Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.11.2022 10:35 - Битката при Киноскефале (Cynoscephalae) се състои през 364 пр.н.е. между Тива с командир Пелопид и Тесалия с тиранАлександър от Фере.
Автор: panazea Категория: Видео   
Прочетен: 436 Коментари: 2 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Битката при Киноскефале (Cynoscephalae) се състои през 364 пр.н.е. между Тива с командир Пелопид и Тесалия с тиранАлександър от Фере.

Пелопид побеждава, но пада убит в тази битка. Следващата година Епаминонд успява да победи Александър.

Тива (на гръцки: Θήβα, на старогръцки и катаревуса: Θῆβαι, четено съответно Тебай и Тиве)

Археологическите разкопки, извършени в околностите на днешна Тива разкриват наличието на селище от микенската цивилизация Намерени са и глинени таблички, изписани с писмото Линеар Б доказващи значението на селището през бронзовата епоха.

Тива е най-големият град в древна Беотия, лидер на конфедерацията от градове в Беотия и голяма сила в древногръцката история. Тя е основен съперник на Древна Атина и взема страната на персите по време на втората гръко-персийска война480-479 пр.н.е.. Тиванските войски под предводителството на Епаминонд слагат край на влиянието на Древна Спарта след като побеждават в битката при Левктра през 371 пр.н.е. Макар че по време на нашествието на македонците Тива е най-силният полис, елитният Свещен отряд на Тива е напълно унищожен в битката при Херонея през 338 пр.н.е. от войските на Филип II Македонски. След въстанието срещу македонската власт в 335 г. пр.н.е., градът е разрушен от Александър Велики.

Фере или Фера (на старогръцки и катаревуса: Φεραί, четено съответно Ферай и Фере, на новогръцки димотики: Φερές, Ферес) е античен гръцкиград, разположен в областта Тесалия на мястото на днешния град Велестино, Гърция.

Според митологията Фера основана от цар Ферес, който избягал от Йолк, след като неговия полубрат Пелий завзел трона. Ферес е наследен от сина си Адмет, чиято жена Алкеста (Алкестида) умряла вместо него и била спасена от царството на Хадес от Херкулес. Ферейците заедно с йолкците, участват в Троянската война начело с царя си Евмел.

Античният Фере съставлявал най-южната част на Пеласгиотида, като част от тесалийската тетрархия.

Фере по време на Пелопонеската война е съюзник на Древна Атина, макар политическият режим в града да е аристокрация. Към края на войната Ликофрон сваля аристократичното управление, установява тирания и се опитва да наложи контрол над цяла Тесалия. Ликофрон напада Лариса и другите тесалийски градове, които му се противопоставят съюзявайки се и образувайки тесалийска лига (404 г. пр. Хр.). През 395 г. пр. Хр. Ликофрон води нова кампания срещу Лариса, управлявана от Медий, вероятно член на Алевадите. Ликофрон печели помощта на Спарта, а Медий иска помощ от Атина. С атинска подкрепа Медий завзема град Фарсала и продава жителите му в робство.

В 395 г. пр. Хр. Медий се съюзява с беотийците срещу Спарта. Спартанският военачалник Агезилай тръгва на следната година към Азия. Медий му препречва пътя, но е разбит от Агезилай. Фарсала е възстановена и начело с тирана Полидам става вторият по значимост град в Тесалия след Фера.

След Ликофрон във Фере управлява тиранът Язон, вероятно негов син. Язон, енергичен и ловък владетел, се опитва да наложи контрола си върху цяла Тесалия и дори върху цяла Гърция. Язон успява да наложи избирането си за тагос на Тесалия и застава начело на силна войска от 6000 конници и 10 000 хоплити и подчинява градовете в областта. Последен и Фарсала на Полидам признава хегемонията на Язон и силата му нараства на 8000 конници и 20 000 хоплити. Язон сключва договор с Алцет I от Епир и с Аминта II Македонски от Македония. От 371 пр.н.е. влиза в съюз с Тива срещу Спарта.

В 370 г. пр. Хр. Язон е убит и е наследен от братята си Полифрон и Полидор, но скоро Полидор убива Полифрон и става едноличен владетел на Фера и Тесалия. Полидор управлява жестоко – Полидам от Фарсала и други съперничещи му тирани, като този на Лариса са екзекутирани.

Полидор е убит от Александър – негов брат или племенник, който се оказва още по-жесток тиран. Алевадите и други благородни родове са преследвани. Младият македонски цар Александър II Македонски, син на Аминта, нахлува в Тесалия, разбива ферейците и окупира Лариса и Кранон, но скоро е принуден от вътрешни безредици да се оттегли. Александър се връща на власт в Тесалия, но някои тесалийски градове искат помощ от Тива и в 369 г. пр. Хр. Пелопид нахлува в Тесалия и окупира Лариса и други градове.

На следната 368 г. пр. Хр. Пелопид е нападнат в Лариса от Александър Ферейски, който иска помощ от Атина. Пелопидите си осигуряват подкрепата на Македония и Персия и постепенно Тива започва да играе водеща роля в Гърция. В 366 г. пр. Хр. тиванецът Исмений нахлува в Тесалия, но е пленен от Александър Ферейски. Но експедиция на Епаминонд в 365 г. пр. Хр. разбива Александър и след още две неуспешни за него сражения, той е принуден да признае тиванската хегемония.

След смъртта на Епаминонд при Мантинея в 362 г. пр. Хр. Александър Ферейски си възвръща властта в Тесалия. В 359 г. пр. Хр. Александър е убит и наследен от брата на жена си Тисифрон, а по късно от брат му Ликофрон II. В 353 г. пр. Хр. Филип II Македонски нахлува в Тесалия като съюзник на Лариса. Ликофрон го отблъсква с помощта на фокидците, но на следващата година е разбит в битка на крокусово поле, Фера е обсадена и се предава.

Филип установява във Фера демокрация и дава на полиса формална независимост. В 344 г. пр. Хр. избухва въстание, начело с представители на рода на старите тирани и Филип установява гарнизон във Фера и Тесалия е окончателно подчинена на Македония.

В 191 г. пр. Хр. Фера е завладяна от Римската република.
Фере Веле 

   



Гласувай:
7



1. sorossadistfucking - Човек за човека - хищник
14.11.2022 12:18
...В 370 г. пр. Хр. Язон е убит и е наследен от братята си Полифрон и Полидор, но скоро Полидор убива Полифрон и става едноличен владетел на Фера и Тесалия. Полидор управлява жестоко – Полидам от Фарсала и други съперничещи му тирани, като този на Лариса са екзекутирани.

Полидор е убит от Александър – негов брат или племенник, който се оказва още по-жесток тиран. Алевадите и други благородни родове са преследвани. Младият македонски цар Александър II Македонски, син на Аминта, нахлува в Тесалия, разбива ферейците и окупира Лариса и Кранон, но скоро е принуден от вътрешни безредици да се оттегли. Александър се връща на власт в Тесалия, но някои тесалийски градове искат помощ от Тива и в 369 г. пр. Хр. Пелопид нахлува в Тесалия и окупира Лариса и други градове...
цитирай
2. zaw12929 - ВЪЛЦИ ИЛИ АГНЕТА
14.11.2022 13:25
ВЪЛЦИ ИЛИ АГНЕТА
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: panazea
Категория: Технологии
Прочетен: 6894403
Постинги: 3990
Коментари: 11585
Гласове: 56448
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930