Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2022 18:18 - Кой подпали Измир? Сериалът „Пасифик“ скара гърци, турци и арменци Франс прес
Автор: panazea Категория: Видео   
Прочетен: 1133 Коментари: 4 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Кой подпали Измир? Сериалът „Пасифик“ скара гърци, турци и арменци   Франс прес
  • 21 април 2010
image

Американски телевизионен сериал разпали отново историческия спор в Турция за това кой е предизвикал големия пожар в Измир през 1922 г. и за евентуалната отговорност на гърци, турци или арменци за унищожаването на този богат град, търговски и мултиетнически, разположен на Егейско море. В третия епизод от сериала „Пасифик“ за Втората световна война – продукция за няколко милиона долара на Стивън Спилбърг и Том Ханкс , един от персонажите твърди, че турците са опожарили Измир – старата Смирна.

Този момент предизвика възмущението на турците, които са убедени, че гърците са виновни за ужасния пожар. Огнената стихия за пет дни е унищожил над една трета от града. Измир е бил процъфтяващ пристанищен град, в който живеели турци, гърци, арменци, евреи и левантинци, когато гръцките войски го завладяват през 1919 г. след като Първата световна война слага край на Османската империя.  Мустафа Кемал -основателят на модерна Турция, завзема отново града през септември 1922 г., побеждавайки гръцката армия, която е настъпила почти до Анкара. Пожарът става няколко дни по-късно.

Няколко турски медии критикуваха американския сериал. „Това е скандал“, коментира в.“Миллиет“, докато турският телевизионен канал СиЕнЕн-Тюрк, който се очаква да излъчи сериала през април, обяви, ще цензурира диалога, който „наранява турската нация“. Единият от сценаристите (Джордж Пелеканос) е грък. Не е изненадващо, че те ни нападат, посочва анонимен коментатор в интернет-форум.

Според турската официална теза гърците са подпалили Измир, бягайки от града. Гърците твърдят, че турците са подпалили града, за да попречат на християните да се върнат в него. Сред стотиците хиляди хора, избягали от Измир, е бил и Аристотел Онасис, който по-късно става един от най-известните корабовладелци в света, и Анри Ланглоа, съосновател на френската Синематека.

 

Има толкова много архиви, че може да се защити която и да било теза за произхода на пожара, обяснява за АФП Еркан Серче от университета „Девети септември“ в Измир. Никога няма да се узнае кой е подпалил огъня, но се знае, че турската армия, която контролираше изцяло града, е виновна за това, че не го е потушила, добавя той. Най-логичният сценарий е, че пожарът е започнал случайно и турците са го оставили да продължи, казва Вангелис Кечриотис, гръцки историк от университета Босфора в Истанбул.

И арменците бяха въвлечени в полемиката. Ние имаме документи, които разкриват, че арменците са подпалили огъня, твърди Октай Гьокдемир, директор на общинските архиви в Измир. Представителите на малката арменска общност в Турция твърдят, че тези изказвания са неуместни в момент, когато Турция и Армения се опитват да постигнат помирение и да отворят общата си граница.

Арменците, които са видели как техните близки изчезват в Анадола (по време на кланетата от 1915-17 г., определяни от Армения като геноцид), са се опитвали да избягат, когато турската армия е влязла в Измир. Мислите ли, че те са имали време да подпалят града?, пише арменският журналист Робер Копташ. Близо 20 000 арменци са живеели тогава в Измир. Пожарът е унищожил християнския квартал, наричан „малкия Париж на Ориента“, а турските и еврейските квартали са били спасени. Градът, който е възстановен след войната, днес минава за един от най-модерните в Турция.

По БТА 



Гласувай:
5



1. leonleonovpom2 - Здравей, Тони!
17.02.2022 08:51
В основата на станалото стои гръцката алчност, да имаш много и да ти е малко? И да са търсиш още!
Една трета ог територията на Гърция е Санстефанска България! Дори повече!
Взимат Македония -и част от Беломорска Тракия от нас -през 1920 г! Защото са ни оставили без армия
Искали са още Родопите, Тракия-Пловдив и Черноморието, година преди това, в Ньой!
Получили са Малоазийското крайбрежие, където е Измир Но са сметнали ,че е недостатъчно? И са нахлули във вътрешността на полуострова, както казваш, стигнали са до Анкара, защото искът им не е удовлетворен! Е, там вече почва безмилостния бой на Ататюрк!
Така, че както пише Онасис, бил на 19 години тогава, едва успял да се качи на кораб и да избяга! Турците стигат до Атина и Англия ги спира!
Мирният договор им отнема крайбрежието, но им запазва островите, с изключение на Принцовите
И тук вече има една достойна от тях постъпка! Всички виновници за войната, която безславно загубили и се наложило за бъдат спасявани, за да не изчезнат от картата, са осъдени на смърт!
Натоварени на кораб, който е потопен някъде около Крит!

Хубав ден!
цитирай
2. leonleonovpom2 - Допълнение!
17.02.2022 08:59
Така, че изобщо да не плачат!
Защото тука, към тях, има еднин популярен Български въпрос:
Кой ми ср . в гащите?! Който пасва идеално за тях в случая!
Те сами са си го подпалили, с алчността си! Тя е запалила Измир! Божие наказание е!
Да не търсят друг виновен
А , арменците, обикновените, са си живели в мир и сговор с обикновените турци, чак до сирийската граница Но ръководителите им са имали огромни, знаеш какво!Е, запушили са им ги!
цитирай
3. panazea - Здравей , Лео !
17.02.2022 15:42
Тези подробности не ги знаех !
Само знам , че гърците са много алчни и затова са яли бой от турците.
Мегали идеята не е от вчера!
И аз им нямам много вяра на данайците !
Само французи и англичани живеят с някакви измислени фантазии за древните гърци.
цитирай
4. panazea - Оооо , арменците са ясни !
17.02.2022 15:45
Гамац гамац ! и нещо гешефт да има.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: panazea
Категория: Технологии
Прочетен: 6891633
Постинги: 3990
Коментари: 11585
Гласове: 56448
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930