Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2022 16:16 - ГРИГОРИЙ БОГОСЛОВ срещу Юлиан Отстъпник
Автор: panazea Категория: Видео   
Прочетен: 570 Коментари: 2 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ГРИГОРИЙ БОГОСЛОВ срещу Юлиан Отстъпник

 

Твое достижение ли е да проповядваш на гръцки? Нима буквите не са финикийски , а според някои – египетски , или пък на премъдрите в тези неща евреи , които от Закона вярват , че буквите са богонаписани в скрижалите, начертани от Бога.

Твое ли е атическото красноречие? А да смяташ и да броиш на пръсти? Мерките и числата не са ли евбийски? Защото евбиец е Паламид, който бе изобретател на много неща и затова бе оклеветен.

Твои ли са поетичните дела? А не е ли по-скоро оная старица , която видяла рамото си грубо блъснато от някой си юноша , започна да се кара, като казва и рече:”Бързо се разбърза”.И понеже това се хареса много на юношата и той усърдно го римува за подражание, създаде се удивителното поетично творчество.

А също – откъде ти е способността да учиш и да бъдеш научен и да служиш на боговете, не от траките ли? И нека името те убеди.

А жертвоприношението не е ли от халдейците, сиреч от кипърците?А звездобройството не е ли от вавилонците? А измерването не е ли от египтяните? А предсказанието не е ли персийско?Тълкуванията на сънищата ти разбираш чии са , ако не телсимийски. Гаданието не е от други ,а от фригийците, които първи изследваха птичите полети, излитанията и движенията. И да не продължавам- откъде ти е всяко знание? Не е ли поотделно от всеки от тях? И когато всичко се обедини в едно , в кумирослужението , толучава се тайнството.

И какво прочее ще получим , когато всички знания се завърнат обратно към първооткривателите, нямайки нищо свое, освен злобата и новото отстъпничество от Божественото. Защото словесната сила за добрите става оръжие на доброто , а за злите – остев на злобата.

 

Първо слово срещу Юлиан

Θρησκευα –изпълнявам усърдно религиозен обряд

Θρηξ /йон./- тракиец

 

Св. Григорий Богослов (Назиански), архиепископ Цариградски

Свт. Григорий Богослов, Назианзин, архиепископ Константинопольский
St Gregory the Theologian (St. Gregory of Nazianzus, Gregor av Nazianz)

326/330 - 389/390 година

Чества се на 25 януари (7 февруари ст. стил) и на 30 януари - Деня на Свети Три Светители (заедно със св. Василий Велики и св. Иоан Златоуст

Св. Григорий се родил в Арианз при Назианз (Кападокия) около 330 година. От най-ранно детство неговите родители – св. Нина и св. Григорий, епископ Назиански Старши – са му наложили "златната верига на благочестието". Овладян от пламенна и неудържима склонност към науката, с по-младия си брат Кесарий той започнал образованието си в близкия Назианз и го продължил в Кесария Кападокийска, където за пръв път се срещнал в Василий Велики. След кратък престой тук св. Григорий пристагнал в Александрия, където брат му Кесарий изучавал медицина. Но целта на бъдещия велик богослов е по-голямата наука. Затова той оставил брат си и отишъл в 349 г. в Атина. По пътя за елинската столица, сред смъртната заплаха на бушуващите вълни, св. Григорий повторил обета на майка си да се посвети на Бога.

Между 379 и 381 година настъпил върховният момент от неговия живот.

"Приканиха ме да стана помощник на народа, защитник на Словото, да орося със струите на благочестието изсушените, но все още зеленеещи души, с хранителността на елея да засиля светлината в светилниците, да разкъсам с твърдото учение паяжините – тези гнили вериги на многосръчните словоплетници, които са смешни за крепките, но впримчват лекомислените".

На 27 май 380 г. св. Григорий Богослов бил тържествено утвърден в църквата "Св. апостоли" за цариградски архиепископ от император Теодосий І (379-395) и потвърден на ІІ вселенски събор в 381 г., който бил открит под негово председателство и на който възтържествувало православието.

Но блясъкът не продължил много. Скоро той трябвало да напусне заслужения с толкова пастирски подвизи престол и мястото на "общата победа". Съмнителни произшествия и интриги му дали повод да подаде оставката си и през юни 381 година се завърнал в родния Назианз. Той завеждал вдовстващата там катедра до 383 година, докато избрали Евлалий, и след това окончателно се оттеглил в наследственото си имение в Арианз.

Възхвала за Григорий Богослов  от св. Кирил Философ Славянобългарски

О, Григорие, ти, бидейки човек с тяло, показал си се ангел,
защото твоята уста като един от серафимите прославя Бога
и просвещава вселената с проповедта на правата вяра!
Затова приеми и мен, който падам пред тебе с вяра и любов
и ми бъди учител и просветител!

 

http://www.pravoslavieto.com/life/01.25_sv_Grigorij_Bogoslov.htm

https://panazea.blog.bg/technology/2009/09/01/grigorii-bogoslov-razbivane-na-lyjite.389479

   



Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. leonleonovpom2 - Здравей, Тони!
23.01.2022 09:47
А някои "посветени" казват че Кирил и Методий били измама и свойски си ги наричат Киро и Мето Янто ги познават от маалата?

Хубав ден!

цитирай
2. panazea - Здравей , Лео !
23.01.2022 10:18
Исках да разбера, кого за учител е избрал Кирил Философ и стигнах до Григорий Богослов, живял 300 години по-рано.
Мъдри и учени люде е имало и тогава.
Пита атиняните :
-откъде ти е всяко знание? Не е ли поотделно от всеки от тях?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: panazea
Категория: Технологии
Прочетен: 6838745
Постинги: 3990
Коментари: 11585
Гласове: 56401
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031