Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2022 17:05 - Латински изрази
Автор: panazea Категория: Видео   
Прочетен: 2084 Коментари: 0 Гласове:
14


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Често срещани латински фрази, които сте чували поне веднъж Те са почти толкова известни, колкото самия Юлий Цезар.
1. Veni, vidi, vici.
Дойдох видях победих.
Известно се приписва на Юлий Цезар в съобщение, което се предполага, че е изпратил до Римския сенат, за да опише бързата си убедителна победа срещу крал Фарнак II от Понт близо до Зела през 47 г. пр.н.е.
2. Alea iacta est.
Зарът е хвърлен.
Друга латинска фраза, казана от Юлий Цезар при преминаването на Рубикон, за да влезе в Италия и да започне дългата гражданска война срещу Помпей и оптиматите. Значението на тази фраза се отнася до точката, от която няма връщане.
3. Carpe diem.
Живей за мига.
Вероятно най-популярната латинска фраза на съвремието. За щастие имаме още по-добър: carpe vinum. Буквално „хванете виното“. Единствената латинска фраза, от която някога ще се нуждаете в петък вечер. И като говорим за нощта, трябва да запомните и варианта carpe noctem, който буквално се превежда като „хванете нощта“. Така или иначе, общият смисъл е да се възползвате максимално от всичко.
латински фрази Използването на някои латински фрази тук и там автоматично ще ви направи да изглеждате по-умни. 4. Cogito, ergo sum.
Мисля, следователно съществувам.
Изречение („кратко изявление, което изразява обща истина“), измислено от френския философ Рене Декарт на латински.
Това, което Декарт не знае, е, че в днешно време хората предпочитат версията bibo, ergo sum, която буквално означава „пия, следователно съм“.
5. In vino veritas.
Във виното има истина.
Внимавайте, ако пиете carpe vinum в онзи петък вечер, за който говорихме. Тази латинска поговорка предполага, че вероятно ще разкриете всичките си тайни, ако пиете твърде много алкохол.
6. Et tu, Brute?
— И  ти ли, Брут?
Или „Ти също, Брут?“ Този латински цитат се появява в пиесата на Уилям Шекспир „Юлий Цезар“ в самия момент на убийството на Цезар. След като разпознава приятеля си Марк Юний Брут като един от убийците, Юлий Цезар изрича тези последни думи.
Тази сцена наистина е много трагична, но в наши дни фразата може да се използва на шега, за да осъди промяната на мнението на приятел.
7. Acta, non verba.
Дела не думи.
Подобно на res, non verba, английският еквивалент на тази фраза е „действията говорят по-силно от думите“. С други думи, действайте според него или винаги следвайте вашите декларации с действия.
8. Carthago delenda est.
Картаген трябва да бъде разрушен.
Преди Третата пуническа война между Рим и Картаген Катон Цензорът, римски политик, завършваше всичките си речи пред Сената с тази фраза. Въпреки че той направи това в опит да настоява за война, днес изразът може да се използва образно като начин да изразите абсолютната си подкрепа за дадена идея.
Често срещани латински думи Вероятно сте ги чували, но никога не сте знаели какво означават. Време е да променим това.
Ad hominem Към човека Съкращение от argumentum ad hominem (буквално означаващо „аргумент срещу личността“). Отнася се за реторична стратегия, при която говорещият атакува другия човек, а не същността на самия аргумент.
https://www.mondly.com/blog/2021/07/29/cool-latin-phrases/
FRASI LATINE https://www.youtube.com/watch?v=oym2u18GKKo




Гласувай:
14



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: panazea
Категория: Технологии
Прочетен: 6841031
Постинги: 3990
Коментари: 11585
Гласове: 56402
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031