Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01.2021 20:22 - Ертогрул
Автор: panazea Категория: Видео   
Прочетен: 1582 Коментари: 4 Гласове:
7

Последна промяна: 13.01.2021 21:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Кой е Ертогрул?  Ertuğrul Gazi  Эртогрул (أرطغرل, тур. Ertuğrul; ум. 1281/82) — тюркский (представитель огузского племени кайи) правитель, отец основателя Османской династии Османа I. https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%AD%D1%80%D1%82%D0%BE%D0%B3%D1%80%D1%83%D0%BB  Баща на Ертогрул е бил Гюндуз Алп, а син му е Осман I Гаази Osman Gazi първият самостоятелен владетел от Османската династия.

 Вижте във филма какъв е Знакът на тюркското племе Кайъ. IYI

Ако Българите сме тюрки , значи сме братя на турците и направо да вземем да се прегърнем!

Турският етнос е създаден от Мустафа Кемал Ататюрк , защото по никакъв друг начин не би могъл да обедини своята многонационална държава. Турците пишат

TЬRK  което се чете Тюрк и ако ние сме тюрки , как ще ги убедиш , че не сме братя! Турците водят политика на приобщаване на всички бивши Съветски Републики , в които някои думи имат сходство с турските. Считат си ги свои. Не подценявайте експанзионистичната политика на турците. Те сега не са добре , но нищо не се знае. Всичко е сделка. И както си поделиха Сирия и Нагорни Карабах , утре могат техните апетити да се увеличат. Воскрешение Эртугрул

https://www.youtube.com/watch?v=3SHxUMj65J8

 

Сюлейман шах (на турски: Sьleyman Şah – Sьleyman bin Kaya Alp; 1178 – 1227[1]) традиционно се е смятал за дядо на Осман I и баща на Ертогрул, за син на Кайъ Алп, който е родоначалник на водачите на племенния съюз кайъ и на Османската империя. Така също Сюлейман шах често е наричан и брат на Ертогрул: „Сюлейман шах, братът на Ертогрул бей, поискал да се измие в Ефрат. Докато се миел, потънал (удавил се) и е погребан под крепостта Джабар“[2]. Дълги години ръководи племето кайъ, принадлежащо към огузките турци.

В османската историография още от самото начало нямало единно мнение по въпроса кой е баща на Ертогрул. Въпреки че част от хронистите – Ашик Паша-оглу (поч. 1484 г.), Оруч бен Адил (поч. през 16 век), Мехмед Нешри (поч. 1520 г.) – сочат Сюлейман шах, съществувала и алтернативна гледна точка. Ахмеди (1334 – 1413), Караманлъ Мехмед паша (поч. 1481 г.) и Енвери (поч. през 16. век) са смятали, че баща на Ертогрул е Гюндуз Алп[3][4].

Днес се смята за доказано, че баща на Ертогрул е бил Гюндуз Алп. Намерена е монета с надпис „Осман б. Ертогрул б. Гюндуз Алп“

 

Осман I Гази или Гаази (на османски турски: عثمان غازى) е турски бей, първият самостоятелен владетел от Османската династия. Достоверните сведения за живота на Осман Гаази са оскъдни, като голяма част от известното за него се съдържа в по-късни легенди, често обслужващи пропагандата на Османската династия.[1]

 

Според преданието Осман е роден през 1258 г. Той е легендарен син на Ертугрул, владетел на османския бейлик, разположен на северозападната граница на Иконийския султанат с център в градчето Сьогют в долината на река Сакария.[1] Осман наследява баща си през 1281 г. Първите военни и политически действия Осман Гази провежда срещу византийците. През 1299 г. Иконийският султанат се разпада и той се самопровъзгласява за независим владетел и приема титлата султан.

Около 1302 г. Осман нанася поражение на византийския военачалник Музалон. Малко по-късно той завзема Белакома (Беледжик) и още няколко крепости в долината на Сакария – Инегьол, Кьопрюхисар, Ярхисар, Йенихисар.[1] През 1302 г. османските войски разгромяват византийците при крепостта Куюнхисар и със завземането ѝ навлизат в Мармара.

Осман Гаази поставя за управители на завоюваните райони синовете си и брат си. Ескишехир се управлявала от брат му Гюндюз, Караджахисар от сина му Орхан Гази, Ярхисар от Хасан, Инегьол от Тургут. Останалите стратегически зони са дадени за управление на най-приближените му командири, отличили се при тяхното завоюване. По този начин той ги прави зависими и си осигурява по-нататъшната им подкрепа.

В края на 1306 г., след завземането на Кестел, Кете и Улубат, е подписан първият военен договор в историята на бъдещата Османска империя – с Византия след офанзивата на каталунската компания.

 

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D1%81%D0%BC%D0%B0%D0%BD_I

 

 





Тагове:   ertogrul,


Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tikoev - Интерпретирането на историята ...
13.01.2021 20:29
Интерпретирането на историята всъщност е лутане в нея. Ако те хвалят съседните народи -лошо. Ако те ненавиждат - пак лошо. :)
цитирай
2. panazea - Искат да се идентифицират с нас!
13.01.2021 21:11
tikoev написа:
Интерпретирането на историята всъщност е лутане в нея. Ако те хвалят съседните народи -лошо. Ако те ненавиждат - пак лошо. :)

Това нямаше да е лошо , ако не познавахме техния лукав и жесток азиатски нрав.
Само как се разправиха и инако мислещите.
Мигар доброто ли ни мислят?
цитирай
3. barin - Здравей, panazea. За Ертугрул зная ...
14.01.2021 14:32
Здравей, panazea. За Ертугрул зная твърде малко. Първото, за което се сещам е, че е баща на Осман- основателят на империята, която се нарича Османска по негово име.
Поздрави!
цитирай
4. panazea - Акцентът ми беше за представянето на османците , като произхождащи от племе като нашето
14.01.2021 15:05
barin написа:
Здравей, panazea. За Ертугрул зная твърде малко. Първото, за което се сещам е, че е баща на Осман- основателят на империята, която се нарича Османска по негово име.
Поздрави!

Вижте във филма какъв е Знакът на тюркското племе Кайъ. IYI

Ако Българите сме тюрки , значи сме братя на турците и направо да вземем да се прегърнем!

Турският етнос е създаден от Мустафа Кемал Ататюрк , защото по никакъв друг начин не би могъл да обедини своята многонационална държава. Турците пишат

TЬRK което се чете Тюрк и ако ние сме тюрки , как ще ги убедиш , че не сме братя! Турците водят политика на приобщаване на всички бивши Съветски Републики , в които някои думи имат сходство с турските. Считат си ги свои. Не подценявайте експанзионистичната политика на турците. Те сега не са добре , но нищо не се знае. Всичко е сделка. И както си поделиха Сирия и Нагорни Карабах , утре могат техните апетити да се увеличат.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: panazea
Категория: Технологии
Прочетен: 6839761
Постинги: 3990
Коментари: 11585
Гласове: 56402
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031