Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.03.2023 12:00 - ПЪТЯТ НА БЪЛГ-АРИИТЕ И ВАРНИТЕ, живели в Легендарната Така наречената Варна, от 5458 г.пр.Хр. и връщането на поколенията им след хилядолетия отново в Така наре
Автор: panazea Категория: Видео   
Прочетен: 2653 Коментари: 3 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

ПЪТЯТ НА БЪЛГ-АРИИТЕ И ВАРНИТЕ,

живели в Легендарната Така наречената Варна, от 5458 г.пр.Хр. и връщането на поколенията им след хилядолетия отново в Така наречената Варна през 680 г.сл.Хр."

.

image.

imageКартата е съставена от проф. Михаил Лазаров и проф. Веселин Пейчев, които  преживе не можаха да извървят и докрай да обяснят, че: изразът "Тъй наречената Варна" е словесен ореол в родната ни история и съдържа кодирано знание за значимо древно селище, чието име още в далечните хилядолетия така многозначно, легендарно се изрича от старинни и съвременни летописци".  "В света има много царства. Но Царството на разума е само едно. То се е намирало край голямото Сладководно езеро, в страна наречена Ария" - казваше Михаил Лазаров. (И още) От първите дни на откриването на Варненския енеолитен некропол в 1972 година с него обсъждахме тази тема и като съученик и приятел аз поех като заветното задължение да проследя в историята и да опиша този древен път на Бълг-Арите и на част от тях племето Варни.
image

1. Црьство блгарское - "За да бъде изведено от забвението всемирното значение на хората от това първо Црьство блгарское, както е на старобългарски". На персийски цар سر sar означава и "господар на крепостта" سرور sarvar. С подобно значение е śаras शिरस् в Санскрит. Така е редно да се каже за Царството на великия световен разум, което е съществувало край Варненския енеолетен некропол".

И в древногерманската митология се споменава за Varin-sfjцrрur и Varin sey като "царство което свърши" от зла съдба" - изт. Varni.  Проф. Лазаров изразяваше съгласие: "Одесос означава "Воден град" и е старогръцки превод. Но първата сричка на Одесос - оде идва от арийската и стбг дума уда - със значение вода. Това ме убеждава, че далече в хилядолетията преди гръцката колонизация на Черноморието, тук е имало древно селище с име Варна, "Варкрепост - на уда"Изразът "Тъй наречената Варна" според мен съдържа кодирано знание за древно селище, чието име още в далечните хилядолетия така многозначно, легендарно се изричаот старинни и съвременни летописци". Той тъй ги назоваваше, убеден бе и жадуваше да има житейско време да ги проучи и опише. (И още) 

.

2. Страната Бригия (Фригия), която се намира на южните брегове на Черно море, където нашите деди арийци-траки са приети гостоприемно. Защото древният географ и историк Хекатей в своята карта за първи път отбелязва през VІ в.пр.Хр.страната Фригия-Бригия и в днешните български земи край Черно море. (От  bg.wikipedia и (бел.1).

И Херодот, Страбон, Плиний и Стефан Византийски определят фригите-бригите за преселници от Тракия. А лични имена и названия на градове показват родствена близост с хората от "Така наречената Варна". Защото племето Бриги значи и хората от Брега. Фригийските Гордий, Бата, Борискос, Татас, град Балгатия – са нашите Гордей, Бато, Борис, Тато., град Ба(ъ)лгатия. А град Наколея се обяснява със селище на кол в езеро, чиито следи бяха открити във Варненското езеро. И Херодот споменава за наколните жилища на траките, разположени в голямо езеро.

Бригите - БаРа-гите, отново хората на Бога Ра и на Укреплената земя (Берег), създали крайбрежните древни градове: Варна, Бургас, заедно с други тракийски племена и Троя. След това продължили за Шумер, Египет, Индия и там са споменати във Ведите като едно от 7-те Бълг-арийски ведически племена. (Продължението е в процес на редактиране)

.

3. Шумер - Първите селища възникват тук преди около 4 хил.г.пр.н.е. По-големите от тях прерастват в независими градове-държави. И Шумерската писменост е от гова време.  По древност е след Дунавска протописменост, датирана към 5600 – 5300 г. пр.н.е., след откритите  находки в Градешница и Караново - България и Тартария - Румъния. Факт, показващ посоката на приемственост. Най-старото присъствие на българи в Иран, отбелязано с писмени източници датира от 2478 г.пр.Хр., казва доц. Явор Шопов – директор на Института по древни цивилизации. В Шумер Бълг-Ариите отнасят спомена за “Морето на смъртта” (Черно море). Според “Епос за Гилгамеш”, написан около 1000 г.пр.Хр. на иврит в първата книга на Мойсеевото Петокнижие – “Битие”, гл. 6–9., героят Гилгамеш казва, че родината на неговите прадеди е далеч на северозапад край морето на смъртта. През 1872 г., Джордж Смит от Бритиш музей, разчете върху глинени плочки от библиотеката на цар Ашурбанипал в Ниневия “Епоса за Гилгамеш” и оповести подобен текст.

Ту-култиа-бал казва: "Мизите завладели Пурукузи и ще да е към коритото на Ефрат. А гръцкият военен стратег, по-късно писател, Ксенофон Анабазис (V. 3. 4. 5) допълва: "Планината, в полите на която живели, се именува Болгар; там рудниците се наричат Болгар-Маден, има села, които и сега носят имената: Болгар, Голоша, Мачка и Стари, вероятно поселения на българи рудари. Всичките мъже и жени тук са бледолики". "На Ксепофон може да се даде вяра. Той воювал с мизите, превзел столицата им, името на която не ни обажда, изгорил жив царя им в неговия дворец" - пише в "Древните траки" проф. Н. Владикин, стр.71).

Шотландският праисторик Стюърт Пигот обосновава тезата, че от Балканите културата се пренася в Елам и Шумер, като по този начин препокрива разпространението на духовната култура с материалната. (От eurochicago, К. Каменов)

.

4. Египет - Класическите учени единодушно поддържат становището за преселенията и походите на траки/бълг-арии. С този въпрос особено се занимавали египтяните. Фараонът П’шемалко = Псаметих І съставил комисия от учени жреци, която да определи кой народ е най-старият на света „От това време - дума Еродот, - египтяните смятат фригите (бригите от ф=б според гръцката азбука) по-стари от себе си, а себе си – по-стари от останалите народи“.

Апуле поддържал това сказание: "Асирите бяха завладели царството му Египет, обаче тракийските войни навлязоха в долината на Нил, разбиха завоевателите, изгониха ги и освободиха страната. От това време египтяните смятали фригите за свои освободители и ги почитали високо. От тогава учените жреци дирили в старите паметници данни за своите освободители и ги намерили до най-дълбоката древност в лицето на А-нибис и нарекли траките "първородни" - Апуле: „primigenii Phryges“ XI 40 и 41 стр. от "Древните траки" автор проф. Никола Владикин.

.
5. Иран - от Шумер древните Бълг-Арии се преселват на изток в иранското плато Ариана, където създават държава Балх-ара, наричана Булгхар от персите и Бактрия от елините. Описана от Страбон като “перлата на Ариана” върху глинени плочки от Нипур (2478–2441 г.пр.Хр.). Там според доц. д–р Явор Шопов библейският Ной е представен с името Зиудзуду . Писателят-езотерик Милош Сидоров тълкува името на Зиудзуду с митичния Зиези, който е записан в Анонимния латински хронограф от 354 г., като основател на народа: “Ziezi ex quo vulgares” – “Зиези, от когото са българите”.

На 31 май 2011 г. в интервю за Агенция „Фокус” доц. Явор Шопов - директор на Института по древни цивилизации, заяви, че по време на честванията на 2500 години Персийската империя, специално е поканена българска делегация, тъй като иранците считат, че българите са участвали в създаването на Персийската империя. Там наши историци са видяли на някои от фризовете в Персеполис фигури, които имат характеристики на български воини. Проф. Карачанлу ги запознал и с археологически находки и писмени сведения, които сочат, че древните арийци-българи са завладяли Шумер и Акад в 247г.пр.н.е. (От focus.net) 

.

6. Индия - древните българи, известни там като ведически арийци около 3300 г.пр.Хр. са навлезли в Пакистан и Северна Индия. Авторът на първия „пътеводител“ в историята Павзаний дава сведение, че те изградили по чудо мост над река Ефрат и нечакани от там нахлуват в Индия. Сенека също говори за военен поход на тракийския бог Дионис в Индия. Ценни сведения за арийците дават писмените паметници „Авеста”, Ведите, „Махабхарата”, „Рамаяна”, персийския епос „Шах Наме - Книга на царете”, археологически находки и от древни летописци, когато ариите през 3300 година пр. Хр. се преселват от Шумер в Северна Индия и поставят началото на Индийската цивилизация в нейния начален Ведически период. И още сведения за тях в обширната статията на magicalindiа и в "Кастовата система Варна".където пренасят от прародината си на Балканите тяхната йерархична подредба в обществото, наречена "Божествен ред".

.

7. Кралство Капуртала е древна земя в Пенджаб, щат на Индия, управлявано от владетелите наАхлувалия Сикх, записите на династията проследяват потеклото им до хиндуисткото божествоКришна. Един от  потомците му е легендарният Сeрдар - главнокомандващ (от перс. «سردار»‎) Sardar Jassa Ahluwalia Sinx, [4] [5]. (По данни на Университета в Пенджаб. 1–4). [6]  и от  en.wikipedia.Kapurthala). В Българския тълковен речник званието Сердар-Sardar на стбг означава войвода, главатар.   

Друга известна личност на кралската фамилия е Раджку-Мари Бибиджан Амрит Каур, носителка на британския орден Рицар на благодатта Св.Йоан. [1]). Изданието Forbes Geraldine Hancock (1999). я обяви като една от най-известните жени в съвременна Индия. За връзката на красивата принцеса с Бълг-Ария можете да намерете Тук). А повече на Кралство Капуртала - Тук

.

8. Легендарният град Варана-аси. Пионерите на българската археология Херман и Карел Шкорпил за първи път упоменават, че името Варна има тракийски корен и е свързано с много древно  селище край Варненските брегове. Това е повод да го свържем с легендарния древен град Варнаси в индийския щат Утар Прадеш. Там жителите му и сега като ойкуним се наричат варнаси́йци.В Енциклопедия Британика пише: "Варанаси е един от най-старите постоянно обитавани градове в света. До второто хилядолетие пр.н.е. е бил седалище на арийската религия и философия, а също така е бил търговски и стопански център. Ранната му история е свързана с първото древно селище на арийците, дошли от север, завладели Северо-западна Индия, създали обществена организация (наречена "Кастова система Варна - доп. НУ) и най-древната й Ведическа култура (ІІІ хил.прр.н.е.). 

И проф. д-р Михаил Лазаров проследява "Тъй наречената Варна" от нашите земи и я намира след хилядолетия в знаменито селище Варанаси - щата Утар Прадеш - Северна Индия. Там ритуалният огън на арийското племе варни гори непрекъснато повече от 5000 години. (И още) Американският писател Марк Твен казва: „Варанаси е по-стар от историята, по-стар от традицията, по-стар дори от легендата и изглежда двойно по-стар от всички тях взети заедно.“ (bg.wikipedia)  

.

9. Балх-ара, Първата българска държава в Азия, столица Балх и големия град Варну. Ранни сведения за древното българско царство са от времето между 1301–1235 г.пр.Хр. Книжовният паметник “Атхартва веда” сочи, че на север от Индия живеят народите булинги, балхики. В “Махабхарата” (X-VII в. пр. Хр) те са сред най-споменаваните имена – над седемдесет пъти. В “Латински анонимен хронограф” (354 год.) пише, че българите произлизат от сина на Ной - Зиези, а в арменската география “Ашхарацуиц” (VII век) българите, заедно с масагетите, са определени като най-развитите народи в Централна Азия. Държавата Балх-ара (Бахлика) е обхващала планината Имеон (Памир, Хиндукуш, Тян Шан), земите на запад от нея и част от Таримската котловина. наричана е “люлката на царете”.

В средата на III хилядолетие пр.н.е. в земите около град Балх се развива мощна цивилизация на арийците-предци на българите, която оказва силно влияние върху езика и културата на Северна Индия и Иран. Създали са най-голямото съкровище на света от 21 618 предмета от злато, сребро и слонова кост. И още

.

10. Аркаим - древният град на арийците (1600-1900 г.пр.Хр.), построен съобразно техния сакрален знак - свастиката. Аpĸaим ce нaмиpa нa юг oт Уpaл и хopaтa, ĸoитo ca гo създали, ca били cвъpзaни c paннитe apийци – плeмeнaтa, ĸoитo отсядат тук след преселението си от Шумер, Северна Индия, Иpaн и Балх-ара. На обширна територия тук на 20 юни 1987 година бе открито първото от 20-те подобни по архитектура селища, наречени "Страна на градовете". Тук се намира единственият прототип пещ-чудо, чрез която може да се поддържа температура 1200-1500 градуса, която е достатъчна да стопи злато, бронз и дори медна руда. 

Тълкуванието на името АркаиМ идва от "АР" – небе, "ка" – суфикс за  принадлежност, "и" – връзката на това "малко небе" с "Мъ" – мисълта, знанието "мъсл" на стбг. Вложената поука потвърждава версията, че тук е бил един от научните и духовните центрове на арийците в Древния Свят. И още

.

11. Стара Велика България. В VІ век прабългарите образуват начело с кан Органа „Велико българско царство“ на земите между Дон и Волга. Той е част от рода Дуло и стига много назад доЕрнак (синът на Атила). Наследен е от племенника си кан Кубрат, който след победата над аварите (632-636), успява да обедини в обща държава и други народи: оногури, сувари, барсили, алани, анти, така образува мощна държава - наречена от летописците Стара Велика България (632-667 г.сл.Хр.). Според византийските автори[4] Palaiб Megбlē Boulgarнa, от латинските Magna Bulgaria[3], съществувала в земи на северното Причерноморие – днешна Украйна и Южна Русия. (От bg.wikipedia)

Към нея принадлежи и Волжка България със столица Болгар, обект на ЮНЕСКО за опазване културното й наследство. Там по сведение на издание cross и според археолозите на нейната територия е имало стотици селища, от който 38 огромни крепости. А арабскияг писател и историкэАл-Масуди в книгата си "Вести за времената" пише: "Царството на бурджаните (българите) е голямо и просторно. Те са огромен, могъщ и войнствен народ". (Изт.inews.bg 14.08.2014) И още за легендарния град Болгар.

  

http://www.pamettanabulgarite.com/page/4155162:Page:473594

 




Гласувай:
4



1. lightbody777 - Много интересно...
04.03.2023 14:42
... panazea, много интересно...
цитирай
2. panazea - Благодаря ! Аз търся различни извори , за да сглобя пъзела на нашето Битие Житие .
04.03.2023 14:59
1. lightbody777 - Много интересно...
14:42
... panazea, много интересно...
цитирай
3. truthful - Във Варненския енеолитен некропол ...
04.03.2023 23:02
Във Варненския енеолитен некропол са намерени и мъниста от нефрит, пробити с проходни отвори 1- 2 мм и ... набити в тях златни тръбички с доста тънка стена. Мънистата на всичко отгоре са и добре външно обработени.
За тези мъниста един археолог с ЛЕКОТА обясняваше как това са го правили хората преди хиляди години, ноооо...?
Да припомня, че нефрита е скъпоценен камък и е 7 пъти по-здрав от гранита и пробиването мy с проходни отвори с малък диаметър!!! - ИЗОБЩО не е работа за хора с малко възможности. Не е само до пробиването, необходима е и точност за изработката на златните тръбички, за да могат да се набият - с др. дyми това не е по силите на ония хора по онова време. Дрyги са ги правили, а нашите са гледали. Кои са били и с какво са пробивали тези мъниста???
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: panazea
Категория: Технологии
Прочетен: 6839761
Постинги: 3990
Коментари: 11585
Гласове: 56402
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031