Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.03.2023 11:36 - Просветленият, осъзнат Буда произнася първата си проповед в древния индийски град Варанаси
Автор: panazea Категория: Видео   
Прочетен: 322 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

.

imageългарският Сидхарта" и той "постигна целта си", като по негово време в царството му "Така наречената Варна" е създадена първата в Европа цивилизация, но не пожела да има златен жезъл, както другите царе, погребани тук. Защото проф. Михаил Лазаров и някои учени предполагат, че Варненският некропол е култово място, в което са погребани вождове на голям междуплеменен съюз, създал високо развитата цивилизация в Северозападното Черноморие през втората половина на V хил. пр.Хр. Той вероятно Цар на царете, изразява върховната си власт с намерената близо до неговия дворец каменна брадва, с която са си служили неговите далечни деди в тяхното поселение "Побитите камъни", установено чрез анализ С14, че е съществувало по тези земи от преди 30 000 години.

 

Знайте и това, че неговата каменна брадва имаше златна дръжка, а под нея лежеше брадва от прецизно излят бронз! Покъртителен нагледен израз, по-убедителен от всяко писмено описание, че "Мъдрецът от племето варни" и той "самин" е открил "смисъла на човешкото съществуване" - Само чрез труд  се постига добруване! В неговото царство за първи път в света са обработени златото, бронза, медта и желязото, създали епохи в човешкото развитие. И чрез тях неговите поданици са леели едновременно хиляди сечива на труда, ковали са оръжия и непробиваеми ризници и създавали са шедьоври на изкуството. Време, което бележи връх в научното и художественото внушение. И последното му обиталище с 990-те си надгробни дара също е реален израз на неговото древно Учение на Разума, във всеки от тях е вложен свръх интелект, по-красноречив от летописите и много по-труден за разгадаване. (Повече Тук в статии № 2,3,4,5 и 14,15) 

 

"Мъдрите мисли, макар и ненаписани, създават висока култура" - би казал за него Буда. Защото повелята на Бога Хермес е спазвал и създателят на будизма. Докато е бил жив и три века след това неговите съчинения и проповеди били предавани само устно чрез песнопеене в храмовете. Тази свята традиция на санскрит е наречена слути - това, което е чуто, думата е идентична със стбг слути-слушам. Чак в 200 г.пр.н.е. Учението на Буда се съхранява чрез писмеността на езиците пали и санскрит.[7] - Robinson and Johnson, (1977). По времето на цар Ашока наследниците на първите му ученици също са били призвани да разкажат автентичните проповеди и мъдрости на техния учител. Така е бил създаден сборникът Дхаммапада, наречен "Словата на Буда". Цялото учение е записано на палмови листа, събрани в три кошници, известни под названието Трипитака. И в речника Glosbe pita`ka पिट на санскрит има значение на кош и кошница, на стбг кошницата се зове плета`ка, със значение изплетена.

Платон е друг решителен привърженик на устното слово. Мъдрият Сократ отказва да пише своите диалози, защото проведени чрез разговор те имат значително по-голямо въздействие. И дава пример с египетския мъдрец Тот, който измислил писмената."Те не бива да доведат до замара на паметта и забрава в душите на учещите, понеже, уповани на писането, те ще престанат да си припомнят отвътре със собствени сили, а ще го правят отвън по знаци, които са им чужди. Често те ще бъдат без свое мнение и само ще приличат на образовани." (От „Критика на писмеността“: 274b–277а и clubs.dir.bg) Ученици на Сократ по-късно записват диалозите му.

.

image.

imageросветленият, осъзнат Буда произнася първата си проповед в древния индийски град Варанаси пред пет първи последователи. Там той определя Четирите благородни истини: Същност на страданието - дуккха; Причина за страданието - самудая; Освобождаване от страданието - ниродха и Пътят до преодоляване на страданието - маггха.

По традиция това се нарича първо завъртане на  на Дхармачакра. В световния речник Глозбе Дхарма от санскрит धर्मः се превежда поука от правилата. Произлиза от арийския корен дхар - спазвай. Чакра चक्र е колело - сродна дума е със стбг. чакрък - част от тъкачния стан и с кръмьчия - кормчия, който управлява кораба по пътя на закона. В Риг-Веда (10.133.6) има прочувствствен стих-призив.

.

Дхармачакра-"Свещеното колело" 

.

image

.

"О Индра, поведи ни по пътя на Дхармата, правилният път над всяко зло"

"Свещеното колело" е съвършенството на дхарма учението и се състои от изброените благородни истини: Главината е центърът, дисциплината, която е основното ядро ​​на медиативната практика; Рамката, която има спици са различните значения на будиската философия.

* 8-те спици са: Правилната гледна точка, Правилният стремеж, Правилното говорене, Правилното действие, Правилният начин на живот, Правилното усилиие, Правилното мислене, Правилното съсредоточие.

* 24-те спици са законите на зависимото възникване Прититя и на зависимото прекратяване Самутпада.

* 31-те спици са царствата на съществуването - 11 сфери на желанието, 16-те сфери на формата и 4-те сфери на безформеност.

-

Той провежда тази първа и основа будиска проповед именно в свързания с бълг-ариите град Варанаси в квартал "Сарнат" (на стбълг. "Сърните") близо до огъня, запален преди 5560 години от неговите арийски деди, гори и сега поддържан от съвременните брахмани - техни и негови наследници. Ще припомня, че според легендата името на прабългарския владетел Авитохол означава „Син на сърната“. А употребените от Буда думи прититя и самутпада са близки в българския език.

image

А сега нека да превъртим руля на кораба на живота, за да намерим нови сведения.

Според тезата на проф. Ал. Фол: "Орфизмът се датира от средата на II хил. пр.Хр. до IX-VIII в.пр.Хр., и продължава да се изповядва до края на античността VI-VІІ в. Основа на доктрината е идеята за просветлението, постигнато чрез самоусъвършенстване". Древните наши деди са я постигали чрез прилагането на своебразна орфическа нирвана - музика, танци, запаметени научни и свещенни текстове и мистериозни ритуали. И отново в историческия хоризонт проблясна единението на орфизма, зороатизма и будизма.

.

imageКарта на Будийския прозелитизъм по времето на цар Ашока (260 – 218 г. пр.Хр.), създадена според разпоредбите на Ашока. Първоизточник: buddhism_reigion чрез pinterest.com

Прозелитизъм е течение в религията, което се стреми да разпространи своето учение и да привлече хора в лоното на своята вяра. Прозелитите са предани ученици, съмишленици и борци за вярата, към която принадлежат. И будизмът, както и всички релегии, има времена и възход и падение.

Текстът на снимката гласи: "Чрез призованите мисионери цар Ашока спечели привърженици и спасява будизма като основна световна религия. Без мисионерските указания на цар Ашока, будизмът като религия можеше да не съществува".

Ашока е император, който управлявал Индия от 269 до 232 г.пр.н.е. Има големи заслуги в проучването на Будизма и при развитието му в Азия. На преклонна възраст отстъпва властта си на своя син и става монах.

От картата и от текста следва един важен извод: Ашока през І хил.пр.н.е. е знаел, че там далече в посочените племена саки, варни и бриги има свои верни поддръжници и ги призовава да му изпратят мисионери. А това е няколко века преди да дойдат аспаруховите българи в нашите сегашни земи. Значи това са местните хора, чиито деди са родени и останали тук от преди 30 000 години (Изт. Статия №1). И те са имали близки морални и религиозни убеждения с дедите на Буда и Ашока.

.

Още една карта ни помага да прозрем историческата истина.

imageПреселението на племената, включени в ядрото на древния български етнос (2 в пр. н. е. – 4 в.) в Стара Велика България.

На картата са показани пътищата на последвалото преселение на древните българи - саки, тохари, балхари и варни, от Индия и Балхара през степите северно от Кавказ до Канство България. В "Свещената книга" на зороастрийците [583, с. 43] се упоминава Заратуштра, като основател на древната религия на ариите-огнепоклоници, който е живял и проповядвал в Балхара. (Картата и текстта е по сведение на Ш. Камалиддинов в Историческа  география, глава 3,3-4).

Доказателства за древна балканска миграция дават и данни от генетиката. През 2013 година проучване на учените Дж.Скул, Дж.Шарда и С.Сонина показа, че част от древното северно индийско население, говорещо арийски език, е генетично по-близко до източноевропейците, отколкото до своите южни индийски съседи.

Ще цитираме открития в будистки храм на Лхаса - Тибет, ръкопис от Хайнрих Шлиман, който посочва, че Буда е сакски принц, а според „Колонен закон от Руминдей“, „Оси“ на Аристофан и сборника „Дгиха-Никая“ саките са мизи", това ще рече траки-протобългари (Churchward, J. The Lost Continent of Mu. с. 80, цитат на К. Каменов 127 стр). 

.

imageравненията, породени от исторически събития,

понякога изглеждат случайни. Но нали "всяко следствие има своя причина и Случайността всъщност е закономерното Последствие, който не ни е познато".

Във всички изображения на челото на Зороастар и на Буда има нанесано Трето око - символ на мъдростта при ариите. Най-вероятно те са спазвали традицията, за да  изразят своята наследствена принадлежност към тях. А трите ивици на челата им са нанесени с пундра - свещена пепел на санскрит, на стбг ще рече с пудра.

.

image

.

Най-известните артефакти на култура Хаманджия са двете идолни пластики на мъж и жена, наречени „мислителят“ и „жрицата“. И при двамата личи окото на мъдростта, нанесено преди 7000 г. И днес в Родопите в своя сватбен ден булката нанася на челото си капка червена кръв. По този повод древно римският писател Анте Никейски прави проникновено тълкувание: "В червената кръвна капка е записано времето на твоите деди". (От tantrich_kosmogonii 157 стр.)

.

И отново отправил чинно поглед към изображението на Буда, виждам че в едната си ръка държи Trishula - тризъбец, религиозен символ в будизма и индуизма.

.

image

Тrishula - Старинна индийска гравюра

В буквален превод от санскрит думата означава „три копия” - शक्ति ,със значение сила и мощ, произнася се śakti, както е името на племето саки. На стбг думата тришула означава „три шила - три копия”. "Стилизиран тризъбецът е част от герба на всички български владетели от рода Дуло. Има също значение на мощ, но и на триединението Бог, Родина и Аз" - според  А. Нурутдинов "Туран, Идел Булгар" 1997, стр. 163. И сега у нас има фамилии Буда-кови. Друга връзка между ариите в нашите земи и ариите в Индия дискретно личи и от двете малки свастики в гравюрата. У нас първата свастика е открита преди 8000 години - Култура Караново.

В другата си ръка Буда държи свещената раковина, с която се възвестява славата на будистката религия. Брамините и днес свирят с нея по време на молитвите, вярва се, че свещените й звуци очистват богомолците от греховете им. Раковината е и боен рог – нейният звук дава началото и края на битката. Прабългарите за тази цел са ползвали еленски рог, а името на древната българска династия Дуло идва от думата бойна тръба - дуло.

Когато Буда навършва 80 години, той осъзнава че е успял да постигне своя истински Аз и се отдава на трайна паринирвана: когато духът напуска жизненото тяло. Преди да почине, той отправя повеля към своите последователи: "Нищо на този свят не е трайно, затова работете упорито за духовното си извисяване. След моята смърт Дхарма - учението да е ваш учител". Първите архати разпространили думите му и те са основа на Дхарма и Виная - правила за дисциплина в будиската общност сангха.

image

.

imageъпросът за писмеността, зададен в началото на тая К`нига, намира нов отговор в нейния край. Стана дума, че когато арийците трайно се заселват в Древна Индия (средата на ІІІ хил.пр.н.е.) техните жреци колобри - брахмани отменят забраните на Затворения арийски херметизъм и всеки се е чувствал задължен да излее съхраненото в паметта си знание. Защото и Орфей съветва: "„Ръката изгнива, буквите остават“. Най-талантливите, от бога надарени, старателно записвали и така ден след ден, година след година са създадени 60-те хиляди текста на най-старата литература Ведите (на санскрит vidyā-विद्या, виждам, узнавам, на стбг е вѢдь`ение - знание. Те щедро са споделяли знания, умения, социален ред и начин на живот с местното население и са създавали обща култура. В magicalindia и wisdomlib.varna Index - Библиотеката на мъдростта са посочени 34 пояснения-варни трактата. Ето първите седем.

.

Варнамала - висше знание, начало на началата

на древни култури

.

image.

Варнамала - varṇamālā (санскрит र्णमाला) означава Венец от букви - Азбуката.

Състои се от букви varnas-варни, който винаги вървят заедно и тогава произношението, мисълта и речта са съвършени. Затова се казва: Умът и Словото са символ на сътворението, на живота и началото на началата. Тълкувания: Варнамала е поука-карма अ स्तॊर्य् от буквите. Английският лингвист Уилям Уолдрон пише, че в речника Citta-saṃtāna (санскрит) Варнамала е отбилязана като "поток на ума", който осигурява приемственост на буквите, на събитията, на личностите, подобно на пламъка на свещ, предаден на друга свещ. Варнамала е нетленна Броеница с наниз от букви, които индийските брахмани там и старите българи тук по навик прехвърляха между пръстите си. Моят 103-годишен дядо имаше от далечно време скъп родов спомен броеница с български букви и не се раздели с нея в отвъдното. 

.

imageAgnivarna(वर्ण) Агни е божество на огъня във всичките му проявления, едно от главните божества във ведийския пантеон.  Агниварна в .Jyotisha речници се отнася до „природата на огъня“ и богът Агни, отразени в 33 глава на Гариджайша. включващи общо 62 сакрални повестования агни-варни. Тях се обсъждат астрални, астрономни и ведически предзнаменования с цел изучаването движенията на небесните тела, за да се осветли благоприятното време за ритуали, за церемонии и селскостопански дейности. (От wisdomlib.agnivarna).

.

imageĀyurveda Varṇa आयुर्वेद  वर्ण - Аюрведа Варна са санскритски термини за варни, свързани с грижа за здравето на тялото, психиката и духа, като наука за живота. Използва се в цялата аюрведична литература, като например Suśruta-saṃhitā и Caraka-saṃhitā. Текстовете обикновено се пишат на санскрит с помощта на различни поетични метри. В древна Индия се датира около средата на първото хилядолетие преди Христа. За България се свързва с богатата ни народна медицина от далечното минало.

.


imageVarṇa (वर्ण) в Дхармашастра
 (धर्मशास्त्र, dharmaśāstra - религиозен закон на Manu smṛti). Тая Тези варни се отнасят до видими черти на човешкото същество и съдържат инструкциите (шастри) относно религиозното поведение - дхарма. Това са smriti предписания за благочестие и морален дълг от прародителя Ману, вложени в арийските Веди от ученика му Бригу (Бъргиу - стбг), за да знаят мъдреците дхарма-доброделтта и да поучават другите в трите варни-касти: вайши, шудри и парии. (От philosophy.redzambala).

.

.

imageVarṇa (वर्ण) в Пурана (पुराण, purāṇas) отнася се до санскритската литература, запазваща огромната културна история на древна Индия, включително исторически легенди, религиозни церемонии, различни изкуства и науки. Осемнадесетте махапурани са над 400 000 шлока (метрични куплети) и датира над едно хилядолетие .пр.н.е. (От wisdomlib - Речник Кьолн), The Purana Index

.

.

.

imageVarṇāsrama (र्णाश्रम). - Социална политика: Истината, милосърдието, равноправието и трудолюбието са задължения - натирта варни за всички членове на общността. Само по този начин навсякъде може да има мир, всичко да даде плод 9 и да се постигне небесна радост. (От wisdomlib - Речник Кьолн, The Purana Index) За да разберете повече за тях потърсете Caturvarṇas (Четурварни на стблг) . 

.
image
Varṇa (वर्ण) в Natyashastra (नाट्यशास्त्र, nāṭyaśāstra) отнася се както за древната индийска традиция (шастра) на сценичните изкуства: театър, танц, музика, така и за името на санскритското изучаване по тези теми.
 Така също учи на правилата за съставяне и композиране на драматични музикални пиеси ( натака ) и поетични творби (кавия काव्य). Най-старинната индийска култура е отразена в първите писмени арийски паметници Ведите. 

.

 

image"Varṇa (वर्ण) в Nāṭyaśāstra глава 29, се използва при съставянето на alaṃkāras - украшения в песните и се състои от  четири varnas: арохин (възходящ), аварохин (низходящ), sthāyin (монотонен), saṃcārin (много гласен). Отнася се до трите гласови регистри - sthāna. Когато към песента ( пада ) се добави поне две varṇas към нея, тогава тя пораждат чувства ( rasa )”. Те са взети (родени от) от човешкия (осветен физически) глас и са свързани с качеството на трите гласови регистри

 

.

Музиката от арийските ведически времена,

когато химните на „Ригведа” и „Самаведа” били пети като Samagana - вид фолклорна, предимно монофонна музика и тясно е свързана с религиозния живот, с танците, песните и при ритуала Сома.Тя се преподава устно от учител на ученик още от древни времена чрез Śhruti - пеене и произнасяне.
Танцът и музиката Варнам е израз на преданост към боговете Стути и възхвала на любовта на майката към детето, на мъжа към жената, на двойката влюбени. Отличава със своята нежност и лиричност на изпълнение и музика, стигаща до своето съвършенство.(От magicalindia)

Източници: magicalindia и wisdomlib.varna Index - Библиотеката на мъдростта,кооято е най-голямото хранилище на древни и съвременни знания. Там в Index varṇā са посочени 53 книги и истории, съдържащи Варна-upadiṣṭā ime varṇā с много извадки на английски език и 15 научни статии, изброени Тук. 

.

Известният индийски лингванист Шанкара Бхарадвай Кхандавали

свързва Мантра Састра и Кундалини с Варнамала и пояснява, че са в основата на духовните ведически практики от преди 3500 години и сега се изучават във всички училища на съвременна Индия. Те са определени като свещен духовен огън, за постигане на по-високи нива на съзнанието. Мантрата Сактра има два основни аспекта: dhvani и varna - звук и форма на азбуката. (От hindupediavarna.com/en)

.

Varnamala "Герлянд на буквите" е Висше знание и мъдрост

.

image.

Герлянд на буквите-Varnamala

съдържа проучвания върху Mantra-Shastra. Немско издание от 1987 г. Книгата е широко разпространена от световната книжарница Amazon.

Автор е Артур Авилон с литературно име сър Джон Вудрофф.

Той е световно известен британски ориенталист, чиято работа предизвика широк интерес към индийската религиозна философия и практики Тантра Shaktism. Роден е в Калкута на 15 декември 1865 година. Завършва Университета Oksforde. Бил е член на университета в Калкута. През 1902 г. е назначен за постоянен съветник на правителството на Индия. Отличен е с ордена на Рицарите на Свети Георги. През 1923 г. се оттегля и се завръща в Обединеното кралство, където преподава индийско право в Оксфордския университет до 1930 г. Умира на 18 януари 1936 г. [4] Сведение на wikipedia 

.

Varnamala "Герлянд на буквите" това е Висшето знание и мъдрост, което в началото се създава от една воля, която е толкова голяма, че преминава в акт на творческо действие от Шакти в Ишвара -Творецът. Така според пураните Брахма се събужда в началото на сътворението и чрез Кундалини - Божественото съзнание (Чайтаня), преминава властно в желание-воля за знание и действие. Така е създадено началото на началата "Герлянда на буквите"-Varnamala. (Подробни сведения от Артур Авалон в "Словото създател на Вселената" гл. 21, стр. 253). 

.

 

.

image

И за тримата извисени мъдри личности - Царят на Така наречената Варна, Зороастар и Буда, важи древната мъдрост „Всеки човек е една малка вселена“. По свое време те са съдействали да се осъществи Божествената триада: Учение. Разум и Дух.

.

Публикация: Николай Увалиев,  24 май 2020 г.

.

Към Пътят на Бълг`Ариите от Така наречената Варна в 5458 г.пр.Хр. и връщането им отново в Така наречената Варна през 680 г.сл.Хр."

.

*******************************************************************************************************************************************************

 

Работен сектор

 

Науката все по-убедително открива съществуването на Всемирния Единен Бог.

.

 А чрез матабодхи се изразява Великото просветление на Пратеника на Бога - Буда.

Самаксамбуда  от История на Будизма

.

 

imageПървообраз на тризъбеца. (А. Нурутдинов...)

.

 

 

********************

.

Изт.

Старите автори Ариан, Хигиний, Плиний и др. разказват за тракийския поход на Дионис към Индия. На тракиеца се приписва създаването на индийската цивилизация. Луций Ариан добавя един интересен факт, а именно това, че Дионис е този, който  създава индийската  религия, като поставя себе си начело на пантеона.

Еврипид описва Дионис като красив младеж със златисти къдрици

В това твърдение на Луций Ариан има логика. Върховното божество-създател на индийците носи името Брама, а Бромий е един от епитетите на Дионис. Той е почитан първо от тракийското племе бриги, а в индийските пурани (предания) се говори за идването на бригус. Това са бойци колесничари (каквито са и арийците

С тракийския поход се обяснява и това как свастиката, която най-рано я има в Тракия (V-то хил.пр. Христа) се появява  в Индия. Доказателства за древна балканска миграция дават и данни от генетиката. Преди пет години проучване на Дж.Скул, Дж.Шарда и С.Сонина показа, че част от северното индийско население, говорещо арийски език е генетично по-близко до източноевропейците, отколкото до своите южни индийски съседи.

.

image

.

26. Нова теория за Родния дом на ариите на Балканите и преселението им в Евразия:

а. Древните арии - първи жители на бъдащето, Първа част и Втора част. Картата на Световния Атлас отразява Homeland и преселението на евро-азийските народи от       според времето до земите с населениие: 1. Анатолийци; 2. Гърци, Илири, Италики, Келти и далече в Азия Токхари; 3. Германи, 4. Болто-Славяни и Индо-иранци; 5. Кимери.

.

По данни на Уикипедия населението на Индия през 2008 година е 1 148 000 мил. Най-голяма численост имат Индо-арийските народи (над 30 народа), които съставляват 73,2 % от населението. Те говорят на индоевропейски език и се считат за част от индоевропейците. Според приетата от Паметта на българите Нова теория по-редно е да бъдат наречени Евроазийски народи, тъй като техният роден дом ... е Балканският полуостров и част от Южна Европа. 

 

 

Бихарците са един сред най-големите народи в Индия, като съставляват около 10,4 % от населението, те са основно население в щата Бихар.

.     

image  Нeгoвoтo личнo имe e Cидхaртa - роден научен, на санкрит е विज्ञान vijсāna, произнася се вижзнана - back translations е наука, a Будa e прoзвищe, на санскрит बुद्ध cъс знaчeниe  „пробуденият“, „просветленият“. Така и проф. Ралф Търнър - Indo-Aryan languages. London: Oxford University, дава същото тълкувание.[2]

 

.

Изт 

 

 

 

image

 

Цветният венец на света: само с вътрешния си взор можем да видим мъдростта, вплетена в него - всяко венче листче, което огрява света по свой начин.

 

Световният Учител е предавал доктрини и идеи, а предимно е разказвал притчи.
.
Прочети повече Учението на Буда   PDF  формат

-

Ядрото на древния български етнос в СВБ-я

Древните летописци наричат тохарите, саките/скити и сарматите "царски племена". Когато се обединяват с родствените им прабългари в Стара Велика България, вероятно те и преселилите се жители на големия град Варну в държавата Балхара, са имали по-близки връзки с хората на Аспарух - и те в старинните хроники са наречени "царско племе" - оногури идва от он - пръв, гури е множествено число на гуру - учител. Хората, с които братята на Аспарух се отправят към Европа, не са наречени царски племена.    

Дали и далечните деди на Аспарух и царствените оногури, включително и варните, не са тръгнали преди хилядолетия от земите на "Така наречената Варна"? Защото летописците пишат, че след победата над византийците при Онгъла, той "ги повежда", "стремят се" към нея и накрая "се разполагат" там, а не в Плиска, която до 811 година е само военен лагер, не още столица.... определя: българите по право завзеха своята родствена земя  - търси цитата! 

Карта на Миграция на евроазийските племена, влезли

 в ядрото на древния български етнос.

.

 

Уважаваният и от мен а

 

Еврипид описва Дионис като красив младеж със златисти къдрици

Прочети повече в

.

3 добродетели, 4 истини

 

А Будизмът се появява в края на Ведическата цивилизация като нейно лигическо продължение. (За Буда )

.

Основни древни български символи   проф. Иван Т Иванов.

.

Тризъбеца, Биндито и Дурга  

.

Ипселонът, Дамата - паяджината на света, Один (Вотан) и свет. дърво

от д-р Живко Войников

.

За тризъбеца 

 

Тризъбецът и Биндито -Третото око при арийските божества

.

 

Аюрведа - древното учение за лекуване с билки, представлява българска народна медицина. (Изт. ites.google.com)

 

***

Харапската цивилизация възниква през ІІІ хил. пр.н.е. в долината на Инд. Името й произлиза от съвременното название на селище в Пенджаб, където е бил разположен един от най-големите градове на тази цивилизация.

В началото на ІІ хил. пр.н.е. арийските племена започнали да проникват на територията на Индия. Този процес е продалжил столетия. Ариите били високи, светлокожи хора, които покорявали местните народности и смесвайки се с тях, образували властваща каста. Периодът на установяването им в Индия се нарича "арийски" или "ведически". Точно в тази епоха били създадени едни от най-великите паметници на индийската и световна култура - поетическите епоси "Махабхарата" и "Рамаяна".

.

********

"Азбучна молитва" от Константин Преславски е вложен дълбок смисъл и първото изречение там гласи "Азъ Буки, Веди Глаголи" - "Помни буквите, разбирай думите"

.

За Буда сн. с надис Паланка  и др. съпоставки  от Андрей Киряков

 

.

Мая е най-голямата звезда от съзвездието Плеядите, които носят имената на седемте дъщери на титана Атлас. В древната митология Мая е името на богинята на земята и е считана за майка на бога на Мъдростта Хермес-бога вестител. Именно на този бог ариите са предани и свято верни. 

Неговите послания към тях гласят:

И Буда ...бъл

.

А религиозните вярвания от средата на ІІ хил. пр.н.е. и VІ век пр.н.е., се определят като историческа ведическа религия. Тя има сходство със зороастризма.и почитането на божествата Индра, Варуна и Агни и практикуването на ритуала сома. Разпространението в Индия също се свързва със завладяването на част от нея от арийците, говорещи санскрит.  

.

 

 

 
 

 

.

image

Въстановка на древния Казан

.

image

В  Изт. protobulgarians    Търси реконструкции на градове В СВБ и Волжска Б-я

етнонимът “българин” се превежда буквално като “висок, бял човек”

  Но в балгарин   частицата бал е голям  така министъра зъдължава

 

В културата на Бактрия (Балхара) и Маргиана, създадена около 1500 г.пр.н.е., религията е имала основна роля. В градовете Гонур тепе, Тилия тепе и Тоголок е ималои големи религиозни комплекси, чийто архитектурен план и вид съвпада с подобни сгради във Волжска България. В крепостта Аркаим храмът е строен от бял мрамор. Изт: Массон В.М. "Древние цивилизации востока" ІІ,  1999].

-

***

Макс Мюлер - изтъкнат английски изиковед казва: "Древните езици дават възможност на изследователя да проникне в недрата на човешката душа и да открие истинските, неподправени техните чувства и преживявания".[6].

.

Това нашето общество не проумяваше. Думите: „О, неразумни уроде, (страхливицо, изроде - в Тълковния речник), защо се срамуваш да се наречеш българин?”, които Паисий отправяше към своите сънародници, с

Публ. в Д-р Ганчо Ценов, "Препирните по народността на българите. В що се състоят и защо се водят". София, Придворна печатница, 1936 г., 32 стр.




Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: panazea
Категория: Технологии
Прочетен: 6890326
Постинги: 3990
Коментари: 11585
Гласове: 56447
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930