Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2023 10:27 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 350 ГРАДЪТ, ХОРАТА, ВРЕМЕТО И ...
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 939 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 22.03.2023 17:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 350
Градът, хората, времето и пространството
Нe свързани мисли 13


image



В своето развитие, само слабите формират в себе си качествата, които ги опазват – сервилност и приспособимост, подлост и двуличие, измамност. Характерното в политическото поведение на икономически богатите и силни страни, също е двуличието.
*
Украйна и България се различават много, по близостта и по отдалечеността си, от Русия. Двете страни и народи се отличават и по сервилността си.
*
Тези дни, учудването ми нямаше граници, минавах по ул. “Денкоглу“ и на ъгъла с „Христо Белчев“ видях разрушената къща! Заболя ме! Дали селянията, овладяла живота на този град, знае, какво прави? Там, върху сградата - за тях, беше сложена плоча за признателност на българите към историка и етнографа Михайло Драгоманов / 1841 – 1895 г. /, професор в Киевския, а от 1889 г. и в Софийския университет, тъст на професора по сравнителна литература, ерудита Иван Шишманов – българския учен, писател и фолклорист, министър на просветата, известен общественик!
А и двамата - приятели на украинската поетеса и революционерка Леся Украiнка, която, някога е посетила и София, и дома на своя съотечественик!
Не можеше ли Столична Община и пришълците, обладали Общинския й съвет, да решат да опазят този паметник на близката ни история - като градът го купи?!
Знам, че нямат отношение към съхранение на паметта му, но нали, техните деца и внуци ще живеят тук?
Кой знае?
*
Не изпитвам симпатия към никоя власт, ако не изпитвам симпатия - към културата й. Отрицателно е и отношението ми към народите, които трудно създават или пренебрегват културата, и паметта й.
*
Куриозно е съжителството в Мрежите на Интернет - на буболечки и титани, на малоумие и ерудиция, на виждащи и слепи, на чуващи и глухи! На наивни и коварни, на българи и някаква друга паплач!
*
Днешната българска архитектура е плод на архитектурен синкретизъм, което е много обидно, защото принизява творческите възможности на народа.
*
Човек се ражда в Средната Земя. Когато израства, тръгва сам с въображението и духа си нагоре, а с материалната си субстанция – надолу. Затова, когато умират – едни политат с духа си нагоре, а други, остават в Земята.
*
Миришеш на страх, подушваш ли го? – попитах един шмекер - доносник.
*
Не ни ли писна на всички - от интелектуални джуджета, от нравствени пигмеи, от изобилие на малоумие, убийства и крясъци?
*
Неприятни са чуждиците – адекватно, ресурс и ред други, които цапат красотата и богатството на уникалния, съвършения ни език. При това, има оригинални български думи и е смешна употребата им. В тях се съдържа част от живота ни през последния четвърт век. Измислени политици ги употребяват, за щяло и нещяло, вероятно, защото не познават родния си език. Мислех, че в службите работят по-образовани хора.
*
Обществото има нужда, пред него да се обсъждат огромните проблеми на градската среда, градоустройствените й метаморфози, битовите и интелектуалните постижения на гражданите, и придошлите. Трябва, непрестанно, да се обсъжда развитието на града – функционалните, транспортните, плановите и пространствените му проблеми. То е заинтересовано, а Националната телевизия е много подходящо място, нали е обществена.
*
Извоюваната по демократичен път власт използва, единствено и само - капацитета на своите партийни членове. Затова, разполага с ограничен ресурс от интелектуалното богатство на народа. Няма представа, няма и да има - как се управлява, няма цел и програма за действие, защото са й ненужни и затова се мота, оплетена в калчищата на посткомунизма!
*
„И магарето мърда уши“ – пише Иля Илф.
*
Българските журналисти приличат на играчи на кърлинг. Вярно и точно е сравнението, нали?!
*
Преди хилядолетие християнството по нашите земи се е съобразявало с природата, днес - само с политиката. Но и тогава, и днес обединените слаби изяждат, сам-сами - непокорните силни.
*
Корупцията е отражение на приспособимостта на човека, а недостига на административен и законодателен капацитет на държавата не ми позволяват да уважавам властта й.
мп / 2007 / 2017 / 2021 / 2023 г.
                    



Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1398078
Постинги: 1719
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930