Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2023 21:46 - Какво се случва във Франция - само недоволство от една антинародна пенсионна реформа или страната вече навлиза в социална революция? (+видеа)
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 2330 Коментари: 6 Гласове:
7

Последна промяна: 18.03.2023 08:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Екстремни протести, породени от маниакалността, с която неолибералния, антисоциален президент и проамерикански евроатлантик Еманюел Макрон налага на обществото пенсионната си реформа, заляха Франция, а улиците изглеждаха като по време на гражданска война.

image

В Париж в акцията на площад "Конкорд" са участвали няколко хиляди души, като полицията съобщава за 217 задържани, пише "Фигаро". Протести се проведоха и в Рен, Нант, Лион, Марсилия, Тулуза и други френски градове.

Протестиращите запалиха огън пред сградата на Националното събрание в столицата, като според в. "Монд" полицията е използвала водни оръдия и сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите. Протестиращите подпалиха кофи за боклук и улични мебели, като бяха регистрирани много пожари.

Кметът на Рен заяви, че е имало "огромно насилие" от страна на протестиращите, които по думите ѝ многократно са атакували кметството. В Марсилия протестиращите са изпочупили витрини на магазини и банки.

image

В четвъртък Франция навлезе в период на политическа несигурност, след като президентът Еманюел Макрон реши да прокара спорната пенсионна реформа през парламента без гласуване, като се позова на специален член на конституцията. След като опозицията се подготви за вот на недоверие, а профсъюзите заплашиха с нови стачки, Франция стана свидетел на драматичен следобед в политиката.

Сцените в Националното събрание, долната камара на френския парламент, в четвъртък изглеждаха като извадени от исторически драми, датиращи от революционното минало на страната, съобщава france24.com.

"Aux armes citoyens, formez vos bataillons", пееха депутатите от опозицията, докато в залата отекваше "Марсилезата" - френския национален химн, който призовава гражданите да вземат оръжие и да сформират батальони. "S"il vous plait, s"il vous plait", молеше Яел Браун-Пиве, председател на Националното събрание, която безуспешно се опитваше да въдвори ред в залата.

Заседанието беше прекъснато за две минути, преди министър-председателят Елизабет Борн да обяви задействането на член 49.3 от френската конституция, който дава на правителството изпълнителна привилегия да приеме законопроект без гласуване. Задействането на член 49, параграф 3 позволява на опозицията да отговори с вот на недоверие, а ако правителството не падне, законът може да бъде приет без гласуване.

"Днес сме изправени пред несигурност, която зависи от няколко гласа. Не можем да поемем риска 175 часа парламентарни дебати да се провалят", каза френският премиер, опитвайки се да надвика шума. "Въз основа на чл. 49, ал. 3 от конституцията ангажирам отговорността на моето правителство по законопроекта за пенсионната реформа."

Президентът Еманюел Макрон беше преизбран миналата година, след като в предизборната си кампания обеща да повиши пенсионната възраст. Репутацията му на икономически реформатор зависеше от способността му да накара французите да работят по-дълго, като повиши официалната пенсионна възраст от 62 години, която е най-ниската от всички страни в ЕС.

Първоначално френският президент предложи пенсионна възраст от 65 години, но през януари, когато представи плана за пенсионна реформа след месеци на разговори със синдикатите, работодателите и политическите партии, тя беше намалена на 64 години.

За Макрон това е "майката на всички реформи". За опозицията, особено за крайнолевия съюз NUPES (Нов екологичен и социален народен съюз), това беше "майката на всички политически опозиционни битки". Мощните профсъюзи във Франция също бяха на страната на опозицията и го показаха ясно с осем общонационални стачки през последните три месеца, които почти всяка седмица изкарваха по улиците над един милион души.

Докато и двете страни демонстрираха решимост, заплахата от член 49.3 - или просто 49.3, както е популярен - витаеше във въздуха. Това беше ядрена опция, която никоя от страните не желаеше и малцина си представяха, че ще се осъществи. Но сега, когато това се случи, Макрон е отслабен, Борн е особено уязвима, а Франция е в състояние на шок, тъй като политиците планират следващите си ходове, държейки страната в напрежение.

Един тревожен уикенд

Съгласно френската конституция, след като министър-председателят се позове на член 49, параграф 3, опозицията има 24 часа, за да внесе предложение за вот на недоверие.

Малко след обръщението на Борн в Националното събрание в четвъртък Марин льо Пен заяви, че нейната крайнодясна партия ще внесе предложение за вот на недоверие. Комунистическият депутат Фабиен Русел заяви, че такова предложение е "готово" от страна на левицата.

За да бъде внесен вот на недоверие в пленарната зала, предложението трябва да бъде подписано от поне една десета от 577-те депутати на Националното събрание.

След като бъде внесено предложението за вот на недоверие, Народното събрание трябва да изчака 48 часа, преди то да бъде обсъдено в залата.

Френското законодателство предвижда 48-часовия срок, за да може правителството да убеди нерешителните партии и да даде възможност на депутатите да вземат решение след внимателно обсъждане.

Вотът на недоверие изисква мнозинство, което означава минимум 287 гласа.

След като предложението за вот на недоверие ще бъде внесено в петък, гласуването вероятно ще се състои в началото на следващата седмица, което ще остави французите в състояние на повишена политическа тревога през уикенда.

Френските профсъюзи призоваха за нов ден на стачки и действия срещу реформата в четвъртък, 23 март.











Гласувай:
7



1. missana - Макрон е една американска подлога и нищо повече.
17.03.2023 21:52
Не ми се вярва французите да го издържат до края на мандата му.
Всъщност, няма да крия - Макрон и Шолц са ми безкрайно антипатични. Ако трябва да ги характеризирам само с две думи - политически изроди!
цитирай
2. iw69 - Прав си Мисана,
17.03.2023 21:58
и двамата са изключително антипатични американски памперси.
цитирай
3. kvg55 - iw69,
17.03.2023 22:20
Във Франция се водят битки с подръчни средства по улиците, а правителството не подава оставка. У нас за 2–3 ударени се вдигна шум. Много сме се разглезили.
цитирай
4. iw69 - Така е Краси,
17.03.2023 22:39
там преди да съборят правителството ще дадат заповед и за стрелба по хората.
Между другото го и правиха по време на протестите на жълтите жилетки, имаше стотици, ако не и хиляди ранени от гумени куршуми тогава.
цитирай
5. radostinalassa - Правят Майдан...
18.03.2023 13:58
както беше в Украйна. Макрон не иска да дава оръжия на нациките.
цитирай
6. iw69 - Франция
19.03.2023 19:38
вече е доставяла оръжия на укронацитата - далекобойните оръдия Цезар, няколко десетки колесни танкове и др.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4824158
Постинги: 2501
Коментари: 6279
Гласове: 16463
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031