Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2023 20:00 - Трябва да сме благодарни на Инквизицията , за създаването на Университетите , за написване на Историята на народите и за всички добрини , които са сторили на св
Автор: panazea Категория: Видео   
Прочетен: 1506 Коментари: 5 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 

Особено трябва да благодарим на Инокентий Трети и св. Доминик

Катарството (на гръцки: καθαροί, чисти) е религиозно течение, възникнало в средата на 10 век, но процъфтяло през 12 – 13 век в Западна Европа и определено от римокатолическата църква като еретическо[1]. Центърът му е в Лангедок, днес в Южна Франция. Катарите са наричани също и албигойци. Това име се появява в края на 12 век и идва от наименованието на град Алби, античната Albiga.

Богомилите пътуват на запад към средата на века. След 1140-те години катарите вече са организирана църква със собствена йерархия, литургия и доктрина. Около 1149 г. е избран първият им епископ в Северна Франция а след няколко години има катарски епископи в Алби и Ломбардия. Те затвърждават статута си при посещението на богомилския епископ Папа Никита през 1167 г. Броят на епископствата продължава да расте и към началото на XII век те наброяват общо 11: едно в Северна Франция, 4 в Южна Франция и 6 в Италия. Катарите имат особено много последователи в Аквитания и Прованс.

Папа Инокентий III (1198 – 1216) се опитва да застави Раймон VI, граф на Тулуза, да потуши ереста, но не успява. Папският легат, изпратен с тази мисия, е убит през януари 1208 г. и се смята, че графът не е бил безучастен. Срещу еретиците е свикан Албигойският кръстоносен поход и хилядна кръстоносна армия, предвождана от барони от Северна Франция, в продължение на 20 години опустошава Тулуза и Прованс и сее смърт не само сред катарите, но и сред католиците. По-ефективни се оказват преследванията от страна на френския крал Луи IX, който с помощта на зараждащата се Инквизиция сломява окончателно съпротивата на катарите. Катарските крепости падат една по една. Твърдината Монсегюр близо до Пиренеите издържа девет месеца на непрекъсната обсада преди да бъде превзета през март 1244 г. Последно малката, изолирана и пренебрегвана крепост Керибюс, бързо пада през август 1255 г. 

Инокентий III е папа на Римокатолическата църква от 1198 г.[1] Светското му име е Джовани Лотарио, граф ди Сени, роден през 1160 или 1161 г., умира през 1216 г. 

В църковните дела Инокентий III има благоразумието и острия нюх да подкрепи францисканците, но също така няма скрупули да разреши на св. Доминик безпощадна разправа с албигойците и разорение на Южна Франция. 

Инокентий III е инициатор на Четвъртия кръстоносен поход, осъществил се от 1202 г. до 1204 г. и приключил с превземането на Константинопол на два пъти.

През 1204 г. сключва уния с цар Калоян, за което му дава титлата крал, а на търновския архиепископ Василий I Български – примас.

Светата инквизиция

Първоначалната идея за инквизиторските съдилища принадлежи на византийското духовенство, провеждащо преследвания срещу местните еретически движения. Въведена е в западната църква от папа Луций III с указ декретна папска була в края 12 век по време на Синода във Верона през 1184 г. Епископалната инквизиция на Луций е създадена като разсредоточена институция, пряко подчинена на папата. Задачата ѝ е да разследва и, в случай на доказана виновност, да осъжда случаите на ерес. Инквизицията като самостоятелно учреждение със свой административен апарат е учредена от папа Инокентий III през 1204 г. по време на походите срещу албигойците, като с нейното създаване са натоварени доминиканците

Инквизицията е бил независим от гражданските съдилища съд, а инквизиторите били назначавани от папата и са били отговорни единствено пред него. Съдопроизводството се водило тайно, като се използвали мъчения. Често осъдените са понасяли публично изгаряне на клада – т.нар. акт на вярата - аутодафе. Думата „инквизиция“ е придобила значение на мъчение, а думата „трибунал“ – на обществен съд.

Доминиканският орден (Ordo fratrum praedicatorum, OP) е католически монашески орден, основан от испанеца св. Доминик де Гусман през XIII в.

Първата община на ордена е създадена в Тулуза през 1214 от Св. Доминик. Орденът бързо се разпространил във ФранцияИспания и Италия. Най-важната задача за доминиканците било задълбоченото изучаване на Библията и подготовката на грамотни теолози. Основали собствени университети, за да подпомогнат задачата си – в БолоняКьолнОксфорд. Разгръщат постепенно и широка мисионерска дейност – от Киев до Китай.

Доминѝк де Гусма̀н Гарсѐс (на испанскиDomingo de Guzmбn Garcйs, роден през 1170 г. в Кастилия, Испания) е испански католически монахпроповедник. Известен е с това, че през 1215 г. създава монашеския Орден на проповедниците, по-известен като Доминикански орден (по името на основателя му). Умира през 1221 г. в Болоня, Италия.

Канонизиран е за светец от католическата църква. Художествено-символично се изобразява в бели дрехи под черен плащ, с лилия в ръка, знак за целомъдрие; понякога, със звезда на челото – израз на излъчваната от него святост[1].

Свети Доминик по-късно, е назначен от епископа на Тулуза за проповедник на диоцеза,

Доминик изпраща своите проповедници из цяла Европа, по-специално в Париж и Болоня, основни университетски центрове по онова време. 

Как монашеские ордена построили Европу, которую мы знаем

https://www.youtube.com/watch?v=gQiy4J6D7kM 






Гласувай:
3



1. panazea - Инквизицията е създала университетите за борба с богомилите , след като ги е гонила и горила !
08.01.2023 20:28
Богомилите Катари имат общини и беседват ?
Иронията е в заглавието? Те са враговете на човечвството! Аутодафе и изтезания
Написването на фалшива история и разпространението й в цял свят чрез агентите на папата !
Питагор имал ли е университет? Защо тогава има Питагорейство?
Платон имал ли е университет или в една горичка е говорил със своите последователи?
Този е един йезуит , които лови наивници с мазни приказки и беседи.
цитирай
2. elizabethborislavova - Помислих, че сериозно ги пишеш
08.01.2023 20:36
Само злини са донесли тези хора.
цитирай
3. panazea - Извинявай !
08.01.2023 21:32
2. elizabethborislavova - Помислих, че сериозно ги пишеш
20:36
Само злини са донесли тези хора.
цитирай
4. kvg55 - panazea,
08.01.2023 22:44
Ха–ха–ха!
И за изгарянето на клада на еретиците Ян Хус и Джордано Бруно трябва да сме благодарни на католическата инквизиция.
цитирай
5. panazea - Поредният йезуитски проповедник , който лови шарани !
09.01.2023 00:13
kvg55 написа:
Ха–ха–ха!
И за изгарянето на клада на еретиците Ян Хус и Джордано Бруно трябва да сме благодарни на католическата инквизиция.

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: panazea
Категория: Технологии
Прочетен: 6895736
Постинги: 3990
Коментари: 11585
Гласове: 56449
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930