Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2023 23:30 - ЧУЖДЕСТРАННИ И БЪЛГАРСКИ УЧЕНИ ДОКАЗВАТ, ЧЕ ПРЕДИ ПОВЕЧЕ ОТ ДЕСЕТ ХИЛЯДОЛЕТИЯ РОДЕН ДОМ НА АРИИТЕ Е БАЛКАНСКИЯТ ПОЛУОСТРОВ И ЮГОИЗТОЧНА ЕВРОПА, В ЕВРАЗИЯ ТЕ ПРЕ
Автор: panazea Категория: Видео   
Прочетен: 841 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
НОВА ТЕОРИЯ ЗА ПРОИЗХОДА НА ЕВРОАЗИЙСКИТЕ НАРОДИ - продължение

ЕЛЕКТРОННА КНИГА ЗА НОВАТА ТЕОРИЯ, В КОЯТО ЧУЖДЕСТРАННИ И БЪЛГАРСКИ УЧЕНИ ДОКАЗВАТ, ЧЕ ПРЕДИ ПОВЕЧЕ ОТ ДЕСЕТ ХИЛЯДОЛЕТИЯ РОДЕН ДОМ НА АРИИТЕ Е БАЛКАНСКИЯТ ПОЛУОСТРОВ И ЮГОИЗТОЧНА ЕВРОПА, В ЕВРАЗИЯ ТЕ ПРЕНАСЯТ СВОЯТА ВИСОКО РАЗВИТАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ 

Автор: Николай Увалиев

Там той защитава станалия вече традиционен възглед, че голяма част от ариите от Европа имигрират в ЕВРАЗИЯ.

.

image

.

Картата на Световния Атлас отразява Homeland и преселението на евро-азийските народи, както е по-редно да се наричат: на санскрит - आर्य ārya [1], ā́rya на авестийски или airya, на староперс.- ariya [2]). Свързани са в своя исторически живот чрез сроден език, традиции и наследствени гени. Създадени са от протоевропеи след техните преселения през VІІ-ІІІ хил.пр.н.е., както е посочено в мащабното генеоложко изследване "Масив на евроазийската миграция", отразена и в двете карти на Gogle Earth и на Световния Атлас.

На карта № 1 е посочено разселването на ариите и варните според времето до земите с населениие: 1. Анатол-арии, фриги и Гърци; 2. Илири, Италики и Келти и далече в Азия Токх-арии; 3. Германи; 4. Болто-Славяни и Индо-иранци; 5. Кимери. 

Обърнете внимание, че с червената линия е оградена и част от шелфа на Черно море край българските земи. Авторите на статиите и на картата много добре са проучили, че там Черноморският потоп (около 5560 пр. Хр. - датиран от Jones & Gagnon през 1994 г.) е наводнил огромни територии и вероятно е потопил и високо развити поселения на хора, създали първата в Европа цивилизация, установена  преди 7800 г. пр.н.е. Затова в електронната "Книга на древните Бълг-Арии" тук се използва названието "евроазийски народи".

Картата е създадена според информационните ресурси на проф. Уйлям Райън и проф. Уолтър Питман от Колумбийския университет на САЩ, на акад. Игор М. Дяконов от РАН в "Оригиналният дом на индоевропеите" (1985 г., том 13, стр. 92 до 174);  на J. P. Mallory"s In Search for Indo-Europeans (1989); от карти, основани на Атласа на лингвинистите на древната история на Колин Мак Дейвид (1967) и C. George Boeree - американски професор в университета в Шпингсбург. 

. image На Карта № 2 на Gogle Earth и на Световния Атла, в която и лингвинИистите в нея отразяват зараждането и преселението на евро-азийските езици

.

"Навсякъде, където са се преселили тези народи, "те са носили със себе си своя роден език", пише в научната си статия Languages change and evalution (от 11.01.2014) проф. д-р Георг Боерге и продължава: "Около 5500 г.пр.н.е. между долината на река Дунав и степите на сегашна Украйна е имало един много влиятелен народ от племена на фермери, които са говорили на един и същ език. Те имали добре развито земеделие и скотовъдство, опитомявали са дивите коне, познавали са металообработката. Постижения, които изпреварват историята за хиляди години напред. Започвайки около 3000 г. пр.н.е., тези хора са се разпространили в Европа, в Персия и Индия, дори до Западен Китай. Навсякъде те са носили езика си със себе си, въпреки че той се е променял от езиците на народите, където те заедно са живяли". (От webspace.ship.edu - достъп чрез членство).

Проф. Анатол Клисьов от Университета в Харвард накратко допълва: "Индоевропейските езици в Индия и Иран се появяват след пристигането на балканските арии. И за да бъда по-точен: не е "след", а са резултат от появата им в ІІІ - ІІ хил. преди Христа. Българите са истинските арии".

Думата Арии най-често се тълкува като "деца на небето", "Ар" на санскнит е небе. Терминът ариец-аrуа आर्य според Етимологичният речник има значение благо-роден, произлязъл от земята на блаженството, там където от Боговете е 

 

"СЪЗДАДЕН НАЙ-ПРЕКРАСНИЯТ И БЛАГОРОДЕН РОД МЕЖДУ ХОРАТА".И когато преди повече от Х хилядолетия до 680 година Бълг-Ариите се преселват на вълни на вълни от древната си родина край Черно море, те винаги се наричат с това име

.

В разултат на моето над 50-годишно старание да търся достоверни становища и доказателства, спазвайки изискванията на научния подход и анализ, в основите на новата теория кой е родния дом на евроазийсите народи, включих следните личности и информационни ресурси, посочени по-доло. Всеки от тях е отразен със статия и източниците за нея в Архива на "Паметта на българите", който съдържа 3750 web страници (на дата 18.ІІ.2020) за древната история на Бълг-Ария. 

Всеки човек, всеки народ не може да избира своята родина. "Родина е, където хората са свързани чрез произхода, езика и земята, на която дълго време живеят, имат общи обичаи и съзнание за социално единство. Всеки е с право да се назове с името на страната, където е роден." - определя италианският философ и юрист Манчини през 1851 година, което се счита и сега за най-точно (bg-pravo.com(12,262) .
Този извод важи и за хората, създатели на първата цивилизация на Европа, живели по доказани научни сведения по нашите земи преди повече от 10 000 години. Родени са в страна, наречена отдавна Ария, а после, според древните и съвременни летописци, е наречена Тракия. Една част от тях са останали тук, а други след хилядолетни странствания в Европа и Азия, са се завърнали при своите родни братя през 680 година. Към това определение на Манчини ще прибавя новите научни сведения за българите след 2009 година. Няколко антропологични изследвания на чуждестранни и български учени установиха, че генфондът на съвременния българин се състои от 25 % арийци, 59 % тракийци, 15% славяни и 1% други.  (Данни Тук и Тук); Потвърждава го и Българският ДНК генеологичен проект на Медицинска Академия - София и Центъра по генетика - Белгия, който показа, че имаме арийски и наследени от траките 60 % гени от преди 30 000 години. (Изт. journals.plos и 15 от "Невероятният свят на прабългарите" на Р. Даскалов) 

Това е народът, живял в днешните ни земи от епохата на неолита, живее и сега в най-старата европейска държава под едно и също име БЪЛГ-АРИЯ.

.

 ОСНОВАНИЯ ЗА НОВАТА ТЕОРИЯ

. АКАД. ИГОР М. ДЯКОНОВ . imageПрародина на индоевропейците е на Балканите, създадена от световно признатият ориенталист Igor D"iakonov.

1 - южна граница на широколистните гори, 2 - южна границата на иглолистните гори, 3 - движението на племена от линейната керамика, 4 - предполагаемото движение на носителите на диалектите Pratokhar, 5 - разпределение на селското стопанство и животновъдството, 6 - ядрото на общата индоевропейска общност, от където започва нейното разпространение (V-VІІ означават хил. пр. Хр.).

. Тази теория беше предложена изчерпателно от изтъкнатия руски лингвист и историк Игор М. Дяконов в неговата книга "Оригиналният дом на индоевропейския език" - журнал на изследвания, том 13, стр. 92, 1985] Там той е убедително против тезата на феминистката литературна авторка Мария Гимбутас (1973 г.) "Началото на бронзовата епоха в Европа и индоевропейците: 3500-2500 г. пр.н.е.", вестник " Индоевропейски изследвания", том 1, стр. 163 ], и на грузинските лингвисти Гамкрелиде и Иванов, които вярват, че индоевропейците произхождат от руските степи и арменското плато (1985)].

D"iakonov прави обширно проучване на езиковите и археологическите доказателства и обоснова, че Балканско-Карпатският регион притежава всички признаци, познати за прото-култура. В книгата си "Пътищата на историята", 1999 г. ) обяснява, че европейците се разширяват поради предимството си пред по-примитивните съседни народите, които срещаха в преселението си. В съответствие със съвременните констатации на C. Renfrew и JP Mallory - че най-древните европейци, живеещи от пето до трето хилядолетие пр. Хр., много преди желязната епоха, те са вече запознати с колесниците, никога не са били номади, а тяхното преселение в Евразия е от Балканите и не е военно нашествие, а бавно разпространение.

Тъй като в тяхната прародина вече е настанал спад в детската смъртност, нараства възрастта на хората, развива се селското стопанство и животновъдството, чрез които се добива пълноценна храна и в следствие на това два пъти се е увеличил броя на населението. То преминава от Ранната примитивна фаза Primitive към Primitive Communal Phase. Постиженията на европейците бяха усвоени от азиатците и същевременно приеха езика им. В действителност централното ядро на ареала на този език се е намирал между Карпатите и Черно море. При по-нататъшните им преселения се включват не само оригинални европейци, но и племена, които са възприели техният език, нрави и празнични обичаи - заявява Игор Дяконов в книгата си и в цитат от magicalindia.info/bg.

.

ЛОРД КОЛИН РЕНФРЮ .

Един от най-уважаваните археолози на нашето време убедително изразява съгласие с мнението и теорията на D"iakonov и казва своето становище: "В хармония с възгледите на Долгополски, Гамрелизе и Иванов и след Стурван (1962), предлагам основното разделение в ранните индоевропейски езици да е между анатолските езици, от една страна и другият център, както осъзна и Дияконоф, да е Балканите (около 5000 г. пр.н.е.). А оттам трябва да се предвиди разделение  на прото Европейските езици в Централна и Западна Европа, езиците на "Стара Европа" в някои терминологии - заявява Колин Ренфрю и възпроизвежда Дървото на прото-индоевропейските езици. Обърнете внимание, колко широко и разпространението от Балканите, включително от българските земи, в снимката по-долу.

След като посещава нашата страна в научната си студия „Златните съкровища на Древна България" (Ancient Bulgaria"s Golden Treasures), Сър Колин Ренфрю пише: „Когато видях с очите си трите хиляди златни находки експонирани във Варненския музей, бях изумен от най-древното злато на света и от най-древния царски символ - брадвата от полиран камък със златна дръжка, открити през 1972 г, във Варненския енеолитен некропол. Те не бяха намерени в Шумер или Египет, считани за люлката на най-древните цивилизации, както мнозина биха очаквали. Те не дойдоха и от Доколумбова Америка, известна с богатите златни находки от Перу и Колумбия. Това първо обработена злато и царския символ бяха открити за всеобщо учудване в България, близо до привлекателния и модерен град Варна и може би възрастта им е над 6000 г. Този факт потвърждава моята теория, че праисторическите българи са изобретили металургията независимо от металурзите от Близкия Изток. Това също подсказва, че българите от петото хилядолетие преди Новата ера са предали своите умения на ненадминатите тракийски златари, живели по българските земи... Откритието е толкова важно, колкото и това на Хайнрих Шлиман, който преди 100 години откри златното съкровище на Древна Троя. Макар и не така пищно, както това в Троя, българското злато е поне с 1 500 години по-старо и със сигурност калиброваният радиовъглероден анализ го поставя в интервала между 4600 и 4200 г. пр. н.е.” [2]."

Източници на цитата: проф. Валентин Плетньов от разговора със сър Колин Ренфрю, когато е посетил Варненския музей; доц. Христо Смоленов - БАН при доклад в Научната конференция на СУ - Варна, 2010 г. и статия на инж. д-р на ТУ Йордан Бояджиев във в-к "Народно дело" - Варна 12 юни 2009г.

.
image. ПРОФ. КАЛЕВИ ВИЙК . Съвсем наскоро финландският учен Калеви Вийк предложи индоевропейския произход да е в Югоизточна Европа, като изложи теорията си за произхода на европейските народи в няколко в научни списания и в книгата си "Europalaisten juuret".

Той използва съвременните езикови, генетични, археологически и антропологични данни в подкрепа на своята теория и изтъква, че от 23 000-8000 г.пр.Хр. Европа е била разделена на три основни региона:  Ба и У са обитавани от ловци на големи животни, които са били изобилни през този период. Регион X е обитаван от ловци на по-малки животни и е разпокъсан на много по-малки неизвестни езици, които не преживяват в днешните времена - заявява Калеви Вийк.

Европейско езиково разпространение на кулминацията на ледниковата епоха и следващия период от 23 000 до 8 000 г.пр.н.е. (Ba = Баска, U = Урал, Х = неизвестни езици). До 5.500 г. пр.н.е. ситуацията се е променила драматично. Изчезването на големи животински видове означава, че жителите на регионите Ба и У са били сведени до лов на дребен дивеч. От друга страна, жителите на район X са приели неолитния начин на живот на смесеното селско стопанство и животновъдството и са станали икономически по-успешни и нарастват по брой. Вийк твърди, че ранните фермери се разпространят от Балканите. Те служат като лингва брънка на жителите на бившия район X, изместват старите си езици и постепенно приобщават езиково по-слабите ловци от районите Ba и U.

В крайна сметка навсякъде индоевропейските езици, произхождащи от Югоизточна Европа, спечелиха върха на разпространение.

.

imageЕвропейско езиково разпространение, 5,500-3,000 пр.н.е. Индоевропейските езици започнаха да се разпространяват сред ловците-рибари-събирачи от Северна и на Южна Европа (В = Балтийско, С = Селтик, ФУ = фино-угорско, Г = германско, I = иберийски, IE = евроазийски, S = славянски)

 

ГРЕЙ И АТКИНСЪН .

Теорията за индоевропейския произход на народите и езикът им, че е в Югоизточна Европа, а не от по-ранния анатолски източник, получи потвърждение и от двамата английски учени. Използвайки методология в еволюционната биология, те са успели да променят много от параметрите на всчки анализи за първоначалните предположения.

"Тествахме двете теории за индоевропейски произход: "Кургански експанзия" и "Анадолското земеделие" , в съгласие с независим лингвистичен анализ на индоевропейските езици [Rexova, К., Frynta, D. & Zrzavy, J. "кладистичен анализ на езици: индоевропейски класификация въз основа на lexicostatistical данни." Кладистиката 19 , 120-127 (2003) ]. Изчислените времена удивително потвърждават различията на индоевропейските езици от анадолските и курганските източници. Загадъчен за нас е тохарски език, който се спуска  на изток. Но разпространението на всички останали езици почти сигурно е от Балканската родина - заявяват Грей и Аткинсън.

.

Състояние на консенсусното дърво и разминаване във времето за мнозинството е правило, основано на мострите от 1000 дървета b . Първоначалното предположение е определено като се използва цялата сродна информация и най-строгите ограничения; в , консервативно сродно кодиране с съмнителни когнити; d , всички сродни комплекти с минимални топологични ограничения; д . Липсва кодиране на данни с минимални топологични ограничения и всички сродни набори. Сенчестите бардове представят предполагаемите възрастови диапазони под двете конкуриращи се теории за индоевропейски произход: синьо, курганска хипотеза; зелена, анатолска хипотеза.Връзката между основните езикови групи в консенсусното дърво за всеки анализ също е показана, заедно със стойностите на вероятността за заден ход.  . image.    ПРОФ. ЙОАХИМ БУРГЕР . imageНа 29 юли 2016 година списание Science /представящо най-новите открития в областта на науката по света / съобщи, че проф. Йоахим Бургер (Joachim Burger) от университета в Майнц - Германия и колегите му са изследвали черепи и скелети на древните фермери от Иран - (област Zagros 10 000 г.пр.н.е.) и доказват, че всъщност европейците не са произлезли от тази група от земеделски производители от гледна точка на генетиката.  Това означава, че веригата на миграции на първите арийците и на прото- европейската цивилизация се движи от България и Балканския полуостров през Анатолия, близо до бреговете на Черно и Мраморно море в посока на изток - към Египет, "Плодородния полумесец" - Шумер, Индия и Иран.
И напълно съответства на теориите на 
Цицерон в “Същността на боговeте” за тракийския обожествен вожд Дионис, който покорил Средна Азия и Индия, достигнал Египет и е наречен там Озирис. А според Ариан, походът на Дионис е причината за развитието на древната индийска цивилизация. Той разказва, че преди Дионис, местното население било номади, непознаващи цивилизацията и градовете. Обличали се с кожи, ядели сурово месо. Тракийският бог ги научил да орат и сеят, да правят вино, да строят, да коват оръжие, дал им също  закони и религия, като разбира се поставил себе си начело на новия пантеон. За походите на тракийците свидетелстват и Филострат, Еврипид, Хигинис, Сенека, Аполодор, Овидий, Нонус, Плиний, Страбон. По тази тема ще спомена, че в Индия и Иран все още съществуват етнически групи, произлизащи от голямото арийско семейство, подобни на днешните жители на България.Те обаче са част от българите, които се преселили в Средна Азия и остават завинаги там. Ето някои от тях: КалашитеНуристанците и Пашаите. . ПРОФ. ХАРМАНД ХЕРМАН .

Науката за древните цивилизации трябва да бъде преразгледана, убеден е немският езиковед и културолог Харалд Харман - вицепрезидент на Института по археомитология в Калифорния и директор на неговия европейски клон във Финландия. В своята книга „Загадките на Дунавската цивилизация" той доказва, че Балканските земи и части от Украйна и Унгария са били обитавани от цивилизация, която развива първата писменост и цивилизация. Харман нарича тази култура „староевропейска" и нейната поява може да бъде отнесена към 7 хил.пр.Хр. Ето и основните тези на Харман:

"Нови археологически и други научни открития доказват съществуването на една високо развита култура на територията на Балканско-дунавските земи, при това хилядолетия преди зараждането на Месопотамската и Египетската цивилизации. Варненският халколитен некропол, който бе открит през 1972 г. доказа че "Варненското злато" е най-старото технологично обработено злато в Европа и света, причислявано към т. нар. Култура Варна (4600 - 4200 г. пр. Хр.).
Там на площ от около 7500 кв.м. са разкрити 312 гроба от халколита (енеолита), някои от които са от изключително значение за българската и световната археология. Особенно значение имат находките в гроб №43, където лежат останките на мъж с ръст 1,72 м. В него са открити 990 броя златни предмети с общо тегло 1,5 кг. множество сакрални накити, високо стойностна керамика, артефекти - съдржащи най-ранни данни за знанието и символични неупотребявани ковашки инструменти.

Заради богатият гробен инвентар изследователите предполагат, че погребаният е бил цар-жрец, с подчертаване на неговата символична функция на ковач-демиург. Този факт показва, че в тази ранна епоха на Балканите вече е съществувало наченки на държавно образувание и се е появила първата царската институция". (Изт. Дойче веле DW.сом)




Гласувай:
4



1. dobrodan - Грей и Аткинсън, Калеви Вийк са на прав път.
01.03.2023 12:33
Ето и още нещо.

Взети заедно, новите проучвания показват, че някои ранни човешки популации в Европа имат дълготрайно въздействие върху нашата ДНК, докато други отиват в задънени генетични улици. Хората от Бачо Киро представляват новоидентифицирано население на древни европейци с генетични връзки с днешните източноазиатци и коренните американци, но не и западните евразийци, според проучванията на екипа на Хаджинджак.

https://nauka.bg/dnk-probi-peshterata-bacho-kiro-sochat-horata-krastosvali/

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: panazea
Категория: Технологии
Прочетен: 6881132
Постинги: 3990
Коментари: 11585
Гласове: 56440
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930