Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2023 20:20 - Хървати и Болгари през вековете
Автор: panazea Категория: Видео   
Прочетен: 1528 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Хърватски историци: И ние сме потомци на Кубрат!

Геномно изследване потвърждава близостта на българи и хървати

ГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Според последното мащабно геномно изследване на български и италиански учени, българите носят гените на прабългарите и траките, но не и на славяните. Резултатите показват, че древните българи имат западноевразийски-европейски произход,

тоест те са индоевропейски народ, който е дошъл и се е смесил с местното население, твърди акад. Ангел Гълъбов от БАН. За провеждането на българо-италианското проучване гените на 900 етнически българи от цялата територия на България са сравнени с ДНК материал, съхранен в

костите и зъбите на прабългари и траки.

Древните славяни не са изследвани, тъй като труповете им били изгаряни след смъртта. Направено е сравнение обаче със съвременните славянски народи и се оказва, че генетично сме доста отдалечени от тях. Има политически причини за разпространението на идеята, че сме славяни и сме част от славянското семейство. Това е тезата на руския панславизъм, приета и от съвременните руски автори.

Друга заблуда е, че османското иго е повлияло на смесването на българските и турските гени, твърди Десислава Нешева, генетик-специалист в Катедрата по медицинска генетика на МУ. „При сравняването на генетични данни на българи и прабългари с различни евразийски популации резултатите доказват, че нямаме нищо общо с алтайско-монголските народи, а историята, че българите са хуно-татарски народ е абсурдна“, обяснява още акад. Гълъбов.

Произходът на хърватите,

подобно на този на българите, е обект на засилени научни спорове. Модерните хървати по инерция от близкото минало се броят за славянски народ, но археологически и други исторически доказателства будят различни предположения какъв е народът, основал тази държава в началото на IX век.

Наложената в академичните среди теория през годините е, че древните хървати са славянски народ, мигрирал от прародината, която се е наричала Бяла Хърватия. Учените обаче все още не знаят къде точно се е намирала тя, като предположенията са, че местоположението ѝ е било на територията на Западна Украйна, в Северните Карпати, или в земите на съвременна Словакия.

В последните години обаче все по-често от средите на младите хърватски историци се чуват теории, че древните хървати не са славяни. Съществуват и гъделичкащи българската гордост хипотези, че пра-хърватите всъщност са били българи! Първата пукнатина в славянската теория е самият произход на думата Хърватия. На езика на огромния в ранното Средновековие Аварски хаганат „хърват“ означава генерал. Честа практика в държавата на аварите е била на заслужилите генерали да им се отпускат територии, които да управляват. Днес е широко известен фактът, че много от

благородниците в аварската държава

са били българи (прабългари).

Друг съществен довод относно теорията за българския произход е легендата за първия владетел на Бяла Хърватия. Която е поразяващо сходна с нашата легенда. Той се е казвал Коробатос (Chorobatos). В повествованието се разказва, че на смъртния си одър той събрал петте си сина и им завещал да не се разделят, защото по отделно ще са слаби, а заедно – несломими. За целта той им дал да счупят по една пръчка. Всеки от тях успял, но когато им дал да счупят цял наръч с пръчки, никой не успял. Според историците това е същата легенда като тази за Кубрат и неговите синове.

В историческите хроники Кубрат е познат още и като Кобратос, Kоубратос и Кубер. Хърватските историци предполагат, че Коробатос е просто друго наименование за древния български хан. За основател на средновековната хърватска държава се смята един от синовете на Коробатос – Батбаян, който напуснал Бяла Хърватия и създал царство в съвременните земи на държавата. Според новата теория на хърватските академици основателят на хърватската държава е синът на Кубрат - Баян, който се окичил със славянската титла бан.

Историците смятат, че след края на Велика България, намирала се на север от Черно и Каспийско море, българите се разпръснали. Последен в старите си земи останал Баян. След време и той се преместил с народа си и се заселил при аварите.

Поради родствените връзки между двата народа на българския благородник му била дадена титла генерал (хърват), както и земи на територията на днешна Хърватия. След време наследниците му станали независими и така било дадено началото на новата държава.

На финала, нека се върнем отново към резултатите от

мащабното геномно проследяване

произхода на българите, в което участваха Катедрата по медицинска генетика на Медицинския университет в София, Институтът по микробиология, Институтът по антропология, Националният археологически институт с музей при БАН и Флорентинският университет, чиято лаборатория изследва генетичния материал.

За да съставят генетичната карта, според която сме наследници на траките и прабългарите, учените вземат материал от кости и зъби, намерени в тракийските некрополи от преди Христа. Генетичният материал от прабългарите е с датировка VIII - X век. След като учените сравняват пробите от миналото с тези на 900 съвременни българи, крайният извод е такъв: Съвременният български народ е европейска популация, най-близка до хървати, италианци и унгарци.

Така това изследване доказва теориите на хърватските учени, че тяхната нация принадлежи към семейството на българските народи. За италианците връзката е повече от ясна – в днешна Южна Италия живеят над 5 млн. потомци на хората на Алцек, брата на хан Аспарух. А унгарците са родствено племе на древните българи. 

http://www.voice-bg.com/29-glasat-na-bulgaria/5243-horvat_kubrat.html

Хърватската история за Българите-1918 г. Част 1 Македония

Ето как хърватските историци през 1918 г. пишат за Македония и България в своите учебници. Пет хърватски карти на Балканите от античността - до 17 век, заедно с две други карти, съставени от "не-българи", Що е Самуил, Београд, Враня, Ниш...

https://www.youtube.com/watch?v=rIFAPbNmjE4 

 






Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: panazea
Категория: Технологии
Прочетен: 6897837
Постинги: 3990
Коментари: 11585
Гласове: 56449
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930