Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2010 14:55 - Светите братя Кирил и Методий
Автор: panazea Категория: Технологии   
Прочетен: 9805 Коментари: 15 Гласове:
18


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                                           Че и ний сме дали нещо на светът .
                                      И на вси словяне книга да четат.


Всеки народ си има будители , пророци и светци ! Индийците си имат Буда/буден/ , евреите си имат Моисей , персите си имат Заратущра .На българския народ Господ е отредил Кирил и Методий , защото нашето предопределение е такова : Да бъдем просветители на славяните и света.
В Европа  две азбуки са се наложили, като са завладяли и другите материци : Латиницата и Кирилицата. С първата си служи Западна Европа , а с втората - Източна и Югоизточна. Светите братя Кирил и Методий са създатели на глаголицата , а техния последовател  св.Климент , комуто се преписва кирилицата.
Но ние винаги сме готови да се влечем подир чужди авторитети, поради пакостната ни склонност да не вярваме в себе си , възприемаме твърдението на чешкия славист Шафарик , че св.св.Кирил и Методий са гърци. Защо? Защото баща им бил не на гръцка , а на византийска служба в Солун. Веднага се примирихме с техния гръцки произход, като приписахме първите си решителни стъпки в областта на християнството не на нашенци , а на чужденци. В това отношение не малка роля изигра и нашето неведение. Ние не знаехме ,че "Восточната Римска империя - както казва Васил Априлов - е имала не само сановници и пълководци , с които тя се е гордяла ,и какъвто е бил Белизарий от българите/ За него се знае , че е роден в древното селище Германеа, сегашната Сепарева баня / , но има още и императори , какъвто е бил Юстин I,Юстиниан I, Юстин II и Македонец Василий , негли и други мнозина"/Български книжици , или на кое племе собствено принадлежи Кириловската азбука,с.11-12/
Само двама протестираха срещу погърчването на Солунските братя : Любен Каравелов , който в стихотворението си "Кирилу и Методию" горчиво подхвърли:
                                Шафарик ви "чисти гърци"
                                        учено нарече,
                                Без да гледа "В началото бе"
                                        Кой първи изрече
                                 на славянски бащин език 
                                        За своите братя,
                                 За българи, за чехите,
                                        За сърбо-хървати.
Преди него - Априлов в споменатата вече брошура.
След тях никой, или почти никой , не се залови с въпроса за народния произход на двамата братя, макар да беше посочен вече пътят от Априлов за установяването на този произход. И доскоро продължавахме за наш срам да пишем в учебниците ни ,че светите братя са гърци. Зер,бива ли да се опълчим срещу един такъв авторитет, какъвто е Шафарик? А доказателствата на Априлов , че Кирил и Методий са българи не само по майка ,но и по баща , са толкова ясни и убедителни , че по-ясни и по-убедителни не биха могли и да бъдат. Пък и добре , научно са обосновани. Според него:
1. За да изнамери някой азбука на кой да е език , която първо не е била , и после да преведе на тоя език такова произведение , каквото са нашите свещени книги , трябва да е доста ведущ на тоя език...
2. За да преведе някой нещо от един език на друг , трябва да знае съвършено тоя език , на който превежда. Когато да се преведе само Ветхия Завет , Птоломеите употребиха седемдесет тълковници/Септоагинта/, които бяха изучени във високите учебни учреждения в Александрия , която тогава цъфтеше в учението.
3. Следва да се заключи ,че Свещените книги не биха могли да бъдат преведени само от двамата братя.
4. Ако Кирил и Методий са били гърци , те не биха се наели да изучават славянски език , защото "греците , от вкоренялото в них изконно предубеждение и народна гордост , считат за унижение , ако се учат варварски език, както тий наричат сичките словенски наречия , за чтото те си имат елинският , когото толко тънко обработиха в цветущето време на нихната република.Тий могаха да изгонят римският язик и из канцелариите/мехкемета/ на своите победители римляне , и да воведат во Восточната Римска империя греческият или елинският,  който в сегашният си вид се е отдалечил от старият много повече , нежели сегашният български от тогавашният, что са говорили в девети век. Може да е само това причината , дето новите им победители , българите и другите народи зели да наричат Римската империя Греческа. Грецкото самолюбство се показвало секъде , каквото в гражданските и военните работи , така и в самата ученост.Който пристъпи общите правила на господствующата политика, той се почиташе за низък от греците, които бяха облечени и в грамогласното име на владелците на тогавашния известен свят. Как синовете на един знаменит римски сановник , който беше сотник в императорската служба, Кирил и Методий , да учат варварски език? Това щяха да го считат за низост, унижение , отстъпление от здравия смисъл. Това закореняло гръцко самолюбие се удържа и в турското им поданство и господства между них и досега. Нека в сегашното време ми покажат в Турция поне едного грека / не грекомана българина , които са много по Европейската Турция/ да знае совершено българският язик или да забере да го учи? От тия греци,дето живеят в Русия , дето се нуждаят заради сношенията си и търговията от руски език , мнозина ли учат децата си на руски?- и в самия Афини, столнината на новосоставленото Грецко кралевство, дето веке са учреждени сичките началните и високите училища, досега не преподават руски язик , който е толкова нужен на греците за отношенията им с Русия , която им покровителствува, и която така много нещо е направила за них. И така, кога имаме пред очите си неспорни доказателства ,че греците се отвращават от сичките словенски наречия , които им са толкова нужни, сега бева ли да се рече , че в това време ,кога още Империята им мерцаваше с какво да годе сияние ,тогавашните греци щяха да се учат на български?"
5. Всички стари паметници наричат езика на Кирил и Методий български. Пък и те "видимо показват в себе си българщината". Български го наричат и учените от времето на Априлов,например Бодянски/с.13-26/.
Но тези основателни съображения на Априлов  не бяха взети под внимание. Трябваше да минат близо 90 години ,за да се появи тоя път чужденец в защита на неговата теза. Това е братиславският професор Валери Погорелов. Той доказва българския произход на св. Кирил и Методий. Двамата братя са познавали отлично българския език. В преведените от тях текстове на свещени книги има езикови форми и обрати , които могат да се владеят само от люде , родени с езика , а не приобщени отпосле към него.
Знайно е ,че гърците не могат и днес да произнасят нашите шипящи звукове, вследствие на което нямат дори усет за тях. Даже грък ,раждан у нас , чиито прадеди са израстнали между българи , не могат да произнасят правилно думите с Ж , Ч , Ш . Затова изговарят "сисе" вместо "шише", и "заба" вместо "жаба" , както турците не могат за произнасят правилно звука С, затова казват Истифан, Истоян, Истамбул , вместо Стефан, Стоян , Стамбул.
С изнамирането на българската азбука и с превеждането на черковните книги за нуждите на българската църква се разрушават едновременно няколко догми. Най-важната е осветената триезичност при богослужението. Според нея Бог може да се славослови само на три езика : еврейски ,гръцки и латински. На тях бил написан и надписът на кръста Христов:"Този е царят Юдейски".
И изведнъж българският език без ничие друго благоволение , а само по волята на светите братя , се нарежда между тия езици , като им оспорва правото да бъдат само те свещени. Ако Бог е общ баща на всички , Той не може да не разбира и другите си синове на земята; следователно , не могат да не Му бъдат приятни молитвите , възнасяни към Него на техния език.
Делото на братята е обявявано за ерес. "Знае се с каква ярост и злоба се опълчи немското духовенство срещу въвеждането на славянски език от Методий и от неговите ученици в Моравско".
Делото на Кирил и Методий слага началото и на национална църква , начало, което не е още напълно осъществено в Запазна Европа. И Цариградската патриаршия и католическия Рим се виждат еднакво застрашени от него. Папата побърза да сложи преграда пред новите Христови апостоли , като ги повика в Рим на съд...Братята отстояват " правото на всеки народ , да пише и да се моли на своя език "...
"Има нещо гениално в идеята да се уреди независима национална българска църква , като се скъса с традициите на гръцкия език в богослужението"...
" Днес това може да изглежда просто и естествено , ала тогава то е било цяла духовна и политическа революция , като се знае , че тогава ни един народ в Европа , освен гръцкия , не е имал ни една книга на своя език"- Владислав Савич
image

Стилиян Чилингиров - Какво е дал българинът на другите народи 1938. с.17-23.
P.S.
Сега със сигурност знаем , че ако и да не са измислили сами азбуките : Глаголица , Кирилица , то поне са ги използвали по стара българска традиция за българското дело! Да преведет Свещеното писание на български , за да дадат на българите най-мощното объжие срещу гърците . Така  българите стават просветители на Света!

 Иван Вазов -Поля и гори
 
 Македонски сонети

 Не даваме я
!

Не даваме я, не - земята мила,

земята на светите ни отци.

Не даваме праха на Самуила,

ни славата на двамата светци!


Тя наша е! Тя с нази е носила

открай ярем и търнови венци,

да, наш е Солун, Шар, Пирин и Рила

и песните на нейните певци.


Не даваме, тъй как не бихме дали

завета на бащите си заспали,

зеницата на нашите очи!


Не даваме, дар бог стои отгоре,

дори в онез гори, поля, простори

светото слово българско ечи!

http://www.referati.org/polq-i-gori-makedonski-soneti-ne-davame-q/0/ref


 



Тагове:   Методий,


Гласувай:
18



1. bowman - ...
12.07.2010 15:44
Мнозина българи са дали по нещо на световната история, включително машината на която сега въвеждам тези редове. Голяма част от историята ни е потъпкана и забравена и в това са взимали участие хора които са се наричали българи дори.

Как се отнасяме към историята си зависи от личният ни избор и убеждение ,но :

"Всеки народ си има будители , пророци и светци ! Индийците си имат Буда/буден/ , евреите си имат Моисей , персите си имат Заратущра .На българския народ Господ е отредил Кирил и Методий , защото нашето предопределение е такова : Да бъдем просветители на славяните и света.
В Европа две азбуки са се наложили, като са завладяли и другите материци : Латиницата и Кирилицата. С първата си служи Западна Европа , а с втората - Източна и Югоизточна. Светите братя Кирил и Методий са създатели на глаголицата , а техния последовател св.Климент , комуто се преписва кирилицата."

Найстина ли св Кирил и св. Методи изчерпват всичко и то поставени на фона на будизма и Моисей ?! Мойсей не е Християнството както и Буда не изчерпва будизма , Глаголицата и кирилицата не биха били нищо без хората които са ги използвали и разпространявали с векове ...
цитирай
2. panazea - bowman,благодаря за коментара!
12.07.2010 16:04
Народът ни е будителски ! А братята ни дават средството! Ами важно е и средството. Както съм благодарна ,че имам комп и сега мога да се свържа с целия свят , след като нямам способността телепатия.
Нима смяташ тяхното дело по -незначително от това на Буда и Моисей? И защо , защото народите им са ги издигнали. Ами те са били ХОРА!
Идеята на постинга ми беше да напиша веднъж завинаги , че братята са БЪЛГАРИ и тяхното дело е за нас.
Омръзна ми да ги пишат византийски шпиони!
А на гроба на Кирил в църквата Сан Клементе в Рим стои надпис на гръцки и кой знае какво са написали гърците!
Тук акцентът е върху народността и значението на тяхното дело. Иначе сега щяхме да пишем на гръцки и в църквите да се пее на гръцки.
За създаването на азбуките , приемам тезата на Спароток , че те използват стари писмености в нашия ареал.
цитирай
3. newlogic - Ами да ти кажа чесно и аз съм се зам...
12.07.2010 17:46
Ами да ти кажа чесно и аз съм се замислял, дали Кирил и Методий, като са родени в Солун, не са Гърци. Но дори и да са гърци, това за мен не е толкова важно, важното е тяхното дело и къде са имали почва да го развиват. Ние трябва да сме горди с нашата азбука и писменост, защото малко или много ни прави различни и уникални.
Обаче това си има и ред несостатъци. Латиницата се е наложила в по-развитите държави и ние щем или нещем, трябва да се учим да четем и пишем на нея, ако искаме да сме част от глобалния свят.
Кирилицата създава много трудности за хората използващи латиница, заради различието на буквите, затова и българския език липсва в повечето софтуери. Българския се говори само в БГ, а за съжаление нашия пазар е твърде малък, за да окаже ефект върху световния пазар.
Затова и ние трябва да знаем минимум два езика в днешни дни, ако искаме да сме част от света. Но, трябва да внимаваме много и да правим всичко възможно, за да запазим родния си език, защото лесно можем да го загубим.
и по повод коментара на боуман - Да, има много известни изобретения, които са изобретени от българи или с участието на българи като компютъра, въздушната възглавница, електронния часовник и мн.други, но пак за съжаление това са българи, работили в чужбина. Изобретателните и умни хора винаги са били "прокудени" от родината, защото в нея никой не ги е оценявал напълно, защото както се казва " В България да си умен човек е порок", и всеки по-висше стоящ малоумник се опитва да подтиска по-умните от него, а такива малоумници не липсват въобще.
Затова аз бих благодарил на Господ, че е дал възможност на тези хора да се развиват изън пределите на България и да покажат на какво са способни. И най-важното, да прославят името на родината си, въпреки че тя ги е изпратила надалеч.
цитирай
4. bowman - panazea
12.07.2010 20:12
В родната църква , се говори на български защото това е било едно от условията за да бъде допусната в България. Глаголицата е създадена именно това да бъде възможно . Не подценявам делото на братята.
Моисей е бил религиозен водач, Буда също е създал религия която е имала и дълбока философия и мироглед. Братята са християнски светци и делото им е допринесло много за запазването на българската народност .
Делата им са различни и ми е трудно да правя сравнение между Буда , Моисей и Кирил и Методии, освен връзката им с религиите им те са се проявили и са запомнени и почитани за различни неща.
цитирай
5. panazea - newlogic, благодаря за коментара!
12.07.2010 21:02
Това , че трябва да пишем с повече азбуки всъщност ни развива повече!
Като трябва да учим повече езици , повече се развиваме! По ни е трудно , но няма загуба за нас!
Българите в чужбина всъщност разнасят нашата слава . Чужденците се учудват колко знаем ! Без майтап. Поздрав!
цитирай
6. panazea - bowman, аз уважавам твоето мнение !
12.07.2010 21:04
:))
цитирай
7. loli - Браво, звучи гордо и родолюбиво..!
12.07.2010 22:45
Ние българите сме способен народ и мъжете и жените. Животът ни е принудил да се справяме с трудностите и сме развили какви ли не способности, за да се съхраним като нация.. Един български мъж е поне 10 пъти по-можеш и способен от..
да вземем един германец..Била съм в Германия и видях, как за най-малкото нещо викат майстор..А българинът може много, той е рационализатор и прави от нищо - нещо..Същата е и българката, защото при този нисък стандарт на живот, който имаме, жената трябва да импровизира и да фантазира, за да живее семейството достойно.. За себе си мога да кажа, че съм изкарала толкова много курсове..за да зная всичко..за да не се плаша от ситуациите, които може да възникнат..нищо, че съм жена, трябва да умея много неща, за да съм свободна и независима и най-важното не хленчеща..
Прегръдка, платинена!:))
цитирай
8. panazea - Лоли , благодаря за коментара! Вярно е твоето мнение! Важно е да вярваме в собствените си сили! Прегръдка ! :))
12.07.2010 23:15
loli написа:
Ние българите сме способен народ и мъжете и жените. Животът ни е принудил да се справяме с трудностите и сме развили какви ли не способности, за да се съхраним като нация.. Един български мъж е поне 10 пъти по-можеш и способен от..
да вземем един германец..Била съм в Германия и видях, как за най-малкото нещо викат майстор..А българинът може много, той е рационализатор и прави от нищо - нещо..Същата е и българката, защото при този нисък стандарт на живот, който имаме, жената трябва да импровизира и да фантазира, за да живее семейството достойно.. За себе си мога да кажа, че съм изкарала толкова много курсове..за да зная всичко..за да не се плаша от ситуациите, които може да възникнат..нищо, че съм жена, трябва да умея много неща, за да съм свободна и независима и най-важното не хленчеща..
Прегръдка, платинена!:))

цитирай
9. penchoan - Българите са учители на човечеството. Бол-гури - големи учители
16.07.2010 23:33
Гръцката азбука е изменена извадка от старата тракийска писменост. Кирил и Методий са големи имена, но българите будители не се изчерпват с тях. Имаме десетина българи, равни и някои по-високопоставени, които са променили историята на света. Орфей е високо посветен, който въвежда кирилицата като писмо, донася на човечеството музиката. Боян Магът - син на Симеон и поп Богомил възстановяват истинското християнство, благодарение на тях идва Ренесанса и днес съществува култура на Европа.
Отец Паисий написва "История славнобългарска", в която е събрана малка част от нашата история.
Учителят Петър Дънов проповядва Любовта и методите за внедряване на Христовото учение в живота. Добавя учението за Истината и донася Третия завет. Неговите лекции ще се изучават от цялото човечество през следващите две хиляди години.
цитирай
10. solinvictus - хубаво си написала, важно е делото, ...
18.07.2010 15:02
хубаво си написала ,важно е делото ,подкрепата на българите и техните владетели!
тази азбука е почти като коптската с много малки разлики .
Няма начин да са българи штото фанариотите кво ша праят и Третият Рим ,най мого да надуват "вувузелата" хехехе
има дискусия в един форум ще ти я покажа да я прочетеш за инфо ,хехе ей така
поздрав
цитирай
11. анонимен - Стига разединение де! Всеславянско обединение! Всичко изопачавате!
18.07.2010 21:09
Кирил и Методий са от всеславянско значение. Защо използвате всеки повод за да разединявате славяните?
Дори използвате стихове на Вазов, който иначе през целия си живот е бил заклет славянофил?
Не забравяйте, че ако не беше панславянското движение в царска Русия, нямаше да има руско-турска Освободителна война и до днес да сме изчезнали като народ.
цитирай
12. solinvictus - да да тава са меко казано саветски ...
18.07.2010 21:19
да да тава са меко казано саветски газови предприказки!
Както знаеш войната от 1877 е копипейст на друга една от 1829 в която руснаците по същият начин минават Дунав бият се за Плевен Стара загора и т.н. подписват договора в Одрин.
Но в тази война те не виждат никакви български славяни а румелийци.
Даже един дибич бил готов да ги трепи с оръдията ако образували опълчение.
Ако си чел за съдбата на Георги Мамарчев ,вуйчо на Г.С.Раковски
ама Вие не Ви тряя да четете такива работи виж кво е написал пантев ,хехе

Пък руснаците са неблагодарници и за азбуката,и за Киприян,и за книгите,и за църквите и културата и изобщо кво ми пука за тях!
цитирай
13. анонимен - К`ви братя к`ва азбука
16.08.2010 14:38
Слен безрезултатните събори юстиниан е принуден да основе Първа Юстиниана с Българска Архиепископия със седалище Охрид и тази архиепископия си е имала свещенни писания на Български език с Българска азбука.
Всичко това обаче противоречи с общоприетата ЛЪЖА че сме покръстени в 865-та година и азбуката ни са я дали "солунските двама братя"
[Като кажеш "Кирил" обаче не ясно кой "Кирил" имаш пред вид. Двама са. Единият е роден в Кападокия и носи прякора Курил, другият е Константин, син на Лъв, който 50 дена преди смъртта си "става" Кирил. Т.е. Константин Философ няма дейност, в която да е упоменат и съществувал като Кирил. Той твори като Константин и Е "Кирил" едва 50 дни. Такава му се приписва, но се бърка явно с Кирил от Кападокия, който няма братя и е изобразяван в църквите винаги САМ]
http://www.bg-history.info/smf/index.php/topic,2015.0.html
цитирай
14. анонимен - ПАНСЛАВЯНСТВОТО
16.08.2010 14:43
Панславянството е използвано за идеята да ни ОСВОБОДЯТ от Северна Добруджа ШУмадийска околия ( Ниш, Пирот ), Македония, Беломорска и Източна Тракия.
Виждайки границите на Българската Екзархия на никой не му се е искало да има такава България и няма за какво да благодарим нито на ТОЗИ нито на ОНЗИ.
цитирай
15. анонимен - Дрън-дрън. Нито Кирил и Методий са ...
27.08.2010 14:05
Дрън-дрън. Нито Кирил и Методий са създатели на глаголицата, нито Климент - на кирилицата. Образовайте се малко, това, че са Ви промивали мозъка години наред, не означава, че е редно и Вие да продължавате в същия дух. Има ли вече интересуващ се от итсория на България човек да не знае, че глаголица е изплзвана още от гетите, а кириали - от коптите?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: panazea
Категория: Технологии
Прочетен: 6841525
Постинги: 3990
Коментари: 11585
Гласове: 56403
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031