Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2010 13:52 - Родолюбци за чиста от ГМО България
Автор: panazea Категория: Технологии   
Прочетен: 2422 Коментари: 7 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 http://vencislavomtatsat.blog.bg/izkustvo/2010/03/12/blog-vylna-protest-bylgarska-roza-loza-pshenica-ovoshki-i-ze.509734
Автор: bgzemia Категория: Политика   

ПРОТЕСТ 
“Родолюбци за чиста от ГМО България”.

13 март 2010 г., събота
11:00-13:00 часа
в градинката зад Народното събрание


"Георги Божинов: "Имаме интерес да запазим българските култури от генни изменения
12 март 2010 | 08:17 | Агенция "Фокус"
Начало / Народно събрание
София. България ще има огромна стопанска и икономическа изгода, ако в закон за генетично модифицираните организми (ГМО) се запише, че не могат да се провеждат дори и полеви опити с българската роза, с тютюна, с лозата, с овошките, със зеленчуците и пшеницата. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” депутатът от Коалиция за България Георги Божинов, член на Комисията по околна среда и води в Народното събрание.
„Това ще означава, че когато българският производител заяви, че той предлага свои продукти, че не само не предлага ГМО, но и че те не са били и в съжителство с генни мутанти и това ще бъде една цена и едно ниво. Това ще бъде едно основание на потребителя да избере българското в неговия ресторант, на неговия щанд, на неговия пазар и на световните пазари. Освен всичките страхове, които са основателни или не, ние трябва да осъзнаем, че имаме интерес да запазим традиционните български култури на този етап за определено време от генни изменения, от съжителство с тези генни мутанти и да получим своите икономически дивиденти”, каза Георги Божинов.
Според депутата законопроектът е минал през Министерски съвет без да отговаря на предизборните намерение и обещания на ГЕРБ, а това е голям политически въпрос.
„Не може да си заявил своята програма, че си за биологично земеделие и за зелена България, и да вкарваш диаметрално противоположен закон по своята същност и министърът да казва, че не е политик.
Когато срещнаха съпротивата на опозицията и на НПО-тата, от ГЕРБ започнаха и не до там обосновани редакции на закона, които доведоха до това да имаме приет от мнозинството законопроект, да има заявление на премиера, че с тези текстове не може да има отглеждане на ГМО, и в крайна сметка да стане ясно, че текстовете не вършат никаква работа и да почваме през нощта да мислим нови текстове. Така сериозни неща не се правят. Сега ни е срам да признаем, че е най-добре да приемем предложението на депутатите да отпадне предложението за отмяна на членовете 79 и 80 да си останат двата стари текста и да изпълним единствено изискванията на Европейския съюз от 19 април миналата година, които са претенции само за затягане на работата в регулирани условия. Претенциите, с които бяха направени другите изменения в закона, са неоснователни, ненужни и доведоха до цялата тази бъркотия”, посочи още Георги Божинов.

„Нима това значи, че българските граждани нямат право да изразяват позиция като граждани на свободна страна и пълноправни граждани на Европейския съюз. Отново ли сме в позицията да свиваме послушно опашки пред по-големия брат? Какво е това национално достойнство, което демонстрират управляващите, като забравят обещанията си, дадени на българските граждани само, за да угодят на един високопоставен чуждестранен политик”, пита реторично Людмила Савева, член на Инициативния комитет. 


СЪОБЩЕНИЕ ЗА МЕДИИТЕ

Уважаеми представители на медиите,

Можете ли да си спомните кога за последен път само в рамките на три месеца сте станали свидетели на пет граждански протести по един и същи повод? Със сигурност не е било скоро. В събота заедно ще намерим отговор на следните въпроси:

•   Какво събра на едно място българските майки, еколози, пчелари, готвачи?
•   Защо за пети пореден път само за три месеца има граждански протест срещу една и съща управленческа идея? 
•   Спази ли си премиерът Бойко Борисов обещанието, дадено пред българските майки, и да опази България от ГМО дори с цената на санкции?
•   Защо предложените до този момент тексове в Закона не гарантират, че дори в зоната НАТУРА 2000 няма да има ГМО?
•   Какви са прословутите ГМО-мартеници и има ли лек срещу „Монсантовски бяс”?  

За да научите отговорите на тези въпроси, заповядайте на:

ПРОТЕСТ 
“Родолюбци за чиста от ГМО България”.

13 март 2010 г., събота
11:00-13:00 часа
в градинката зад Народното събрание


Протестът се организира от инициативен комитет на родители и граждани и се подкрепя от редица неправителствени организации. С възрожденски и други традиционни български песни ще почетем нашата хубава и чиста земя. Ще закачим мартеници за здраве и плодородие – на дръвчетата, на граждани и на вас – представителите на четвъртата власт!

Въпреки обещанието на Бойко Борисов за “ГМО - само в лабораториите” ние продължаваме да протестираме, защото: 

•   В петък станахме свидетели на поредния фарс. Депутатите от ГЕРБ нарушиха закона за Народното събрание. Те гледаха един и същ законопроект едновременно в комисия, и в зала! От бързане да приемат един Закон, който не гарантира волята на народа – България, свободна от ГМО.
•   В същото време от парламентарната трибуна Цецка Цачева заяви: Няма да ви спаси протакането, просто няма да ви спаси!



•   в сегашния вариант Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за генетично модифицираните организми позволява отглеждането на двата одобрени в ЕС ГМ-хибрида - царевицата МОN810 и картофа “Амфлора”, дори и в зоните от националната екологична мрежа Натура 2000. Настояваме управляващите незабавно да въведат предпазна клауза за забрана на посочените видове ГМО.

•   в законопроекта отпада забраната за полеви опити с генетично модифицирани пшеница, лоза, маслодайна роза, тютюн, овошки и зеленчуци, съществуваща в досега действащия закон. Категорично настояваме тази забрана да се запази! 

Категорично заявяваме, че няма да отстъпим от законното си право на чиста храна и природа, което е гарантирано и от Конституцията. Ако народните представители за пореден път откажат да се вслушат във волята на 80% от българския народ, ще се възползваме от всички предвидени в законите протестни действия. 


Бележки за редактора:

Генетично модифицирани организми (ГМО): По дефиниция на Закона за ГМО и европейските директиви "генетично модифициран организъм" е организъм, включително микроорганизъм, в който генетичният материал е бил променен по начин, който не настъпва естествено при чифтосване и/или естествена рекомбинация. В това понятие не се включва човешкият организъм.

Законът за ГМО: Първият Закон за генетично модифицираните организми в България е приет през 2005 г. Дотогава почти няма регулация по отношение на освобождаване на ГМО в околната среда, прилага се само наредба, която не налага сериозни ограничения върху дейността. Законът бе рестриктивен, в сравнение с други подобни закони в ЕС. Новите промени в закона бяха приети на първо четене на 13-и януари 2010 г. Законопроектът бе приет с 89 гласа „за”; 36 гласа „против” и 1 „въздържал се”."



Тагове:   България,   ГМО,


Гласувай:
13



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Цветан Караилиев-кучетата си лаят
14.03.2010 08:03
а кервана си върви.За вредата от ГМО май не успях да прочета сериозна научна статия за вредата от тях.А и съм убеден,че са вложени в тях твърде много пари,този,който го е сторил,очаква бързи и добри печалби,значи си е направил сметката,че има огромен пазар при нарастващото население на планетата за тях.Така че въпреки пушилката,която се вдига по този въпрос,идва пролетта и съм 100%убеден,че някой някъде у нас вече е подготвил посадъчния материал.Без много шум и излишни крясъци ще го засади и накрая на сезона заслужено ше очаква високи добиви.Не е ли вече малко късничко за площадни викове?А и сигурен съм,че и миналата година са отглеждани,може би само като проби.Не искам да отчайвам някого,ама това си е жив пример за кауза пердута.
цитирай
2. panazea - Ние направихме много добрини на християните,
14.03.2010 09:29
а те отвърнаха с коварство !
Но Бог всичко вижда!
цитирай
3. анонимен - Тъпанари
14.03.2010 11:45
Всички ние, които сме си учили уроците по биология в училище и не сме взели пари за участие в платени митинги, сме готови да ви съберем пари за влака до Русе, където можете да се удавите в Дунава, както сега се давите в собственото си невежество и простотия. Голямото нещастие на България е простотията и глупостта, продажността е на второ място.
Лозанава, учителка по биология
цитирай
4. анонимен - No pasaran
14.03.2010 13:05
Бойко Борисов се оказа дребен лъжец. Евдокия Мънева се продаде, то и фамилията и е такава продажна. Но номерът с ГМО няма да мине.
цитирай
5. panazea - На една учителка по биология
14.03.2010 13:51
не прилича да употребява такива думи!
Имаме си институти . Създадоха се добри хибриди , разпространени в Европа .
Защо трябва да взимаме купешки?За да бъдем роби и да чакаме от друг за посев?
Ех , НАРОДЕ, за едно право дело не искаш да се обединиш!
500 години под турско , 130 години под руско!
Колко ти трябват под американско иго за да се освестиш!
Панацея!
цитирай
6. panazea - No pasaran
14.03.2010 13:53
Докато сме живи , няма да ги допуснем!
VENSEREMOS!
цитирай
7. анонимен - ГМО - СТИГА ЛЪЖИ И МАНИПУЛАЦИИ
28.04.2010 19:43
ПРИЕТИЯТ НАСКОРО ЗАКОН ЗА ГМО РАЗРЕШИ ОТГЛЕЖДАНЕТО НА ГМО В БЪЛГАРИЯ!!! ОТ СЕГА НАТАТЪК В БЪЛГАРИЯ ЩЕ МОГАТ ДА СЕ ОТГЛЕЖДАТ ГМО НА 7км ОТ НОРМАЛНИ КУЛТУРИ И НА 10км ОТ РЕГИСТРИРАНИ ПЧЕЛИНИ!!!

Ето какво гласи чл.80 от ЗГМО:
Чл. 80. (Доп. - ДВ, бр. 43 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2010 г.) Забранява се отглеждането и освобождаването в околната среда на ГМО, включително по реда на раздел II и раздел III от глава четвърта на този закон в следните територии:
1. в границите на защитените територии по Закона за защитените територии и в границите на защитените зони от Националната екологична мрежа по смисъла на Закона за биологичното разнообразие;
2. на отстояние по-малко от 30 км от границите на териториите по т. 1;
3. на отстояние по-малко от 10 км от стационарни пчелини, регистрирани по реда на Закона за пчеларството;
4. на отстояние по-малко от 7 км от площи с биологичен начин на производство на селскостопанска продукция;
5. на отстояния по-малки от тези, посочени в приложение № 2, по отношение на площи с традиционен начин на производство.

Покрай сагата с ГМО лъсна фалшивата природа на всички така наречени “зелени” партии и организации в България. Всичките се оказаха ментета, създадени за да обслужват интересите на управляващата олигархия. Новият закон не само, че не забрани, но напротив узакони както отглеждането на ГМО, така и вноса и продажбата му в България. Досега производители и търговци ни пробутваха нелегално ГМО в храните, а от сега нататък храните ще са пълни съвсем официално с ГМО, за което ще бъдем уведомявани по новия закон най-цинично с двойно по-големи надписи върху етикетите. Но какво стана със “зелените” и тяхните протести? Къде изчезнаха? Нали целта на протестите беше българите и децата им да не ядат ГМО?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: panazea
Категория: Технологии
Прочетен: 6881522
Постинги: 3990
Коментари: 11585
Гласове: 56440
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930