Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.10.2022 23:50 - Митът за Ахил и Троянската война 2
Автор: panazea Категория: Видео   
Прочетен: 990 Коментари: 0 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

В края на бронзовата епоха пеласгите остават по родните си места, територията от река Струма в днешна България до Южен Пелопонес (днешна Южна Гърция). Неслучайно Плиний (известен римски писател и военен, 23 – 79 г. сл. Хр.) твърди, че древното име на Пелопонес е Пеласгия (Източник: Пълен . H . N . IV .9.). Бащата на географията Естрабон също твърди, че предишното име на Пелопонес е било Пеласгия. Същият автор е убеден, че Тесалия наистина се е наричала Argos Pelasgiano, а племената, които населяват района на Епир са пеласги (Източник: STRAB . V.2.4.). Тази информация е в хармония със самия Херодот, който е живял преди това и който пише, че страната, наречена Гърция, преди е била известна като Пеласгия (Източник: Хер . II .56). 

В обобщение: през бронзовата епоха трако-пеласгите владеят територията, която днес се нарича Гърция. Страбон е изключително ясен, заявявайки, че „в древността цяла Гърция е била населена от варвари“, тоест траки, тъй като Тракия е била „варварска“ земя от частично гръцка гледна точка… Страбон дори дава точни данни, обяснявайки, че всички Атика е владение на траките, а в град Делфи царува тракийският цар Терео. Там също се споменава, че Пелопонес е обитаван от фригийци (хора, също свързани с трако-пеласгите), чийто цар Пелопс (Пелопа, смислено име на тракийски език, но не и на гръцки) е този, който дава името на полуострова... Дори гръцки автори също назовават Агамемнон като внук на Пелопс, следователно Агамемнон, крал на Микена и водач на ахейските армии срещу троянците, е имал фригийски предци, без гръцки произход. 

tracio-pelasgo

Гръцка керамика с изображение на трако-пеласгиец 

Reproduciуn de vestimenta tracio-pelasgica

Възпроизвеждане на трако-пеласгично облекло

Благодарение на факта, че фригийците (да си припомним: потомци на траките) владеят протока Босфора и този на Дарданелите, те успяват да спечелят огромно богатство. Именно тези богатства са причинили избухването на Троянската война, ако тя наистина е била предизвикана... Война между роднини: трако-пеласги, които управлявали земите на днешна Гърция срещу фригийците (също траки), които доминирали на запад от дн. ден Турция. Не е първият път в историята, когато има война между население от една и съща етническа принадлежност и култура, нито ще бъде последният... Следователно тази война, ако е възникнала, не е била заради бягството на красивата Елена с троянския Парис, ако не заради търговската конкуренция между траките по източното и западното егейско крайбрежие… Разбира се за Омир, който е бил повече поет отколкото историк и за многото последователи на гръцката митология, е много по-„поетично и романтично“ да търсят като причина за Троянската война любовта между Елена и Парис, отколкото простия факт на битка за търговска власт в региона...

Елена от Троя и принц Парис (забележете Парис с типичната трако-фригийска шапка) 

Дори след този конфликт от 12 век пр.н.е. (военни или само търговски) и до 8 век пр. н. е. траките продължават да бъдат господари на моретата и земите около Егейско море. Автентичните гърци, Те идват от Северна Африка през 2-ро хилядолетие пр. н. е. и са били под властта на траките през всичките тези векове (Това са тъмните векове, споменати по-горе и умишлено забравени от древногръцките историци). Векове наред гърците не успяват да преодолеят силното културно и военно течение, което идва от Черно море. Едва след падането на Фригийското кралство под ударите на Асирия в днешна Турция, истинските гърци се научиха да строят достатъчно добри кораби, за да започнат колонизацията на Егейско море и земите, които го заобикалят. 

Пеласгийският произход (следене) на Ахил обяснява много неща. И не само, че името на древния герой няма значение на гръцки. Същото важи и за името на майка му Θέτις / леля. Професор Ялмар Фриск отново беше ясен и кратък: „Идентифицирането на Тетида като пеласгийски персонаж е необходимо“ („Заобикалянето през пеласгите едва ли изглежда необходимо“ ).

Орфей омагьосва животните с музика (отново забележете, с типичната тракийска шапка).

Разбира се, името на Πηλεύς / Пелей / бия се, баща на Ахил, също не е гръцко. Суфиксът – εύς в гръцкия език е индикация за чуждия произход на думата. Имаме и други примери с тази наставка: Повече от ясно е, че Oρφευς / Орфей, това не е гръцко име, сино проследяване, както посочи руският лингвист Юрий Откупщиков (1924-2010) преди време. Също така споменахме по-рано, че Страбон говори за тракийския цар Терео като владетел на град Делфи. Също така, терео, о, Терей, е написано на гръцки: Запази го, отново с наставката -εύς (тоест, е чуждо име, а не гръцко).

Категорично доказателство за тракийския произход на Ахил.

Но не само дисциплината топонимия и проучванията на споменатите по-горе автори подкрепят факта, че Ахил не е грък, а трако-пеласг. Има и други доказателства за пеласгийския произход на Ахил. През късната Античност, но особено през ранното Средновековие, много неща, свързани с произхода на героите в Илиада, са били скрити. Въпреки това истината не може да бъде унищожена. Древните изображения на Ахил остават и са доста различни от традиционните. Изображенията, които са запазени от мита за Ахил върху гръцките фрески или керамика, са идеализирани от древните гърци, защото са нарисувани много векове след тези събития.

мито де Акуилес

Митът за Ахил в гръцката керамика от s. VI а.в.

Въпреки това в началото на ХХ век, през 1908 г., в Германия са публикувани няколко тома книги за културата на древната елинска цивилизация: „Гръцката култура“ с удивителни и мистериозно забравени древни рисунки на Ахил… Los autores Fritz Baumgarten, Franz Poland и Richard Антон Вагнер публикува красиви, но малко известни изображения на статуи в тях, пресни и т.н. от времето, когато се предполага, че е станала Троянската война. Сред уникалните рисунки са и тези на Ахил. Една от тях има особено историческо значение, тъй като младият герой е представен с обръсната глава отзад, оставяйки кичур дълга коса отгоре, т.е. quiqui.

Бръсненето на главата и оставянето на кичур не е типичен гръцки обичай, а нещо практикувано от траките и пеласгите, принадлежащи към тяхната общност. Плутарх ни разказва за специалната прическа на Тезей (което също не е гръцко име: Θησεύς sino tracio-pelasgo) и обяснява защо тракийските племена абанти и мизи бръснат част от косата си и оставят друга част да расте свободно (източник: Радвам се. Той .5.1), което гърците не са направили. Според Плутарх бръсненето на главата отзад, оставяйки само един кичур отгоре, има за цел в меле битката враговете да не могат да ги задържат за косата, атакуваща отзад, като по този начин се избягва слабо място.

Истината за мита за Ахил и Троянската война Основателят на Атина според гръцката митология, Тезео, отдавна е смятан за грък, но тези, които са чели Плутарх, са наясно с трако-пеласгийския произход на Тезей. Старият автор обяснява, че родът на Тезей по майчина линия идва от фригийското семейство Пелопс, докато бащината му линия принадлежи на Еректео и местното население на страната: пеласгите или първородните на земята, както ги нарича Плутарко (източник: Радвам се. Той .3.1).

Глава на фригийски воин, намерена в земите на Мала Азия, показваща главата, обръсната само с един кикви. Източник: http://www.veda.harekrsna.cz/connections/img/god-sikha.jpg

От Омир и Страбон знаем, че минойският Крит е бил обитаван от трако-пеласги, които дори са наричани богове заради тяхната превъзходна култура и мъдрост. Благодарение на оцелелите стенописи от бронзовата епоха знаем какви са били физически пеласгите. Някои хора са изобразявани с бръсната глава и един или повече quiqui. Така, освен писменото свидетелство на Плутарко, имаме и материални доказателства, че трако-пеласгите или по-точно определени групи от тях са бръснели главите си и са носили quiquis, точно като Ахил!!.

Истината за мита за Ахил и Троянската война

Минойски фрески от Санторини, изобразяващи обръснати глави пеласгийски воини и quiquis. Снимките на R. ван Зандт.

Изводи.

Оцеляването на рисунката, изобразяваща Ахил с кикви, е истинско чудо. Враговете на тази неудобна истина са били наясно с доста неудобни за тях факти още от началото на 20 век. Те са знаели за трако-пеласгийския произход на Тезей, воювам, Тетида и Ахил, както и че трако-пеласгите са носили кикви. В същото време те виждат как българите, дори до Средновековието, са запазили обичая на своите предци-траки да носят quiqui и останалата част от косата си обръсната. Това предизвика паника сред последователите на лъжите на класическата елинска култура.

Всяко доказателство, свързващо корените на класическата елинска култура със северните региони на Гърция (днешна България, Македония, Албания...) е трябвало да бъде унищожено от враговете на "истината", а всъщност много неща са били изтрити. Става дума както за хронични неудобства, така и за статуи, епиграфски паметници и др. унищожен, след като гърците са имали надмощие над Егейско море от 8 век пр.н.е. Османската окупация от почти 5 века между края на 14 век и края на 19 век на българските земи също води до големи разрушения на древните тракийски останки. Двете съвременни световни войни и последвалата комунистическа епоха до 1990 г. накараха България да мълчи векове наред, но сега някои учени надигат глас и твърдят значението на тракийската култура и цивилизация в развитието на Европа, подобно на първата цивилизация, преди гръцката и римският...

Някои държави са изградили престижна и туристическа индустрия, присвоявайки си постиженията, божествата и героите на предците на българите. Лобистите в тези страни ще продължат ревностно да защитават статуквото, защото .ако то бъде нарушено, последствията ще бъдат сериозни за тях, както във финансово, така и престиж.. Завършваме, както започваме, с фраза, която те кара да се замислиш , изречено от американския писател, носител на наградата Пулицър, Ъптън Синклер (1978-1968) какво каза той: „Трудно е да накараш човек да разбере нещо, когато заплатата му зависи от това, че не разбира „…

Автор на статията: Луис Каро.

Статия Източник: лингвист и историк Павел Серафимов.

Библиографски справки:

1. Гръцки извори за българската история, том II, под редакцията на Ив. Дуйчев, Г. Цанкова-Петкова, В. Тъпкова-Заимова, Л. Йончев, П. Тивчев, изд. Алабама. Бурмов, Институт за българска история, НИИ, София, 1958;

2. Св. Михайлов, Към тълкуването на комплексния знак IYI и израза Медното гумно, Известия на Народния музей във Варна 23 (28), Издателство Георги Бакалов, Варна, 1987;

3. Ю.В.Коткупщиков, Догречески субстрат в произхода на европейската цивилизация, Изд. Ленинградски университет, Ленинград, 1988;

4. Естрабон, География, прев. Х. Л. Джоунс, изд. GP Goold, книги 6-7, THE CLASSIC LOEB LIBRARY, Harvard University Press, Лондон, 1995;

5. У. Смит. Речник на гръцката и римската биография и митология. Джон Мъри: impreso por Spottiswoode and Co., New-Street Square и Parliament Street, Лондон, 1873 г.;

6. A. Evans, SCRIPTA MINOA II, Писмените документи на Минойския Крит със специално позоваване на архива на Кносос, том. II, Оксфорд, Clarendon Press, 1952 г., стр. 67 ;

7. AJ Van Windekens, The Pelasgic, Есе върху предгръцкия индоевропейски език, Университетски публикации, Лувен, 1952 г.;

8. H. Fisk, етимологичен гръцки Woerterbuch. Хайделберг, 1960;

9. Елинистическа култура от Ф. Баумгартен, Ф. Полша, Р. Вагнер, Второ издание, BG Teubner Verlag, Лайпциг и Берлин, 1908 г.;

10. Плутарх, Паралелен живот, Животът на Тезей, публ. И пълен. Издание на класическата библиотека I de la Loeeb, 1914 г.

At the end of the Bronze Age, the pelasgians, remain in their native places, the territory from the river Struma in present-day Bulgaria to the southern Peloponnese (southern greece today). It is no accident that Pliny (famous roman writer and military man, 23 – 79 d.C.) state that the ancient name of the Peloponnese is Pelasgia (Source: Full . H . N . IV .9.). The father of Geography, Estrabуn, also states that the previous name of the Peloponnese was Pelasgia . The same author is convinced that Thessaly was really called Argos Pelasgiano , and the tribes that inhabit the region of Epirus are Pelasgians (Source: STRAB . V.2.4.). This information is in harmony with Herodotus himself, who lived before and who writes that the country called Greece was formerly known as Pelasgia (Source: Her . II .56).

In summary: during the Bronze Age, the Thracian-Pelasgians ruled the territory that today is called Greece . Strabo is extremely clear in stating that “in ancient times all Greece was inhabited by barbarians”, that is to say, Thracians, since Thrace was land “Barbarian” from the partial greek point of view… Strabo even gives accurate data explaining that all of Attica was ruled by the Thracians, and in the city of Delphi the Thracian king Tereo reigned. It also mentions that the Peloponnese is inhabited by Phrygians (people also related to the Thracian-Pelasgians), whose king, Pelops (Pelope, meaningful name in Thracian language but not in Greek) It is who gives name to the peninsula… Even Greek authors also name Agamemnon as the grandson of Pelops, therefore Agamemnon, King of Mycenae and leader of the Achaean armies against the Trojans had Phrygian ancestors, no greek origin.

image

Greek pottery depicting a Thracian-Pelasgian

image

Reproduction of Thracian-pelasgic clothing

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Thanks to the fact that the Phrygians (let"s remember: descendants of the Thracians) ruled the Bosphorus Strait, and that of the Dardanelles, They managed to earn enormous wealth. It was these riches that caused the outbreak of the Trojan War, if it really was produced… A war between relatives: Thracian-Pelasgians who ruled the lands of present-day Greece against the Phrygians (also Thracians) that dominated the West of present-day Turkey. It is not the first time in history that there is a war between populations of the same ethnicity and culture, nor would it be the last…. Therefore this war, if it occurred, It was not because of the flight of the beautiful Helena with the Trojan Paris, if not for the commercial competition between the Thracians on the East and West Aegean coasts… Of course for Homer, who was more poet than historian, and for the many followers of Greek mythology, is much more “poetic and romantic” seek as a cause of the Trojan War the love between Helen and Paris than the simple fact of battling for commercial power in the region…

 

Helen of Troy and Prince Paris (notice Paris with the typical Thracian-Phrygian cap)

 

Even after this 12th century BC conflict. (either military or just commercial) and until the 8th century BC., the Thracians continued to be masters of the seas and lands surrounding the Aegean Sea. The authentic Greeks, They came from North Africa in the 2nd millennium B.C., and they were under the rule of the Thracians all those centuries (It is the dark ages mentioned above and purposely forgotten by ancient Greek historians). For centuries the Greeks were not able to overcome the strong cultural and military current that comes from the Black Sea. Only after the fall of the Phrygian Kingdom under the blows of Assyria in present-day Turkey, It was when the true Greeks learned to build ships good enough to begin the colonization of the Aegean Sea and the lands that surround it..

The Pelasgian origin (tracking) Achilles explains many things. And not only does the ancient hero"s name have no meaning in Greek. The same goes for his mother"s name Θέτις / Aunt . Professor Hjalmar Frisk was again clear and concise: ” The identification of Thetis as a Pelasgian character is necessary” (” The detour via the Pelasgian hardly seems necessary ” ).

Orpheus enchanting the animals with music (notice again, wearing the typical Thracian hat).

Of course, the name of Πηλεύς / Peleus / I fight, Achilles father, it is not greek either. Suffix – εύς in Greek language is an indication of the foreign origin of the word. And we have other examples with this suffix: It is more than clear that Oρφευς / Orfeo, it is not a greek name, sino tracking, as the Russian linguist Yuri Otkupshchikov (1924-2010) pointed out some time ago. We also mentioned earlier that Strabo spoke of the Thracian king Tereo as ruler of the city of Delphi.. As well, tereo, oh Tereus, it is written in greek:Keep it , again with the suffix -εύς (that is to say, is a foreign name, not greek).

Definitive proof of the Thracian origin of Achilles.    



Гласувай:
7



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: panazea
Категория: Технологии
Прочетен: 6896238
Постинги: 3990
Коментари: 11585
Гласове: 56449
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930