Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.01.2023 13:47 - САЩ няма да пращат изтребители на украйнската кочина. Украйне слава ли? :D
Автор: lieutenantbenz12345 Категория: Новини   
Прочетен: 2782 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Съединените щати няма да предоставят изтребители Ф-16 на Украйна, предаде Франс прес.

"Не", каза Байдън в отговор на журналистически въпрос дали Белият дом обмисля да даде на Киев такива изтребители.

След като САЩ и Германия обявиха, че ще предоставят танкове на Украйна, украинският президент Володимир Зеленски настоява за още военна помощ, която да включва ракети с голям обсег и изтребители.

Берлин вече категорично отхвърли тази идея, а френският президент Еманюел Макрон заяви, че "нищо не е изключено", но в същото време уточни, че до момента Украйна не е отправяла подобно искане към него.

Американският президент оповести, че ще посети Полша, но не уточни датата на визитата си.

 

В. "Ню Йорк таймс" отбелязва, че Белият дом е отказал коментар дали държавният глава изцяло изключва използването на самолети или само незабавното им прехвърляне.

Критериите, при които Париж ще обмисли дали да предостави изтребители на Украйна

Френският президент Еманюел Макрон заяви снощи в Хага, че не изключва по принцип нищо в отговор на въпрос дали Франция би изпратила изтребители на Украйна, ако тази страна поиска това. Запитан дали би предоставил френски "Мираж 2000" на Украйна, Макрон предпазливо отвърна, че "нищо не е забранено по принцип". Но после изброи и критериите на Париж в тази насока, предадоха Франс прес и изданието "Уест Франс".

"По подразбиране, нищо не е изключено", каза Макрон и допълни, че засега украинците не са отправили подобно искане. Ако те го направят все пак, то критериите ще са три - искането да е формулирано от Украйна, тези доставки да не водят до ескалация на конфликта и да не бъдат от естество за поразяване на руска територия, а да помогнат на усилията на Украйна да оказва съпротива срещу Русия и освен това да не бъдат отслабени способностите на френската армия.

Макрон допълни, че в светлината на тези три критерия страната продължава да разглежда случай по случай доставките на предоставяното военно оборудване. Същите критерии Париж поставя и относно евентуално изпращане на танкове "Льоклер".

Нидерландският премиер Рюте пък заяви, че "няма табу, но ако изтребители бъдат доставени на Киев, това би било голяма стъпка".

Нидерландия също на този етап не е получила искане от Киев в тази насока, поясни Рюте и каза, че одобрява критериите, изброени от Макрон относно подобни доставки.

image

Макрон и Рюте при снощната им среща, сн. ЕПА/БГНЕС

Изявленията бяха направени след среща на двамата лидери, състояла се в ресторант в Хага. Според нидерландско издание telegraaf.nl Макрон и Рюте се посетили и индонезийски ресторант в града.

Двамата лидери са обсъждали и как да действа ЕС спрямо американския Закон за намаляване на инфлацията, отбелязва Ройтерс.

Украинският посланик в Германия подчерта важността на изтребителите във войната с Русия

Украинският посланик в Германия Олексий Макеев подчерта важността на изтребителите във войната с Русия, предаде ДПА.

"Все още не сме молили Германия за изтребители, но те са важни, тъй като имаме нужда от тях, за да сваляме руските ракети", каза Макеев в интервю за телевизия "Дойче веле".

"Русия изстрелва много ракети по украинските градове и инфраструктура" - изтребителите са част от усилията на Украйна да защитава въздушното си пространство, изтъкна посланикът.

Германският канцлер Олаф Шолц наскоро се изказа против идеята страната му да изпраща изтребители на Украйна, като подчерта, че той и американският президент Джо Байдън от началото на войната изключват възможността за създаване на забранени за полети зони в Украйна, припомня ДПА.

Натовските танкове за Украйна са недостатъчно, но затова пък ще закъснеят

Украйна се сблъсква със спешен проблем с логистиката: колко бързо биха могли да пристигнат новите танкове и дали те ще бъдат там навреме, за да помогнат за отблъскването на очакваната руска офанзива, която може да започне още през февруари, се пита "Ню Йорк таймс".

Обещаните от Великобритания танкове "Чалънджър 2" няма да пристигнат в Украйна преди края на пролетта, заяви вчера британският министър на отбраната. Германският военен министър Борис Писториус каза, че доставянето на 14 танка "Леопард 2" може да отнеме около три месеца. Говорителката на Пентагона Сабрина Сингх пък заяви пред журналисти, че на САЩ ще им трябват "месеци", за да доставят 31 танка "Ейбрамс" в Украйна.

Решението на Берлин да изпрати танкове "Леопард" проправи пътя и за други европейски държави да изпратят свои танкове в Украйна. Всяко правителство само ще определи бързината, с която те ще бъдат доставени. Но дори и да пристигнат сравнително бързо, все още не е ясно дали десетките танкове ще бъдат достатъчни, за да отблъснат руската офанзива. Част от проблема не е в доставката, а в обучението, посочва "Ню Йорк таймс".

Сингх предупреди, че обучението на военните за работа с американските танкове "Ейбармс" "ще отнеме много дълго време".

Освен това украинските власти заявиха, че се нуждаят от около 300 танка, а миналата седмица говорителката на Пентагона намекна за опасенията около наличностите. "Просто нямаме налични тези танкове в излишък в запасите на САЩ", каза тя.

Сони Бътъруърт, експерт по сухопътни войни в лондонската аналитична компания "Джейнс", заяви, че натовските страни, които ще обучават украинските войски за работа със западните танкове, най-вероятно само "ще им дадат основите". Обучението за по-дългосрочна поддръжка на танковете вероятно ще бъде проведено по-късно, допълни той.

Възможно активизиране на руските атаки в района на Угледар и Павловка

Руските войски са преминали през последните три дни вероятно към по-целенасочени атаки за овладяване на района на украинските градове Павловка и Угледар, заяви в редовната си разузнавателна сводка британското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

Според ведомството целта на руското командване е по този начин да напредне в нов участък от фронтовата линия в Донецка област и по този начин да отвлече вниманието на украинските сили от боевете за град Бахмут.

"Има реалистична възможност Русия да продължи да постига някои локални успехи в този сектор от фронта", се казва в сводката. "Но е малко вероятно тя да разполага с нужните резерви за постигане на оперативно значим пробив (в района на Угледар и Павловка)."

Киев разкритикува хърватския президент за изказването му, че Крим никога няма да се върне под украински контрол

Украинското министерство на външните работи разкритикува хърватския президент Зоран Миланович за изказването му, че Крим никога няма да се върне под украински контрол, предаде Ройтерс.

"Смятаме за недопустимо изказването на хърватския президент, с което той на практика постави под съмнение териториалната цялост на Украйна", написа във Фейсбук говорител на украинското външнополитическо ведомство.

През 2014 г. Русия отне черноморския полуостров от Украйна. Вчера, докато уточняваше възраженията си срещу предоставянето от Загреб на военна помощ на Киев, Миланович заяви, че е "ясно, че Крим никога повече няма да бъде част от Украйна".




Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lieutenantbenz12345
Категория: История
Прочетен: 131873
Постинги: 48
Коментари: 34
Гласове: 93
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031