Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2016 17:20 - Луксозен eко къмпинг на Антарктида
Автор: indreal Категория: Туризъм   
Прочетен: 6031 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 31.10.2016 09:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Когато планират задгранична почивка, много хора обичат да се отправят към тропически плажове, докато други предпочитат планински дестинации. Съществуват обаче и такива, търсещи далеч по-екстремни пътешествия и крайни преживявания.  Къмпингът в Антарктида,  който ще представя с този материал, най-вероятно би оглавил всяка класация за екстремен курорт. Името му е Whichaway и е създаден от компанията White Desert („Бяла пустиня”). Той е първият и за сега единствен луксозен къмпинг (glamping) на най-пустинния и екстремен по отношение на условията за оцеляване континент на планетата. Създаден с идеята да има „нулево влияние” върху околната среда, къмпинг Whichaway се захранва с електриочество, произведено изцяло от вятъра и слънцето. Лагерът не разполага с канализация, затова на разположение на гостите и персонала са компостни тоалетни. Така в края на всяко приключение всички човешки биологични отпадъци се транспортират за преработка към Южна Африка, с което допълнително се намалява въздействието върху крехката околна среда на Антарктида.

image

Къмпинг Whichaway е съставен от шест двуместни куполни кабини, изработени от здраво фибростъкло. Те осигуряват топлина, конфорт и тишина дори през ветровити дни.

image

Достатъчно просторни са (диаметър малко над 6 m) и всяка разполага с двойно легло, маса, мивка и тоалетна. За гостите, които пътуват отделно, помещението може да бъде разделено.

image

image

Останалата част от лагера се състои от купол с бани, купол-кухня и трапезария и всекидневна, помещаващи се в две изработени по поръчка палатки, предлагащи уникално сливане на най-модерните материали с усещането за класическата традиционна среда на първите полярни изследователи. В трапезарията голяма кръгла маса приканва всички гости на лагера да се хранят (и пият) заедно.

image

Всекидневната е изпълнена с удобни дивани, маси и печка на дърва за отопление.

image

Решението душовете да бъдат обособени в обща зона, вместо всяка куполна кабина да разполага със собствен, помага за намаляването на консумацията на вода и е по-енергийно ефективно – два много важни фактори за временен и отдалечен от цивилизацията лагер, захранван изцяло от възобновяеми енергийни източници.

Къмпингът е разположен в антарктическия оазис Ширмахер – свободно от лед плато с дължина 25 км и ширина 3 км, върху което има повече от 100 сладководни езера. Оазисът се намира в Източна Антарктида върху Земя Кралица Мод, и е на 100 метра над морското равнище.

image

За приключение от седем, осем, или единадесет дни цената е € 64 000 на човек. Тази внушителна сума покрива полет от Кейптаун, Южна Африка до Антарктида, спане храна и напитки (включително алкохол) по време на престоя на ледения континент, екскурзии и различни дейности по време на престоя, както и транспорт със самолет до Южния полюс и обратно.

image

image

Освен удобствата в къмпинга, гурме ястията, впечатляващите природни забележителности и нови приятелства, антарктическото приключение включва също и възможността да се застане лице в лице с някои от местните диви животни, каквито са величествените императорски пингвини, живеещи на 2,5-часов полет западно от лагера. Освен това се предвижда пътуване до географския Южен полюс, до който се стига след седем часа полет с междинна спирка за презареждане с гориво. Гостите на къмпинга могат да прекарват дните си в катерене на планини, проникване в сини ледени пещери, и в търсене на панорамни гледки с моторни шейни или високопроходими всъдеходи.

image

image

image

image

image

Къмпинг Whichaway е основан от трима любители на приключенията, които се зачудили „защо само учени и отделни полярни пътешественици да могат да видят реалната Антарктида?”. През 2006 г. докато тримата бъдещи основатели на White Desert изчакват, натъпкани в палатката си, една свирепа буря да отмине, съставят план за луксозен еко къмпинг, който да позволи и на други хора да станат свидетели на внушаващата благоговение красота и на опустошителния климат на далечния континент. Малко след това къмпинг Whichaway отваря врати, предлагайки уникално бягство и екстремно приключение за всеки, който може да си позволи да се впусне в подобно пътешествие до най-дивото място на Земята.

Снимки: Camp Whichaway



Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: indreal
Категория: Други
Прочетен: 1618888
Постинги: 267
Коментари: 695
Гласове: 2865