Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.02 12:00 - Реметалк I , Котис III, Полемон I, Понтийско царство, Одриско царство, Антония Трифена, Раскупорис II, Реметалк III, Тракийски владетели, Тиберий, Марк Антоний
Автор: panazea Категория: Видео   
Прочетен: 122 Коментари: 0 Гласове:
1Реметалк II (Ροιμητάλκης, Roimētбlkēs, Rhoemetalces II) e цар на сапеите и Одриското царство през 18 – 38 г. Той е голямият син на Котис III (VIII) и Антония Трифена, дъщеря на понтийския владетел Полемон I и на царица Питодорида и правнучка на триумвира Марк Антоний и бъдеща царица на Понт.

13 отношения: Котис III (сапеи), Питодорида, Полемон I, Понтийско царство, Одриско царство, Антония Трифена, Раскупорис II, Реметалк III, Тракийски владетели, Тиберий, Марк Антоний, 18, 38.

Котис III (сапеи)

Котис III или Котис VIII (Κότυς), Cotys III, Kotys VIII.) е Сапейски принц и клиент-цар на одрисите в Източна Тракия заедно с чичо си през 12–19 г.сл.н.е. заедно с чичо Раскупорис II. Котис III е син на Реметалк I (син на Котис II). След смъртта на Реметалк I, Август разделя държавата на две отделни царства, едното с цар Котис VIII (племенник на Раскупорис II), а другото с цар Раскупорис II. Раскупорис решава да обедини държавата и пленява и убива Котис, след известието, че Тиберий ще се намеси на страната на племенника му. Котис III (VIII) се жени за Антония Трифена, дъщеря на понтийския владетел Полемон I и на царица Питодорида и правнучка на триумвира Марк Антоний и бъдеща царица на Понт. Котис има с Трифена четири деца.

New!!: Реметалк II и Котис III (сапеи) · Виж повече »

Питодорида

Питодорида Филометор (Pythodorida, Pythodoris Filometor, родена 30 или 29 г. пр.н.е. в Смирна – починала 33 или 38 г.) е съпруга на понтийския цар Полемон I, която след смъртта му наследява трона и става царица на Понт.

New!!: Реметалк II и Питодорида · Виж повече »

Полемон I

Полемон I (Πολέμων) (ум. 8 пр.н.е.) е цар на Понт, управлявал в периода 38 — 8 пр.н.е. и цар на Боспор в периода 14 — 8 пр.н.е. Полемон бил син на някой си Зенон, богат оратор от град Лаодики.

New!!: Реметалк II и Полемон I · Виж повече »

Понтийско царство

Понтийското царство (Regnum Pontii; Pontus; Πόντος) се намирало в областта Понт в Североизточна Мала Азия, по брега на Черно море (Πόντος Εύξεινος или Pontus Euxinus).

New!!: Реметалк II и Понтийско царство · Виж повече »

Одриско царство

Одриски златен накит, Национален исторически музей в София Одриско въоръжение, Национален исторически музей, София Одриското царство (Odrysian kingdom) е държавно обединение на тракийски племена, обединени от одрисите, възникнало в средата на V век пр.н.е. и присъединено към Римската империя през 46 година.

New!!: Реметалк II и Одриско царство · Виж повече »

Антония Трифена

Антония Трифена (Antonia Tryphaena, Tryphaena of Thrace or Tryphaena, Tryphaena или Tryphдna, (* ок. 15 пр.н.е., † ок. 49 г. сл.н.е.?) е от 22 (или 33) до 38 г. сл.н.е. царица на Понт. Тя е принцеса на Боспорското царство, Понт, Киликия, Кападокия и римска клиент-царица на Тракия. Нейните синове Котис и Полемон са владетели на Понт, Малка Армения и част от Арабия. Нейнитя братя Зенон Артакс III е цар на Велика Армения (18-35), a Полемон II на Понт. Нейният зет е цар на Тракия. Трифена е дъщеря на понтийския владетел Полемон I (упр. 37–8 пр.н.е.) и на царица Питодорида (29 пр.н.е.-33 или 38 г.) и правнучка на триумвира Марк Антоний и Антония Хибрида Младша. Така тя е далечна братовчедка на Нерон и Калигула. Баща и умира през 8 пр.н.е. и майка ѝ се омъжва втори път за Архелай (последният цар на Кападокия) и тя става доведена сестра на Глафира. По майка Трифена е внучка на Питодор от Трал и Антония (дъщеря на Марк Антоний). Съпруга e от преди 12 пр.н.е. на тракийския владетел Котис III, принц на сапеите и цар на одрисите и астите. Той е също архонт на Атина и построява зала с колони на храма на Асклепий в Епидавър. Около 17/18 г. Котис е също цар на Велика Армения, Киликия и Тракия. По време на банкет чичо му Раскупорис III го обвинява в заговор и затваря по време на мирен банкет от затваря. След като Тиберий изисква да му го изпратят, Раскупорис го убива и казва, че се е самоубил. Тя търси заедно със синовете си убежище в Рим. Трифена обвинява Раскупорис през 19 г. пред Сената в Рим. Раскупорис е осъден и изгонен. Тракия се разделя между син му Реметалк и още малолетните синове на Трифена. Тя е роднина чрез майка си с римската императорска фамилия и оставя синовете си да бъдат възпитавани заедно с младия Калигула в дома на Ливия Друзила. Антония Трифена става жреца на Ливия Друзила, когато Клавдий провъзглася баба си (умряла през 29 г.) за богиня. Антония Трифена умира в 49 г.

New!!: Реметалк II и Антония Трифена · Виж повече »

Раскупорис II

Раскупорис II (Rhescuporis II) e цар на Одриското царство в Тракия от 12 до 18 г. заедно с брат си Реметалк I. Той е най-старият син на тракийския цар Котис VI и брат на царете Котис VII и Реметалк I. След смъртта на Реметалк I, Октавиан Август разделя държавата на две отделни царства, едното с цар Котис VIII (племенник на Раскупорис II), а другото с цар Раскупорис II.

New!!: Реметалк II и Раскупорис II · Виж повече »

Реметалк III

Реметалк Трети е тракийски цар от сапейската династия, който се явява последен владетел на Одриското царство.

New!!: Реметалк II и Реметалк III · Виж повече »

Тракийски владетели

Таблица на Тракийските владетели.

New!!: Реметалк II и Тракийски владетели · Виж повече »

Тиберий

Тиберий Юлий Цезар Август (Tiberius Julius Caesar Augustus), роден като Тиберий Клавдий Нерон е римски император от 18 септември 14 до 16 март 37.

New!!: Реметалк II и Тиберий · Виж повече »

Марк Антоний

Марк Антоний (Marcus Antonius; M•ANTONIVS•M•F•M•N) е римски пълководец и триумвир.

New!!: Реметалк II и Марк Антоний · Виж повече »
https://bg.unionpedia.org/%D0%A0%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%BA_II
Гласувай:
1Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: panazea
Категория: Технологии
Прочетен: 6296383
Постинги: 3975
Коментари: 11576
Гласове: 55993
Календар
«  Октомври, 2023  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031