Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.06.2021 19:56 - Светът е застинал на прага на Трета световна
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 787 Коментари: 3 Гласове:
9

Последна промяна: 22.06.2021 19:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Дали войната в Украйна е неизбежна?

Светът продължава да е замръзнал на прага на Третата световна война.

Въпросът е дали войната в Украйна е неизбежна. Ескалацията, въпреки някаква привидност към успокояване, продължава.

Посланикът на Украйна в Берлин заяви, че ако страната му не може да получи членство в НАТО, тогава трябва да си "върне ядрения статут за собствена защита".

Преди това официални киевски представители заявиха, че страната, заедно с НАТО, се готви за война с Русия в Черноморския регион и затова участва в най-големия Defender Europe 2021 – ученията, които се провеждат през май-юни.

Джо Байдън по телефона потвърди "ангажимента на Вашингтон за суверенитета и териториалната цялост на Украйна в лицето на руската агресия в Донбас и Крим".

Ядреният сюжет на Киев, разиграван под диктовката на Нетаняху, който иска да прави от Украйна огледален сценарий на своите отношения с Иран и Палестина, заслужава особено внимание.

След разпадането на Съветския съюз Киев наследи 1700 тактически и стратегически ядрени оръжия. арсеналът съдържаше и 176 междуконтинентални ракети и 44 стратегически бомбардировача. Сред тях бяха 19 от най-новите по това време Ту-160 "Белият лебед".

На 23 май 1992 г. в Лисабон беше подписан протокол към Договора за СНВ-1, според който Казахстан, Украйна и Беларус се обявяваха за държави без ядрени оръжия, присъединяваха се към Договора за неразпространение на ядреното оръжие (ДНЯО) и обещаваха да прехвърлят всички ядрени оръжия на Русия, като наследник на СССР.

Но президентът на Украйна Леонид Кучма не бързаше да изпълни задълженията си и влезе в пазарлък със Запада и новата Русия.

През 1994 г. беше подписан Будапещенският меморандум, според който арсеналът от ядрени оръжия на територията на Украйна трябваше да бъде напълно елиминиран.

Украйна се присъедини към ДНЯО и трите ядрени сили – Русия, САЩ и Великобритания, гарантираха нейната сигурност. Киев получи 276 милиона долара от Вашингтон за изтегляне на оръжията.

Заявката за "ядрено въоръжаване" на Киев е още по-опасна, тъй като Киев няма възможност да разработва и произвежда ядрени бойни глави, камо ли да ги тества. Няма инфраструктура за съхранение и гарантиране на безопасността на ядрените оръжия. ако се обърнат към някого за помощ, това би означавало оттегляне от Договора за неразпространение на ядреното оръжие с получаване на строги санкции, предимно от Запада.

Разбира се, зад кулисите може да се покаже Нетаняху и да предложи на Киев ядрено оръжие.

От своя страна американските политици продължават да допринасят за ескалацията на напрежението в Украйна и по този начин да се отърват от Зеленски, който не е "тяхно момче". Те се опитват да убедят световната общност, че действията на Москва по отношение на Киев са предстояща атака срещу Украйна.

На 21 април Сенатът на САЩ одобри нова версия на законопроекта "За партньорство в областта на сигурността на Украйна". В прессъобщението се посочва, че "този закон увеличава и подобрява военната подкрепа на САЩ за Украйна и изпраща сигнал, че САЩ ще продължат да подкрепят народа на Украйна, способността им да се защитават и да извършат прехода на страната към демокрация".

САЩ поканиха Киев да участва в следващите учения на НАТО Europe Defender 2022, т.е. предстои ескалация на още по-високо равнище, като сценарият вече беше отработен с бившите социалистически страни в Източна Европа и тяхното приемане в НАТО.

Това се отработва сега и в Украйна, като ще настъпи смяна на режимите в Киев, за да се внася все по-голяма несигурност и подчиненост, заедно с въпроса дали войната в Украйна е неизбежна.

А заедно с него и въпроса дали светът е на прага на Трета световна война.

В началото да се върнем към януари и февруари - украинското правителство и парламент обявиха Минските споразумения за мъртви. Всъщност Киев никога не е имал намерения да ги спазва, но когато този забавител на войната беше премахнат, ситуацията стана наистина експлозивна.

Въпросът за Минските споразумения изведе на преден план отново лицемерието на Запада, въпреки че Русия не е страна по тези споразумения, тя ги подписа като гарант. Но Западът си избра да обвинява Русия за "неприлагането" на тези споразумения, въпреки факта, че всички знаеха, че именно Киев не иска да ги изпълни. Украинските военни започнаха да движат тежки сили към линията на контакта с Донецк и Луганск. Наред с танковете на Изток се местеше друга тежка военна техника, включително тактически балистични ракети.

Руският Генерален щаб следеше внимателно тези движения и реагираше.

Какво се крие зад формулировката "Руският генерален щаб следеше и реагираше"?

Следим военната и оръжейна тематика още от времето на Варшавския договор и отдавна сме разбрали, че НАТО си вярваше и вярва, че мантричните заклинания и някои глупави "демонстрационни" войски близо до границите на Русия ще ужасят Кремъл и руснаците, и че както тогава, така и сега целият аналитичен апарат на НАТО никога не е отварял учебниците по история или отново са решили да игнорират уроците по история, защото този път "руснаците със сигурност ще се предадат".

Трагична глупост.

Безкрайните западни провокации предизвикаха реакцията от Русия и руснаците например бързо възстановиха Първата гвардейска танкова армия.

За повечето понятието "танкова армия" означава малко или нищо. А "Гвардейска танкова армия" означава още по-малко.

Ще припомним, че това е армията, която пречупи гръбнака на нацистите през Втората световна война – тя унищожи или плени 5500 танкове, 491 самоходни оръдия, 1161 самолета, 1251 бронирани машини и бронетранспортьори, 49 794 оръдия от различен калибър, 1546 миномета, 5797 картечници, 31 064 превозни средства и друга военна техника. Първа гвардейска танкова армия премина от Курск до Берлин – повече от 3000 километра.

Освен това, тази танкова армия няма да действа изолирано, тя ще бъде пряко подкрепена от Западния и Южния военен окръг, от Балтийския и Черноморския флот (с най-новите руски хиперзвукови ракети) и от аерокосмическите сили. Дори мощният Северен флот и Каспийската флотилия, ако е необходимо, ще осигурят подкрепа за операциите в Централна Европа, благодарение на големия обхват на руските ракети.

Русия също съобщи, че ще удвои своите въздушно-десантни сили (в момента 4 въздушно-щурмови дивизии, 4 въздушно-щурмови бригади, 1 бригада за специални операции (приблизително 45 000+ войници).

В допълнение към тези десантни части руските военни могат да използват специални части (8 бригади на спецназа и 1 полк от спецназа).

Само част от тези части да отидат в Западния и Южния окръг, това е много повече, от това, с което НАТО може да се справи.

И тук възниква интересен въпрос – какви сили има въобще НАТО, които биха могли да се справят с подобна мощ?

Какво е НАТО днес?

Първо, това е коалиция от малки държави, която се опитва да събере смелост да лае по руската мечка, както десетки чихуа-хуа биха лаели по голяма кафява мечка. Наричат вече тези малки държави "проституиращи държави" – те не искат нито независимост, нито свобода, нито достойнство. Всичко което искат е САЩ да ги защити, когато лаят, а ЕС да им даде повече пари като награда за проституцията за колективния Запад.

Всъщност те не са наясно, че САЩ са световният шампион в унищожаването на държави, но по отношение на реалните победи във войните САЩ са един от най-големите губещи в историята (в този смисъл САЩ и Русия са пълни противоположности). Освен това ЕС е във фалит и в дълбока криза.

Разбира се, в НАТО има и държави, които преди са имали реална военна мощ и история на победи и загуби във войните – Германия, Великобритания, Франция и така наречената "Стара Европа".

Проблемът им е, че сега те са американски протекторати (колонии) и нямат собствена външна политика. Техните висши лидери, политически и военни, също са проститутки, като на "Нова Европа", така че макар че имат исторически опит, от който да се учат, те не могат да действат в съответствие с него, поради желязната хватка на САЩ върху политическото им гърло. Дори Франция, която се радваше на реална при такива лидери като Де Гол и Митеран, сега е безгласен и безпомощен протекторат и ционистко депо.

Остават САЩ. В крайна сметка има само два сегмента от въоръжените сили на САЩ, които все още са способни да се бият – ядрената триада (ако имат такава) и американските подводници (стратегически и атакуващи).

И двата сегмента използват предимно старо, дори изостанало оборудване. Проблемът с тези сили е, че могат да унищожат всеки враг, те могат да направят това само с цената на собственото си унищожение от руските контраудари.

И още нещо – никакво количество подводници и ядрени бойни глави не могат да "защитят" никоя част на Европа от руската атака (с традиционни сили или не), т.е. "не изкарвай мечката от бърлогата, ако не знаеш как да я върнеш там". И още нещо – "Русия никога не започва войните, тя ги завършва".

Ако се възприема НАТО като структура, американските войски са нейният гръбнак, но с навлизането на САЩ в най-тежката криза в историята им, той е напълно неспособен да изпълнява нормални задачи, камо ли да се бори срещу най-мощните сили на планетата.

САЩ никога не са водили истинска война, изобщо не са готови за това.

Руснаците са водили много войни, знаят ги и помнят. Хиляда години руска история са безкраен урок за подготовка за войни, още повече, че повечето войни, които Русия е водила, са войни за оцеляването, като в последната – Отечествената война, Русия загуби 30 милиона души и по-голямата част от икономиката си.

Заради това САЩ тласкат Украйна към открита конфронтация с Русия, като същевременно силите на САЩ/НАТО ще останат далеч от действието. Всъщност от гледна точка на САЩ/НАТО, след като Русия признае, че руските сили са се намесили, за да спрат украинското нападение, основната цел на атаката ще бъде постигната. Цяла Европа ще обвини Русия и Путин за всичко. Това, от своя страна, ще доведе до драматично влошаване на ситуацията със сигурността в Украйна и останалата част от Източна Европа. Новата "студена война" (с горещи нюанси) ще се превърне в определящ фактор в отношенията между Изтока и Запада.

Разбира се, всичко това са само ситуационни предположения, никой не знае дали тази война наистина ще се случи и ако се случи, как ще се разиграе.

Войните имат и още едно свойство – да започват случайно – поради недоразумение, поради неправилна оценка на намеренията на противника, поради провокация на трета сила. Има обаче ситуации, като сегашната, когато войната изглежда неизбежна.

Сега сме в такава ситуация.

Съединените щати наблюдават отблизо, като продължават да стимулират украинските власти да ескалират напрежението, тъй като Киев се движи в посоката, от която се нуждаят – към война.

Но Кремъл открито предупреди западните "партньори", че ако войната в Украйна се отприщи, нейният край ще бъде далеч от всякакъв вариант, който отговаря на Запада.

В същото време Киев започна да прави изявления, че: а) украинската армия е способна и желае да "освободи" цялата "окупирана от Русия" украинска територия, включително Донбас и Крим; б) Русия при всички случаи ще атакува Украйна; и в) че обединеният Запад трябва да помогне на Украйна, защото само украинската армия не позволява на руските азиатски орди да превземат не само Украйна, но и останалата част от Европа.

В случай на атака на Киев срещу Донбас, две неща са очевидни:

Русия ще победи напълно всяка комбинация от украински/натовски части;
САЩ и НАТО ще обявят състояние на частична война с Русия и ще създадат нова Берлинска стена по всяка линия на контакт, създадена от руската контраатака.
Разбира се, при този сценарий Украйна ще загуби най-много.

Но губещ ще бъде и Русия, тъй като вместо да се занимава само с нацисткия режим в съседство, Русия ще се окаже лице в лице с истерично параноичния и обединен от русофобията Запад, последвано от десетилетия нова гореща Студена война.

САЩ ще се възползват от основният си инструмент за колонизиране на Европа (НАТО), ще спрат "Северен поток-2" и всякакво сътрудничество между ЕС и Русия. Това ще направи европейската икономика неконкурентоспособна по отношение на САЩ, а американският военно-индустриален комплекс ще има време и пространство да продава много скъпа, но неефективна военна техника на всички европейски държави.

И тази стратегическа победа за САЩ няма да им струва нито един войник.

За Русия подобен изход би бил много лош и ще причини значителни политически и икономически щети на руските интереси.

Руската икономика просто не може да понесе тежестта на това, в което се превърна управляваната от нацистите Украйна – огромна черна дупка, която изсмуква огромни ресурси.

Ясно е, че нито вариант 1, нито вариант 2 са желателни за Русия.

Така Путин създаде трети вариант. В отговор на привидно непреодолимата ескалация на войната се случи нещо, което никой на Запад не очакваше. Путин, под предлог на редовно планирани военни учения бързо увеличи способностите на Русия близо до украинските граници. Русия разположи две армии и три въздушно-десантни дивизии в западните райони на Русия (включително в Крим).

Руснаците също прехвърлиха почти цялата си каспийска флотилия в Черно море. Руски военни кораби навлязоха в Черно море през Босфора. Всичките шест усъвършенствани дизело-електрически подводници от проект 636.3 преминаха в патрул. Накрая Русия разположи крайбрежните ракетни системи "Бал" и "Бастион", превръщайки цялото Черно море в руски опитен полигон.

И най-важното – Русия направи всичко това публично, посред "бял ден", като официално обяви военни учения без каквито и да било маскировки или трикове.

Но истинският адресат не беше Украйна, а Западът.

Ако САЩ+НАТО+ЕС и Русия се окажат на ръба на голяма война, като Москва разположи две армии и три въздушно-десантни дивизии (огромни сили, много по-големи и по-ефективни от всяка комбинация от сили на НАТО, Русия доказа, че може бързо да постигне решаващо числено предимство навсякъде срещу всякакви войски – НАТО или който се осмели да атакува.

И накрая, Путин се обърна директно към Запада в речта си пред Федералното събрание, когато каза: "Смисълът и съдържанието на руската политика на международната сцена е осигуряване на мир и сигурност за благосъстоянието на нашите граждани, стабилно развитие на страната. Русия има свои собствени интереси, разбира се има такива, които ние защитаваме и ще защитаваме в рамките на международното право, както всъщност правят и другите държави по света. И ако някой откаже да разбере това очевидно нещо, не иска да води диалог, избере егоистичен и арогантен тон, Русия винаги ще намери начин да защити позицията си."

Точно в този момент играта, замислена от американските стратези, се разпадна напълно.

Украйна не започна война срещу Донбас. Американските миноносци не влязоха в Черно море. Русия проведе учения, които никога не са се случвали в историята.

Висш пилотаж на стратегическа мисъл, когато реалната военна заплаха се елиминира чрез създаване у врага на разбиране за неизбежна загуба в случай на начало на активна фаза на войната, т.е. победа над врага, без да се навлиза в горещата фаза на войната.

Освен това след новите санкции срещу Русия, американският посланик в Москва беше изпратен до вратата с куфарите си.

Америка не е виждала подобно унижение през цялата си история.

Външният министър Лавров предупреди САЩ, че, ако въведат нови санкции срещу Русия, тогава Русия ще наложи ответни санкции срещу американския бизнес, капитализацията на чиито компании веднага ще падне под нулата и то в момента когато американският фондов пазар се срива. Точка.

И този въпрос се подкрепя от "Калибър", "Авангард", "Сармат", "Пересвет", "Циркон", "Посейдон" и т.н.

Това беше изявлението, което Путин направи в навечерието на срещата на върха по въпросите на климата, организирана от Байдън.

И точно преди обръщението на Путин руската ФСБ предотврати нов преврат в Беларус – втори за една година, по време на който заговорниците трябваше да убият президента на Беларус на 9 май, Денят на победата.

За май НАТО планираше най-големите учения в съседните страни на Беларус. Сценарият на учението: отблъскване на опита на Русия да побие коридора Сувалки през Полша – Литва и блокиране на Калининградска област.

Задачата на Украйна беше да отвлича вниманието на руските войски от намеса в тези събития, провокирайки в същото време мащабни действия в Донбас и близо до руския Крим. Или опция – да принуди Русия да се бие едновременно в две посоки – югоизточната част на Украйна и Беларус.

Вероятно по същото време в Сирия трябваше да се стигне до някакво изостряне, на което Русия реагира своевременно, особено в Средиземно море.

Вероятно Байдън и вашингтонските ястреби се надяваха, че денят на срещата на върха ще бъде предшественик на истинския триумф на САЩ. Към този ден обаче вече не се говореше за някакъв американски триумф. По-скоро налице беше ново геополитическо поражение на САЩ.

Освен това, в деня на срещата на върха по въпросите на климата, Путин обяви, че Русия ще е завършила преоборудването на своите предприятия в съответствие с най-модерните екологични стандарти до 2025 г.

С други думи, на климатичната среща на върха, свикана от американците, Путин прехвана стратегическата програма за климата от САЩ. Едновременно с това, Путин:

1. Посочи вратата за чуждестранни одитори с надписа "От Русия с любов".

2. Започна почистването на 5-та колона в Русия не само на екстремистката организация ФБК и западните НПО, но и в някои държавни медии.

3. Русия за шест месеца прекрати правото на чуждестранни военни кораби и други държавни кораби да се движат в три региона на Черно море.

4. Подписа указ за противодействие на недружелюбни действия на чужди държави.

И така, във вихъра на многобройните събития от последните 3 месеца поредната битка във Великата игра приключва.

Но не е приключила, т.е. както се казва битката е спечелена, но войната все още не е.

И така, след като Шойгу обяви приключването на проверката и даде команда за изтегляне на войските на местата на постоянна дислокация, значителна част от експертите обявиха, че Русия е постигнала напълно своите цели.

Стратегическите задачи, пред които е изправена Русия, остават нерешени и не могат да бъдат решени просто чрез преместване на войски през нейна територия. Но дори и в този случай говорим за постигане на конкретна, много важна, не само военна, но военно-политическа, но само оперативно-тактическа цел.

В началото нека определим какви задачи реши Русия с помощта на военната демонстрация близо до западните й граници.

Въоръжените сили демонстрираха способност бързо да победят всяка групировка, която колективният Запад (включително САЩ) е в състояние да събере на европейския континент. На Запада беше показано, че към 7-10-тия ден от операцията Русия е способна да създаде многократно предимство над Запада в конвенционалните оръжия по всяко време и точка на европейския театър на военните операции. В контекста на конвенционалните оръжия това е решаващо предимство, гарантиращо незабавна победа.

Това означава, че без използването на ядрено оръжие, Западът не може да спре движението на руската армия, докато не излезе на Атлантика.

В случай на ядрен обмен САЩ автоматично ще са въвлечени в конфликт, извън който се надяват да останат.

Това е наистина беше брилянтен мирен блицкриг, осъществен в условия на абсолютен дефицит от време.

От началото беше ясно, че две армии и три десантни части не могат да стоят без работа дълго време в полеви лагери на западната граница. Те трябва или да се използват по предназначение, или да се върнат на местата на постоянно разполагане. Тоест, Русия имаше максимум месец. Справи се за две седмици. Заплахата от провокация от американците в близко бъдеще с голяма европейска война е сведена до минимум.

Стратегическата задача на Русия – борбата за Европа – обаче не е решена.

Освен това имаме основания да смятаме, че САЩ все пак ще се опитат да организират военна провокация, може и ядрена. Какво дава основание да мислим така?

Първо, виждаме, че въпреки провала на конспирацията срещу Лукашенко американците запазиха твърда позиция по отношение на Минск и обявиха чрез устата на посланика в Беларус, "акредитиран" в Литва при Тихановская, че дните на режима в Минск са преброени. Тоест, те ще се опитат да подпалят Беларус в близко бъдеще.

По подобен начин се развива ситуацията в Украйна. Украинската армия продължава провокативни "учения" на границата с Крим. Обстрелът на Донбас се засилва. Зеленски прави провокативни изявления за Русия и Донбас.

В Европа американците мобилизираха Чехия, Словакия и балтийските държави за втора вълна на експулсиране на руски дипломати.

Включиха отново и България с някакъв Гебрев.

Защо?

САЩ просто нямат време и ресурси да преразгледат плана за общоевропейска война.

Вашингтон, принуден да бърза, действа вече напълно открито, така че няма причина да вярваме, че Москва не разбира какви са плановете на САЩ за близко бъдеще.

Следователно Москва подготвя своя контраигра, поне в украинската посока.

Не знаем какво ще измисли Кремъл този път, но от военна и политическа гледна точка едно от най-ефективните решения на проблема може да бъде бързо (в рамките на няколко дни) унищожаване на режима в Киев.

Първо, докато съществува той, Украйна ще е трамплин за антируски провокации и американците след поредното затишие отново ще го използват, за да провокират общоевропейски конфликт.

Разбира се, Зеленски можеше да избегне най-лошото, ако беше приел предложението на Путин, да възстанови преговорите в Минск да спре провокациите в Донбас и да започне реално изпълнение на Минските споразумения. Но отдавна е ясно, че той се страхува повече от американците, отколкото от войната, така че шансът за мирно уреждане на кризата е безвъзвратно загубен.

Русия показа, че има възможност да реши в близко бъдеще, оперативния и стратегически проблем на западните си граници.

Готов ли е Кремъл да се справи с него? Никой не знае това, но редица признаци показват, че е взето решение и стратегическата офанзива може да бъде разгърната дори без оперативна пауза, т.е. светкавично.

Ако приемем, че за Украйна се подготвя блицкриг, в който нейните въоръжени сили ще бъдат унищожени, преди да влязат в пълен контакт с народния милиционерски корпус на ДНР/ЛНР, нещата си идват на мястото. Ясно е, че след подобен конфликт Донбас никога няма да бъде украински. Нещо повече, той вече е практически интегриран с Русия във всички отношения и сертифицирането на населението, както показва опитът на Крим, може да бъде завършено, ако е необходимо, за година или две.

Има и много други "дребни неща", които подсказват, че решението за съдбата на Украйна вече е взето по принцип.

Сега говорим само за избор на удобното време за неговото изпълнение. Киев вече даде достатъчно причини за войната. И продължава да дава такива причини всеки ден.

Що се отнася до конкретната дата на операцията, нейната дълбочина и пост-украинската структура на територията под юрисдикцията на Киев сега никой не може да предвиди това.

В това отношение Кремъл напоследък прави изненади, които довеждат Запада до състояние на нервен срив.

Красимир Иванджийски, Строго Секретно 



Гласувай:
10



1. zaw12929 - ПАРИТЕТА Е ОСИГУРЕН: Русия доказа, ...
20.06.2021 02:59
ПАРИТЕТА Е ОСИГУРЕН: Русия доказа, че може бързо да постигне решаващо числено предимство навсякъде срещу всякакви войски – НАТО или който се осмели да атакува.
ТЕ ПОЧУКАХА, ТЯ ОТГОВОРИ: "ТУК СЪМ!- ЕЛАТЕ!"
цитирай
2. sekirata - Не се надявам изобщо на Америкат...
20.06.2021 11:24
Не се надявам изобщо на Америката-нато и ес
за мене те си гледат интереса ......като Турците..

ВСИЧКИ СА ЛЕШОЯДИ ...НАСТРЪХНАЛИ И ЧАКАТ УМИРАЩАТА БЪЛГАРИЯ
цитирай
3. iw69 - САЩ и НАТО
20.06.2021 19:26
нападат само ако си поне 10 пъти по-слаб от тях.
Русия е прекалено силна за тях, няма да посмеят да я атакуват подлягите.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4820849
Постинги: 2499
Коментари: 6276
Гласове: 16450
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031