиката и цивилното население бяха изключително тежки. Те бяха съсипани. Продължителността на живота намаля двуцифрено в цялата страна. 

Представете си само падането на комунистическия режим и икономика, което доведе до намаляване на продължителността на живота с повече от десет години за цялото население. Това беше резултат от корупцията и недобросъвестността на американските неолиберални съветници, изпратени там от Бил Клинтън.

„Класата на олигархите беше формализирана с инсулт чрез сделка с посредничество в Давос, [Швейцария] през 1996 г. На шепа бизнесмени щяха да бъдат връчени подаръци за заеми срещу акции в замяна на обещание да финансират кампанията на Елцин срещу комунистите. Банкерите имаха причина да се тревожат. Не по-малко източник от настоящия финансов министър на Канада и бивша писателка на Financial Times Кристия Фрийланд съобщи, че са били предупредени от Джордж Сорос. Сорос, каза Фрийланд, е казал на олигарсите, че Елцин, който първоначално е гласувал 7% на национално ниво, ще загуби през 1996 г. от комуниста Генадий Зюганов, който със сигурност ще си вземе отново богатствата. „Момчета, времето ви изтече“, каза той. 

„Вместо да бягат, те се съгласиха да хвърлят тежестта си зад Елцин, като поставиха приятелските към Запада Чубайци да ръководят кампанията. Моят добър приятел Леонид Крутаков беше уволнен от „Известия“ за отчитане на таксата, която Чубайс е платил за тази услуга: безлихвен заем от 3 милиона долара, даден от Stolichny Bank“.

Taibbi пише, че Путин първоначално е бил доведен в Москва от тези гангстери и е направил големия си пробив към властта, когато е помогнал на своя ментор, кмета на Санкт Петербург Анатолий Собчак, да избяга от страната на Запад, за да избегне съдебно преследване за корупция. Човекът на Америка Борис Елцин веднага го хареса и издигането му в редиците започна. „Путин ще продължи да помага на целия клан на Елцин да се измъкне от Русия с техните откраднати милиони“, пише той. 

САЩ също така фалшифицираха президентските избори в Русия през 1996 г. с милиарди долари заеми в последната минута за раздаване на подкупи и масивна и сложна пропаганда и кампания за пълнене на урни, за да осигурят преизбирането на корумпирания Борис Елцин.

ЦРУ на Клинтън, в съюз със Саудитска Арабия, също подкрепяше сепаратистите муджахидини в Чечения срещу руснаците в края на 90-те години на миналия век, като в същото време те подкрепяха руските усилия срещу чеченците, както е описано подробно от Washington Post , имейлите на Stratfor в Wikileaks и журналистика на бившия адвокат от ФБР Колийн Роули. Тези схеми, разбира се, допринесоха за възхода на Владимир Путин, който ръководи втората чеченска война и беше обявен за министър-председател от Елцин през 1999 г. 

Тогава Елцин подаде оставка и назначи Путин, за да го замени като президент на Нова година на 2000 г., възход към властта, който, както Мат Тайби ни напомни наскоро, беше широко празнуван от американските политици и експерти. Оттогава Путин изолира, изгони и замени предпочитаните от Америка и Израел руски олигарси със свои собствени. 

В изявлението си, обявяващо фактическото поглъщане на Донбас миналия понеделник, Путин спомена тази подкрепа от САЩ за чеченските муджахидини като пример за това колко несправедливо се е отнасял Западът към Русия през последните няколко десетилетия. Той също така се позова на истории за джихадисти от мръсната война в Сирия, които се свързват с неонацисти, за да се бият срещу подкрепяните от Русия сили в Източна Украйна през годините на Обама.

Правителството на Буш също стартира проект за така наречените революции с цветно кодиране, предимно срещу ориентирани към Русия държави в близкото им чужбина. Това по същество са американски преврат, маскирани като фалшиви „революции“, подкрепени от ЦРУ, Националния фонд за демокрация (NED) и приятелски настроени, предполагаемо частни неправителствени организации като „Отпор“. 

Тази тенденция започва през годините на Бил Клинтън със смесен успех в Албания през 1996 г., Черна гора и Хърватия през 1997 г., Словакия и Армения през 1998 г. и Сърбия през 2000 г. Буш донесе успешния сръбски образец в Грузия с Революцията на розите през 2003 г., Оранжевата революция в Украйна през 2004 г., неуспешната Деним революция в Беларус през 2005 г., краткотрайната революция на лалетата в Таджикистан през 2005 г., неуспешната революция на кедъра в Ливан през 2005 г. и катастрофалната Зелена революция в Иран по време на президентството на Обама през 2009 г. 

По време на Оранжевата революция в Украйна през 2004 г. САЩ помогнаха за свалянето на избрания президент Виктор Янукович от Партията на регионите, ориентираната към Русия, в полза на ориентирания към Запада Виктор Юшченко и неговите съюзници като така наречената „газова принцеса“ Юлия Тимошенко.

Правителството на Буш също така продължи по-нататъшната експанзия на НАТО в Източна Европа в нарушение на обещанието на баща му, привличайки още седем държави в алианса: бившите държави от Варшавския договор България, Румъния, Словакия и Словения и балтийските държави: Естония, Латвия, Литва – последните три действителни бивши съветски така наречени „републики“, първите две от които граничат с Русия. През 2008 г. Буш обяви намерението на Америка да включи Украйна и Грузия в алианса, но досега Германия, Франция и обстоятелствата отказват да го позволят. 
https://zahariada.blog.bg/history/2022/03/05/istoriiata-zad-voinata-rusiia-ukraina.1807183




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: panazea
Категория: Технологии
Прочетен: 6902500
Постинги: 3990
Коментари: 11585
Гласове: 56450
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930