Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03.2023 12:00 - КАК Е ИЗГЛЕЖДАЛА СТОЛИЦАТА НА ПЪРВОТО ЦАРСТВО НА БЪЛГ-АРИИТЕ И НА ЕВРОПА, ПОТЪНАЛА В ДЪЛБИНИТЕ НА ЧЕРНО МОРЕ СЛЕД ПОТОПА ПРЕЗ 5650
Автор: panazea Категория: Видео   
Прочетен: 1175 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

.

.
imageСАМО ИСТОРИЧЕСКОТО ОГЛЕДАЛО МОЖЕ ДА НИ ПОКАЖЕ, КАК Е ИЗГЛЕЖДАЛА СТОЛИЦАТА НА ПЪРВОТО ЦАРСТВО НА БЪЛГ-АРИИТЕ И НА ЕВРОПА
, ПОТЪНАЛА В ДЪЛБИНИТЕ НА ЧЕРНО МОРЕ СЛЕД ПОТОПА ПРЕЗ 5650 Г. НЕЙНИ ВРЪСТНИЦИ И НАСЛЕДНИЦИ СА СЪХРАНИЛИ СПОМЕНА ЗА НЕЯ.

.

Всички български градове били строени по една и съща сакрална схема: укрепленията представлявали три концентрично вписани елипсовидни орбити, издължени в пропорциите на златното сечение 1 : 1,65, с култуво ядро в центъра. Това според древните българи е земна проекция на космическия планетарен или галактически модел: концентрични орбити около космическо ядро - Слънце или галактически център.

.

image

Планировка на прадревната Селищна могила Дядово от VІІ хил.пр.н.е.

Установена по метода на японския геофизик проф. Ватанабе.

.

 НЕОЛИТНОТО СЕЛИЩЕ ДЯДОВО 

.

imageело Дядово се намира на 8 км южно от Нова Загора. Край него е прадревната Селищна могила Дядово - една от най-големите в България и Европа. Тук са застъпени историческите епохи

- каменна, меднокаменна, бронзова и ранната желязна епоха.

Съвместните 30-годишни проучвания на български, холандски и японски археолози я превръщат в един от най- важните обекти в Европа не само за учените от цял свят и за всички, интересуващи се от развитието на човешката цивилизация. Разкрита е късно антична крепост - добре запазена и сега, с каменни стени, порта, кули и сгради.

Тя е единственият праисторически паметник в България, който предоставя данни за урбанистичните процеси, развили се в тракийските земи през 3-2 хил. пр. Хр. Тук е открита уникална система от ровове от средната бронзова епоха, от които най-вътрешният, облицован с камъни, е уникален. Ограждал е вътрешния град-цитаделата, свързана с царско-жреческата власт в раннотракийското общество. Там се намира ритуална яма, вероятно некропол на знатни жители.

Със своята планировка селищната могила Дядово, с трите си защитни кръга е сходна с градоустройствения план на древната и легендарна Троя. Нагледно свидетелство за процеса на „тракизация” на легендарния Илион край дарданелите от нашите земи. И Херодот в "История" и Омир в "Илиада" споменават, че балканските траки са най-верни съюзници на траките в Троя. Сходството при плана на двете селища, дават основание селищната могила Дядово да бъде наричана и „Тракийската Троя” 
За пръв път е спомената в научната литература от братя Шкорпил през 1898 г. под името Дедекьойска могила. Тогава ясно личели останките на главната порта, от която излизал застлан с камъни път, и продълговата правоъгълна сграда с кула. През 1977 г. започва археологическото проучване на Дядово в съвместен българо-холандски проект “Етногенезис на траките” През 1984 г. към тях се присъединяват и специалисти от Токайския университет. Разкопките продължават и сега. Много модерни интердисциплинарни методи са приложени в разкриването тайните на древността – космически и въздушни снимки, геофизически и археомагнитни изследвания, палеоботанически, анторопологични и палеозоологични сондажи по метода на японския геофизик проф. Ватанабе. 

.

image

.

image

Показаните възстановени плaнирoвки на крепостта Дядово oт ІІІ хил.пр.н.e. (снимка №1), кaктo и други древни трaкийcки селища у нас, нaпoдoбявaт грaдoуcтрoйcтвeния плaн нa Трoя 1700 - 1250 г.пр.н.е. (снимка №2 е оригинал на аmazon.com с датировката горе в ляво)

Текст и снимки: Исторически музей Нова Загора 


imageсторията на селището Дядово

е съхранила ценни данни, чрез които може да се проследи животът на древните хора от тяхния правремеви период. Първите два крепостни зидове с ровове помежду им, които открихме тук са от каменно-медната епоха от преди повече от 7000 години. Един е от началото на ранната бронзова епоха от преди 4500 години: каза ръководителят на японския екип проф. Хитоши Камуро.

А проф. Диана Гергова, ръководител на българския екип продължи: "Дядово е ново доказателство за хилядолетното развитие на неолитната и халколитна Култура Варна и синхронните културни обекти у нас и на Балканите преди 7-8 хил. години. Те са свързани с общото създаване на най-древната човешка цивилизация, основана на добра организация на обществото, на развито за времето земеделие, на първите добиви, обработка и търговия със злато и мед, на дълбоки научни знания, на високи художествени и трудови умения и на кeрaмикaтa близкa пo cъcтaв и изрaбoткa. Те са оставили и следите на най-древната писменост в света".

Разсъжденията на двамата професори и описанията на енеолитното селище Дядово приемете като първия поглед в историческото огледало, в което може да видим, как е изглеждала "Така наречената Варна", която е съществувала край Варненския халколитен некропол, но поради потопа през 5650 година сега се намира недостежима дълбоко на дъното на Черно море. Там наблизо до некропола на дъното на Варненнеското езоро намерихме подобен енеолитен образ на древен човек, показан по-долу. 

И възстановката по-горе на Троя може да е в подкрепа на това твърдение, защото тракийските племена, наследници на Бълг-Ариите, са имали не само общ произход и език, а и едни и същи умения да строят своите цветущи градове.

.

image

Образ на неолитен древен човек, открит в крепостта Дядово край Нова загора, ІІІ хил.пр.н.е.

.

imageто част от древни писмени доказателства за Троя и Бълг-Арите

Владетелят на антична Троя Приам е бил известен с благородния си характер. А името му Приам се родее със стбг дума приам, приатен, добър човек. На санскрит - езикът на древните траки и българи -  е priyatā प्रियता. И нашият възрожденски историк Георги Раковски в своя Ключ Болгарскаго язика отбелязва, че болг означава благ.

Троянският принц Парис носи също тракийско име, което е със значение борец (Г. Батаклиев- Антична Митология, стр.122). Пαρις - Парис всъщност е гръцкия вариант на Барис, а то се родее с българското име Борис, идващо от боря се

Цитаделата на Троя е наречена Пергам ( Херодот, История VII-43). Името може да се обясни с българската дума прга-праг, чието първоначално значение е високо. Наблизо до Троя имало град на мизите. За тях гръцкият летописец Д. Хоматиан казва - “...мизи, които народът обикновено знае и като българи". Те били изселени в старо време от военната сила на Александър Велики. А след като минало много време, със страшна войска преминали Дунава и завзели всич­ки съседни области: Панония и Далмация, Тракия и Илирик, а и голяма част от Македония и Тесалия...” (В началото на Житие на Св. Кл. Охридскиот Д.Х.)

Когато представителите на Ватикана дошли да сключат унията с цар Калоян (1199 1204г.) в един от разговорите те споменали за Троя и водената война, следствие на която жителите бегълци по-късно съградили Рим. На тези думи Калоян отвърнал: "Та кой по-добре от нас ще знае за Троя и за войната срещу нашите предци”.

И накрая за името Троя ще посоча, че и днес в Балкана отколе има едно китно градче с имеТроянАрхеологически разкопки свидетелстват, че по течението на река Азамус (Осъм) още през палеолита (около 8000 г.пр.н.е.) и през бронзовата епоха (около 2800 пр.н.е.) там са живели траки. (От bg.wikipedia)

.

imageЗнаци и символи, имащи ясни прилики между древните троянци и бълг-арите, отразени в ритуални хлябове, шевици, килими и керамика.

.

В продължение на хилядолетие различни автори отъждествяват старите българи с мизите и Мизия с България - μύσοι δὲ, οἷς εἰδικὴ προσηγορία τὸ τῶν Βουλγάρων καϑέστηκεν ὄνομα,  μυςῶν ἔθνος, Mesia hec et Vulgaria…Това правят Св.Йероним, Лъв Дякон, Михаил Гавала, Йоан Кантакузин, Фотий Тесалийски и др. Владения на балканските мизи има и в Северна Мала Азия, близо до столицата на троянците. Те северни техни съюзници.

Освен с мизите българите биват сравнявани и с тракийското племе пеони. "Παίονες δὲ οἱ Βούλγαροι" - българите са старите пеони,казва Йоан Цеца. На това мнение е и летописецът Йоан Зонара. ("Образуване на българската народност", стр. 374-375).    Чак от Русия ме извести Пламен Пасков, като ми съобщи, какво е казал Лаоник Халкондил: "Трибалите ("тракийски" народ) са били най-древният и най-големият от всички народи. Близки са с мизите. Сега те биват наричани българи”. И посочи източника - bulgar-portal.ru.

.




Гласувай:
4



1. dobronameren - "Чак от Русия ме извести Пламен Пасков и посочи източника си BULGAR-portal.RU."
07.03.2023 17:24
Какво да попитам? Може би: Защо в предстоящите избори, които ще бъдат определящи само 4-5 месеца, се намесва история отпреди векове?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: panazea
Категория: Технологии
Прочетен: 6841687
Постинги: 3990
Коментари: 11585
Гласове: 56403
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031