Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.05.2021 20:35 - Фарът на Александрия
Автор: bven Категория: Туризъм   
Прочетен: 1525 Коментари: 2 Гласове:
11

Последна промяна: 14.06.2022 18:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


 Александрийският фар е може би най-младото от чудесата на света. След смъртта на основателя на града, Александър Велики, владетелят на Египет  Птолемей Първи, нарежда да се построи фар през 290 година пр.Хр. Обявен е конкурс, спечелен от архитект Зострат Книдос, известен с доброто си  име и богат опит. 
   
  Малкият остров Фарос се намирал близо до Александрия и  свързан с континента чрез изкуствен язовир, който същевременно бил част от пристанището му. През 285 година пр.Хр. пред очите на света се изправя невиждано съоръжение, светлината от което се вижда на километри в морето и е същевременно гордост за жителите на града. 
       
Наричаният от гърците „Pharos” е построен от грък , наричан Состратос. Историкът Ибн Джубаир пише:
„Към най-големите чудеса, видени от нас самите, се числи фарът от Манарах (Фарос), който Аллах построи с ръцете на тези, на които наложи тази ангария.”




image

".....Фарът се намирал на един варовиков риф пред източния край на остров Фарос, който е бил свързан със сушата посредством каменен мост. Структурата на кулата има три нива. От квадратната основа със страна 30,6 метра се издигат люспесто разчленени външни зидове, леко стеснявайки се, на височина точно 58 метра. В ъглите на платформата били поставени скулптури на тритони; едната трябва да е известявала часа чрез звън, другата с изсвирване на рог — пристига-нето на кораби, а третата да е отбелязвала положението на Слънцето.

Второто ниво е един октагон с височина почти 28 метра. Той от своя страна носи високия 7,5 метра кръгъл връх с фенера, върху чиито конусовиден покрив се извисява монументалната фигура на Zeus Soter („Спасителят Зевс”). Общата височина на постройката следователно е около 120 метра.

Вътрешността на конструкцията представлява една шахта, която понася тежестта на двете допълнителни горни нива на кулата и била разделена на множество етажи чрез сводове. Отворите в таваните на сводовете на високите помещения служели за подемно устройство подобно на днешните асансьори.

Според едно арабско предание през 7 век воините на Омар халиф (ел-Амр) нападнали Александрия и яздейки, успели да проникнат в територията на Манарах. Съгласно преданията,  конниците се загубили в хаос от тунели и проходи под някакъв стъклен рак под морското равнище. Когато войските най-накрая открили един изход, паднали от огромна височина заедно с конете си в морето и се удавили.


Още през 6. век духовникът Григорий от Тур също ни информира, че:
„Кулата беше издигната върху четири рака с невиждана големина. Те без съмнение не биха могли да са малки, защото трябваше да носят такава голяма тежест по височина и ширина; разказва се, че ако човек легне проснат над щипката на единия от раците, не би могъл да я покрие изцяло.”

Католическият църковен отец Беда също описва Александрийския фар като издигната върху четири стъклени рака, изградена 20 метра под морското равнище архитектурна сграда. Че при строителството на фара било използвано стъкло, споменава и християнският гностик Епифаний Ерусалимски през 8. век.

Друг един референт се казва Лукиан, който освен това разказва за невижданите стъклени механизми във вътрешността на кулата, които от съвременна гледна точка могат да бъдат интерпретирани единствено технически".


Фарът,  като  система от огледала, отразяващи слънчева светлина и сигнални светлини в горната част, датирал от около 1 век след Христа.
А....фарът на Александрия , който служи като  знак за моряците е издигнат през 4 век пр.Хр.

                                             по данни от нет и Забранената египтология,Ерчиван


Тагове:   фар,   история,   Александрия,   фарос,


Гласувай:
11



1. bven - Още информация:
14.06.2022 18:47
Арабите, които завладели Египет през VII в., разказвали, че сферичното огледало можело да бъде поставено под такъв ъгъл, че събирало слънчевите лъчи на сноп и можело да запали кораби, намиращи се в морето.

Когато наближавало да бъде завър­шен, фараонът заповядал да издълбаят на една от ка­ менните плочи надписа:
ЦАР ПТОЛЕМЕЙ - НА БОГОВЕТЕ-СПАСИТЕЛИ
ЗА БЛАГОПОЛУЧИЕТО НА МОРЕПЛАВАТЕЛИТЕ
Заповедта била изпълнена. Фараонът разгледал фара, надписа и останал доволен. Сега за него, за Птолемей, хората ще помнят и говорят много столетия.
Но минали години, надписът се напукал и изронил. Оказало се, че архитектът го направил не върху мрамо­ ра, а върху втвърдена вар, покрита с мраморен прах. И тогава изпод олющения надпис излезли на бял свят гор­дите и дръзки думи, издълбани дълбоко в мрамора:
СОСТРАТУС ОТ ГРАД КНИДОС
СИН НА ДЕКСИПЛИАН - НА БОГОВЕТЕ-СПАСИТЕЛИ
ЗА БЛАГОПОЛУЧИЕТО НА МОРЕПЛАВАТЕЛИТЕ

Александрийското пристанище било най-големият и силен съперник на Константинопол. Особеното предимство на Александ­рия бил фарът. Като изпробвал всички средства за бор­ба, християнският император в Константинопол се ре­шил на чисто византийска хитрост. Спомена се вече, че по онова време арабите завладели Египет и Арександрия. Императорът изпратил свой посланик при двора на халифа. Преди отпътуването си посланикът получил ус­тни и строго секретни инструкции от самия император.
Скоро след пристигането си в халифския двор посла­никът започнал да разпространява чрез подставени ли­ца слухове, че уж фараоните били заровили в основата на фара несметни съкровища. Този слух стигал ту до един, ту до друг високопоставен чиновник и всеки бър­зал да пришепне това на халифа. Дълго се сдържал халифът, но в края на краищата заповядал да разрушат фара.
Започнала работа. Фарът бил разрушен почти напо­ловина, преди халифът да заподозре измамата. Разби­райки грешката си, той заповядал да възстановят кула­та, но това се оказало невъзможно. Не се намерили хо­ра, достатъчно запознати
цитирай
2. bven - и още:
14.06.2022 18:50
с изчисленията. Като завър­шек на всичко това изтървали огромното огледало и то се разбило на парченца. Сега вече нищо не посочвало на корабите пътя към пристанището.

Така полуразрушен, фарът просъществувал до XIV в., когато бил разрушен окончателно от земетресение. Никой не могъл да го възстанови, защото хората не при­тежавали такива знания, каквито имали в миналото. Според дошлите до нас сведения, фарът бил висок кол­кото 60-етажна сграда!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14869090
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава