Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03.2023 23:30 - ВАРНИТЕ И НОВАТА ТЕОРИЯ
Автор: panazea Категория: Видео   
Прочетен: 1927 Коментари: 0 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 

image

.

ВАРНИТЕ И НОВАТА ТЕОРИЯ

.

Древни и съвременни летописци и историци много често пишат за хора с име варни от легендарната "Така наречена Варна", отразяват техните дела по време на преселенията им в Европа и Азия. Когато тези варни някъде задълго се установяват самостоятелно или са част от Бълг-Ариите там, изграждат древни градове, преустройват старинни малки селища според своите водещи за времето си и сега градоуствени умения. И навсякъде ги наричат Варна. Примери: Свещеното селище за израилтяните Кадес-Варни на Синайския полуостров, където Бог връчва скрижалите на Мойсей; Ур и Акад в Шумер; Варанааси в Индия; Varnu в Балхара; край голямото грузинско езеро Парава(р)ни създават селище Варна, споменато в "Битие Грузинско" като съсед на град Булгзе, после са част от Стара Велика България; заедно създават арийският град Аркаим (1600 г.пр.н.е.), сега в Русия, е имал 200 зависими селища, едно от тях носи името Варна. В общ източник за земите на старинна и съвременна Германия има сведения и древна карта, показваща, че от Варненския залив около 4200 г.пр.н.е. е тръгнало население, създало е селището Warеn и река Varnaw, която и сега пресича град Росток в квартала Varnimunde. При ново преселение около 1050 г.пр.н.е. варните създават хергцгство Varni в Тюрингия, кралство Варни край устието на река Рейн и селище Варни в Португалия. Гудмунд Шют в монументалното си изследване “Нашите предци” включва и Varini, като ги намира установени в Тюрингия и Мeкленбург. Най-уважаваният немски теолог и хронист Адам фон Бремен (живее и работи до 1050 г) нарича племето, преселило се в древните германски земи, «Warna-bi» и му е отредил достойно място в своите трактати Undersckningar i Germanisk Mythologie с наслова Varina & Varini (Варна и Варни) А старинният поет Виктор Ридберг като тълкува тази сага, казва: "Варна вирар е земята на митичните Варняни, защитници от злото". (Пак Там). Известният английски историк Уйлямс Томас Шор в постановачната си теория и в книгата си "Origin of the Anglo-Saxon Race" - 1906. с. 34-48 - vii, 416 с., включва племето Варни в произхода на англо-саксонската раса. (По данни на originofanglohoriala и Тук).  

.

 СЪДБОНОСНИ ПРИЧИНИ ЗА ПРЕСЕЛЕНИЯТА НА БЪЛГ-АРИИТЕ,

ВЛЮЧИТЕЛНО И ВАРНИТЕ

.

image

"Всемирният потоп" през очите на руския художник Иван Айвазовски.

Световният шедьовър е създаден в 1862 г. Съхранен е в Ермитажа.

.

imageПричина Черноморският потоп

Чуждестранни и български научни изследвания доказаха тезата за Черноморския потоп.  Основните геологически аргументи са наличието на стара брегова ивица на съвременни дълбочини 90-120 метра, с възраст над 8 хил. години, в чиито подводни дюнни има макар и неясни следи от човешки образувания, има наличие на геокатастрофични органогенни утайки в дълбоководната черноморска котловина и е установеното сероводородно заразяване от загниването на сладколюбивите водни растения. На 95 метра под водата край брага на Варна бе намерена и така наречената “Чиния на Ной”, създадено безпорно от човешка ръка. 

Установено е: Черноморският потоп е залял над 100 000 кв. км. плодородни земи и много селища. Това е основната причина за преселение на хората, живеещи от времето на палеолита около най-голямото сладководно езеро на света. Една част от тях са останали край новите черноморски брегове, друга по-голяма част са потърсили нови обиталища в Азия и Европа. 

Повече в статиите Черноморският потоп - І, ІІ и ІІІ част

.

imageНедоимъкът от храна

В древността за Бълг-Ариите осигуряването на храната е била основен поминък и начин, по който са организирали живота си. Отглеждането на домашни животни за тях е основна грижа. Семената са разменна единица в търговските отношения. Високо добивните от тях са на стойността на златото.

И тогава не само за тях е имало диетични закони. Римският летописец Евгени Йероним (340-420 г.) в един трактат съобщава за настъпилия глад в Южна Европа, когато император Валент (363-378 г.) забранил да се консумира кравешко месо, за да се увеличава  плодовито краве стадо. В Персия арийците, създатели на зороастризма, разделяли храната на благотворна - пилешко, агнешко, волжско месо и вредна, която се консумира от чужденците. Забраната за яденето на говеждо месо се налага след нарастване на населението в древността, тогава брахманите въвеждат в Индия вегетарианството.

Ще припомня и мнението на Херодот: „Траките след индийците са най-многобройните в света. Ако те бяха нещо общо и се управляваха само от един владетел, биха били непобедими и според мен най-могъщи от всички.  Във всяка отделна племенна област те носят отделно име, но езика, нравите и обичаите им са едни и същи”. (Hdt, Ἱστορίαι, V, 3)

Историческите сведения сочат, че на Балканския полуостров в различни времена са живели повече от 80 тракийски племена. Всяко семейство от тях е имало повече от пет деца. Тогава основателно може да се твърди, че недоимъкът на храна е една от главните причини за преселенията на Бълг-Арите, провеждани през хилядолетията на вълни на вълни.

.

imageНеблагоприятни климатични промени 

За времето на Балканите в периода около VІІІ-VІІ хил.пр.Хр. ни разказва климатологът Александър Филипов. В онези далечната древност рисунките в някои пещери у нас изобразяват голи ловци, преследващи щрауси, жирафи и антилопи. Тогава Сахара е била покрита със зелена, а не пустиня и сред нея са намерени скали, на които също са изобразени животни от саванен тип. Това означава, че ареалът на саваната е включвал Балканския полуостров.

Този климат е продължил чак до късната античност и нашите деди траките са живели в този климат и можем да съдим по леките им облекла. Допреди 2500 г. пр. Хр. по нашите земи е имало лъвове и леопарди. Затова съобщават летописците  Херодот, Ксенофонт, Плутарх и др. Кости на лъв са намерени край селищна могила при с. Голямо Делчево, Варненско. 

В подкрепа на тази теза е и конструкцията на сградите - те са с огромни стаи, широки коридори, липсват камини и помещения за отопляване (като изключим термите, които имат друга функция). Едва към края на V – VI век сл. Хр. се наблюдава внезапно захлаждане и климатът става умерен. Вече  хората ползват по-топли дрехи, сградите им имат тесни прозорци, порти, появяват се първите камини. С тази промяна на климата може да се обясни и преселенията на народите, включително и това на древните българи, които са принудени да търсят южни земи, по-добри за земеделие и за оцеляване.

Анализ на световния климат показва, че по същото време в Азия е настъпило засушаване. Навярно това е причината за инвазията на хуните. Климатът бил по-студен преди, което означавало по-малко добри земеделски площи. А през V-VІІ век има малък ледников период, който още повече влошил условията за живот.

.

image

Древна гравюра "Черна китайска чума". Достигнала нашите земи и Централна Европа. 

Неизвестен художник.

.

imageЗаразни епидемии 

В миналото пандемични вълни от чума, вариола, туберкулоза, малария, коремен тиф, проказа и грип са обезлюдявали големи райони и дори отслабвали силите на велики държави.

Древногръцкият лекар Хипократ, известен като „бащата на медицината“ описва за пръв път енфлуенцата (сега се казва грип) през 412 пр.н.е.[17].Всяка година болестта е обхващала цяла Европа и е причинявала много поражения, порази липса на подходящи лекарства. По време на Пелопонеска война (430 пр.н.е.) – от тиф умира 1/4 от атинската армия и 1/4 от населението на Атина в течение на 4 години. Високата смъртност на болестта ограничава нейното широко разпространение, но засяга и българските земи. Точната причината за тази епидемия не беше известна до 2006 г., когато анализ на зъби, намерени при разкопки под Акропола, показва наличие на бактерии от тиф.[2] От 541 до 700 година Византия и Балканите трудно преодоляват чумната епидемия, пренесена от Египет.

Археолозите и сега откриват напълно запазени древни градове, напуснати от населението им без да има следи от насилие и война. Затова те предполагат, че заразните емидемии са причина за преселение на жителите им.

.

imageДълготраен тормоз на номадски племена

Друга причина защо древните българи били принудени, изтерзани от тях, да напускат своите селища. Имаме пример в древната българска държава Балхара в Афганистан. След много векове на славни победи и подвизи тя се оказала пред огромно изпитание. От източните степи като лавина се спуснали прогонените от Китай чергарски племена.Те имали своя особена тактика за изтощаване и на най-силните противници. Ако опората на Балхара била в нейните добри крепости и опитни бойци, силата на номадите била в тяхната хитрост и неуловимост. Обсаждали от далечно разстояние крепостите и всеки път, когато видели срещу себе си голяма войска, те се пръскали и поединично се укривали в горите. Но вечерта се връщали, за да ограбят, да съсипят засадените ниви и градини. Често отвличали животни и извършвали дръзки кражби в окрайнините на селищата.Така причинявали постоянен недоимък и глад на жителите им.

Специалистите правят логичния извод, че единствено тяхно отмъщение било: след напускане на селището те го запалвали, за да не бъде ползвано от агресорите - номади, които дълго време са ги подложили на тормоз и да не се настанят в добре организираното селище, в добре обзаведени и удобни за живеене къщи. Това е причината, съвременните археолози да откриват много древни български селища изпепелени, без да има следи от насилие и жертви. Такава съдба е сполетяла няколко пъти и Одесос.

Ето как арменският "Ашхара-цуйц", 1883, стр. 233, описва тази тъжна картина: „В Средна Азия, до Персия в полите на планината Имеон, в пет области живеят 15 богати стари народа, които имат добре развито селско стопанство, те са изкусни майстори и добри търговци. А между тях бродят 43 варварски чергарски племена и ги тормозят до смърт. От 15-те стари народа един се нарича масагети. След тях идват българите“. Сведение на Петър Добрев от БАН в Сага за древните българи.

И древният град на Индия Мохе́нджо-Да́ро го е сполетяла същата съдба. Тайнството, пред който се изумяват учените е, защо преди 3500 години жителите му са го напуснали, не е разрушен от нашественици и в неговите останки не са намерени следи от насилствени или военни действия. Няма данни за наводнение, пожар и епидемия. Затова летописците го наречат "град на невидимите мъртавци".(От Уикипедия)

.

Докато древните българи от Балхара се борили с чергарите-хуни, от запад в техните земи нахлули отново персите, завзели тяхната столица Балх, градовете Варну, Мадар-а, Шуман и най-плодородните им полета. За всички е станало ясно, че за да имат свободен живот, трябва да се преселят. Трудно било в онези времена да се избере най-подходящата посока. На изток пътят бил преграден от свирепите хуни, на запад се простирала мощната Персия, която можела да ги приеме единствено като покорни слуги. Те избрали пътя на север през опасните азиатски пустини. Възможно е причината да е била, че в Кавказ вече живеели техни стари родственици аланите, потомци на старите масагети. От Балхара на север потеглило многобройно население през зимата, защото да се премине успешно пеш и на кон пустинята Каракум, която не случайно носи името Черната пустиня, най-подходящо е да се пътува в края на зимата. Тогава все още няма пролетни разливи на реките и трудно поносимите летни горещини. А и враговете им избягвали да воюват през зимата. (Пак там)

.
image

Арийският Бог Дионис по време на поход, с палмова клонка за мир и с копие за битка.

.

imageСилните врагове

Древните Бълг-Арии водили кръвопролитни успешни битки. Но всяка война е свързана с човешки жертви и разруха от двете страни. Тогава здравият разум повелява с чест да се оттеглиш от полесражението и да потърсиш друга подходяща земя, където да изградиш сам или с местните хора ново жизнено обиталище. Затова те използвали преселението тип “Вожд-жрец”. Най-добър пример е обожественият от арийците вожд Дионис. С това легендарно име шест различни пълководци през хилядолетията са ръководили походи на тракийски племена в земите към Индия. Дори Александър Велики при похода си в Азия се нарекъл Нов Дионис. Той и Гай Октавий получават династични предсказания именно в светилището на Дионис, което се намира на връх "Острец" - Родопите. 

"Българите са огромен, могъщ и войнствен народ. Когато тръгнат в преселение първи са въоръжените конници, стрелците с лъкове и мечове са след тях, следват ги старците, жените, децата, стадата крави (за прехрана) и накрая отряд войни ги охранява". Пише Ал-Масуди, арабски историк в книгата си „Златни ливади". (istoricheski citati

Херодот през V в.пр.Хр. споменава, че арийците в Индия между Хималаите и река Ганг създали държавата Ария Варта.Частицата вар означава  ограждение, собсвеност, идва от арийската дума उद्यान - udyā, сродна е на стблг. стая и двор. 

.

imageПреселение познато като “Ver Sacrum” - „Свещен родител“

Историческите сведения сочат, че на Балканския полуостров в различни времена са живели повече от 80 тракийки племена. Припомням, че всяко семейство от тях е имало повече от пет деца. Това е поводът, първородните синове и дъщери да се оженят и доброволно да се отправят на гурбет не за печалба, а да облекчат съдбата на рода си. Запазена е старинна народна песен, която описва как се подготвят преселниците и мъката на рода от раздялата:

"Баща му кола стегаше,
братя му коват биволе,
сестри му дреи доносят,
снаи му чумбас решеха,
майкя храна в торба тури.
Стоян си прегна биволе,
майкя на порти думаше:
- Стояне, чедо мамино,

дор до девет пъти,

поклони ти правя,

дано ти е лека съдбина`.

Помни род и татковина`"

.

Прокопий Кесарийски (ок. 500 г. – ок. 575 г.). пръв описва обичая на кимерите (древни българи, доп. на ред), извършван периодично, когато пълнолетни, свързани с брак юно­ши и девойки, напускали доброволно семействата и родината си и търсели ново местопоселване. По същество това е представлявал добре въоръжен многоброен отряд, наречен "Mдnnerbьnde", за да може да се пребори, ако се налага, с населението, където иска да се настани. Така твърди и граматикът Фест (Fest., De verb., XIX, 379, s. v. Ver Sacrum).

Българският историк Стефан Йорданов в научната си студия “Обичаят Свещен родител у прабългарите" също причислява обичая към италийските “Ver Sacrum". Той го обогатява със сведения от неолитната култура на прото българите, които го прилагали в преселенията си в Азия.

. image.
Разработена е въз основа на изследванията у нас на американските професори У. Райън и У. Питман - от Колумбийския университет на САЩ, за вероятните пътища на черноморската цивилизация. Варна е отбелязана като генезис, от където се разпространяват пет нейни древни начала, Документът от световния Атлас бе предоставен от д-р Славян Стоянов - историк-художник от Варненския археологически музей. 

.

1. Домът на протоиндо-европейци, според новата теория Евроазийски народи и езици, създадена от изследователските ресурси на плеада изтъкнати учени.

2. Културата на линейно-лентова керамика (LBK) - най-разпространената неолитна култура в Европа 5500-4000 години, принадлежи към групата на ранните Дунавски култури, наследили традициите на Балканския неолит. В края на VІІ хил.пр.н.е. в българските земи е цъфтяла неолитната многоцветна керамика, която достигнала високо съвършенство. А във Варненеския халколитен некропол е открита първата в света керамика със златно покритие (VІІ хил.пр.н.е.).

3. Винчанска култура (около 5500 г. – 4500 г.пр.Хр.) е археологическа култура, кръстена на селото Винча, сега квартал на Белград - Сърбия. Свързва се с първите европейци и пелазгите (бълазгите-древните българи). (Изт)

4. Култура Хаманджия халколитна археологическа култура, наречена е на името на старото, чисто българско до 1940 г., село Хаманджия - сега в Румъния. Съществува от 5250 до 4500 г.пр.н.е. Проф. Хенриета Тодорав я определя като фаза на халколитната култура Варна. (И още) 

5. Култура Данило-хварци ( 4500-3999 г.пр.н.е.) е най-старата хърватска култура, развита първо в Далмация, свързана със селищата Вуко-вар и Старчево. (Изт.)

Има сведения, че племената Хварци и Варни са родствени и в древността при битки със силни врагове са се обединявали по пътя им до Индия. И там са се остановили по двата бряга на свещенната за ариите река Сарасвати. Името й означава, че протича в Сърт - земя на стбг, а от стхарв - в земята на хар -(хър) вати. (От www.pravda.rs)

.

image

Карта на свързаните високо развити култури 

около древната "Така наречена Варна".

Археологическите находки на Варненския халколитен некропол и в широкия ареал около него доказват, че там е съществувал обединителен научен и култов център на старите европейски народи, наречен "Култура Варна", възникнал преди около 7800 г.

Варна е отбелязана в акваторията на Черно море, там където вероятно е била легендарната столица на първото "црьство блгаское" (на стбгр), преди потопа около 5650 г.пр.н.е. Тази картата е създадена от археолог-художника д-р Славян Стоянов от Варненския археологически музей и изразява становището на специалистите от музея.

"Серия радиовъглеродни анализи и нови открития от епохата на енеолита, открити на Балканския полуостров, показват поразителната им древност, която е по-ранна на сходни азиатски култури и това наложи Нов прочит на древната човешка история" - пояснява в научната си студия н.сътр. Елина Мирчева от музея. "А последствията от Черноморският потоп 5650 г.пр.н.е. са потъване под водите на днешните Варненски езера на десет селища. Но предполагаемият голям цевилизован град се намира дълбоко във водите на Черно море". Така както е обозначен на карата в неговият шелф

.




Гласувай:
8



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: panazea
Категория: Технологии
Прочетен: 6896136
Постинги: 3990
Коментари: 11585
Гласове: 56449
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930