Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.09.2022 10:08 - Диверсията срещу «Северен поток» удари по Европа
Автор: valsodar Категория: Новини   
Прочетен: 8152 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 29.09.2022 10:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Две съществени новини за деня, които няма да ги видите в родната медийна лента:

По повод диверсията над руските тръбопроводи «Северен поток» и «Северен поток 2»:


Европа вече прогнозира спиране на производството и изключително високи цени на газа. В ЕС се опасяват, че ще загубят газопроводите си завинаги. В света се говори за преднамерени действия и диверсия, за международен тероризъм.

Съгласно договорите операторите на Nord Stream, дъщерни дружества на Газпром, са задължени да извършват ремонтните работи. А те най-вероятно трябва да наемат организации, способни да направят това. «Но за чия сметка ще се ремонтира? Логично е средствата да бъдат осигурени от виновниците за течовете. Вярно, не е ясно как да им се търси отговорност. Може би Стокхолмският арбитражен съд или друг международен съд ще се заеме с това», казва Леонид Хазанов, независим индустриален експерт.

Европа вече се готви за най-лошото.

Според Tagesspiegel, позовавайки се на собствени правителствени източници, властите се опасяват, че трите тръби на «Северен поток» и «Северен поток 2» завинаги ще останат неизползваеми. Според изданието, ако линиите не бъдат ремонтирани в близко бъдеще, поради разхерметизация вътре ще попадне много солена вода, която ще причини корозия.

Екстремни цени

Няма надежда ремонтът да стане бързо. Огледът на мястото на инцидента вероятно ще отнеме няколко седмици, а възстановяването ще се проточи с месеци. Понастоящем доставките на газ за Европа минават САМО през територията на Украйна (около 42 милиона кубически метра на ден) и през газопровода «Турски поток». Европа загуби възможността да реши проблема и да възстанови нормалните газови доставки от Русия. Цената на горивото ще се повишава, което означава, че цялата газоемка промишленост ще плаща екстремни цени или ще затвори производството.

Спиране на предприятия

Стотици европейски заводи в енергоемки отрасли са изложени на риск. Както и по-рано, металургията и производството на торове ще се окажат под риск — 70% от мощностите за производство на азотни торове вече не работят. „Ако износът на природен газ от Русия спре, всички предприятия, произвеждащи фосфорни и калиеви торове, ще спрат. В същото време тази съдба ще сполети металургични, автомобилни, хранителни и други промишлени предприятия, много електроцентрали, използващи синьо гориво, пътническите и товарните влакове дори могат да бъдат намалени“, предполага енергийният експерт Леонид Хазанов.

Така енергийната криза в Европа ще навлезе в нова остра фаза през зимата. Русия от своя страна е лишена от потенциалните приходи от доставки на газ за неопределено време. Министерството на външните работи вече заяви, че Москва е готова да разследва авариите в «Северен поток» съвместно с Брюксел. В петък, 30 септември, ще се проведе спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН във връзка с диверсията срещу газопроводите.

image

И втората новина:

Швеция откри четвърти пробив в «Северен поток»

Reuters: Шведската брегова охрана откри четвърто изтичане от «Северен поток»

Швеция откри четвърти пробив в "Северен поток" Шведската брегова охрана откри във вторник четвърто изтичане от «Северен поток», предаде Ройтерс, позовавайки се на шведския вестник Svenska Dagbladet. „Две от тези четири (изтичания, бел. ред.) са в изключителната икономическа зона на Швеция“, заяви пред вестника говорителката на бреговата охрана Джени Ларсон. Другите две изтичания са в изключителната икономическа зона на Дания.

В понеделник възникнаха инциденти едновременно на два руски газопровода за износ към Европа. Според информация от властите на Дания и Швеция два теча на газ са открити при «Северен поток» и един при «Северен поток 2» близо до остров Борнхолм. Германия, Дания и Швеция не изключват целенасочена диверсия.



Гласувай:
6



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7393179
Постинги: 1738
Коментари: 18276
Гласове: 27880
Архив