Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.02.2021 15:15 - Влад Цепеш
Автор: panazea Категория: Видео   
Прочетен: 810 Коментари: 3 Гласове:
7

Последна промяна: 12.02.2021 16:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Защо е Цепеш? Защото е цепел враговете на своя народ. Роден в Шегешвар.

На историческата сцена по това време се явяват баща му Влад II, Янош Хунияди, султан Мурад II.

1444г. в преговорите между Хунияди и Мурад се решило Валахия да остане под турско влияние , управлявана от Влад II, но синовете му остават заложници в Турция. Тогава се оформил характерът на Дракула. Опитвали са се да го обърнат в ислям , наследникът Мехмет II имал сексуални посегателства към брата на Влад Раду.

 1444 Хунияди и Владислав III Ягело нахлули по Дунава и разрушавали българските крепости и църкви , защото целта на папата е била обръщането на българите в католици. Това са спасителите на България!

В битката за Варна Ягело губи главата си и въпреки че Хунияди попада е ръцете на бащата Влад II , останал жив и е бил пуснат на свобода. Това е грешката на бащата.

1447 Хунияди напада Валахия , отрязва главата на Влад II, а големият му син Мирчо го заравя жив. Това окончателно оформя бъдещото поведение на Влад Цепеш.

Корабите на Венецианските търговци овладели проливите Босфора и Дарданелите.

 

През 1437 г. Влад-баща сключва принудителен съюз с османците, става васал на султана, започва да изплаща данък (10 000 дуката) на Турция, какъвто е изплащал някога и баща му - Мирча Стария, а Влахия е обявена за привилегирована провинция.  Тогава Влад е шест-седемгодишен, живее в Търговище, занимава се, по думите на М. Михай, с плуване (по-късно мнозина ще потвърдят че е бил добър плувец), фехтовка, рицарски турнири, стрелба с лък, езда (обичал да обяздва диви коне, бил е и изключителен кавалерист), учи история, етикет, хуманитарни науки, (любопитен факт е, че е автор и на сонети, три от които достигат до нас на латински и италиански език), политическо и отчасти църковно право. Представяният по-късно като кървав и невеж балкански изверг научава осем езика (освен румънски и усвоения по неволя турски, той говори свободно италиански, френски, латински, немски, унгарски и, разбира се, старобългарски - езикът на официалната кореспонденция чак до 19 век). На този съзидателен фон можем да предположим какво преживява невръстното момче, когато баща му е принуден да придружи турците в разбойническия поход на Мурад ІІ в Трансилвания през 1438 г. Саксонските градове са ограбени (според Мехмед Нешри османците стигнали “чак до Зигин (Сибиу)” - след тях остават четири опустошени града, взети са 70 000 пленници. В интерес на истината трябва да кажем, че Дракул изиграва ролята на възпиращ фактор, а и с участието си в похода прави опити за следващо връщане на завзетите крепости.

През 1442 Влад-баща дава на султана, “съмняващ се в лоялността му”, за заложници децата си - нашия герой и брат му Раду, същият, който по-късно, минал през лъстивите турски хареми (именно за хомосексуалните си наклонности е наричан “Красивият”) и султанските благинки, се пречупва, става турска марионетка и смъртен враг на свободолюбивия си брат. Освен това Влад-старши обещава 500 влашки момчета за турската армия. Недоволният Хунияди нахлува във Влахия през 1442, сваля Дракул и го замества с Басараб ІІ от клана Денещи, а когато през есента на следващата година Дракул с турска помощ се връща и сваля на свой ред Басараб ІІ, той все пак постъпва благородно - не убива своя роднина.

Двамата братя Влад и Раду са много различни. Дори се твърди, че Раду е дете от друга жена на Влад ІІ. Ако това е вярно, няма защо да се учудваме, че отгледаният от мащеха Влад, попаднал сред свирепите турци, рано изгубил баща си, е станал суров; понякога - саркастичен; накратко - недоверчив и мрачен човек. А животът тепърва щял да му носи нови и нови горчиви изненади.

Отначало братята били приети добре в Одрин. В Турция Влад ще прекара цели 6 дълги години - от 1442 ( други посочват 1443) до 1448.  От 11 до 17-годишната си възраст. Годините на юношеството, на съзряването, на по-нататъшното образование.  Налагало се да ги пропусне. Още повече, че блюдата и теманетата скоро свършили. 1443 станала годината на І кръстоносен поход на Владислав ІІІ (1437-1444).

 Битката при Варна била катастрофа за християнския свят.

Венецианските банкери (Сара - жената на Иван Александър и майка на Иван Шишман, твърди се, била дъщеря точно на такъв банкер) не бяха превозили със своите кораби срещу 1 златен дукат на човек турските войски до Варна. Това преопределя съдбата на нашето Отечество за 5 века, а може би и за повече. Венецианският финансов елит, лихварски и банкерски, се оказва тогава решаващият враг на православните Балкани,

Влашки военни подразделения се бият край Варна. 4000 конници и 2000 коли се присъединяват при Никопол към армията на Владислав. Води ги Мирча - син на Влад Дракул и по-голям брат на Влад. Така или иначе Влад-баща дава своя дял в християнските сили, тръгнали да освобождават България. По-късно, след разгрома на кръстоносния поход, поради турските репресии по места, във Влашко се прехвърлят 12 000 българи с покъщнината и домашните животни -  Влад-баща им отделя земя за преживяване. Въпреки всички по-сетнешни разногласия, власи помагат на генерала на Владислав - прочутия Янош Хунияди да се спаси от бойното поле.

Годината е 1447, според някои - лятото на следващата…

Баща и син са погубени по заповед на Янош Хунияди. Мирча е ослепен и заровен жив, убит жестоко е и Влад Дракул. Изпълнители са търговищките боляри, същите, които по-късно ще се озоват на коловете на Дракула.

Като начало Влад спира за кратко в Турция, после се  установява в Молдова при Богдан ІІ, където се запознава с неговия син - бъдещия Стефан Велики (Щефан чел Маре). Някои историци сочат Богдан като брат на мащехата му (или майка му) и приятел на баща му. Тези години, от края на 1448 до възшествието му на престола през 1456  окончателно формират Влад като характер.  

Сигурно е едно: Влад ги прекарва в Молдова и Трансилвания. За периода декември 1448 - октомври 1451 е доказано, че Влад е в Молдова и участва в отбранителните военни действия на Молдова срещу Полша и че престоят му там е прекъснат от убийството на Богдан ІІ,  който бил премахнат от брат си Петър Арон. Дракула и Стефан бягат в Трансилвания. Но бдителният Хунияди е безкомпромисен - в писмо от ІІ. 1452 той съветва гражданите на Брашов да се освободят от нежеланите гости. Според една версия двамата се връщат в Молдова, където Влад живее още три години - до 1455. Според друга (и тя е като че ли по-разпространената) - тези четири години , от 1452 до 1455, той прекарва в Сибиу, на влашката граница. 

Влад е представен (1455) на Ласло V като кандидат за влашкия трон и оттук-нататък до смъртта си Хунияди - “Белият рицар на Унгария” - ще бъде на страната на Дракула. Но събитията бързат: на следващата година турците обсаждат Белград, унгарският кралски двор бяга панически във Виена, а Влад и Хунияди отблъскват ордите на Мехмед ІІ Фатих от белградските стени. Настъплението на османците на запад поне засега е преустановено. И голяма роля за това има Влад…

Преди разразилата се чума да повали Хунияди (8. 08. 1456) той завещава на Ласло V да утвърди на влашкия престол Дракула.  Като продължение на общата унгарско-влашка кампания срещу турците, още през лятото на 1456 Дракула с малък унгарски отряд прекосява Карпатите под отблясъците на появилата се Халеева комета, побеждава станалия турско протеже Владислав ІІ Данещи, убива го на 20 или 22.08.( други посочват дори 22.07), сяда на престола през август-септември 1456 (на 22.08.) и веднага полага клетва за вярност към Ласло V като унгарски васал (7.09.1456), на чиято коронация дори присъства.

И Влад решил да действа.

Първи изпитали гнева му трансилванските шмекери - хищните бизнес акули на Семиградието. Три военни операции - през 1457, 1459 и 1460 трябвало да ги усмирят и да регулират търговията. Историците спорят колко души е набил на кол Дракула. Наказанието, водещо корените си от древна Асирия и включено в местните саксонски закони на Трансилвания, било безпощадно.

Според ранна румънска хроника, на Великден 1457 (според други -  23.04. 1459) трябва да отнесем и избиването на болярите - превратаджии, чиито действия довеждат до смъртта на Влад-старши и Мирча. Реставрираната през 1968-1972 г. крепост, разположена на входа на ждрелото на река Арджеш - Поенари се свързва с болярите-изменници, които я построили отново. В руините на Търговище, където се разиграва сцената, е запазена стълбата, от която Влад гледал наказанията. Търговищките боляри - на брой 500 - били наказани с набиване на кол.

 

 

   https://literaturensviat.com/?p=59079

Влад III Басараб, также известный как Влад Дра́кула (рум. Vlad Dracula) и Влад Це́пеш (рум. Vlad Țepeș) господарь Валахии в 1448, 1456—1462 и 1476.

Летом 1436 года отец Дракулы занял валашский престол и не позднее осени того же года перевёз семью из Сигишоары в Валахию. В промежутке между августом 1437-го и августом 1439 года у Дракулы появился ещё один брат — Раду. Приблизительно в это же время умерла мать Дракулы, после чего отец женился на женщине по имени Колцуна из Брэилы. Колцуна стала матерью ещё одного брата Дракулы — в дальнейшем он получил известность как Влад Монах.

После смерти Сигизмунда и его наследника Альбрехта Габсбурга, Янош Хуньяди оказал поддержку польскому королю Владиславу III Ягеллону против малолетнего сына Альбрехта Ладислава Постума[8], помог ему занять венгерский трон и сделаться Владиславом (Уласло) I (по венгерскому счёту)[9]. В благодарность Владислав сделал Яноша неофициальным правителем Венгрии. В 1441—1442 годах Янош Хуньяди нанёс крупные поражения туркам на землях Венгрии и Болгарии.

Замок Хуньяди в Трансильвании

Когда весной 1443 года Хуньяди освободил от турок город Ниш, — он приобрёл ценного союзника в лице албанского князя Скандербега. Уже готовившийся к боевым действиям Скандербег незамедлительно отрёкся от ислама, вновь принял христианство и поднял антиосманское восстание в Албании…

В 1444 году турки запросили мира возле Сегеда. Хуньяди согласился, но узнав, что венецианские корабли овладели проливами Босфор и Дарданеллы и тем самым перекрыли отступление для султана, решил начать новое наступление на турок. Когда возле Варны обнаружилось, что турецкая армия превышает венгерскую в четыре раза, а венецианцы так и не могут помочь, — Хуньяди и королю ничего не оставалось делать, как принять неравный бой, в котором пал король Владислав. Хуньяди с остатками армии бежал назад в Венгрию.

В сентябре отряды Яноша Хуньяди вступили на турецкую территорию. 10 ноября 1444 года состоялась решающая битва между крестоносцами и турками под городом Варной. Победа досталась туркам, а Янош Хуньяди попал в руки к отцу Дракулы и находился у него около месяца, после чего беспрепятственно уехал.

Летом 1445 года отец Дракулы Влад II, желая помириться с Хуньяди, согласился, чтобы валашские воины приняли участие в небольшой военной операции против турок, длившейся с июля по октябрь. Была захвачена крепость Джурджу возле Дуная, но отношения с венграми от этого не улучшились. Кроме того, Влад II запретил обращение на территории Валахии венгерских монет. В ноябре—декабре 1447 года Янош Хуньяди совершил поход в Валахию, чтобы свергнуть Влада II Дракула. Отцу Дракулы по приказу Хуньяди отрубили голову, а старшего брата Дракулы похоронили заживо.

Vlad Ţepeş

(1979) Vlad the Impaler - The True Life of Dracula UNCUT [English subtitles]

https://www.youtube.com/watch?v=VqbagKqtbAQ

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%BB%D0%B0%D0%B4_III_%D0%A6%D0%B5%D0%BF%D0%B5%D1%88

   

 







Тагове:   vlad tepes,


Гласувай:
9



1. leonleonovpom2 - Здравей, Тони
12.02.2021 18:56
Влад Цепеш- Дракола!
Името е ясно на Български- владеещ, който цепи на кол/ дере а кол/
В Константинопол, като престонаследник е обучаван заедно с Мехмед Втори и със Скендербег
Мирчо Стари е командващ Българските войски в днешна Румъния-така наречените валахи! не власи! По неизвестни причини, след като потвърждава на цар Шишман ,че тръгва с войските към Никопол и Търново ,не се появява при чакащия го цар! Влад познава прекрасно терена на днешна Северна България-даже временно мести столицата си от Търговище/ Българско име/ в Свищов! Когато Мехмед предприема поход срещу него, Влад предвижда откъде ще мине Заповядва да набият на кол, според някои 20 хиляди мюсюлмани покрай пътя, по който ще мине Мехмед Втори Колът се забивал в слабините и излизал, след страшни мъки някъде в областта на врата Оттам- Дракола-дере на кол, не е дракон!
Иначе жестокият Мехмед Втори бил отвратен от видяното! Имащ навика казаното от него да е закон , той заповядва да се отмени похода и войските се връщат Например ,при друг случай е отменил заповедта за обесване на адмирал Балтоглу-Българин на турска служба, по искане на везирите! Но след година се сеща за заповедта си и заповядва смъртната присъда да се изпълни
Това за румънски- влашки княжества е по- късна измислица Те са Български райони ,заселени с войници и семействата им Пример е Мирчо Стари! Псевдонимът му е точно такъв и не е превод Единственият запазен документ, излязъл от ръката на Влад Цепеш е на Български! Романизирането е почнало късно , след шестадесети век и доказателство ,че е така, е наличието на множество френски думи в езика на румънците! Френският език е нов за Европа Наложен е във Франция за официален в средата на 16- ти век, със закон на Франсоа Първи За век, при Луи 14-ти става водещ език в Европа! Той е свидетелство, френският, за румънският език ,че е изкуствено създаден! Знаят се и авторите му- Папата и Австро- Унгария!

Хубава вечер!
цитирай
2. panazea - Здравей, Иване !
12.02.2021 19:44
Благодаря за включването !
Много са смешни лингвистите като почнат да обясняват защо е Цепеш и защо Дракуля. А пък на нас българите ни е ясно и без лингвистични интерпретации.
По това време се бият всеки срещу всеки. Поляци срещу Молдовци , Унгарци срещу Валахия , Папата срещу православните, Венецианците са превозили турските войски срещу пари. Венецианските търговци не са помогнали на императора на ИРИ , а са гледали да откъснат Проливите.
Влад води и търговска война , освен всичко останало.
И Западът го анатемосва като Вампир.
Чест прави на преводачът на английски , който заменя думите Румъния с Валахия . Опитва се да бъде исторически коректен.
Привет!
цитирай
3. morskipesni - Слава Богу, че такива мръстотии са рядкост.
13.02.2021 15:58
Долу, на колене псета пред славата и блясъка на Янош Хуняди и Владислав Ягело-родна кръв, благородници, борци с измаилтянина ! Кой друг, ако не Крал Владислав приютява и поддържа българската емиграция около Княз Фружин-на когото подарява земя и имения, просъществували БЪЛГАРСКИ още столетия ? Мопмчетоси остави младия живот край Варна! За кого- за тази скотска, неблагодарна, мерзка паплач вирее днес в Булгаристан!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: panazea
Категория: Технологии
Прочетен: 6841695
Постинги: 3990
Коментари: 11585
Гласове: 56403
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031