Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2022 23:50 - Правило на 10 000 часа
Автор: panazea Категория: Видео   
Прочетен: 99 Коментари: 0 Гласове:
0



Колко време отнема на човек, за да усвои по изключителен начин някакво умение? Колко време му е нужно да тренира или репетира, за да стане експерт от световна класа?
През последните години голяма популярност придоби т.нар. “Правило на десетте хиляди часа”. Според него са нужни 10 000 часа практика, за да се усвои едно умение във висша степен. Правилото на десетте хиляди часа става популярно благодарение на книгата “Изключителните. История на успеха” от Малкълм Гладуел.
В книгата си Гладуел цитира различни изследвания, сред които и това, проведено от психолога К. Андерс Ериксон и двама негови колеги през 90-те години на XX век в елитната Берлинска консерватория.
Изследването на Ериксон, проведено сред цигулари и пианисти открива, че веднъж, след като един музикант е показал достатъчно способности, за да стигне до елитно музикално училище, оттам нататък това, което го отличава е колко упорито се труди. Правилото на десетте хиляди часа се отнася най-вече към когнитивно взискателни умения – такива, които се прилагат в ситуации с много голям брой потенциални възможности и крайни резултати.
Например, за постигане на майсторство в шаха са необходими 10 000 часа и дори повече, посочва Гладуел. Това време се инвестира в анализ на партии и изучаване на позиции. Умението да се играе шах е когнитивно взискателно, тъй като зад шахматната дъска един играч трябва да взема сложни решения с оглед на играта на своя съперник. Практиката, като количество, сама по себе си, не е достатъчна. Важно е и какво е качеството на практиката.
За да е високо качеството на прекараното в тренировки или репетиции време, трябва да са налице две неща:
Преднамерена практика. Включва елиминиране на всичко, което ни разсейва и отдаване на цялото внимание на усъвършенстване на конкретно умение. Това изисква работа с цел, голяма систематичност, пълна концентрация и влизане в състояние на “поток”. Обратна връзка. Тя идва по линия на измерване на резултатите и работа с опитен наставник. Само чрез точно измерване на конкретни показатели можем да определим дали напредваме в някакво умение. Единствено чрез компетентен наставник можем да практикуваме системно и професионално, да измерваме резултатите, да търсим области за малки или големи подобрения и да даваме най-доброто от себе си всеки ден. Затова например в източните бойни изкуства ролята на т.нар. “сенсей” е толкова ключова. 



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: panazea
Категория: Технологии
Прочетен: 6838719
Постинги: 3990
Коментари: 11585
Гласове: 56401
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031