Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2023 09:01 - © На крак, о парии презрени!
Автор: kvg55 Категория: Политика   
Прочетен: 2501 Коментари: 6 Гласове:
10

Последна промяна: 29.01.2023 09:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
29.01.2023г.

image
     На балотажа на 6–ти юни 2021–ва година за президент на Перу с 50,12 процента от гласовете беше обявен селският учител марксист Педро Кастийо
image
, кандидат на левичарската формация "Свободно Перу", смятана за "чавистка". Емблема на партията е молив, разположен по диагонал в червен квадрат. За Кастийо образованието е основно човешко право и то трябва да е качествено и достъпно за всички : 
image

Съвсем в духа на us–американската политика на Съединените щати това не се хареса на ДД и ЦРУ, които "предприеха мерки за изправяне" на политическия курс на Перу.
Всичко това може да се обясни с думите : Просто империализъм!
В крайна сметка Държавният департамент, Националния фонд за Демокрация (NED) и ЦРУ се добраха до успех – На 7 декември миналата година Конгресът на Перу, използвайки  концепцията за "морална неспособност", отне правата на Педро Кастийо като президент. Той беше арестуван по обвинения в държавен преврат и злоупотреба с власт.
"Всеки акт, противоречащ на установения конституционен ред, представлява нарушение на Конституцията и предизвиква намеса от страна на Въоръжените сили и Националната полиция на Перу", се казва в изявление, подписано от двата органа на сигурността.
Съдбата на Кастийо беше окончателно решена, когато той атакува мултинационалните корпорации, които контролират 80 процента от природните богатства на Перу. През април 2021 година в интервю за CNN той заяви, че "70% от печалбите трябва да остават за страната, а те [частните компании] да получават 30%, а не обратното, както е днес". Общите инвестиции в минната индустрия в Перу са $65 милиарда долара. Почти 40 процента от преките чуждестранни инвестиции принадлежат на компании в САЩ, Канада и Обединеното кралство.
През октомври 2022 година главният прокурор на Перу Патрисия Бенавидес обвини Кастийо в корупция и създаването на престъпна банда. Срещу съпругата на президента и двамата ѝ братя беше образувано наказателно дело, а снахата на Кастийо получи 30 месеца затвор за "участие в престъпна група".
На 7 декември Конгресът на Перу трябваше да обмисли започване на процедура по импийчмънт, но Кастийо реши да изпревари кривата : няколко часа преди гласуването за импийчмънт с указ той обяви разпускането на Конгреса и създаването на извънредно правителство. Неговият отговор беше пълната оставка на повечето от членовете на правителството и съвместното изявление на перуанските въоръжени сили и полиция, че Кастийо не е имал законовите правомощия да изпълни своя указ.
Тези действия на президента бяха възприети от цялата страна като "самопреврат".
Вицепрезидентът Дина Болуарте се противопостави на разпускането на Конгреса.
"Отхвърлям решението на Педро Кастило да наруши конституционния ред със закриването на Конгреса. Това е държавен преврат", обяви в Twitter бившият съюзник на Кастийо.
Съответно посолството на САЩ в Лима веднага заяви, че "категорично отхвърля всяко противоконституционно действие на президента Кастийо, което ще попречи на Конгреса да изпълни своя мандат".
Така да се каже, президентът беше изоставен от всички : Опитът за "самопреврат" на Кастийо също така накара представителя на Перу в Организацията на американските държави (ОАД) Харолд Форсайт да напусне поста си. "По морални и професионални причини не мога да имам никаква връзка с режим, който работи въз основа на укази", каза посланикът на среща на Постоянния съвет на ОАД във Вашингтон. Посланикът на Перу в ООН Мануел Родригес Куадрос също подаде своята "неотменима оставка" в лицето на това, което той нарече "държавният преврат, произведен в Перу". Адвокатът Бенджи Еспиноза, главният правен защитник на президента Педро Кастийо, също обяви, че се оттегля от защитата на президента от този момент, считайки, че има "разкъсване на конституционния ред" в страната на Андите.
Единствено президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор (AMLO) открито показа подкрепата си за него, обвинявайки "икономическите и политически елити" на страната, че са принудили Кастийо да "вземе решения", довели до уволнението му.
"Смятаме за жалко, че поради интересите на икономическия и политическия елит, от началото на легитимното президентство на Педро Кастийо, среда на конфронтация и враждебност се поддържа срещу него, докато не го накара да вземе решения, които са послужили на неговите противници, за да извършат неговото уволнение", написал AMLO в Twitter.
image

Андрес Мануел Лопес Обрадор поздравява Педро Кастийо 

Дина Болуарте вече положи клетва преди пленарната сесия на Конгреса и стана първата жена президент в историята на Перу. Болуарте встъпи в длъжност с призив за постигане на примирие между всички политически сили.
Но що за птица е Дина Болуарте?
Тя има репутация на говорител на така наречената хайверна левица (izquierda caviar), прякор в Перу за хора, които твърдят, че са леви, но които всъщност водят живот с известен лукс и заможност или чиито позиции са двусмислени и които нямат сериозен ангажимент за политически действия и лесно променят политическите си убеждения.
Болуарте е активен поддръжник на Клаус Шваб. Според перуанския ляв вестник Expreso, тя "възнамерява да предостави националното богатство на Перу на сребърен поднос пред световния елит". Акциите на световния лидер в добива на злато, американската корпорация Newmont Mining, стабилно установена в Перу, паднаха рязко след изявлението на Кастийо пред CNN, след което веднага тръгнаха нагоре след импийчмънта му.
image

Дина Болуарте усмихната рамо до рамо с Клаус Шваб 

Конгресът на Перу, с консервативно мнозинство, се отхвърля от повече от 90% от населението, според проучвания, но повече от 75% от перуанците също отхвърляха левия президент доскоро. Перу днес е страна, на която ѝ е писнало от политическата ѝ класа и е все по–социално стресирана с всеки изминал ден, експлозивен коктейл в държава, която е имала петима президенти през последните пет години, двама от които са освободени по политически процеси от Конгреса.
От уволнението от Конгреса на Перу на законно избраният президент Педро Кастийо не са изтекли и два месеца.
image

Законно избраният президент на Перу Педро Кастийо 

След десния държавен преврат започнаха протести в различни части на страната. Те преминаха мирно, докато военните не започнаха да стрелят по протестиращите. Общият брой на жертвите на демонстрантите достигна 60 души, според венецуелския телевизионен канал Telesur 
image

В Перу (население 33 милиона) масовите протести набират скорост с искане за незабавна оставка на действащия президент Дина Болуарте. Хиляди хора от цялата страна се стичат в Лима с искане за освобождаване от ареста на законно избрания президент Педро Кастийо, оставка на Конгреса (парламента) и провеждане на нови общи избори и Учредително събрание.
Лидерите на движението и социалните организации, особено от отдалечените департаменти (Арекипа, Пуно, Андауайлас), призоваха за "протестна мобилизация в Лима". Те възнамеряват да повторят "Похода на четирите суйо" (Суйо – четирите исторически региона на империята на инките), когато през юли 2000–та година хиляди перуанци се събраха в Лима от четирите краища на Перу за тридневен протест срещу тогавашния Президентът на Перу Алберто Фухимори. Масовите протести завършиха с оставката на президента.
Кастийо беше избран от мнозинството от хората, но имаше друго, дясно мнозинство (по–специално партията "Народна власт" на Кейко Фухимори, дъщеря на Алберто Фухимори) в Конгреса, което блокираше всички опити за реформи на левия президент. Не му позволяваха да работи. Стигна се до пряко унижение на държавния глава, когато Конгресът му забрани да прави чуждестранни посещения.
На 19 януари избухнаха жестоки сблъсъци между демонстранти и полицията в Лима. Под виковете "Долу президента!" и "Диктатурата ще падне!" започва голямо антиправителствено шествие. С автобуси и пеша хиляди хора в продължение на два дни се събираха в столицата със знамена и транспаранти, протестирайки срещу екзекуциите в градовете Аякучо и Хулиака. Град Хулиака стана сцена на най–кървавия ден на протести срещу правителството на Дина Болуарте. 18 протестиращи бяха убити, всички с полицейско огнестрелно оръжие, а беше убит и един полицай.
image

Хиляди протестиращи от различни региони на страната се събраха по време на голямо антиправителствено шествие в Лима на 19 януари 2023 година 

"Ние настояваме (де) факто това правителство да си тръгне. Узурпатор (визирайки Болуарте), ние не искаме повече наши сънародници да продължават да умират. Ние не сме в гражданска война и въпреки това тя убива нашите братя. Ние не искаме гражданска война", заяви протестиращият Виктор Перес пред информационната агенция EFE, съобщава France 24.
В Арекипа различни синдикати излязоха на Плаза де Армас, за да подкрепят стачката срещу Болуарте. Впоследствие ръководителят на микромрежата Zamacola Health, Хуан Аларкон, потвърди, че в този регион е съобщено за смъртен случай в резултат на репресиите на силите за сигурност по време на опита за превземане на летище "Алфредо Родригес Балон" – стотици протестиращи успяха да влязат в международното летище след като събориха оградата по периметъра на въздушния терминал.
Жертвата е идентифицирана като Джанкарло Кондори Аркана, на 30 години, който е получил огнестрелна рана в корема. Броят на загиналите нараства до 50 в резултат на полицейските и военните репресии срещу мобилизираните от миналия декември, съобщава Telesur.
С добро усещане накъде духа политическият вятър, главният прокурор на Перу Патрисия Бенавидес започна разследване срещу Дина Болуарте, министър–председателя Алберто Отарола и министрите на отбраната и вътрешните работи Хорхе Чавес и Виктор Рохас във връзка със смъртта на десетките протестиращи.
В района на Такна беше проведена мобилизация в знак на солидарност с жертвите на репресиите и в съответствие със стачката, призоваваща за оставката на Болуарте.
"Такна е солидарна с жертвите на репресиите в Хулиака (Пуно) и се придържа към #ParoNacionalPeru. Хиляди граждани се мобилизират по улиците на града–герой, за да поискат оставката на @DinaErcilia и Учредителното събрание. ��Многосекторни жени pic.twitter.com/GmDSsViYF6 – Силвия Бардалес Куиспе (@SilviaBardalesQ) 19 януари 2023 година" 
image

Според Управлението за сухопътен транспорт на хора, товари и стоки (Sutran), в 15:30 часа (местно време) са докладвани блокажи на 127 точки от националната пътна мрежа в 18 от 26–те региона, включително провинциите Лима и Ел Каляо .
От друга страна, профсъюзните центрове на Аржентина се мобилизираха на този ден в централата на посолството на Перу в Буенос Айрес, за да изразят своята солидарност с населението, отхвърляйки репресиите и искайки мир.
Протестите се засилиха в Перу от 7 декември 2022 година, когато Конгресът отстрани тогавашния президент Педро Кастийо и закле Болуарте в длъжност. Досега репресиите на силите за сигурност срещу демонстрациите са оставили най–малко 50 (засега официално 54) убити и стотици ранени.
"Искаме да централизираме нашето движение тук в Лима, което е сърцето на Перу, за да видим дали ще се движат", казва Доминго Куева, протестиращ в държавния университет на Сан Маркос, съобщава France 24.
image

Блокада на път, разположен в град Пукио, регион Аякучо 

Протестиращите отхвърлят предложението на Конгреса за свикване на общи избори за април 2024–та година и настояват смяната на администрацията да бъде пълна и незабавна.
Някои групи, главно селяни и коренно население, са останали в кампуси на университетите Сан Маркос и Инженеринг, подкрепени от студентите, за да участват в мобилизациите.
Властите са разположили значителни средства за сигурност. Само в Лима правителството нареди присъствието по улиците на повече от 10 000 агенти.
Като се има предвид ситуацията, президентът Болуарте отправи лицемерно телевизионно послание към нацията, в което протестиращите бяха обвинени, че са "насилствени" и че "нарушават върховенството на закона" и създават "хаос и безредици", за да "отнемат властта от нацията".
Президентът, който беше вицепрезидент на Педро Кастийо, но не подкрепи бившия президент в опита му да затвори Конгреса, се смята за "предател" от протестиращите, хора, които идват предимно от селскостопански и миньорски региони в южната част на страната и които настояват за предсрочни избори и серия от конституционни промени в Перу.
В сряда генералният секретар на Генералната конфедерация на работниците на Перу (CGTP), Херонимо Лопес, увери, че ако тези искания не бъдат изпълнени, в страната няма да има "нито демокрация, нито мир".
image

В разгара на хаоса, породен от протестите, изгоря историческа къща в центъра на Лима 

https://www.elconfidencial.com/mundo/2022-12-07/peru-presidente-castillo-gobierno-emergencia_3536503/
https://www.elconfidencial.com/mundo/2022-12-07/lopez-obrador-acusa-elites-peru-forzar-destitucion-castillo_3536722/
https://www.fondsk.ru/news/2022/12/10/o-smene-vlasti-v-peru-57907.html
https://www.telesurtv.net/news/peru-policia-represion-movilizacion-lima-renuncia-boluarte-20230119-0018.html
https://www.fondsk.ru/news/2023/01/22/massovye-rasstrely-v-peru-58285.html
https://www.france24.com/es/am%C3%A9rica-latina/20230119-centenares-de-manifestantes-empiezan-a-concentrarse-en-lima-persisten-los-bloqueos-de-v%C3%ADas




Гласувай:
10


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
29.01.2023 09:35
На крак , о парии презрени!
С парите-яко ощетени!

Краси, ти знаеш че демокрацията и пролетта имат един, най- голям защитник !Знаеш кой е той!
Той, както крокодилът пренася малките си с устата и той лапа демокрацията и пролетта и ги държи в устата си , на сигурно място!Да не им посегнят някои керати!

Сега е лято в Перу Но идва зима и може да се помисли за пролет , преди нея!
Плюс това е далече Перу от благодетеля си! Няма опасност от пролетна вълна на вятъра към него, да му мислят съседите на Перу! Може да се облажат от подранила пролет!?
цитирай
2. nedovolen - В момента съблогърът andorey е на ...
29.01.2023 09:41
В момента съблогърът andorey е на екскурзия в Перу. Пише репортажи с богат снимков материал, повече географско исторически. Интересно е да се прочете и види.
цитирай
3. kvg55 - leonleonovpom2,
29.01.2023 10:19
Сега в Перу е зимата на тяхното недоволство.
цитирай
4. kvg55 - До 2. nedovolen
29.01.2023 10:21
Кой знае къде скита из Андите andorey? Но ако не прати поне една снимка за протестите, е някаква либерастка блейка.
цитирай
5. nedovolen - Има специален репортаж в блогспота ...
29.01.2023 11:33
Има специален репортаж в блогспота си за протестите със снимки, значи не е от тези.
:)))
цитирай
6. kvg55 - До 5. nedovolen
29.01.2023 12:56
Е това "блогспота" ми е "тъмна Индия".
Но ще се допитам до системния ми администратор.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5753770
Постинги: 2808
Коментари: 25797
Гласове: 34176
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031