Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.06.2023 20:53 - Дълбоко повреденият двигател на F-35 нарасна с 38 милиарда долара допълнителни разходи за поддръжка - загуби, еквивалентни на цената на почти 500 нови изтребите
Автор: radostinalassa Категория: Технологии   
Прочетен: 1055 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 04.06.2023 20:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
MILITARY WATCH


Дълбоко повреденият двигател на F-35 нарасна с 38 милиарда долара допълнителни разходи за поддръжка - загуби, еквивалентни на цената на почти 500 нови изтребителя


 Двигателите Pratt & Whitney F135 на стелт изтребителя F-35 са стрували на Пентагона 38 милиарда долара неочаквани разходи за поддръжка, според нов доклад на одитори от Службата за отчетност на правителството на САЩ.
Капацитетът на охлаждане на двигателя по-специално е напълно недостатъчен, за да отговори на изискванията за мощност на сензорите и електрониката на изтребителя, като F135 е пуснат в експлоатация, когато F-35 все още се концептуализира като много по-лек и по-евтин изтребител с по-ниски изисквания за мощност, по-близо до размер на своя предшественик F-16.
Двигателят получи нарастващи критики през последната година, като ролята му е особено критична за въоръжените сили на Съединените щати и за НАТО в по-широк план, тъй като F-35 е единственият изтребител след четвърто поколение в производство извън Китай и Русия - и единственият аналог конкурент на ниво на китайския стелт изтребител J-20 по отношение на авиониката, стелт и интегрирането на ключови технологии от следващо поколение.
На F-35 разчитат военновъздушните сили на САЩ, флотата, морската пехота и службите на множество съюзнически държави от Япония и Южна Корея до Израел и бързо растящия брой европейски членове на НАТО, с липса на далеч сравнима конкуренция от други западни бойци, осигуряващи много голям пазарен дял. Изключително ниските нива на наличност на F135 и прекомерните нужди от поддръжка въпреки това продължават да приземяват F-35 с шест пъти стандартната скорост в сравнение с други класове изтребители, като служители на Пентагона подчертаха проблемите с модула за захранване на F135 като ключова причина за ниските нива на изтребителя, годни за мисия. 

 

  image F-35 (Lockheed Martin)

 

Ограниченията на F135 принудиха F-35 да изтеглят електрическа енергия и въздушно охлаждане далеч отвъд проектните си спецификации, като проблемът с прекомерното натоварване на двигателя се очаква да се влоши значително с надграждането на Block 4 за изтребителя. Въпреки че значително подобрява характеристиките на самолета, надстройката също така значително ще увеличи необходимия капацитет за охлаждане на двигателя.
Докладът на Службата за отчетност на правителството отбеляза, че докато главният изпълнител на F-35 Lockheed Martin откри проблемите с охлаждането през 2008 г. и поиска ревизия на проекта за справяне с проблема през 2013 г.,
Пентагонът отхвърли искането специално, за да намали разходите и да избегне по-нататъшни забавяния към програмата, която вече изоставаше много от графика и беше с десетки милиарди долари над бюджета.„Ръководителите на програмата решиха да продължат с оригиналния дизайн на двигателя F135 с разбирането, че ще има повишено износване, повече поддръжка и намален живот на двигателя, тъй като ще трябва да осигури повече въздушно налягане към PTMS, отколкото е предвидено от неговия дизайн, “, отбеляза той.
Получените загуби са приблизително еквивалентни на разходите за закупуване на 475 нови изтребителя F-35A от производствените линии, отразявайки факта, че поради множество фактори, причиняващи големи преразходи, експлоатационните разходи на всеки F-35 през целия живот намаляват производствените му разходи.
Получените загуби са приблизително еквивалентни на разходите за закупуване на 475 нови изтребителя F-35A от производствените линии, отразявайки факта, че поради множество фактори, причиняващи големи преразходи, експлоатационните разходи на всеки F-35 през целия живот намаляват производствените му разходи.
Получените загуби са приблизително еквивалентни на разходите за закупуване на 475 нови изтребителя F-35A от производствените линии, отразявайки факта, че поради множество фактори, причиняващи големи преразходи, експлоатационните разходи на всеки F-35 през целия живот намаляват производствените му разходи. 

 

  image F-35 с двигател F135

 

Проблемите с F135 подхраниха нарастващите призиви за разработване на нов двигател, който да задвижва F-35 и в крайна сметка да преработи стотиците вече построени изтребители. Фактът, че F-35 има едни от най-лошите летателни характеристики от всеки изтребител от 21-ви век и много по-ниска издръжливост от по-голямата част от китайските и руските изтребители, допълнително допринесе за призивите за замяна на F135. Електрическата установка беше изправена пред язвителни критики от страна на председателя на подкомисията по готовност на Камарата на представителите на въоръжените сили, конгресмена Джон Гараменди през май 2022 г., когато той  остропредложението F-35 да премине към разчитане на различен двигател от друг производител, казвайки, че това вероятно ще доведе до два различни двигателя, които „не работят“. „Може би двигателят не работи, което е проблем на Pratt & Whitney“, каза председателят. „Те скоро ще бъдат пред тази комисия. Ако са в публиката и ако слушат, внимавайте. Идвам при вас в много ядосано настроение. Давате ни двигател и той не работи, добре, че работи известно време, докато се разпраши и след това не работи. Какво по дяволите? Какво става тук?" Докато бъдещето на силовата установка на F-35 остава несигурно, през март беше съобщено, че Китай е поставил двигател от следващо поколение за своя изтребител от пето поколение J-20, WS-15, в серийна експлоатация .





Тагове:   Мангалите,   за,


Гласувай:
5



1. radostinalassa - Целта е да се прави оборот на ВПК...
04.06.2023 20:57
А ще нахранят негрите с изнудване на други страни като нашата, които имат алчни тулупи начело или някакви хамерикански идиотчета..
цитирай
2. radostinalassa - На тъпия манаф ще му съобщят по телефона...
04.06.2023 20:59
че внучката му се чувства като момче и ще я направят такова. Тъпак.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13139009
Постинги: 11561
Коментари: 18328
Гласове: 6661
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Ето я истината защо Русия нападна Украйна
26. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
27. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
28. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
29. Болкотерапия чрез молитвена поза
30. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години