Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2022 09:10 - Петте елемента във Фън Шуй
Автор: panazea Категория: Тя и той   
Прочетен: 99 Коментари: 0 Гласове:
2



Петте елемента във Фън Шуй

Във връзка с Фън Шуй Теорията на Петте елемента помага за по-задълбоченото изясняване на двете пространствени концепции, дискутирани по-рано. Тази теория е основана на съзидателните и деструктивните асоциации на китайските пет елемента от заобикалящата ни среда.

Китайските пет елемента са: огън, земя, метал, вода и дърво. За разлика от тях четирите елемента на западната култура, произлизащи от Гръцката философия, са огън, въздух, земя и вода. Защо са пет в китайската система?

Китайците прибавят метала, който може да се приеме като символ на създадените от човека неща по земята, а дървото е израз на природните съзидания, които я покриват. Няма въздух като елемент, но това е само защото "водата" го символизира чрез трите си състояния: течно, твърдо и газообразно (водната пара е символът на въздуха).

Последната цифра от годината на раждането:

0-1 Метал

2-3 Вода

4-5 Дърво

6-7 Огън

8-9 Земя

 

Дърво

Цвят: Зелено
Сезон: Пролет
Посока: Изток, югоизток
ФормаИзправена правоъгълна и вертикална издължена
Животно от календара: тигър, заек
Добродетел: Благосклонност
Качество: Вярност

Дървото е творческо. Ако това е преобладаващият елемент във вашата характеристика, вие трябва да изразите себе си по някакъв начин, в идеалния случай чрез творчество. Дървото подхранва останалите и представлява хуманизма, силните семейни връзки и новите идеи.

Огън

Цвят: Червено
Сезон: Лято
Посока: Юг
Форма: Триъгълна
Животно от календара: змия, кон
Добродетел: Благопристойност
Качество: Разумност и логика

Огънят дава ентусиазъм и енергия. Следователно от хората с водещ елемент огъня произлизат естествените водачи. Огънят се свързва със славата и добрия късмет. Огънят обаче не само топли и оживотворява; той може също така да изгаря. Хората с не прекалено голямо количество огън в характеристиката си са честни, разсъдливи и почтени. Хората с прекалено голямо количество огън в характеристиката си са критични, злословещи и отричащи успехите на останалите.

Земя

Цвят: Жълто
Сезон: Циганско лято
Посока: Югозапад, североизток и център
Форма: Квадрат
Животно от календара: бивол, дракон, коза, куче
Добродетел: Вяра
Качество: Честност

Земята дава стабилност, опора и здрав смисъл. Тя е търпелива, честна, лоялна, методична и уравновесена. Хора с главен елемент земя проявяват съчувствие към останалите и са отговорни. Елементът земя обаче може също така да бъде прекалено взискателен и да не желае да се променя или да се развива.

Метал

Цвят: Бяло (и металически цветове, такива като златистото)
Сезон: Есен
Посока: Запад, северозапад
Форма: Кръгла
Животно от календара: маймуна, петел
Добродетел: Справедливост
Качество: Ясна мисъл

Металът е елементът на бизнеса и финансовия успех. Той представлява ясната мисъл и строгата, морална позиция. Обаче металът може също да означава нож или меч, което показва, че металът може да действа и насилнически. Това може да обясни характерните за някои хора с главен елемент метал емоционални изблици и трудности при фокусиране на вниманието.

Вода

Цвят: Черно и тъмно синьо
Сезон: Зима
Посока: Север
ФормаНеопределена, променлива
Животно от календара: плъх, прасе
Добродетел: Мъдрост
Качество: Упоритост

Водата символизира знанието, мъдростта, общуването и пътешествията. Водата може да бъде или нежна (лекия дъждец), или буйна (ураганите). Водата е от изключително значение за живота на земята и тя храни всички живи същества. Водата обаче може също така да изрони и най-яките скали.

 

https://newage.bg/pette-elementa-vav-fan-shui 




Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: panazea
Категория: Технологии
Прочетен: 6845027
Постинги: 3990
Коментари: 11585
Гласове: 56403
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031