Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2022 09:37 - За книгите
Автор: panazea Категория: Видео   
Прочетен: 195 Коментари: 2 Гласове:
1



Аз израстнах с малко книги .

Мама имала голяма библиотека. Имала и томовете от чичо си Кирил Грунчев , Художникът , но през бомбардировките в София всичко изгоряло и й останали само две книги: Латински и Старогръцки.

Татко бил бедничък . Като събрал пари първо си купил панталон , за да е приличен и да си покрие голотата. Тогава 1930г. хората се покривали и не оставяли на показ голотата си , колкото и хубави да са били.

Той имаше в библиотеката 5 книги: История на Философията от Хегел , Римско право ,томчетата на Ботйовъ, Немска граматика и Руска Класическа литература. Първо учел Философия и затова му трябвала . Немски учел , защото искал да замине за Германия и там да учи Инженерство. Войната объркала плановете му , както и живота на милиони хора. Татко се възхищаваше от руските поети и ги цитираше.

Както виждате в съзнанието на Българина Германия и Русия не са били противопоставени и на всяка нация е отдавано нужното уважение. Това е 1930г. преди да започне конфронтацията , преди войната и преди демонизирането на Германия. Стиховете на Ботйовъ бяха вдъхновение не само за татко , но и за мене.

Като започнах училище майка ми взимаше книги от библиотеката и така четях приказките на Андерсен и Шарл Перо.

На рождения ми ден дядо , който беше много беден , ми даде 1 левъ да си купя нещо. Аз отидох и пред книжарницата видях Житие и страдание грешного Софрония със стария правопис. Останах очарована от тези особени символи и си я купих. Занесох я на дядо и той ми я надписа за спомен. Това е първата книга , която си купих на 7 г. по мой избор.

Сестра ми носеше романи и аз четях нейните , затова вървях 5 години напред. Така прочетох Конникът без глава на Майн Рийд , Последният Мохикан на Джеймс Фенимор Купър , Наследникът от Калкута на Щилмарк и Клетниците от Виктор Юго.

После започнах да взимам книги от училищната библиотека. Харесах си томовете на Джек Лондон и ги прочетох , въпреки че библиотекарката ми разправяше , че не били за мен . Хареса ми и Белю Пушилката , и Мартин Идън. Само Железната пета не можах да прочета, не ми беше интересна.

Любима книга ми беше за Орлеанската дева и Двойната Лотхен от Керстнер.

Като започнах да уча Френски си купувах книги от Руската книжарница . Имаше много хубави книги от големи Френски писатели. Струваха 20ст.

Като студентка освен специализираната литература изкупих всички детски книжки на Български и Руски , които имаше по книжарниците.Затова имам Сат Ок , Коньек Горбунок , Бармалей , Буратино , д-р Ай Болить.

Купувах си Руска класическа литература на Руски език и открих , че оригиналът е много по-хубав от превода. Така прочетох Лермонтов , Пушкин , Тургенев и Толстой.

Аз обичам да си притежавам книгата и да си я чета 10 пъти , когато се сетя за нея.

Букварь Ивана Федорова, издание 1574 года ,по който възстанових с глаголически букви Химна на Света Троица от Кирил Философ.

image

После започна Златният Век за Българската Книжнина. Печатаха се с факсимилета книги от Старата Българска литература , Световните класици в няколко тома: Шекспир , Зола , Стендал, Тамас Ман , Марк Твен , Дикенс, Томас Харди , Стивънсън включително и Тагор, Световните философи,
image

Българските писатели .

Тогава си накупих и карти за стена на Света , Географски и Исторически , че после подарих една карта на училището .Картите разшириха кръгозорът на моите синове , защото знаеха къде е Марианската дълбочина и къде са Хималаите.
image

Купих и всички възможни енциклопедии и сега внуците се радват , като им извадя една нова .

 Химна на Света Троица от Кирил Философ.

image

Надписвам им я за спомен , а единственото условие е да я прочетат. Добре че им е интересно .
Български Календар , който направих за децата по книгите на Вълчев  , Добрев и сп.Авитохол 

Петър Добрев – Преоткриването на Българския Календар

Йордан Вълчев – Календар и хронология 

2009 година броим

7517 по Българския календар

4706/4707 по Китайския календар

5769/5770 по Еврейския календар

1429/1430 по мюсюлманския календар

https://panazea.blog.bg/technology/2009/08/12/bylgarskiiat-kalendar.378683  https://panazea.blog.bg/technology/2009/08/12/bylgarskiiat-kalendar.378687  

После някаква журналистка ми го открадна , щото няма никакво познание и въображение. Какво да ги правиш? Мисирки! 
image

След като си купих книгите за Българските възрожденци и всичко , което намерих за Българска история , Българите в Русия , Бесарабия , Македония , Кирил и Методий , Стара Българска литература , Българският Календар и прочие ,
Азбучна молитва на Константин Преславски 
image

разбрах че в Световен мащаб има изкривяване и Историята е слугиня на политиката. Колкото е по-стар изворът , толкова е по-голяма вероятността да е достоверен !
Отьче Нашъ
image

Останете си със здраве !

Панацея

 

   



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kvg55 - panazea,
19.02.2022 22:34
Израснах сред прилично количество книги. Освен това имахме доре обзаведена селска библиотека. Сам си накупих много. Дори скалъпих собствена книжка. От всички магазини най-добре се чувствам в книжарницата.
Пазя книгите като очите си.
цитирай
2. panazea - Радвам се за теб !
20.02.2022 10:11
kvg55 написа:
Израснах сред прилично количество книги. Освен това имахме доре обзаведена селска библиотека. Сам си накупих много. Дори скалъпих собствена книжка. От всички магазини най-добре се чувствам в книжарницата.
Пазя книгите като очите си.

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: panazea
Категория: Технологии
Прочетен: 6898000
Постинги: 3990
Коментари: 11585
Гласове: 56449
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930