Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2023 12:00 - ОБРЕДЪТ САТИ/СУТИ
Автор: panazea Категория: Видео   
Прочетен: 1676 Коментари: 2 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ОБРЕДЪТ САТИ/СУТИ

.

Описан е във арийските Веди на древна Индия като логично завършване на брака между мъжа и жената. Обеснява се със стбг. суть - съдба и в случая означава израз на саматаистина за нея.

.

image

Погребение според ритуала сати/сути на вождове и и съпругите им в Северна Индия.

Художник: Фридрих Шобер - Бритиш музей. 

.

imageисторията обичаят доброволна саможертва е описан от Херодот като типичен за траките, обитаващи БалканитеHer. V.5. и е най-добрият израз за добродетелност,храброст и чест на жените им. Източник: indiada. Бащата на историята разказва, че когато знатен тракиец се жени, сключва договор с жена си: да му роди деца, да му бъде вярна в съпрежеския им живот и когато умре, да изгори заедно с него на посмъртната клада. В зависимост от приетите условия, жената получава съответните привилегии докато е жива. Ако той има няколко съпруги, те започват да спорят коя от тях е била най-обичана. След като бъде определено коя точно е, тя преди да влезе в ритуалния огън, облича сватбените си дрехи и така последва починалия си съпруг в отвъдното, когато покойникът е погребван или изгарян. Археологическите проучвания показват, че в гробниците на тракийските благородници по нашите земи са намирани и тленните останки на техните съпруги. Същият обичай е съществувал и в стара Персия и Иран - едни от обиталищата на древните арии.
.

image

 Антропологична възстановка на обичая сати/сути. Източник: Магическа Индия.


Проф. Линдзи Харлан от Харвардския университет на САЩ е извършила широко изследване сред жените, спазвали арийските традиции "Раджапу". Тя е изградила модел за това как и защо всякасъпруга, пожелала да стане сати/сути преминава през три етапа: "По време на живота със съпруга си тя е *pativrata ; *след като направи тържествен обет да изгори при неговата смърт, придобива статут на сатратта"; *след доброволната саможертва при изгаряне на кладата, тя вече постига статута samata (само тя е достойната)". Цитатът е от en.wikipediа(186).  

Същият ритуал се е прилагал и в Ария на Балканите. Отново обръщам внимание, че всички мъже на първата картина са с типичната за ариците-траки прическа кика. Древните българи до средата на ІХХ век са имали същата прическа и се е наричала чумбас.

.





Гласувай:
2



1. leonleonovpom2 - Здравей, Тони!
15.03.2023 19:58
Това, че произходът на Българите е Балкански, би трябвало да е ясно на всеки любознателен със средни интелектуални възможности!
А доказателствата, че е наистина така , би трябвало да са ясни на всеки научен работник със средни възможности- също!
Който не вярва, да ги потърси в блога ми! Добре е дошъл за това!
Хубава вечер, Тони!
цитирай
2. panazea - Благодаря , Лео ,
15.03.2023 20:25
за коментара .
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: panazea
Категория: Технологии
Прочетен: 6885964
Постинги: 3990
Коментари: 11585
Гласове: 56443
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930