Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.04.2011 00:00 - Походът на книгите
Автор: panazea Категория: Политика   
Прочетен: 3937 Коментари: 35 Гласове:
52


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
         Ха , ха  ! Години наред всякакви правителства измислят все нови издевателства над книгоиздатели и книгоразпространители !  Закопаха ги с данък добавена стойност . Измисляха какви ли не закончета и под законови разпоредби , само и само да се справят с Българската Култура или поне с това , което беше останало от нея .  Казвам го с болка , защото бях книжарка . Облагаха ни с данъци , все едно продаваме картафи ! Моля , за извинение зеленчукарите . Плащах повече от един зъболекар . Защото той като оправи три зъба на проверяващите и повече не го закачат .  Обаче книжар , това звучи позорно .  И след като повишиха ставките за самоосигуряване . И като оборотът не стига само за покриването им . А банките алчно увеличаваха вносните си такси . Много от разпространителите се отказаха . Махнаха с ръка и решиха този народ да се оправя , както намери за добре .  Пред очите ми фалираха издателства . Стойностни хора , някои превеждаха и от санскрит , бяха доведени до несъстоятелност .  Публиката търсеше лъскаво романче , което много да не натоварва мисълта .  Един ден една докторица дойде и поиска да купи най-скъпата ми книга . Аз пък й рекох , че като иска нещо скъпо да купи кутия бонбони . Книгата не се оценява по това , колко тежи и на каква хартия е , а какво има написано в нея. Докторицата се изчерви . Както и да е , купи една добра книга .  Та така , драги читатели , българската книга беше подложена на унищожение .  Ако решиш да продаваш на морето , първо тамошната община ти иска спонсорство 700лв. без да пита ти как ще изкараш тези пари . И като се навървят всички по веригата , спане , храна , транспорт , оказва се , че си спечелил едно голямо НИЩО ! И сега , О Чудо на чудесата !  Правителството установило , че децата не четат , че имат малка успеваемост ! Ха , сега ли се сетихте? Ами това са очаквани резултати от вашите систематични действия ! И сега решили да ни хвърлят в очите прах : ще пускат някакви трамвайчета безплатни , ще ни баламосват , че правят нещо !  Не на нас ТИЯ! Не минават евтини трикове .  Ще правят мероприятие за Малкото голямо четене и други кампании . Някой да излапа паричките за реклама по телевизията .  Като искате да усвоите пари , просто така си ги раздайте , както правихте толкова години ! Защо е този шум !   Ако искате да ви повярваме , че мислите за тоз народ и тези деца , само освободете книгопечатането от ДДС , а книгоразпространителите от налози ! Елементарно !  Ха,ха ! 
Категория: Искрено и лично 


Тагове:   книги,


Гласувай:
52



Следващ постинг
Предишен постинг

1. willa - Наистина, ощетено е писаното слово!
01.04.2011 00:12
Грамотни биха могли да бъдат само богатите. Те пък не искат...
цитирай
2. amore - Пак напипа пулса, приятелко!
01.04.2011 00:59
Българинът до преди 20 години беше един от най-четящите граждани в Европа /просто защото за света нямам данни/. И все още се славиме в чужбина като едни от хората с най-богата обща култура, точно защото книжките ни я даваха. Моите приятелки първо започнаха да искат книги на заем, защото вече не можеха да си ги купят. А сега и това не правят, защото и другите не ги купуват и няма кой да им ги заеме. Добре, че има интернет, та който търси познание да попрочете това-онова. Но децата ползват интернет за друго...... Какво "образовано" поколение расте, може да се види от нивото на изразните средства и "кандидат-студентските безумия" : )))))) Лека нощ от мен, мила!
цитирай
3. fireball - Вижте, ние тук сме много напредн...
01.04.2011 07:27
Вижте, ние тук сме много напредничава нация. Направо ще преминем към електронните книги, затова и няма смисъл да се занимаваме с класическата такава! ЗАтова и кметицата слага в училищата компютри във всеки клас! Хората по света я карат по-бавно, защото очевидно са тъпи и не ги разбират тези неща. Все още строят библиотеки. Бях в една такава, в един френски град (построиха я, преди пет години) и е истински шедьовър! Храм на знанието! Има всичко, от цял свят! И е пълна с хора!
А дъщеря ми писа, че университетската библиотека в Англия, където учи, (не фолкотеката!!) е четириетажна сграда и работи 7 дни по 24 часа !!! Може и да спиш вътре, ако искаш! Имало много удобни кресла, за тези които имат много да учат!
А пък в един Медицински университет във Франция има много стара библиотека. Има книги от 15 век. Ползва се от студентите (каква традиция, а!) но е отворена и за туристи. Стана ми неудобно, като влязохме да я разгледаме - читалнята беше пълна със студенти, а ние - некакви туристи....
Та това е накратко за образованието у нас. И ша знайти, ниъ сми по-напрет от уния на запъд!
цитирай
4. magicktarot - Права си напълно, Панацея!
01.04.2011 09:16
И космически кораби (вместо трамваи) да докарат - все тая! А от това ДДС пищят не сам книгоразпространители и издатели...
цитирай
5. chavdar01 - ПРОС НАРОД КНИГИ НЕ ЧЕТЕ И ЗАТОВА Е НА ТОВА ДЕРЕДЖЕ.
01.04.2011 09:21
В ПАРЛАМЕНТЕ СА КАТО ЧУКЧИТЕ:-ЧУКЧА НЕ ЧИТАТЕЛь,ЧУКЧА ПИСАТЕЛь.НАЛИ ВИЖДАМЕ "ДИМЯЩАТА ПУРА" КАКВИ ГИ Е НАДРОБИЛ В МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА.
цитирай
6. hosekura - Така е
01.04.2011 11:13
Но ние само го констатираме - нищо друго ;(
цитирай
7. panazea - Благодаря !Богатите не се нуждаят от книги , те всичко си знаят ! :))
01.04.2011 11:19
willa написа:
Грамотни биха могли да бъдат само богатите. Те пък не искат...

цитирай
8. panazea - Аморе , БГ вече не е това , което беше .
01.04.2011 11:21
Сега и аз не чета . А беше време , когато ми изгаряха манджите , защото съм забола нос в книгата. И се връщах в къщи с 5 книги седмично .
цитирай
9. panazea - fireball,
01.04.2011 11:23
Искам да си имам и книжка и мишка .
Като ти спре интернета , що ще чиниш ти тогаз?
Това им признавам на народите , уважават си ценностите и Културата и държат на нея .
цитирай
10. panazea - Освобождават туризма от ДДС то щото ле ле , няма клиенти . А книгите не освобождават .
01.04.2011 11:26
magicktarot написа:
И космически кораби (вместо трамваи) да докарат - все тая! А от това ДДС пищят не сам книгоразпространители и издатели...


Ще си живеят с тъпа нация тогава , с такъв матрял !
цитирай
11. panazea - Чавдаре , след като писатели почнаха да пишат каруцарски романи ,
01.04.2011 11:28
всички станахме писатели .
Малко сме над тях .
цитирай
12. panazea - Хосе , аз дадох предложение!
01.04.2011 11:29
Долу ДДС !
цитирай
13. razkazvachka - Я па тия - книги ше ми четат - нямате ли си саксии на терасите да си посадите картофи:))))
01.04.2011 11:44
Влиза една студентка, върнала се от някакъв френски университет, дето след първия невзет изпит ти разписват книжката и те изпращат поживо-поздраво и влиза в университетската библиотека в Благоевград. Това е едно място - просторно с три читални и заемна служба - с каталозите и компютрите с електронни библиотеки, свързани на всяко място, слънчево, уютно.
Помотава се, излиза и обяснява колко е велико образованието във Франция, а тука не можело да се чете в библиотеката, защото някакви си говорели - някакви случайно влезли като нея. Питаме я: "Вие помолихте ли ги за тишина, или поне - обърнахте ли се към библиотекарките?" - "Ами не", вика девойчето, "няма смисъл".
Слугинята си е слугиня.
За съжаление понякога е депутат.
цитирай
14. kostadinovd - Напълно си права.
01.04.2011 12:17
Жалкото е че трудно могат да се променят нещата.ПОЗДРАВИ !
цитирай
15. panazea - Разказче , развесели ме !
01.04.2011 12:20
Неизчерпаем извор на хумор си !
цитирай
16. stela50 - Наистина си права ,Панацея ...има много пропуснати години .
01.04.2011 12:21
И все пак има млади ,които четат и ценят книгата .Може би не са много ,
но ги има .Но проблема с учебниците и издателствата е много сериозен
и трябва да се реши . Книгата винаги ще съществува ,независимо от всичко .
Поздрави за постинга !
цитирай
17. panazea - Костадинов ,
01.04.2011 12:23
Чудесни са картините ти !
Нещата се променят , когато има диференциран подход .
Трябва да се започне от някъде .
Само да не ми пускат безплатни трамвайчета !
:))
цитирай
18. panazea - Мила Таня ,
01.04.2011 12:28
аз продавах учебници . Знаеш ли големите акули колко % ми даваха ? 9 % от стойността на учебника . И искаха парите в брой. Така , че като докарам учебниците , отстъпката да отиде за гориво. За мен остава хамалогията. Щото са си тежки , да знаеш. Горките дечица ги мъкнат всеки ден на гърба си .
И аз чаках 20 години съдържанието да се промени. А те печатаха едно и също , затова старите учебници нищо не струват и са за боклука .
Вече загубих вяра , че ще открия истински учебник и затова си чета на италиански. Там хората имат традиция и не си променят науката според дошлия на власт.
цитирай
19. panazea - Поздрав , willa !
01.04.2011 12:33
Изгубил ми се коментарът към теб ! Привет !
цитирай
20. katan - Привет, Тони!
01.04.2011 14:08
Стана ми мъчно за Книгата!
Но пък с тази докторица ме подсети за един спектакъл ли беше, филм ли, не помня точно.
В една Галерия влиза една дама-парвеню и иска скъпа картина.
Галериста й предлага една, а тя не я иска, защо не подхождала на интериора в хола й!
Галеристът казва много тихо и сконфузено: "Но, мадам това е Шагал ...".
Дамата се фръцна и излезе. Едва ли беше чувала за Шагал...
Така и с книгите, милите ....
Поздрави!
цитирай
21. dbi - Поздрав !!!
01.04.2011 14:22
Не трябва да се чете, защото вреди на очите ! :))))))))))))))
цитирай
22. panazea - Кате , някои избират като при картофите , да са големи!
01.04.2011 14:24
А пък други изобщо не ги подбираха . Казваха: щом ти си ги подбрала , стават за четене . Щото имаше и книги , които не ставаха за четене!
:))
цитирай
23. panazea - dbi, прав си !
01.04.2011 14:26
Четенето на книги вреди на вашето здраве ! Безсънни нощи , подпухнали очи , бръчки . А може и някоя мисъл да влезе в главата , което си е направо опасно !
цитирай
24. 4aiotgluhar4e - Аз мисля, че в кампаниите и трамв...
01.04.2011 16:49
Аз мисля, че в кампаниите и трамвайчетата няма нищо лошо. И по света така се прави. Но съм напълно съгласна с теб, че истинската мярка е да освободят книгоиздаването от ДДС. Също така знам, че няма да стане. За съжаление :(
цитирай
25. panazea - Мило , Чайче ,
01.04.2011 19:01
Култура не се създава кампанийно.
Или се запазва , или се съсипва.
Трети път няма .
Тези лъскавите по телевизията са ни дошли до гушата .
Щото са елементарни.
Като прочетат един вагон книги , може и да говорим с тях .
цитирай
26. kalin8 - Поздравления за темата,
01.04.2011 19:37
Тони!
Знаеш ли, каква е най- лошата новина в случая?
Сещаш се, нали?
В дълбоката яма, дето попаднахме, няма стълба!
А стените и'- гладки-изгладени от замазани обещания...
Всъщност има и друга- още по-лоша новина:
Не знаем какво да направим!
Б.
цитирай
27. анонимен - Умира всякакъв бизнес. Цялата д...
01.04.2011 20:02
Умира всякакъв бизнес. Цялата държава умира. Но хайде днес да не говорим за това.
цитирай
28. panazea - Винаги има резервен изход ! На 3 ще го кажа !
01.04.2011 21:33
kalin8 написа:
Тони!
Знаеш ли, каква е най- лошата новина в случая?
Сещаш се, нали?
В дълбоката яма, дето попаднахме, няма стълба!
А стените и'- гладки-изгладени от замазани обещания...
Всъщност има и друга- още по-лоша новина:
Не знаем какво да направим!
Б.

цитирай
29. panazea - Куш ,
01.04.2011 21:33
ти ме уби !
цитирай
30. get - - Уважаема Панацея , първо "убиха"... читалищата !!
01.04.2011 21:47

- Хора родолюбци, основатели или настоятели в тези чисто български културни огнища, са ми говорили със сълзи в гласа ... и-и-и на очи, как са ги създавали със скромни спестявания, доброволен труд ... и направо апостолски грижи !!

- По времето на социализма не успяха да ги унищожат въпреки, че се хвърлиха повече по външната представителната , отколкото на съдържателната част !

- Но-о ! - това, което стана през така нареченият преход(краят на който не се вижда) направо уби тези места на Духа !! ... с неслучайните имена "ПроБУДА", "ВИДЕлина" и др. п. !!

- Тяло без Дух(дъх) се нарича Труп ! - Какво да кажем за това, че в момента такива хора ни управляват ... а и поради това държавата ни се е превърнала на ...(?) !!

- Пиша всичко това ... с чувство на горест и уважение - към вас скромни, но все още с Дух на Българи (!) драги братя и сестри и специално към теб Панацея ! - Не губете Духът си !! и-и-и въпрвеки всичко, напук ще оцелеем !!!

от Гет ктист
цитирай
31. panazea - Гет , читалищата са винаги духът на българщината.
01.04.2011 23:38
Гвардията не се предава !
цитирай
32. kleotemida - И от четенето и купуването на всичко заляло книжния пазар няма много полза...
02.04.2011 00:19
Мили ми, мили българи, може ли някой да ми каже бройката на тези чужди автори, които са спонсорирали издаването си на български език, пък и издателството, което ги е издало с подобно автоспонсоране и колко български автори са издадени без такова спонсориране? И за разлика от некласическите, но разни бест-, мега- и тем подобни чужди -селъри, аз говоря за български класици, за останалите (некласиците) няма и да питам. Та, не всичко трябва да е пари, приятели, не всичко... дори и за издателските къщи. И в този ред на мисли нито съм за махането на ДДС-то, нито за някакви специални кампании, щото първото, което ще изчезне от Славейков в ръцете на заинтригуваните четящи под формата на книги ще са сериите от рода на Браун-овите (кеф ви Сандра, кеф ви Дан), макар че това не е дъното на читателското падение, а съм 100% сигурна, че ще изчезнат с още по-голяма скорост тези от дъното. Колко мислите ще си купят "Престъпление и наказание"? Или "Старецът и морето"? Или "Анна Каренина"? Или ще се залетят да купуват Дикенс, Зола, Цвайк или Ремарк (цитирам напосоки) освен познавачи или истински ценители на книгите? Дори класическите детски романи не вървят, защото сега има нови герои, комиксните и които с ужас гледам (когато хвърля по някое око) по телевизията - толкова са безформени. Някой заглеждал ли се е скоро в масовите книжки за деца и във вида на илюстрациите? Една част спокойно би конкурирала Пикасо от кубичния му период, а Салвадор Дали си е направо реалист-натуралист в сравнение с тях. И става дума за книжки за деца някъде до 7-8 годишна възраст. Тези пък с приличните илюстрации са така посипани с брокат и толкова осакатени текстове, че човек направо да го е яд да хвърли 20-30 лв. на вятъра само заради едните картинки. Пък да не питам дали някой е виждал скоро оригиналните детски приказки с оригиналните илюстрации на Марайа?
И не знам дали става дума само за пари, след като наскоро избухнаха няколко скандала с "издателски" къщи, които публикуваха плагиатски книги, а авторите им ограбили един куп български творци, в т.ч. и класици, само защото си платили, а редакторите не разпознали дори класиците. Та на фона на всичко това, май накрая ще излезе, че става дума и за морал.
Иначе продажбите на бест- и мегаселърите си върви, ама и не може да бъде изкупен всичкия преводен боклук, който нахлу през последните години, пък и не е нужно, само поради идеята да се демонстрира четене и книгопокупателна способност на населението...
цитирай
33. panazea - Така е Клио ,
02.04.2011 08:59
Истинската българска книга потъва в небитието . И останаха само издателствата на бившите комсомолци / да ме прощават, нямам нищо против тях /.
И така нивото на превода спадна , нивото на избора падна . Появиха се хубави илюстратори , но малко .
Знаете ли колко получава един преводач от санскрит ? Колкото да си купи хартията и мастилото , за да направи следващия превод .
И в тази НЕлоялна конкуренция , естествено е , че ще избои плевелът !
цитирай
34. joysii - "Един ден една докторица д...
02.04.2011 12:42
"Един ден една докторица дойде и поиска да купи най-скъпата ми книга . Аз пък й рекох , че като иска нещо скъпо да купи кутия бонбони . Книгата не се оценява по това , колко тежи и на каква хартия е , а какво има написано в нея. Докторицата се изчерви . Както и да е , купи една добра книга . "
..................................................................................
Тя докторката баш си е знаела какво иска. Ако купуваш книга за подарък, хубаво е освен стйностното съдържание , да притежава и луксозен външен вид.
Пък да ти кажа честно- ако на мен продавачка вземе да ми раздава акъл...не стъпвам повече в тоя магазин.Има един израз - всяка жаба да си знае гьола.
..........................................................................................................
И за издателствата не сме на едно мнение.Има достатъчно и то - не лоши.
Фалирали са некадърниците.
цитирай
35. panazea - А , Джойси ,
02.04.2011 19:38
приятна вечер !
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: panazea
Категория: Технологии
Прочетен: 6839832
Постинги: 3990
Коментари: 11585
Гласове: 56402
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031