Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2023 12:00 - Къде са живели енеолитните варненци . Становище на проф. Петко Димитров от Института по океанология към БАН
Автор: panazea Категория: Видео   
Прочетен: 2045 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


image

.

Къде са живели енеолитните варненци

.

Становище на проф. Петко Димитров от Института по океанология към БАН 

.

image
Карта на Черно море. В син цвят е сладководното езеро, в червен и жълт цвят е соления водоем след нахлуване на водата от Мраморно море. Архив на проф. П. Димитров.

.

imageреди около 7560 години след внезапното скъсване на Босфора, поради природен катаклизъм, водата от Мраморно море нахлува в най-голямото в света Сладководно езеро и то бързо и необратимо става соленото Черно море. 

Тогава бреговите линии на езерото са се намирали източно от съвременна Варна. Нивото им тогава са  били около120 м. по-ниски от сегашните и около 100 хил. кв. км земи остават завинаги под водата, която унищожава огромни количества сладководна риба, растения, планктон и настава сероводородно заразяване. Отровният газ дълго се задържа на повърхността, затова в древността Черно море се е наричало „море на смъртта”. Това предизвиква повсеместна угроза в древните хора и те спешно напускат родните земи.  . image Библейският потоп - картина от Микеланжело Буонароти . Това наименование за нас бе важна отправка към шумерския епос за Гилгамеш. Там се споменава, че той пропътувал пътя от Урук, в който е царувал, до „морето на смъртта”, търсейки древния първообраз на своята столица. Това е митология, взета от Шумерския епос, създаден през 3200-3100 г. пр. Хр. Но бе доказана още преди стотина години от уредника в Британския музей в Лондон Джолдж Смит, който разчете клинописните плочки от Ниневия. Ние стигнахме до заключението, че хората от Варненския некропол са живели край бреговете на Сладководното езеро и техните селища са потънали дълбоко на дъното на Черно море, тъй като тук бе открито гробище, а няма открито селище. С нахлуването на огромното количество вода хората, които са живели на самия бряг, започват да се изместват към вътрешността, но водата като враг продължава да ги преследва. Появяват се жизнено важни проблеми - липсата на сладководна вода за пиене от хора и животни, населението изведнъж изгубва поминъка си - земеделието и животновъдството. Появява се остра нужда от храна. Започва спешно и повсеместно преселване. Основният поток от хора се насочва на юг към  Месопотамия, Египет и Индия, други – към Европа по най-естествения път река Дунав. Една част остава в земите около родната си Варна. За това говорят проучвания на редица изтъкнати учени. От  изключително значение е, че където се установяват, заедно с местното население развиват нови центрове на цивилизацията. . image imageазказ за наречената "Чинията на Ной" от откривателя й проф. Петко Димитров.  През 1986 г. правихме подводни изследвания с мои колеги украинци, по това време членове на Руската академия на науките. Те предоставиха подводна преса от 300 атмосфери за изучаването на потъналите кораби и артефакти  в Сладководното езеро. Получихме ценни резултати, отразени в картата по-горе в стр.
На 16 юли 1985 г. аз се спуснах в древното русло на древната река Варна. На дълбочина около 95 метра попаднах на симетрични дупки. Прецених, че са резултат от човешка дейност. Помислих, че това са останки от стар пристан или наколно селище. Плувах навътре и видях издатина, оказа се каменна чиния, която нарекохме „чинията на Ной”. Има поставка и много добре е оформена, явно от човешка ръка. Жалко, че не може да се определи възрастта й, защото се знае само времето на камъка от както свята съществува, а не и датировката на изработката на чинията. Но най-важното денят на откриването й е записан в бордовия дневник на изследователския кораб на Руската академия на науките.
. През 1985 г. заедно с руски учени открихме край Варна т.нар. Чиния на Ной. Това не е част от Ноевия ковчег. Находката нарекохме така, защото няма как да бъде датирана към определена епоха. Има формата на пресечен конус с диаметър 35 см и издълбана вътрешна част и напълно наподобява чиния. Не е керамична, но и до днес не е даден точен отговор какъв е материалът, от който е изработена. По нея има и писмени знаци, които също не са разчетени досега, допълва проф. Димитров.

През 80-те години на миналия век открихме стари брегови линии на Черно море, които се намират източно от Варна, на 12 км, и чиято възраст тогава ние датирахме по стария въглероден метод. Което означава, че преди 8000-8500 г. нивото на Черно море е било между 90 и 120 метра по-ниско от съвременното. Там, на старите брегове, аз попаднах на едни очертания на дупки на около 95 метра – това бяха два реда, подредени симетрично. Беше ясно, че става въпрос за дело на човешка ръка. След това по-навътре вече от старите брегове, на около 300-400 метра по-навътре, попаднах и на т.нар. чиния на Ной”, както казах...

. През 2009 година проведохме в Черно море друга международна експедиция с кораба на БАН "Академик" на тема "Древните брегове на Черно море и условия за човешко присъствие". Потърсихме нови доказателства в подкрепа на тезата, че в дълбините на Черно море се намира цветущ цивилизован град. Участваха световно известният проф. Уилиам Райън от Колумбийския университет, проф. Мариана Филипова от Природонаучен музей- Варна, ст.н.с. Георги Цветков от Институт по физиология на растенията, БАН и други. Най-важният резултат бе установяване на брегови линии, тяхната вътрешна и външна граница, а също и диагностика на древните брегови форми като валове, бардове и дюни и характеристика на седиментния материал, от който са изградени. Направена бе сонарна снимка с цел да се открият микроформи на релефа и възможни останки от артефакти, които по-късно бяха изследвани. Установени бяха и биологични видове от черноморското езеро, което е било пресноводно, вследствие на потопа измират и на тяхно място се настаняват средиземноморски видове, характерни за висока соленост. От 500 проби отново чрез радио-въглеродния метод С14 получихме датировката на "Културата Варна" и на потопа, които са в границите от 7600 до 8200 години, смятано от 2009 година. Тези данни и археологичесият артфакт затвърди убеждението на професор Уилиам Райън в нашата правота и заедно с него написахме книга. Преди второто си замине от България той, изнесе лекция, на която сподели, че научният свят има вече достатъчно доказателства да се твърди, че началото на цивилизацията е именно по земите на днешни България и Сърбия, но за съжаление все още мнозина смятат, че то е в Месопотамия, Индия, Гърция и Рим. (И още) . Визитка: * От wikipedia.org научаваме, че Христиан Френ е роден на 23 май 1782 г. в Рощок Херцогство Мекленбург - Германия. Той е философ, изтоковед и арабист, почетен член на 20 академии. Автор е на изследования за древните българи в Руската империя и на речник на Волжските старинни българи - факт, който ни убеждава, че той е добре запознат с историята на дедите ни. .

imageато съдим по по безценните за световната наука археологически находки от Варненския халколитен некропол, в дълбините на Черно море се е отзовал чутовен, цветущ цивилизован град. Оказва се, че единственият начин да  научим каква е била по вид и подобие "Така наречената Варна" е да се спуснем в дълбините на хилядолетията. Там древните Бълг-Арии и част от тях древното племе Варни, са оставили нетленни следи и така да разгадаем тайните за него, потънали в дълбините на Черно море. Надежден компас ще ни бъде Носталгията - наследена от неутолимата тъга по родина и близки.

.

image

.

ПЪРВА ЧАСТ

1. От 30 000 години древна история на варненските земи - първи открития в Побитите камъни

2. Варненският неолитен некропол - Епохално събитие за световната история и археология

3. Основополагащи знания на древната Култура Варна

4. Варненските неолитни некрополи - нов  прочит на човешката история  

5. Варна - център на металургията в света през халколита, високи технологични умения и днес

6. Древните Арии - първи жители на бъдещето - Първа част и Втора част

7. Там където от Боговете е създаден най-благородния род между хората

8. Древните Бълг- Арии и великите тайни на Херметизма в реалния им живот

9. Трима извисени мъдреци - Първият цар в Европа, Зороастар и Буда с единен произход, сродни идеи, морални норми и език.

10. Пътят на Бълг`Ариите от Така наречената Варна в 5458 г.пр.Хр. и връщането им отново в Така наречената Варна през 680 г.сл.Хр."

11. Ариите - древни заселници в Индия, пренесли там език, култура, начина на живот и традиции, преди 3300 г .пр.н.е. Източник: Magikaindia

12. Варнамала - венец на буквите, висше знание, начало на началата на древни култури

13. Племето Варни, създали един от най-древните градове - Варанаси в Индия преди 5560 г.пр.Хр.

14. "Варна - кастова система на ариите в древна Индия и на древните Бълг-Арии", живели край Варненския халколитен некропол 

15. Селището Варна в арийските простори на древен Иран

16. Варните в Първата българска държава - древната Балх-ара (1301–1235 г.пр.Хр.)

17. Древното съкровище на Балхара - 21 618 златни, сребърни и от слонова кост предмета

.

image

Релефът Модар в Афганистан (около 250-270 г.пр.н.е.) - прототип на българския Мадарски конник. Намира се недалеч от древните български селища Мадар(а) и Варну в Балхара. Източник на снимката: N. Sims-Williams – New Light on Ancient Afganistan, London 1999, като пример, че ценната историческа скулптура е повредена след обстрела на талибаните.

.

ВТОРА ЧАСТ

18. Древното българско съкровище от Наг Сент Сан Миклош

19. Касис Варни - свещенно селище на израилтяните в Синайския полуостров

20. Древното племе Варни в Германия (от 4200 г.пр.Хр. и от 1000 г.пр.Хр)

и участието му в създаването на англосансонската раса

21. Древният Одесос през Античността

22. Сведения на древни летописци за легендарната "Така наречената Варна"

23. Първа столица на Дунавска България е "Така наречената Варна"

24. Заветната цел на Княз Аспарух и първо столично ядро в "Така наречената Варна"

25. Най-древната земя с име Европа е била част от българските земи и легендата "Отвличането на Европа от Зевс"

.

ТРЕТА ЧАСТ . image

.

26. Нова теория за Родния дом на ариите на Балканите и преселението им в Евразия:

Древните арии - първи жители на бъдащето - Първа част и Втора част. Картата на Световния Атлас отразява Homeland и преселението на евро-азийските народи от       според времето до земите с население: 1. Анатоларии и фриги; 2. Гърци, Илири, Италики, Келти и далече в Азия Токхарии; 3. Германи, 4. Болто-Славяни и Индо-иранци; 5. Кимери. 27. Антрогенитичен произход на българския народ - международно научно изследване на БАН и Университета във Флоренция установи: Българският генетичен фонд се състои:  20 % европейски гени, 20 % са от средиземноморски халогрупи и 20 % са директен уникален ген – ЕМ78, с корени от Балканите на възраст 7800 години; 25 % енеолитни местни арийски гени; 15 % славянски гени и 1 % други. Най-близки сме с гърците (чрез пелазгите), италианците, унгарците и даките. 28. Арии, Мизи, траки, Бълг-Арии - един народ, живял в Царството на разума, където е "създаден най-прекрасният и благороден род между хората", според древните египетски жреци. 29. Защо древните арии не са оставили писменост (в подготовка)

30. Българите живеят в родните си земи сега и от преди над 42 800 години потвърдиха го и други авторитетни генетиччни изследвания, публикувани в реномирани издания след научна редакция.

31. Характерната за Бълг-Арите ДНК е съществувала над 30 000 години преди новата ера. Според най-новите резултати, направени от група учени от Лабораторията по Молекулярна Патология към Медицинска Академия в София, с участието на проф. Иво Кременски, като изследванията бяха езвършени в Центъра по генетика в град Льовен-Белгия. 

32. Най-древната цивилизация е обитавала българските земи преди VІІІ-VІІ хил. пр.н.е.

33. Синеокият европейски прародител се е родил в Българските земи преди 42 800 години

34.Черно море - древният оазис на човечеството", според проф. Уилям Райън от САЩ

35. Седем съдбовни причини за преселението на древните Бълг`Арии

35. Кинозалата на Древната "Култура Варна"




Гласувай:
3



1. elenkokoschkov - В Крива бара са живели!
18.03.2023 14:45
Биле са смеле,
Та са оцелеле!

P.S."Черно море - древният оазис на човечеството"
Не, Крива бара е лЮлка на цивилизацията, те първо са се научилЕ да четат, но и до ден днешен не са се научилЕ да пишат!
цитирай
2. panazea - Много си прав ! Така е !
18.03.2023 16:57
1. elenkokoschkov - В Крива бара са живели!
14:45
Биле са смеле,
Та са оцелеле!

P.S."Черно море - древният оазис на човечеството"
Не, Крива бара е лЮлка на цивилизацията, те първо са се научилЕ да четат, но и до ден днешен не са се научилЕ да пишат!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: panazea
Категория: Технологии
Прочетен: 6840022
Постинги: 3990
Коментари: 11585
Гласове: 56402
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031