Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.04.2012 11:13 - Битката на големите за човешките души
Автор: panazea Категория: Технологии   
Прочетен: 5437 Коментари: 2 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Гугъл смени своята политика за достъп до сайтове и за работа с лични данни на клиентите си. Това ме провокира да разбера какви мотиви ги ръководят в тяхната дейност . Ха , познайте ? Парите , разбира се ! И всички тези високопарни думи за световна електронна библиотека в полза на народите . Това е начин да държиш цялата информация в своите ръце . Ха ха ! Колко са прозрачни . И другите големи играчи се намесиха . Баварската Държавна библиотека доброволно свали гарда /гащите де /. Французите още се опъват ! До кога ще издържат ? Кой пуска вируси по Интернет Експлорера , за да изберем Гугъл за търсачка ? Ха , познайте де !

Гугъл е най-голямата световна клюкарка ! Пазете се от нея !

Води се голяма битка с нечисти средства . За да не съм в задушаващата прегръдка на Гугъл , аз си избрах Мозила ФайърФокс.

 

А моето мнение за Световното познание :

Идеите ни са от Господа ! И дарбите са ни от Небето . Даром сме ги получили и даром трябва да ги предадем !

Който взима пари за дарбите си , ще бъде лишен от тях ! Това е моето Верую !

С обич : Панацея ! 

Съдят "Епъл" за картел при електронните книги Компанията се договорила с пет големи издателства във вреда на конкурента си "Амазон" и потребителите


image

Американското министерство на правосъдието заведе дело срещу компанията "Епъл" и пет големи издателства, обвинени в картел за цените на електронните книги.

Издателствата, посочени в иска са Simon&Schuster (CBS), Hachette Book Group, Penguin Group (Pearson), Macmillan (филиал на германското издателство Verlagsgruppe Georg von Holtzbrinck) и HarperCollins (филиал на "Нюз Корпорейшън" на Рупърт Мърдок).

Три от издателствата обаче - Simon&Schuster, HarperCollins и Hachette Book Group, започнали

преговори за извънсъдебно споразумение

"Епъл" убедил издателствата да променят начина на определяне на цената на електронните книги, които до този момент се разпространяваха главно чрез електронния четец Kindle на "Амазон".

"Епъл" обаче налага от април 2010 г. таблета си iPad.

Докато "Амазон" определяше сам цените на електронните книги, повечето от които продавани за 9,99 долара, "Епъл" установи нова система, при която не крайния търговец, а издателите определят цената.

Условието на компанията, основана Стив Джобс е обаче никъде издателите да не предлагат по-ниска цена, отколкото в магазина на "Епъл". При това компютърната компания взима 30% от комисион от всяка продажба.

В резултат на това цената на електронните книги се увеличи -

при най-продаваните заглавия с между два и пет долара, а "Амазон" беше принуден да ревизира отношенията си с издателствата.

Властите в САЩ обвиняват пряко Стив Джобс за налагането на неизгодния за клиентите модел.

От "Епъл" ясно са разбирали, че участието им в тази схема ще доведе до по-високи цени за потребителите, посочва съдебният иск.

В документа е цитиран и Джобс да казва: "...клиентът плаща малко повече, но все пак това искате и вие [издателите-б.ред.]". От Купертино засега отказаха коментар.

Установяването на картелното споразумение станало на няколко срещи,

провеждани между 2008 и 2009 г.

Участниците - висши ръководители, са се срещали в луксозни ресторанти на всеки четири месеца, за да обсъждат "поверителни неща за бизнеса си и конкуренцията, вкл. цените, на които "Амазон" продава електронните си книги", твърди се още в иска.

Амазон продаде повече електронни книги от твърди корици От април до юни разликата в продажбите е 43% в полза на електронните

image

20.07.2010 15:50

Най-голямата компания за продажба на книги по интернет Амазон обяви, че през второто тримесечие на годината пласираните електронни книги превишават хартиени издания с твърди корици.

За периода от април до юни компанията е продала с 43% повече електронни книги, които могат да се четат чрез електронното устройство Киндъл (Kindle), отколкото печатни книги
с твърди корици. Електронният вариант стана достъпен преди близо три години.

Само през юни са продадени с 80% повече електронни отколкото книги с твърди корици, обяви Амазон, без обаче да предостави точни данни за продажбите на двата формата.

Нарастването на продажбите на електронни книги бе стимулирано от поевтиняването на хардуера на четящите устройства, отбелязва Джеф Безос, основател и главен изпълнителен директор на Амазон.

Елекронните книги могат да се четат също така чрез устройства на други компании като айФон (iPhone) и айПад (iPad) на Епъл (Apple) или на преносими компютри.

Сред 630 000-те заглавия в електронен формат, които се предлагат от Амазон, над 510 000 струват под 10 долара, отбеляза компанията, без да посочва цената на печатните издания. 

Амазон не включва в тази статистика близо 1,8 млн. заглавия в електронен формат, които предлага безплатно.

Данните не включват и продажбите на книги с меки корици, които по обем на приходите се равняват на над две трети от пазара, отбелязва Асоциацията на американските издатели.

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3138231

Бум на пазара на е-книги Продажбите са нараснали четири пъти през миналата година, основният фактор са намаляващите цени на устройствата


image 

Пазарът на устройства за четене на електронни книги се е увеличил над четири пъти през миналата година, достигайки 12,8 млн. броя, сочат данни на IDC.

За сравнение, през 2009 г. са били продадени около 3 млн. броя подобни устройства.

Наблюдава се особено стремителен ръст през четвъртото тримесечие на миналата година, когато обемът на продажбите се е удвоил спрямо предходните три месеца. Потребителите през този период са купили над 6 млн. броя четци на е-книги.

Катализатор за нарасналия потребителски интерес към подобни устройства е силното намаляване на цените им.

Лидер на пазара за е-книги е "Амазон" (Amazon.com), която през миналата година има над 48% дял от пазара с "Киндъл".

На второ място е "Барнс&Ноубъл" (BarnsAndNoble.com) с цветния модел NOOKcolor, позициониран между типичните четци на е-книги и мултимедийните таблети.

Челната петица допълват компаниите "Пандиджитал", "Ханвън" и "Сони". 

Великото книжовно дело на "Гугъл" Планът на интернет гиганта да създаде огромна електронна библиотека трябва да получи зелена светлина, пише сп. "Икономист"


image 

Според критиците това е безсрамен опит на ловък монополист да завземе най-ценната интелектуална собственост на света.

Според поддръжниците планът е похвално усилие от страна на обществено ангажирана компания да отключи съкровищницата на скритото знание.

Идния месец в американския съд ще се обсъжда споразумението, което"Гугъл" подписа миналата година с представители на авторите и издателите и което позволява на компанията да направи милиони книги достъпни онлайн, пише сп. "Икономист".

Случаят породи страсти, конфликти и теории на конспирацията, достойни за литературен блокбъстър.

Това едва ли е изненада. Споразумението, което урежда колективното дело срещу "Гугъл" и очаква одобрението на съда, представлява новаторски експеримент в трансформирането на думи, а и на цял един бизнес модел, от печатната страница към дигиталния свят.

Ако споразумението оцелее след проверката на съда, то може да стане модел за регулирането на правата за публикуването на електронни книги в други части на света. 

08.09.2009 16:48
Ето защо Европейската комисия организира свое собствено слушане по случая на 7 септември, за да разгледа сделката.

Действията на "Гугъл" вече са обект на критики във Япония, Германия и Франция, където някои издатели и писатели смятат, че това ще засегне техните търговски интереси.

Съгласно споразумението "Гугъл" има право да дигитализира по-голямата част от книгите, публикувани в САЩ, включително тези, които вече не са в печат.

След това компанията ще направи откъси от текстовете видими за търсачките, ще продава електронни книги и ще предлага пълен абонамент за цялата база данни на библиотеките и други институции.

"Гугъл" ще прибира 37% от печалбата, а останалата част ще отива в специален регистър, който ще плаща на притежателите на авторските права.

Издателите и авторите имаха срок до 4 септември да се оттеглят от споразумението, а онези които остават могат по всяко време да поискат "Гугъл" да изтрие книгите им от библиотеката. Дори

критиците на проекта признават, че той носи големи ползи на обществото

Като разреши проблема с юридическия статут на много произведения, които са обект на абсурдно дълги срокове на авторско право с неясен притежател, проектът ще направи милиони книги по-достъпни от всякога.

Изследователите от Манхатън до Мумбай ще получат незабавен достъп до томове, които иначе ще тънат в забрава. Библиотеките ще могат да предлагат на потребителите достъп до информация отвъд материалните книги по рафтовете, а авторите и издателите ще получават пари за отдавна пренебрегвани произведения.

Критиците обаче смятат, че рисковете са много по-големи от ползите. Те твърдят, че по този начин "Гугъл" ще стане опасен монополист на пазара на електронни книги.

"Гугъл" и регистърът могат да работят като картел и да вдигнат цената на абонаментите за институции до невероятни нива, казват критиците. Първото опасение е пресилено.

Вярно, споразумението дава на "Гугъл" изключителното право да сканира текстове-сираци - заглавия, притежателят на авторското право за които е неизвестен.

Тези книги са сравнително малка част от пазара и вероятно няма да са толкова ценни. Ако се окажат ценни, то тяхното появяване в архивите на "Гугъл" ще накара отдавна изгубените притежатели на авторските права да излязат на светло и да си поискат приходите.

След това те могат да продават дигиталните права за своите книги на други фирми освен "Гугъл", което ще засили конкуренцията.

Второто най-голямо обвинение на критиците е по-обезпокоително


Споразумението наистина създава законово одобрен картел за правата върху електронните книги, който може изкуствено да надуе цените на библиотечния абонамент.

В някои области, като музикалната индустрия, притежателите на авторско право трябва да подпишат официална декларация, че няма да злоупотребяват с позицията си по такъв начин.

В споразумението на "Гугъл" няма такова обещание. И все пак това не е причина проектът да бъде отхвърлен.

Така или иначе "Гугъл" има голям икономически стимул да направи електронната библиотека достъпна за възможно най-широка аудитория.

Повечето пари на компанията идват от онлайн реклами, така че колкото повече хора използват търсачката, включително библиотечния архив, толкова по-добре.

Освен това "Гугъл" има и юридически стимул да внимава. Споразумението постановява, че цените на абонамента за институции трябва да са достатъчно ниски, че да гарантират "широк достъп" на аудиторията до електроните книги.

Така че ако много библиотеки откажат да се абонират за услугата на "Гугъл", защото е прекалено скъпа, компанията може да отиде на съд. Тези предпазни мерки, разбира се, не са непоклатими и има вероятност да изплуват още антитръстови тревоги в новия дигитален свят.

Но теоретичните опасности от проекта трябва да бъдат измервани спрямо реалните и на практика съществуващи ползи, които тази електронна библиотека ще предложи.

Ето защо съдът трябва да одобри споразумението на "Гугъл", като в същото време отправи сериозно предупреждение към страните по него, че ще бъдат подложени на строг регулаторен контрол в обозримото бъдеще, смята "Икономист".

Ако съдът отхвърли проекта, голяма част от потенциално полезната информация ще остане буквално затворена книга.

Тройна коалиция срещу библиотеката на "Гугъл" Три IT гиганта се обединяват срещу "Гугъл" чрез алтернативния проект "Internet Archive"

27.08.2009 11:14

"Амазон", "Майкрософт" и "Яху"формират коалиция с цел противопоставяне на опитите на"Гугъл" да създаде най-голямата в света виртуална библиотека.

Трите IT гиганта се обединяват чрез алтернативния проект "Internet Archive" (Интернет архив).

Същевременно "Амазон", "Майкрософт" и "Яху" започват борба на юридическия фронт, оспорвайки юридическото оформяне на сделката, която би позволила на "Гугъл" да се превърне в главен източник на електронни книги.

През 2008 г. "Гугъл" постигна съгласие с издателствата и авторите, които допреди това обвиняваха мегатърсачката в нарушаване на авторските им права.

В съответствие с постигнатата договорка, "Гугъл" се съгласи да плати 125 млн. долара за създаването на база данни за авторски права, в която издателите и авторите да могат да регистрират своите творби, като получават възнаграждение.

Очаква се те да взимат около 70% от продажбите, а останалите 30% да остават за "Гугъл". 


Печалбата на "Гугъл" от продажби на книги с неустановени авторски права пък ще бъде 100%; такива книги, според различни оценки, съставляват между 50 и 70% от всички, издадени след 1923 г.

Съглашението съвсем основателно тревожи "Тройната коалиция".

От "Амазон" се опасяват, че онлайн продажбата им на книги на хартиен носител чувствително ще намалее след заработването на виртуалната библиотека на "Гугъл".

Книги се продават онлайн и през "Яху", а колкото до третия "коалиционен партньор" - "Майкрософт", IT гигантът отдавна търси начин да се пребори с "Гугъл" и всеки съюзник в тази борба, пък дори и принципно конкурент, е добре дошъл.

Google ще дигитализира над 1 млн. книги в Мюнхен Братя Грим, Гьоте, Шилер и други велики автори скоро ще бъдат достъпни през интернет чрез проекта на Google за търсене на книги Books.google.com. 07.03.2007 17:51

Баварската държавна библиотека в Мюнхен е първата в Германия, която предоставя на Google над 1 млн.  книги за дигитализиране.

Братя Грим, Гьоте, Шилер са само някои от великите автори, които скоро ще бъдат на разположение на всеки през интернет. Книгите ща бъдат достъпни онлайн чрез проекта на Google за търсене на книги Books.google.com.

Ще бъдат дигитализирани над 1 млн. произведения с изтекъл срок на авторските права. Това са текстове от историческите и специализираните колекции на Баварската библиотека (BSB-muenchen.de).

Между тях са и книги, издадени на френски, испански, латински, италиански и английски език.

С днешното споразумение отваряме нашите фондове за целия свят и така изпълваме със съдържание истинското предназначение на една библиотека - да съхранява и да предлага на всеки книги и знание, заявява пред "Шпигел онлайн" директорът на Баварската библиотека Ролф Грибел.Остър критик на проекта на Google от години е директорът на Френската национална библиотека Жан-Ноел Жанене. Той се противопоставя на идеите на глобалната търсачка и предупреждава за опасност от "културна хомогенизация", до която щяло да доведе желанието на Google да каталогизира знанието на света.

"Жанене се бои от свят, доминиран от англосаксонците. Желанието му е да противопоставиевропейска идея, но сега получава "удар в гърба", нанесен му от Мюнхен", посочва "Шпигел онлайн" (Spiegel.de).

Създадената през 1558 г. Баварска държавна библиотека съхранява над 9 млн. тома и 49 хил. продължаващи да излизат периодични издания. Призната е за една от водещите изследователски библиотеки в Европа.

В хранилищата й се пазят 89 хил. средновековни ръкописа и 20 хил. инкунабули (така се наричат първите печатни книги - до 1501 г.).

Библиотеката е известна с водещата си роля в развитието на дигиталните технологии и приложението им в библиотечното дело.

Търсачката за книги на Google се състои от два различни проекта. Единият е в партньорство с библиотеки и издателства, целта му е дигитализация и безплатен достъп.

Потребителите ще могат да виждат ограничен брой страници от едно издание, които отговарят на поставения в търсачката въпрос. Ако прояви интерес, потребителят ще може да купи онлайн или в книжарница въпросната книга.

За дигитализиране и използване през интернет на цели книги ще бъдат предоставяни от библиотеките само произведения с вече изтекъл срок на авторските права.

За всички останали през интернет ще бъдат достъпни само някои библиографски данни и не повече от два-три кратки откъса текст.



Тагове:   търсачка,


Гласувай:
10



1. mitkaloto - Който владее информацията-владее ...
13.04.2012 12:05
Който владее информацията-владее всичко.Поздрави!
цитирай
2. daan - :)
13.04.2012 12:34
во право си
и јас избрав мозила
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: panazea
Категория: Технологии
Прочетен: 6884721
Постинги: 3990
Коментари: 11585
Гласове: 56441
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930