Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2021 20:20 - Къде отиваш, Господи
Автор: panazea Категория: Тя и той   
Прочетен: 757 Коментари: 3 Гласове:
6

Последна промяна: 04.12.2021 21:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

Quo vadis, Domine? (в переводе —  «Камо грядеши»

Quo vadis: Powieść z czasуw Nerona – powieść historyczna Henryka Sienkiewicza.

Quo vadis (на полскиPowieść z czasуw Nerona; от латински „Къде отиваш“) е исторически роман на полския писател Хенрик Сенкевич от 1895 г. Заглавието е заимствано от житието на Симон Петър, който напускайки Рим, среща Христос и го пита: „Господи, къде отиваш?“. След като Христос отговаря, че се връща в Рим, за да бъде разпънат отново на кръста, Петър се отказва да напусне Рим и се връща, за да приеме мъченическата смърт.

Quo Vadis (превод от латински: „Къде отиваш?“) е американски епичен, исторически, драматичен филм от 1951 година, направен от Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) в Technicolor. Режисиран е от Мервин ЛеРой и продуциран от Сам Зимбалист, филмът е по сценарий на Си Ен Берман, Соня Левиен и Джон Лий Махин и е адаптиран по едноименния роман на полския писател Хенрик Сенкевич през 1895 година. Музиката е композирана от Миклош Рожа, а оператори са Робърт Съртийс и Уилям В. Скал.

Във филма участват Робърт ТейлърДебора Кар, Лио Ген и Питър Устинов. 

Действието се развива в античен Рим, около 64 г., по времето на император Нерон. Това е изключителната история за падението на една от най-великите империи, за разврата и падението на ценностите, но и за спасението (в лицето на новата християнска вяра).

Главни действащи лица са: император Нерон, Петроний, Виниций, Лигия.

Романът носи на Хенрик Сенкевич Нобелова награда за литература през 1905 г.

Младият августианин Марк Виниций се влюбва в Лигия, дъщеря на вожда на едно от варварските племена, граничещи на север с Римската империя. Тя е изпратена като заложница в Рим като гаранция за мир като съвсем малко момиче и е израснала в дома на Авъл Плавций, бивш римски военачалник. Жената на Плавций – Помпония Грецина, е тайна християнка и възпитава Лигия в духа на новото учение. Виниций е влюбен до полуда и иска на всяка цена да има Лигия. Чичо му Петроний, влиятелен патриций, ползващ се с доверието и приятелството на Нерон, успява да уреди насилственото преместване на Лигия в дома на Виниций. Лигия, въпреки че също е тайно влюбена във Виниций, не желае да напуска дома на Плавций и да става наложница на младия патриций заради християнската си вяра. Тя успява да избяга от Виниций и се скрива в един от бедните римски квартали заедно с верния си слуга Урс. Отчаяният Виниций успява да я намери след дълго търсене, но силният Урс го наранява сериозно. Въпреки всичко лошо, сторено от Виниций в безумното му търсене, християните го приемат приятелски и го лекуват дълго време, водени от филантропичните си възгледи. Младият августианин е силно впечатлен от новото учение, проповядващо мир, любов и обич към враговете, непознати на неговото войнишко сърце. В бедната колиба, където е лекуван, живеят Лигия, Урс и Апостол Петър, един от учениците на Христос, който запленява душата на Виниций с думите си, кръщава го и благославя любовта на младия патриций и Лигия.

Безгранично щастлив, Виниций отива по задължение заедно с императора в Анций, градче близо да Рим. Цезарят, за когото са по-важни музиката и изкуството, отколкото римския народ и държавата, желае да бъде велик артист и да остави диря в историята, задминавайки ОмирВергилий и Орфей.

„Факлите на Нерон“, репродукция на картина на Хенри Семирадски, 1882

Докато Виниций заедно със свитата на Нерон е в Анций, в Рим избухва страшен пожар. Понася се слух, че императорът, търсейки поетично вдъхновение, е запалил града. Виниций веднага заминава за Рим. В пламъците на пожара младият августианин търси отчаяно Лигия и я намира в християнската общност, приютила се край града след чудовищното бедствие. Императорът, уплашен от надигащото се народно недоволство, стоварва вината за подпалването на пожара върху християните. Почти всички християни са заловени и пратени в римските затвори, очаквайки още по-страшна съдба. Нерон организира невиждани дотогава зрелища, за да угоди на римската тълпа, която се ръководи от максимата „Хляб и зрелища“. На арените в специално построени амфитеатри християните са разкъсвани от диви животни, разпъвани на кръст, избивани от гладиаторите и запалвани като факли. Христовите слуги посрещат смъртта безстрашно и смело, мислейки единствено за мъките на Агнеца и очакващия ги след мъченическата смърт живот. По-голямята част от християните в Рим са избити, а Лигия лежи в Мамертинската тъмница заедно с верния си слуга Урс. Жестокият император подготвя страшно зрелище: на арената Лигия е завързана за огромен бик, а Урс трябва да го пребори, за да я спаси. Пред любопитните погледи на римския народ и пред ужасения взор на Виниций се разиграва епична битка. Огромният лигиец хваща бика за рогата и след титанична болба успява да убие бика с голи ръце и да спаси Лигия. Римският народ е възхитен, а Нерон е принуден да освободи Лигия пряко волята си. Двамата влюбени заминават за Сицилия, където да бъдат в безопасност.

Нерон продължава да преследва християните, а след като разкрива заговора на Пизон, екзекутира голям брой влиятелни патриции. Самият Петроний е принуден да се самоубие. Над апостолите Петър и Павел от Тарс надвисва голяма опасност. Петър решава да избяга от Рим, за да се спаси от сигурна смърт. Но по пътя среща ослепително видение – неговият учител Исус Христос. Петър Го пита: „Quo vadis, Domine“ („Къде отиваш, Господи?“). Исус му казва, че отива в Рим, за да бъде разпнат втори път, понеже след бягството на Петър няма кой да пасе божието стадо. Тогава апостолът решава да се върне в Рим. След няколко дена е разпънат на кръст на Ватиканския хълм, а над лобното му място днес се издига катедралата, носеща неговото имеАпостол Павел също загива мъченически за Христовата вяра.

Но заедно с хилядите мъченици започва да загива и управлението на Нерон. Народното недоволство се изражда в бунт на галските и испанските легиони под предводителството на Галба, а императорът е принуден да бяга. За да не бъде заловен от преследвачите си, той се самоубива.

https://www.youtube.com/watch?v=W_pe-T2X5AY

https://www.youtube.com/watch?v=sF818bH-CoE

Paris Blues with Paul Newman & Joanne Woodward

https://www.youtube.com/watch?v=sF818bH-CoE

QUO VADIS? PART 1 OF 6 - TV Mini-Series (1985) https://www.youtube.com/watch?v=L5i7k4rMWaE

 











Тагове:   господи,   къде отиваш,


Гласувай:
6



1. lexparsy - Благодаря за припомнянето и препоръката
04.12.2021 20:55
Четох книгата от някакво старо рядко издание още като тийнейджър и бях много впечатлен! Беше рядкост. Не знам дали са я издали пак.
Нетърпелив съм да видя как са я филмирани!
Лекс

П. Спомних си че имаше и един сериен филм за Калигула, който на много хора ще им се стори скандален и дано е някой го е съхранил, или и той е изгорен от "инквизицията"...
цитирай
2. panazea - Благодаря за коментара , Лекс.
04.12.2021 21:12
lexparsy написа:
Четох книгата от някакво старо рядко издание още като тийнейджър и бях много впечатлен! Беше рядкост. Не знам дали са я издали пак.
Нетърпелив съм да видя как са я филмирани!
Лекс

П. Спомних си че имаше и един сериен филм за Калигула, който на много хора ще им се стори скандален и дано е някой го е съхранил, или и той е изгорен от "инквизицията"...

И книгата и филма си заслужават.
Аз , Клавдий е също много интересен.
Не знам дали го има в тубата , защото много филми изтриха.
цитирай
3. lexparsy - Уаууу, и аз съм гледал и "Аз , Клавдий"..
04.12.2021 21:38
Дано някой е съхранил в архивите си тези филми и са оцелели!
Познавам един възрастен човек който има огромна стара видеотека с филми за да ги презапиша ако има оцелели и чистосърдечно ми се иска да му спретна обир... :-)))
Лекс
П. А този човек е съратник на същствуването на истинското БЗНС наСтамбошийски, който и което комунистите умишлено затриха и подменха и пак затроха, и ако взема едно интервю от него ще трябва да "демократите* да ми изпратят Мъже в Черно..., :-)))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: panazea
Категория: Технологии
Прочетен: 6841031
Постинги: 3990
Коментари: 11585
Гласове: 56402
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031