Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2021 19:11 - Новата война ще се решава за секунди
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 1603 Коментари: 4 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
"Мъртва ръка" е върху хиперзвуковия бутон

Военен анализ на "Строго секретно"

В края на 2020 г. въоръжените сили на Русия извършиха широкомащабно учение на ядрените си възпиращи сили – стратегически и тактически.

Най-важни бяха стратегическите ядрени оръжия – две ядрени подводници и няколко стратегически бомбардировача с голям обсег.

Атомният ракетен крайцер "Владимир Мономах" за първи път в историята изстреля залп от 4 балистични ракети "Булава" от Охотско море по полигона "Чижа" край Архангелск.

Изстреляни бяха още две ракети – морската "Синева" – от Баренцово море, и сухопътна "Ярс" – от полигона Плесецк по мишена в Камчатка.

Освен това бяха изстреляни две крилати ракети Kh-555 и Kh-101 от бомбардировачи Ту-160 и Ту-95МС по цели на полигона край Воркута.

Подводницата от последно поколение "Владимир Мономах" никога не беше стреляла от Изток на Запад. Сложността на операцията беше, че екипажът провежда изстрелването на ракетата в движение на дълбочина повече от 50 метра.

В момента на изстрелването подводницата пропада десетки метри в морската дълбочина от задействането на праховите акумулатори, изхвърлящи ракетите от стартовите силози, които се запълват с вода. Поддържането й в хоризонтално положение е подобно на висшия пилотаж в авиацията. Съдейки по видеозаписите, екипажът на "Мономах" се справи с тази задача.

Ракетите "Булава" с минимален интервал една след друга – бяха изстреляни изпод водата.

В хода на ученията корабът на Северния флот "Карелия" извърши тестово изстрелване на модернизираната ракета "Синева". Това е едно от най-ефективните стратегически ракети в своя клас по отношение на "ракетна маса към тегло". Със своите 40 тона тя доставя до 10 ядрени бойни глави на разстояние повече от 11 000 км.

По време на учението "Стабилност-2008" тя постави световен рекорд за далечина на полета от 11 500 км.

Тези учения на стратегическите ядрени сили на Русия бяха свързани с проверка на системата за автоматичното им управление "Периметър", която на Запад се нарича "Мъртва ръка".

Както сме писали неведнъж, ако американците успеят да унищожат цялото политическо ръководство на Русия с първи ядрен удар, в действие ще влезе изкуствен интелект, който самостоятелно ще вземе решение за ответна ядрена атака срещу САЩ.

Такъв сценарий е бил отработван в последната проверка. На среща с ръководството на Министерството на отбраната и отбранителния промишлен комплекс Владимир Путин съобщи за създаването в Русия на "нов команден център за абсолютна защита, за управление, включително на стратегически ядрени сили".

Заслужава да се обърне внимание и на доклад на министъра на отбраната Сергей Шойгу, който каза, че изстрелването на двете подводни ракети и от стратегическите бомбардировачи се превърна в "заключителен етап на тренировките за управление на стратегическите ядрени сили. През последните години Русия наистина направи много за модернизиране на стратегическите оръжия.

Беше приета и отделна програма за модернизиране на предприятията, участващи в създаването на ракетни технологии. Резултатът от процеса е увеличаване на производството на балистични ракети от 10 броя годишно за всички ядрени сили на Русия до няколко десетки. Според командира на стратегическите ракетни войски до края на 2020 г. три полка от междуконтинентални балистични ракети влязоха на бойно дежурство. Това са около 30 нови ракети. Благодарение на това делът на съвременните комплекси е увеличен в стратегическите ракетни войски до 81%. До 2024 г. трябва да е 100%. По този начин във войските няма да има ракетни системи, произведени от Съветския съюз.

Според "Стратегическо ядрено оръжие на Русия", в началото на 2020 г. стратегическите ядрени сили на Русия са били въоръжени с 320 ракетни комплекса (през 2017 г. са били 286) от пет различни типа. Това са моноблоковите ракети "Топол"-45 - в Барнаул и Виползово, "Воевода" ("Сатана") - 46 в Домбаровски и Ужур, две УР-100 НУГТХ с хиперзвуков боен блок "Авангард", плюс 229 от най-модерните комплекси "Топол-М" и "Ярс" с шахтено и мобилно базиране – в Тейково, Новосибирск, Нижни Тагил, Йошкар-Ола, Иркутск и Барнаул.

Общо – 1181 разгърнати ядрени бойни заряда (според договора СНВ-3 Русия не може да има повече от 1550 бройки).

Залповото изстрелване от подводницата "Владимир Мономах" на четири "Булава" и изстрелването от подводницата "Карелия" на "Синева" показаха, че морският компонент е готов за незабавна употреба. В момента ВМС разполагат с 10 стратегически ракетоносци. Техните ракети носят до 656 ядрени бойни заряда.

В бъдеще тази групировка ще бъде заменена от нови подводници от класа "Борей". В момента в "Севмаш" в Северодвинск различна степен на готовност са подводниците по актуализирания проект "Борей-А": "Княз Олег", "Генералисимус Суворов", "Император Александър ІІІ" и "Княз Пожарски". Очаква се те да бъдат предадени на флота до 2024 г.

И други информации заслужават особено внимание – за хиперзвуковите оръжия на Русия.

В Оренбургска област продължава превъоръжаването на първото подразделение на руските въоръжени сили, оборудвано с ракетния комплекс "Авангард".

Въвеждането на такива оръжия не става бързо. Това изисква специален транспорт с агрегат. Сложните технологични операции продължават няколко часа.

Ще припомним, че хиперзвуковата ракетна система "Авангард" с междуконтинентален обхват и възможност да лети с 20 Маха направо опроверга някои физически принципи, залегнали в новите оръжия. Особено при системите, които използват за двигатели ядрени установки – "Посейдон" и "Буревестник", или свръхзвуковите "Кинжал", "Авангард", "Циркон", "Сармат" и т.н., с невероятната им скорост от над 20 Маха.

Така руснаците създадоха нещо, което никой друг в света все още не може. И отгоре на всичко го пуснаха в серийно производство. И в бойно дежурство.

Така се стигна до ситуацията, в която никой не вярваше – Русия за първи път в своята история е далеч пред своите противници, принуждавайки ги да седнат на масата за преговорите.

Путин предупреди: "Русия никога повече няма да позволи да се води война на нейна територия".

Отговорът й е на ново военно и геополитическо равнище – хиперзвуковото. Новата война ще се решава за минути и секунди с хиперзвуковите оръжия, с които Русия и Китай изпреварват САЩ и НАТО с десетилетия.

Въпреки че се занимаваме с оръжейната тематика от 50 години, даже и ние имаме проблеми да следим най-новите оръжия на Русия и Китай.

С една дума – "хипервойната е в хиперетап", в който скоростта се изчислява в секунди и минути.

Един пример: скоростта на звука, както е известно, е равна на 331 м/сек., във въздушното пространство 10 Маха се равняват на 3310 м/сек., т.е. за една минута тази ракета може да измине разстоянието от 200 км. Защитата срещу нея е невъзможна. При далечина до целта от 10 000 км ракетата стреля почти от упор – за 50 мин., т.е. толкова, колкото президентът на САЩ да слезе от Овалния кабинет в бункера под Белия дом. Ако успее.

Хиперзвуковата ракета, летяща с огромна скорост, може да порази всяка точка на планетата в течение на един час, като маневрира и коригира курса по време на целия полет и може да удари целта с точност до един метър.

Движейки се в плазмен облак ракетите остават максимално скрити и абсолютно невидими за системите за противоракетната отбрана. Никаква ПРО на САЩ. Заради това тези ракети превъзхождат всички образци оръжие, в това число и термоядрените боеприпаси.

Това означава, че налице е нова стратегическа ситуация в света с огромно превъзходство на Русия над САЩ.

По-просто казано – за един момент може да бъде обезглавен всеки противник и да бъдат парализирани неговите способности за съпротива и ответен удар.

Американците, въпреки старанията си, не успяха да създадат даже експериментален прототип на това оръжие. Руснаците обаче успяха да създадат не само прототип, но и пълноценен образец, който е готов за влизане в серийно производство. Това разбраха и в САЩ и паниката е тотална. Шах и мат.

На този фон в края на 2020 г. руският флот извърши тестове на две други ракети. От подводницата "Казан" беше изстреляна крилата ракета "Калибър" на 1000 км, а от кораба "Адмирал Горшков" – от Бяло море, беше изстрелян хиперзвуков "Циркон" по морска цел на 450 км.

Да започнем с "Циркон". Тестът може да се счита за уникален поради следната причина.

Тестът се проведе от водещия кораб по проект 22350 "Адмирал Горшков" във водите на Бяло море, но целта не беше на суша, както в случая с "Казан", а морска. Разстоянието от целта от кораба беше 450 километра, а скоростта на полета на "Циркон" надхвърли 8 М (около 10 000 км/час). Целта е била ударена само за две-три минути. За сравнение – американските противокорабни ракети биха летели на това разстояние за около половин час или повече.

Точността на "Циркон" е изключително важен параметър, тъй като сложността на разработването на хиперзвукова ракета не е толкова в двигателя и корпусните материали, колкото в самонасочващата се глава. Съвсем очевидно е, че тестването на два нови продукта едновременно на едно и също място не беше случайно. Вероятно корабите едновременно са разработили сценария за морска война, който в съвременния свят вече не изглежда толкова нереален.

Но това е само началото – през следващата година се очаква да се пусне в експлоатация подобна "двойка" – корабът с ядрен двигател "Новосибирск" и фрегатата "Адмирал Горшков". Година-две по-късно, същата ситуация. В средата на десетилетието това ще бъдат фрегати от проект 22350М и ядрени подводници от проект 545.

Сега да се върнем по-подробно към изстреляната от подводницата "Казан" крилата ракета "Калибър" и нейния оръжеен и геополитически фон.

Малко история.

На 7 октомври 2015 г. стана събитие, което може да се определи като "Русия с един залп с крилати ракети "Калибър" изхвърли от моретата и океаните флота на САЩ, обезсмисли ПРО в САЩ и Европа, унищожи всички американски морски доктрини и т.н."

Това беше Game Changer – "променящ играта фактор", не само в Сирия и Близкия Изток, но и в глобален мащаб.

Какво се случи?

На 7 октомври 2015 г. от югозападния район на Каспийско море бяха изстреляни 26 крилати ракети "Калибър" срещу бази на "Ислямска държава" в Сирия. Цели на атаката бяха командни пунктове, фабрики, произвеждащи снаряди и експлозиви, оръжейни и горивни складове, терористични лагери в районите на Ракка, Алепо и Идлиб. Кръговата точност на ракетата "Калибър" е около 3 метра. Това означава, че всички цели са били унищожени. Те са били определени два дни по-рано.

Ракетите бяха изстреляни от кораба "Дагестан" – ракетна фрегата с водоизместимост 2000 тона, съпровождан от малки ракетни патрулни кораби. Ракетите "Калибър" в различните модификации /износно название Club/ са предназначени за разполагане на бойни кораби, подводници и ударни самолети. "Калибър" в различните модификации са много трудни за откриване, маневрират на висока скорост в "невидим" режим, което означава, че не излъчват никакви сигнали, които могат да бъдат засечени от радарите.

Какви са военните последици от този залп?

За първи път руските въоръжени сили използваха това оръжие в реални бойни условия.

На второ място, всяка от ракетите удари отделна цел, а не стадно и не бяха отклонени от първоначално изчислената траектория. Със своята точност "Калибър" има огромна унищожителна сила и деморализиращ ефект.

На трето място, обвиненията, че с тези ракети Русия нарушава Договора за ракетите със среден и малък обхват, бяха неоправдани, тъй като забраната обхващаше само наземно базираните крилати ракети.

На четвърто място, от вътрешното Каспийско море Русия може да нанася хирургически удари с крилати ракети по целия Близък изток, без да рискува контрамерки от морските сили на НАТО. Същото се отнася и за акваторията на Черно море.

Важни са и техническите параметри. Залпът на Каспийския флот покри цели на далечина 1500 км /преди това се предполагаше, че обхватът на ракетите е само 400 до 600 км/. Но и това вероятно не е предел. Появиха се съобщения, че реалната далечина на стрелбата може да надмине 4000 км.

Сега в САЩ знаят, че флотилиите от Каспийско и Черно море могат, без да напускат своите акватории, да унищожат всеки противник в Източното Средиземноморие и в Персийския залив. Балтийският флот пък може да държи на прицел Северно море, Ламанша и част от Норвежко море. Северният флот може да контролира Северния Атлантик извън досегаемостта на противника. Аналогични възможности има и Тихоокеанският флот, т.е. всичко, което плува в този океан северно от Хаваите може да бъде потопено за няколко минути.

С една дума, САЩ вече не могат да използват своето основно оръжие – флота, за да проектират сила в световния океан и около Евразия. Тъй като ракетният залп може да бъде извършен от хиляди километри, американските моряци ще видят ракетата, ако въобще я видят, само в момента на падането върху техния кораб.

Сега с тези ракети с няколко кораба в Атлантическия и Тихия океан (става дума за малки кораби, които с хиляди плуват в океаните), руснаците могат да прострелят цялата територия на САЩ – от Изток на Запад и обратното. Това е коренна промяна на военно-политическата ситуация в света.

Ракетите "Калибър" правят напълно безсмислено и разполаганото от САЩ в Европа тактическо ядрено оръжие, както и разполагането на противоракетни системи в Румъния, Полша и България. Още повече, че в близко време ще се появят още по-ефективни и още по-точни хиперзвукови крилати ракети с голям обхват, въоръжени с неядрени бойни глави.

След изстрелването на крилатите ракети "Калибър" експертите започнаха да рисуват различни картинки, изобразяващи радиуса на действие на тези ракети от акваторията на Каспийско и Черно море.

Но допуснаха грешка. Не взимаха предвид, че обикновените мащабни световни карти, които виждаме на екраните, имат силно изопачаване. Земята, както е известно, има формата на леко сплескан балон на полюсите, а картата представлява правоъгълник. Заради това обикновените карти лъжат. Повечето прави линии на тях не са прави в реалността, а всички кръгове не са кръгове. И самолетът от Англия за САЩ лети по права линия, а не по елипса.

Като се вземат тези неща предвид с оказва, че зоната на реалното покритие с "Калибър" е много по-голяма. Вижте къде са Скандинавия, Париж, Лондон. От цяла Европа само Португалия може да спи по-спокойно.

Така стигаме до Крим и Сирия.

Американците, както е известно, работят с концепцията за Rapid Global Strike "бърз глобален удар". Това е квинтесенцията на американското желание да убиват безнаказано, без самите да умират.

Същността е следната. Бързият глобален удар на САЩ предвижда изстрелването на няколко хиляди крилати ракети в рамките на един час.

Защо? Защото всяко американско изстрелване на ракети по посока на Русия ще се разглежда като ядрен удар и руснаците незабавно ще предприемат ответни мерки. За да избегнат това, американците измислиха бързия глобален удар.

Смята се, че първият удар ще бъде нанесен от крилати ракети по военни и промишлени обекти. САЩ вярват, че това ще обезоръжи всеки враг и той няма да може да продължи войната.

Как са разположени крилатите ракети?

Договорът за ракетите със среден и малък обхват, позволяващ разполагане на крилати ракети на кораби и самолети, наземните системи бяха забранени.

Но как да се осигури изненадата на бързия глобален удар?

Авиацията да се използва внезапно е невъзможно. Самолетите трябва да бъдат преместени по-близо до театъра на военните действия. Разузнаването ще открие това. Авиацията трябва да бъде вдигната масово във въздуха, но радарите ще открият това. Никаква внезапност.

Но изстрелването на крилата ракета от кораб практически е невъзможно да се открие от разстояние. Значи внезапност на удара може да бъде осигурена само от флот с крилати ракети.

Но тук има затруднение.

Обхватът на крилатите ракети е приблизително 2500 километра. За да нанесе удар, флотът трябва да се приближи до бреговете на потенциалната жертва и след това да се удари.

Срещу държава, която не притежава ядрено оръжие, този номер може да мине, но срещу Русия няма да стане. Тя със сигурност ще нанесе ответен ядрен удар срещу САЩ. Следователно американците трябва да нанесат първия удар по руския стратегически ядрен потенциал.

Както се вижда внезапността на ядрения удар е крайъгълният камък на успеха на ядрената война срещу Русия.

Но, ако американците събират половин година половината от флота си в една зона, например в Норвежко море, тогава няма да има внезапност. Следователно НАТО отчаяно се нуждае от легално присъствие на своите военни кораби близо до бреговете на Русия. Това е единственият начин да си осигури изненада.

Сега можем да говорим за опасността идваща, от Румъния или България за Русия.

От Черно море, Русия е прострелвана до Урал.

Ситуацията от Каспийско море е още по-лоша – под удар е целият Казахстан, практически целият промишлен Урал и югът на Сибир.

Целият Север е под обстрел от Балтийско море.

Москва е и в трите кръга.

Следователно, контролът над Черно, Балтийско и Каспийско море е въпрос на живот и смърт за Русия. С останалите морета положението е по-добро.

Баренцово море е напълно контролирано от Северния флот.

В Далечния Изток няма такава плътност на населението и на производства на военно-промишления комплекс.

Преди това Охотско море представляваше определена опасност, но сега е вътрешно море на Русия.

Контролът над моретата се осигурява от противокорабните комплекси "Бастион". Срещу "Бастион" няма въобще защита.

Флотът и авиацията могат да осигурят такъв контрол. Но това е по-сложно. Балтийско море напълно се контролира от Калининградска област. "Бастиони" обхващат почти цялото море. Ако добавим към това Балтийския флот и авиацията, Балтийско море е руска зона със затворен достъп.

НАТО никога няма да разположи ударен флот в Балтийско море. При първото изстрелване на крилата ракета на САЩ този флот гарантирано ще бъде потопен.

Следователно корабите на НАТО могат да стрелят безопасно само от Норвежко море.

Но тогава крилатите ракети на НАТО няма да имат достатъчен обхват и техните кораби все още ще в зоната на поразяване на Северния флот. Така че от Калининградска област, Русия е надеждно защитена от север.

Черно море е напълно контролирано от Крим.

"Бастиони" от Крим почти изцяло покриват центъра на Черно море. И ако Черноморският флот под прикритието на "Бастиони" бъде разположен в бойни формирования, тогава за НАТО няма да има място. Всеки кораб на НАТО ще бъде гарантирано потопен още в Средиземно море, на подстъпите към проливите.

И когато Черноморският флот с крилатите си ракети унищожи противовъздушната отбрана на НАТО в Румъния и България, руската авиация, под прикритието на морската ПВО, ще може да превърне обектите на НАТО по Черноморското крайбрежие в желязо.

Така че руският Крим прави Черно море руска зона със закрит достъп.

НАТО ще може да стреля само от Средиземно море.

Но отново лош късмет. Руските "Бастиони" също се намират в Сирия и покриват голяма част от Средиземно море. На корабите на НАТО да се приближават до брега по-близо от Кипър не се препоръчва. Техните крилати ракети няма да имат обхват.

Оказва се, че Крим и Сирия гарантирано покриват Русия от страната на Средиземно море.

В крайна сметка конвенцията от Монтрьо се съблюдава от Запада не защото толкова спазват закона, а защото няма смисъл да вкарват сериозни кораби в Черно море. Русия всичките ще унищожи в часа "Х".

Следващото море е Каспийско.

Флотът на НАТО в Каспийско море ще е геополитическа катастрофа за Иран и Русия.

Но Каспийско море е вътрешен водоем на петте крайбрежни държави и НАТО няма достъп.

Единственият начин НАТО да стигне до Каспийския басейн е да приеме в състава си една от тези страни.

Иран и Русия са противници на Запада. Казахстан и Туркменистан са далеч. Сухопътният път до тях минава или през Иран, или през Русия.

Остава само Азербайджан.

Азербайджанците всъщност са каспийски турци.

Сега Азербайджан е притиснат между Русия и Иран. Но в случая на сухопътен коридор от Турция до Азербайджан ситуацията се променя драстично.

За да създаде такъв сухопътен коридор НАТО иска да приеме Грузия в своята структура. Тогава Азербайджан също бързо ще бъде приет в НАТО и... "Здравейте, флот с крилати ракети в Каспийския басейн!"

Грузия е отделена от Русия от Кавказкия хребет. единствената опасност за грузинския коридор беше независимата южна Осетия и тунелът Рокски през Кавказките планини.

През Рокския тунел руските войски могат бързо да влязат в Закавказието, като Южна Осетия ще служи като плацдарм за разгръщането на руските войски.

Това е и причината за нападението на Грузия срещу Южна Осетия през 2008 г.

Трябва да се каже, че американците не се предадоха след поражението през 2008 г. в Осетия. Те решиха да стигнат до Каспийско море по различен начин и да дестабилизират Иран. Но тук има нюанс.

В случай на война на НАТО срещу Иран, всичко, което има иранската армия, ще полети към Саудитска Арабия. В резултат на това петролът ще стигне 500 долара за барел, Персийският залив ще е блокиран, а целият свят лежи в краката на Русия и ще я моли да им продаде поне малко петрол.

Следователно цялата мръсна работа по унищожаването на днешен Иран трябва да бъде извършена от някой друг.

И срещу Иран беше създадена "Ислямска държава". Това е ударната сухопътна сила на Запада. И Израел - в Близкия Изток.

Единствената опасност за войната на "Ислямска държава" срещу Иран е Асад.

Но, докато Асад е на власт е невъзможно да започне такава война. Значи, Асад "трябва да си ходи". Но Русия и Иран, а и самите сирийци го спасиха. Това е равнище на проблема, който руското ръководство решава от 2014 г.

Крим и Сирия са само една от картите в голяма игра и дори не са най-големият коз, който още не е изваден на шахматната дъска...

Но все пак "Калибър", "Циркон" и "Бастион" са важна част от военния фон в Крим и Сирия 



Гласувай:
11



1. radostinalassa - Към кого е насочена...
11.04.2021 19:34
Мъртвата ръка?
цитирай
2. iw69 - Напълно автоматизираната истема
11.04.2021 19:39
"Периметър" или както иначе я наричат " мъртва ръка" трябва да задейства след атомно нападение срешу Русия ответния ядрен удар срещу нападателите, aкo сe окаже, че руското командване е било унищожено. Мъртва ръка в такъв случай изстрелва командна ракета, която подава сигнал към оцелели атомни носителии, най-вече подводниците, които стартират вторичен ядрен удар срещу нападателя.
цитирай
3. tikoev - "Периметър" или както ...
11.04.2021 19:56
iw69 написа:
"Периметър" или както иначе я наричат " мъртва ръка" трябва да задейства след атомно нападение срешу Русия ответния ядрен удар срещу нападателите.

Но трябва да изпълни четири условия:
1.Проверява се дали ядреното нападение е действително.
2.След това системата прави връзка с Генералния щаб.
3.Ако той не отговаря системата търси връзка с резервен канал "Казбек".
4.Ако и там не получи връзка системата дава право на съответен удар на който и да е човек намиращ се в командния бункер.

Ако и това не се случи системата управлявана от изкуствен интелект започва да действа самостоятелно.
цитирай
4. radostinalassa - Тия румънци са доста алчни
11.04.2021 20:23
дадоха си земята да я дупчат , за да търсят газ, и си сложиха ракетни установки. имам предвид, че са доста близо.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4822899
Постинги: 2500
Коментари: 6278
Гласове: 16458
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031