Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.03.2023 23:30 - Сидхарта Гаутама - индийски духовен учител, (563 - 481 г. пр.н.е.) създателят на Будическата религия
Автор: panazea Категория: Видео   
Прочетен: 811 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


.

imageСидхарта Гаутама - индийски духовен учител, (563 - 481 г. пр.н.е.)

създателят на Будическата религия, една от трите най-големи в света.Картина от Д. Раджастан, изт. Будизъм

.

Будизмът е религия,философия и начин на смислен живот. Развива се в Индия и приема за свои членове всички независимо от своя произход, страна и образование. Благородството (арийството) е основен идеал, но не се обвързва с национална традиция. 

Сидхарта Гаутама (на санскрит: सिद्धार्थ गौतम Буда е роден през месец май 563 г.пр.н.е. край град Лумбини в малката индийска държава на Шаките  (на санскрит, в превод на саките - арийско племе)[1]. Според мен най-точно определение на името Сидхарта е на носителя на Нобелова награда писателят Херман Хесе. "Сидхарта, казва той, се състои от две думи - в санскрит "сидха" е постигам, "арта" е това, което е търсено. Заедно те означават: "онзи, който постигна целите си" и още по-възвисено - "онзи, който откри смисъла на човешкото съществуване".

Неговото семейство има брамински произход, посочено във фамилията „Гаутама“. Много учени я свързват с мъдреците Риши и Ангира Гаутама в Изт. [2] до [5]. По наследство Сидхарта израства като принц-войн, принадлежащ към Кшатрите, защото бащата на великия мислител е вожд, считан за знатен потомък на кшатрия - воинската класа на Кастовата система Варна, създадена от преселилите се в Индия древни Бълг-арии, сродни със саките. Според Страбон, Стефан Византийски и Дион Касий, те са същият народ, който е обитавал и земи на Балканите. Аристофан казва следното: Името Буда - Шакямуни се знае за „Мъдрецът от рода на Шаките“. Старинните сведения описват Буда като строен, силен и синеок мъж, получил високо светско и духовно образование". (S.Shaw, Buddhist Anthology of Texts from the Pali Canon- из Будистката Антология на Палийския канон от S.Shaw). Като подкрепа на това мневие вижте по-долу картата на Будийския прозелитизъм.

Английския проф. Рис Дейведс (1848-1922г) - археолог специалист по езика пали,е привърженик на теорията за общия арийски етнос, свързващ народите на Балканите, Британия, Индия и собствения род на историческия Буда в древни времена. Той твърди, че бригите-келтите от древността имат естествен родствен афинитет към будисткото учение.(Изт.)

.

imageревните летописци тържествено съобщават:

"Годината е 523-та. Наближило раждането и царица Маха Мая, според обичая на племето Шакии, тръгнала към царството на баща си. Но по пътя към Лумбини в една красива цветна градина е станало чудотворното раждане на Буда. В нощта на Майското пълнолуние Тя била застанала под едно вековно салово дърво, хванала се с ръце за клон над главата си и така, изправена, на бял свят се появил Създателят на нашето свещенно учение".

Този важен за будизма случай ни води към ново умозаключение за етническия произход на Буда. Както стана дума, той е от племето саки. През V век в съюз със сродни племена българите и хуните изграждат могъщата арийска империя на Кан Атила. По този повод византийският писател Георгий Писида (роден около 681 г.) пише: "В старо време разбунтувани, събраха се: Българи със Саки, Мизийци със Скити, Хуни със Славени. Една кръв, едно мислеха, един език и една земя имаха. Отдавна бяха съединени, война срещу нас водеха и ни победиха".

И други летописци ни уверяват, че саките са населявали Северна Добруджа и че балканските племена са имали общи корени, имена, обичаи и традиции. В недалечното минало е имало обичай и българките да раждат увиснали на клонесто дърво. Специалистите твърдят, че този начин на раждане е по-безболезнен и чрез него се раждат по-здрави и прекрасни деца. И сега може да се чуе народната песен: "Моме, що си тъй хубава и стройна? Що съм от майка, увиснала на клон, родена".

Летописците ни съобщават и печалното събитие: "Великата Маха Мая умира седем дни след раждането. Сестра й отглежда и възпитава Сидхарта".

.

imageБуда като дете и леля му под салвовото дърво, където е роден. И всички - малки и големи - са украсени с "Окото на мъдростта", характерно и за ариите саки.

.

Свещеното Просветление

imageакто гласят древните будиски текстове, след 29 години, преживени в разкоша на бащиния си дворец, младият принц Сидхарта Гаутама узнава за страданията на хората и осъзнава, че трябва да открие края на страданието за всички. Той напуска двореца и шест години се отдава на търсене и учение. Решен да осъществи духовното си усъвършенстване, на 35-годишна възраст сяда в медитация под свещеното смокиново дърво бодхи в град Бод Гая и тържествено заявява, че ще остане така, докато не постигне просветление. След шест денонощия в "царствената поза" той разкъсва оковите на ума си, освобождава се от страданието за непостигнати желания, звания и надежди за прераждане, а постига блажено състояние на душата - нирвана. И когато в съзнанието си усеща, че се превръща в напълно просветено същество събужда се и емоционално на майчин език възкликва:  

 

       image   Самкасамбудха!

.

Този израз, станал световно известен, така се изрича и пише, на древните арийски езици санскрит и пали е सम्यक्सम्बोधि. (Позовавам се на източниците Будизъм, Буда - понятие и Махабодхи) с уточнение на българския суфикс ка). Защото досега в изследванията си не съм открил тълкувание за сричката ка  в свещеното слово, а тя има важна роля: ка е част от българския суфикс за принадлежност, така както майкато му гольовно го е приканвала "Тръгне сам-ка, дете мое", така се казва и за моя сестрич-ка, ръчич-ка и т.н. Според най-големия световен речник Glosbe изразът Самкасамбуда!  на български се тълкува: Аз в санскрит е अहम, произнася се saam; съм на санскрит е भू - sŭm; Буда на български е събуденият - будният, в диалект се среща и като с`утра; и на санскрит बुद्ध - bud"dha е със значение - пробуденият, просветленият, идва от арийския глагол будиати и от старобългарския будити- будя, пробуждам. И така пак стигаме до Аз сам+ка съм Буда!  И самия той, спонтанно, но осъзнато, пояснява как - сам+ка, със собствена воля без учител, чрез медитация и нирвана, вече сам-ка съм Буда. Постигане на пълно просветление се обозначава с прозвището bud"dha. И тъй като в санскрит буквата e придихание, изписва се, без да се произнася, от тогава Сидхарта Гаутама е наречен Буда. От тогава споделя своите прозрения, за да помогне на съзнателните същества да се освободят от страданието, причина за което в голяма степен е невежеството - авидя - в стбг е не виждамне зная. И да ги увери, че всеки, който редовно прилага медитация, нирвана и прилежно спазва каноните на Будизма може сам-ка без наставник да постигне просветление. Той никога не е твърдял, че има божествен произход, а има само природа на просветлението, както всеки друг.

.

Това свещенодействие е станало в Капа Васту, сродно със стбг селище, капище - свещено извисено място. Сега там има барелеф със следния текст: "БОДХИ ПАЛАНКА е мястото, където принц Сибхарта получи своето Просветление в година 623-та пр. Хр. при майското пълнолуние. Той седеше в поза Диамантения трон под Свещеното маслинено дърво Бодхи, което и сега се счита като място за молитва и дълбока почит, един Духовен храм". Според нашият тълковен речник Паланка на стбг е малко населено място. Сега там наблизо има величествен манастир. Снимката е направена от историка Андрей Киряков през 2010 г. при неговата научна експедиция в Индия, отразена в книга.

.

image






Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: panazea
Категория: Технологии
Прочетен: 6883464
Постинги: 3990
Коментари: 11585
Гласове: 56441
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930