Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2022 18:57 - Коя е Света Вероника 2
Автор: panazea Категория: Тя и той   
Прочетен: 299 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

 Вероника , според християнската традиция , е жалостивата жена , която виждайки мъките на Христос , носещ кръста на Голгота и неговото лице , оцапано от кръвта и потта , го избърсва с една кърпа от лен , върху коята остава изображението на Христос . Това е така нареченото „Платно на Вероника ".

Името Вероника е латинският превод на името Беренике , Береника .

Превеждат го и като Фере Нике = Носеща Победата .

Други пък смятат , че е Вера Икона = Истинският Образ на Иисус Христос . Тази легенда е залегнала в чудесния разказ на Селма Лагерльоф „Легендата за Света Вероника ".

Света Вероника заминава за Европа , за да занесе думите На Христос . Оставя кърпата в Рим и се отправя към Южна Франция , където пропагандира учението на Христос .

Историкът Евсевий Кесарийски разказва , че Беренике произхожда от Кесария/Цезарея /на Филип , античната Панеа и че пред неговата къща се намирала статуя ,представляваща коленичила жена , с ръце поставени на челото на човек с кърпа на лицето, а наблизо има растение с терапевтично значение /билка/.

 

 Разказът на Селма Лагерльоф , които е много увлекателен

"Образ Господни на убрусе". Българска икона от 13 век, катедралата в Лион, Франция

Източно предание [редактиране]

Според легендата, разказана от църковния историк Евсевий Кесарийски, владетелят на малоазийския град Едеса (сега Уфа, Турция) Авгар бил болен от проказа. Той поискал от своя придворен художник Ананий да му донесе изображение на Иисус Христос, за чиито чудотворни лечебни сили бил слушал много. Ананий открил проповядващия Иисус и се опитал да го нарисува, но „не могъл да осмисли образа Божи“. След края на проповедта Христос измил лицето си и го подсушил с ленена кърпа (убрус), която след това дал на художника. На нея бил отпечатан ликът на Божия син - „Образ неръкотворен“. Това изображение се сочи като първа икона, създадена по свръхестествен път. 

* Евсевий Кесарийски  - Роден в Кесария , Ученик на Панфилий в школата , създадена от Ориген в Цезарея/Кесария/, спасява се от преследването на Диоклециан срещу християните и през 313г става епископ/надзорник/ с благословията на император Констанцин. Не е нападал ереста на Арий и затова е бил осъден на Антиохийския събор 325г . На Никейския събор се съгласява на компромис и подписва присъдата над Арий /Прости му ,Господи, никой не е съвършен/. В следващите години се опълчва на партията на Никейците .

Евсевий Кесарийски е наричан баща на църковната история. Роден е в Палестина. Получил е образование в училища в Йерусалим и Антиохия. Изучавал Платон, Филон и Ориген.

Неговото най-важно съчинение "Църковна история" е пълно описание и хронология на ранното християнство, от неговото създаване до 324 г. При нейното написване Евсевий използва не само всички големи църковни библиотеки по това време, но и на редица държавни архиви. "Църковна история" и до днес е основен източник за ранните години на Ватикана и християнството.

Карта на Древна Палестина по времето на Новия Завет 

www.pravoslavieto.com/bible/maps/NZ_Palestina.htm

Древна Палестина по времето на Стария Завет http://www.pravoslavieto.com/bible/maps/SZ_Palestina.htm 
Карта на пътуванията на ап. Павел 
http://www.pravoslavieto.com/bible/maps/NZ_ap_Pavel.htm 
http://www.pravoslavieto.com/history/03/260_Evsevij_Kesarijski/index.htm 
https://panazea.blog.bg/hobi/2012/04/13/koia-e-sveta-veronika.939459?reply=3760201

 

   






Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: panazea
Категория: Технологии
Прочетен: 6894354
Постинги: 3990
Коментари: 11585
Гласове: 56448
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930