Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03.2023 20:20 - Атила Двете войски се сблъскват в "Битката на Каталаунските полета" на 20 юни 451
Автор: panazea Категория: Видео   
Прочетен: 820 Коментари: 2 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Скритата имперска история на българите (IV-VII век)

                                          Ивелин Савов

Атила

Двете войски се сблъскват в "Битката на Каталаунските полета" на 20 юни 451 г.  Тя е известна и като "Битката на народите" или " Битката при Шалон". Състояла се е в Северна Галия,(дн.Франция),Мариакската равнина,близо до гр.Троа.

        Атила разполага своята армия до един от притоците на р.Сена-Об.Той разделя силите си на три части-център и две крила.Той застава начело на центъра, където се намирала хунската тежка кавалерия.Левият фланг бил зает от остготската пехота и конница,които били оглавявани от вождовете Валамир,Теодимир и Видемар.Гепидите, под ръководството на Ардарих и други съюзници- скири, бастарни, херули, анти, алемани, тюринги, бургунди, франки ,заели десния фланг.Този фланг бил съставен от пехотинци.

      Срещу войската на Атила се изправила армията на римския военачалник Аеций, която включвала вестготите на крал Теодорих, римляни, франки, бургунди,алани, сакси,сармати,бретонци и др.

      Аеций разделя силите си също на три части-център и две крила.На десния фланг били поставени вестготите, водени от крал Теодорих I и синът му Теодерет.Тяхната войска била съставена от конница.Аеций оглавил левият фланг.Войската му била съставена от римляни и гали, вестготи под водачеството на Торисмунд- син на Теодорих. Участвали и сакси, бургунди и франки.В центъра била поставена аланската конница на Сингибан.Зад аланите стоели римска тежка пехота и франки.

      Предсказанията за битката били доста неясни и Атила бил доста разколебан. Затова той не бързал да влиза в сражение. Атаката започнала от страна на римляните, които използвали конни стрелци.В тази първа атака участвала предимно аланската конница.Хуните отговорили на атаката и така на 20 юни 451 г. започнала битката.Тежката конница от левият хунски фланг се сблъскала фронтално с конния десен римски фланг.Воюващите страни в този сблъсък били съставени предимно от готи.

       На левият римски фланг франките атакували десният хунски фланг, където били гепидите на Ардарих.Завързалата се битка била много ожесточена.

       Аеций нанася основния си удар с войските си на левия фланг.Вестготите на Торисмунд са пратени да завземат стратегически хълм. Атила отговаря с обща атака по целия фронт, но главния му удар и насочен към центъра на римляните.Хуните влизат в кавалерийски бой с аланите и ги принуждават да отстъпят.В подкрепа на аланите пристигнала римска и франкска пехота и римският център бил удържан.

      Войската на Теодорих атакувала остготите на десния фланг и постигнала успех, въпреки нелепата смърт на Теодорих. Крал Теодорих, докато яздил и окуражавал своите хора,паднал от коня си и бил премазан от конете на собствените си хора.

      На левият фланг вестготите на Торисмунд превзели хълма и отбили хунските атаки. Аеций от своя страна настъпил решително срещу гепидите.Постепенно римляните взели приемущество в битката. Вестготите на Торисмунд се спуснали от хълма и атакували хунския лагер.По това време вестготите от десният римски фланг окончателно разбили остготите. Атила бил принуден да нареди всеобщо отстъпление. Битката продължила и през нощта.В тъмното разнородните войски се смесели и настъпил истински хаос.

      Аеций с цел да реорганизира силите си и да избегне нови схватки с хуните през нощта се оттегля във вестготския лагер, като остава там до сутринта.На другия ден , лагера на Атила е напълно обкръжен.Самият той очаква щурм и е готов да се бие докрай.Дори заповядва да се направи клада от конски седла, в която възнамерявал да се хвърли,за да не попадне в ръцете на врага.

      Аеций по стратегически причини решава да не атакува и дори сваля обсадата на хунския лагер и така позволява на Атила да се оттегли зад Рейн.Преди това той се съветва с военначалниците си и със съюзните вождове.Според някои сведения римляните и готите решили да разрешат на Атила да се оттегли,защото нямали достатъчно провизии.

      Според Йорданес, скоро след като слънцето изгряло, тялото на Теодорих било намерено и Торисмунд бил обявен за крал на вестготите. Аеций решил , че в тази ситуация е по-добре да остави Атила да избяга.Той не вярвал на Торисмунд и считал, че той може да бъде по-голяма опасност за империята от Атила.

      Аеций се страхувал,че ако хуните бъдат тотално разбити от готите, това ще се отрази зле на империята.Той посъветвал Торесмунд да се завърне в бащините си земи и да вземе управлението, иначе неговите братя биха взели властта над вестготите.

      Когато Атила забелязал, че войските на Торесмунд са заминали, решил да напусне укреплението и да се насочи към Рейн.

      Според някои данни, жертвите на битката от двете страни са били около 165 000. Готският историк Йорданес пише:-"Битката била толкова славна, толкова многообразна и заплетена."

       Английският историк от 18 век Едуард Гибън пише, че "на равнината Халон се събрали народите от Волга до Атлантика."

       Остготският учен от 6 век Касиодор описва битката като "яростна,изключителна, кървава и продължителна, без паралели в миналото и сега."

       Според Ото Менхен- Хелфен названието" Битка при Каталунските поля" е неправилно.Точното название трябва да бъде "Битката на Locus Mauiacus", която се е състояла mрез първата неделя на юли 451 г.

       След неуспеха при Шалон, Атила потегля с остатъка от армията си от Галия към Алпите и Северна Италия.По пътя си в Галия разбива изправилите се пред него римски отряди.Според някои данни предтекста за нападението на Атила било да предяви своите претенции за брак с Хонория , сестрата на император Валентиниан.Уплашен от настъплението на Атила , Валентиниан бяга от столицата Равена в Рим, а останалият сам Аеций нямал достатъчно сили, за да се противопостави на хуните.

      Проспер пише:"След това, като се справил с отрядите изправили му се в Галия, Атила замислил да атакува Италия.Нашият генерал не предприел никакви мерки, каквито той осъществил през първата война, така ,че да защити Алпите, за да бъде спрян врага.

     Според хроникьора от 5 век Гидатиус, "Атила навлязъл в Италия- направо от Галия."

     Едно от най-запомнящите се събития отнасящи се до похода на Атила в Северна Италия е обсадата на стратегическия град Аквилея.

     Съгласно "Хроника" от 511 г. хуните превзели Аквилея в Североизточна Италия във времето на отстъплението им от Галия.

     Приск пише,че "Обсадата на Аквилея била тежка и ожесточена, както и безполезна, като римските войници се съпротивлявали храбро на Атила.Пред стените на града Атила трябвало да реши дали да вдигне за отстъпление своя лагер или да продължи обсадата.И тогава той забелязал, че бели птици - щъркели, които строят своите гнезда по къщите, пренасяли своите птиченца от града- в противоречие с техните навици като ги носели в селото. Бидейки много проницателен и наблюдавайки събитието, той казал на войниците си: "Вие виждате, птиците предсказват бъдещето. Те напускат града, уверени в неговата гибел и предсказват, че крепостните кули ще паднат.Не мислите ли, че това е знак?" Той възпламенил сърцата на войниците за нова атака на Аквилея."

     Ото Менхен- Хелфен счита ,че обсадата на Аквилея е била през август или началото на септември 452 г.За нея и за събития след това той пише в "Светът на хуните"

   "Атила не можел да превземе силната крепост.Нейният гарнизон бил подготвен за очакваната обсада. Чак тогава, когато Атила използвал обсадни оръдия, стените на Акуилея били съборени и градът бил превзет с щурм.Той бил напълно ограбен.Тези, които не успели да избягат били убити или отведени в плен.

    След това хуните се отправили по река По и опустошили провинция Емилия на юг от реката. Атила се отказал да превземе силната крепост Равена.

    В Медиоланиум (Милано) много домове и църкви били разрушени.Хуните убили доста свещеници и обикновен народ.Базиликата Свети Амбросий била опожарена. Хуните не стояли дълго в Милано.Оставили града и тръгнали на изток.Те били притиснати от войските на Аеций и Марциан, както и от болести. По това време римляните решили да започнат преговори с Атила."

    Ото Менхен- Хелфен заключава, че кампанията на Атила в Италия завършва с неуспех.Много хунски войници загинали в Северна Италия.

     Той пише,че "през последните месеци от живота си Атила подготвял кампания срещу Източната Римска империя.През 452 г. хунски посланици отишли при Марциан със съобщение, че техният повелител ще опустоши ромейските провинции, ако това, което му било обещано от Теодосий не бъде изпълнено и съдбата на неговите врагове, ще бъде обичайната.Императорът отклонил исканията на хуните много рязко. Атила умира в началото на 453 г."

     След като превзели Аквилея , хуните се насочили към градовете по река По в Северна Италия.Били превзети Медиоланиум (Милано), Тисинум (Павия),както и други градове.

     Готският историк Йорданес пише:"Хуните превзеха Акуилея,Медиоланиум (Милано),Тисинум (Павия) и градовете на Венетия."

    Павел Дякон пише,че хуните са превзели Медиоланиум и Тицинум.

   Атила се спира при река По, където е посрещнат от делегация, включваща префекта Тригетий, консула Авиен и папа Лъв I. Има версия, че папата го убеждава да отклони похода си към Рим.Твърде вероятно е чумата и гладът по време на

https://www.bulgarnation.com/%D0%A1%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0%20%D0%B8%D0%BC%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0%20%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F%20%D0%BD%D0%B0%20%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-4-7%20%D0%B2%D0%B5%D0%BA-2017.10.html

 




Гласувай:
2



1. leonleonovpom2 - Здравей, Тони!
06.03.2023 21:28
Сега ми стана ясно, защо двете страни едновременно се считат за победители в битката!
Благодаря ти за това!
Хубава вечер!
цитирай
2. panazea - Благодаря , Лео , за коментара !
06.03.2023 23:41
leonleonovpom2 написа:
Сега ми стана ясно, защо двете страни едновременно се считат за победители в битката!
Благодаря ти за това!
Хубава вечер!

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: panazea
Категория: Технологии
Прочетен: 6840584
Постинги: 3990
Коментари: 11585
Гласове: 56402
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031