Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2021 13:10 - Македония преди 100 години
Автор: panazea Категория: Видео   
Прочетен: 1541 Коментари: 3 Гласове:
16

Последна промяна: 17.05.2021 13:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Нашите деди , които са избягали оттам навреме , са се спасили от гръцкия и сръбския геноцид. 
Затова сме се родили и ние . 

...

За това какво се беше случило и се случваше с българите в заграбените от гърците и сърбите Македония най-точно говори членът на анкетната комисия проф. Павел Милюков в едно свое интервю, озаглавено „За ужасите на новото равновесие на Балканите. Денационализацията на Македония” през 1914 г., което ще цитирам по-долу:
„В настояще време гърци и сърби употребяват всички простими и непростими средства за денационализията на Македония. Всички български училища и черкви са преобърнати в сръбски или гръцки. Сърбите отидоха по-нататък. Те създадоха драконовски закони за убиване духа на българската интелигенция, на българското население. Всеки, който се провини даже неумишлено, да скъса телеграф, да развали железни релси или пък се намери у него оръжие, ще бъде осъден на строг затвор. А тези, които укриват и не донасят на правителството, ще се наказват чрез изселване с цялото семейство. Изпъдените владици от Македония разправиха на комисията в София, че им била поднесена за подписване декларация, с която сами се отказват от епархията си и доброволно заминават за София, а на българското население — че стават сърби, каквито са били по-напред, но вследствие терора на комитета насилствено са били побългарени. Повече от две хиляди български учители, свещеници и граждани са хвърлени в разни тюрми, с цел да се убие духът им. А други, с по-слаб характер, прегръщат новото положение, за да се отърват от жестоките изтезания на „Черна ръка - Мъртва глава", партия за убиване и изтребление на българската интелигенция. Български екзархийски учители бидоха изпратени в Белград да се фабрикуват изкуствено за сръбски учители, та от една страна, да се покаже пред простото население, че същите тези учители, които по-напред са го учили българско четмо, сега са правоверни сърби, а от друга - след като бъдат заменени със сръбски учители, по-нататък ще бъдат уволнени.
Гърците не отстъпиха на своите братя сърби. Те унищожават всичко славянско, горят богослужебните славянски книги, изтриват надписи, а иконата на св. св. Кирил и Методий е предадена на аутодафе; те убива
т и арестуват.

 

Към комисията за наш късмет, българското правителство командирова проф. д-р Любомир Милетич „за да й спомага в изпълнението на задачата й в България”. Успоредно с работата си в помощ на комисията проф. Милетич извършва и своя успоредна анкета. Тя ще се окаже в последствие от полза не само за анкетьорите, но и за установяването на истината, тъй като гръцката страна уплашена от възможното разкриване на истината за извършените жестокости и от порицаването на „класическата страна демокрацията” предприема превантивни мерки. Ректорът на Атинския университет Теодор Заимис издава на френски език брошурата „Българските жестокости в Македония", която разпраща до ректорите на европейските и американските университети. Със сведения за мними български жестокости гърците заливат европейските и световните вестници и списания.
Макар и закъсняла защитната българска реакция е потвърдена и от Карнегиевата анкета. Никога друг път българската контрапропагадна не е била толкова силна, категорична и успешна. На 1 септември 1913 г. е дадено за печат едно необикновено по своя характер издание, без какъвто и да било коментар, а само с кратък обяснителен предговор, факсимилета от документи и техния превод. Това са извадки от писмата на обикновените гръцки войници от 19 полк на VІІ Гръцка дивизия от заловената войнишка поща при Добринища, Разложко на 14 юли 1913 г. Гръцката поща е заловена от командваната от подпоручик Футеков 6 рота от 57 полк на 11 пехотна дивизия. Всичките 28 документа ще влязат дословно във вида, в който са отпечатани в българското и френското им издание и в приложението на Карнегиевата анкета.
Следващият сериозен удар срещу гръцката пропаганда и срещу фалшивите гръцки обвинения ще нанесе проф. Л. Милетич, който издава книгата си „Гръцките жестокости в Македония" (1913). 

ГРЪЦКИТЕ ЖЕСТОКОСТИ И ВАРВАРИЗЪМ НАД БЪЛГАРИТЕ (1912-1923 г.)

ГРЪЦКИЯТ ГЕНОЦИД НАД БЪЛГАРИТЕ

Цочо В. Билярски 
http://www.sitebulgarizaedno.com/index.php?option=com_content&view=artic

"Който ми каже дека не съм македонец ке му го скинам езикот, който ми каже дека не съм българин ке му секам главата" Тодор Александров

На днешният ден , 26 май 1917 година, геройски загина полковникът от българската армия Борис  Дрангов, родом  от Скопие. Вечна памет и слава на българските герои от Македония, Мизия и Тракия! 

Изгрѣй, зора на слободата (Shine, dawn of freedom) 

На тази песен ме научи леля ми Фанка Ангелова Иванова , географичката . Тази песен беше забранена в България по политически причини. 
Панацея

https://www.youtube.com/watch?v=cTmDXQT9CDs






Гласувай:
16



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kvg55 - panazea,
18.05.2021 23:33
За мен "македонците" са побъркан народ.
цитирай
2. tota - За мен "македонците" са ...
19.05.2021 23:56
kvg55 написа:
За мен "македонците" са побъркан народ.

Краси, искаша да кажеш посърбените македонци. Те не са виновни, а онези още от Берлинския конгрес та до ден днешен, дето разкъсаха снагата на майка България. Толкова години са част от Сърбия, те са обезбългарени...
цитирай
3. panazea - Благодаря , приятели ,
22.05.2021 10:03
че ме разбрахте!
Тони
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: panazea
Категория: Технологии
Прочетен: 6839687
Постинги: 3990
Коментари: 11585
Гласове: 56402
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031